afstelling klapschaats.

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door nicolaas, 1 mrt 2009.

  1. nicolaas

    nicolaas New Member

    Ik ben een recreatief schaatser van 55 jaar ,ik schaats3x in de week incl een training in een licentie uur.
    Ik heb maar moeite om het juiste punt van afzet te vinden , ik schaats technisch verzorgt (zegt de trainer) maar niet met veel snelheid .
    Ik heb nieuwe bont custom klapschaatsen met viking sprintbuizen.
    Nu verschillen de trainers ook van mening hoe ver ik mijn draipunt van het klapsysteem moet afstellen , het staat nu op 40 mm , de schoen is helemaal naar achteren geschoven.
    Is dit volgens jullie goed, een gewestelijk trainer zegt dat dit moet om meer druk te hebben bij de afzet.
    Graag jullie mening. :?:
  2. ijsmonster

    ijsmonster Member

    hmmm. Lastige vraag. Als iemand onvoldoende druk opbouwt zou ik het eerder zoeken in het rijden zelf, eer ik tot in den treure aan het materiaal ga (laten) sleutelen. Het feit dat iemand of custom dit-of-dat met sprint zus-of-zo rijdt doet daar denk ik niets aan af.
  3. HA01761

    HA01761 Active Member

    Je zou kunnen redeneren dat hoe minder kracht je in je kuitspieren hebt, hoe verder het draaipunt naar achteren moet liggen.

    Probeer m gewoon eens op 35mm ofzo.
  4. nicolaas

    nicolaas New Member

    Zal ik doen , alleen heb ik mijn boutje rond gedraaid in de schroefkop, dus ik zal even moeten hobbyen.
    Dank voor het antwoord. :)
  5. Ben van Oeveren

    Ben van Oeveren New Member

    Ik ben voor mijn studie bewegingswetenschappen bezig met een afstudeer onderzoek over dit punt. Ik kan je nog geen harde resultaten geven, maar het is in elk geval niet direct afhankelijk van de spierkracht in je kuiten. Je kuitspieren hechten aan je bovenbeen, hun rol is tijdens de afzet vooral het doorgeven van kracht om een enkel rotatie te weeg te brengen end daarmee remmen de kuitspieren gelijk de kniestrekking af. De kracht van de kuitspieren is daarom niet een goede maat om je rotatiepunt op af te stellen.

    Stel je voor dat je het rotatiepunt erg ver naar voren plaatst. Je klapschaats zal dan nooit opengaan tijdens de afzet. Je schaatst op je schaats alsof het een vaste schaats is. Enkelstrekking blijft uit. Plaats je het scharnierpunt daar en tegen te ver naar achteren, dan wordt je gedwongen je voet te vroeg van het ijs te halen omdat de snelheid waarmee je je been tegen het ijs afzet niet meer verder kan toenemen. Je ziet dat dan de klapschaats al heel vroeg in de afzet open gaat. De knie is dan nog niet helemaal gestrekt.

    Waar het optimale punt van rotatie moet liggen is uiterst complex omdat het afhankelijk is van de snelheid waarmee je been strekt, je techniek en zelfs of je een bocht schaatst of een recht stuk. Als je sneller je been strekt kan het draaipunt verder naar voren liggen, als je verder naar achteren afzet of je bekijkt je linker voet in een bocht dan mag je in beide gevallen het draaipunt ook verder naar voren plaatsen. Rij je daarin tegen graag een marathon dan zou ik het draaipunt niet te ver naar voren plaatsen. Voor mensen die moeten leren te schaatsen met een klapschaats die zouden het draaipunt ook niet te ver naar voren moeten plaatsen. Je ziet dat veel recreatieve schaatsers eigenlijk hun klapmechanisme helemaal niet gebruiken, mits ze een enigszins fatsoenlijke afzet hebben.

    Uit een onderzoek van H.Houdijk J.Koning, 2002 bleek de groep eliteschaatsers (4 mannen, 4 vrouwen) hun scharnierpunt gemiddeld op 63% van hun totale voetlengte plaatsten. Misschien een goed uitgangspunt. Misschien kan je met behulp van videobeelden kijken of je schaats dan voldoende open gaat en de knie voldoende strekt.


    Voor de plaatsing in de breedte richting is het misschien een idee om met een been op een dun latje te gaan staan. Als je makkelijk in evenwicht bent dan is dat misschien een goede richting om je schaats in te zetten. Maar dit is gewoon een ideetje.


    Veel succes ermee.
  6. BlueSinquel

    BlueSinquel New Member

    Voor de breedte kan je ook kijken naar je enkel. Waar ten opzichte van de onderkant van de hiel, sluit het onderbeen aan op de voet, daar recht onder moet je het ijzer plaatsen.
  7. yoda

    yoda Member

    maar hoe gaat dat bij de tenen aan de voorkant
  8. HA01761

    HA01761 Active Member

    Tussen je grote teen en je 2e teen is een redelijk richtpunt ;)
  9. yoda

    yoda Member

    is dit ogeveer of is dit een vast gegeven en worden ze zo ook in de winkel afgesteld
    kan ik mijn maat aanhouden van mijn skeelers
    of is het bij schaatsen weer anders
  10. HA01761

    HA01761 Active Member

    Is een goed uitgangspunt lijkt me.
    Bij schaatsen komt het nauwer, dus mss moet je nog even nastellen na een paar keer proberen.
  11. schaatsbart

    schaatsbart Member

    nicolaas,
    Ik zou de standaard afstelling aanhouden, en evt na een seizoen nogeens kijken, dan heb je denk ik veel beter idee of je er uberhaupt wel aan wilt sleutelen!
    Veel plezier met die mooie sprintijzers, ik vind ze heerlijk!
  12. nicolaas

    nicolaas New Member

    Dank jullie voor de reakties,en schaatsbart je hebt gelijk , ik rij er nu een poosje op en het geet steeds beter .
    Maar ik moet het meer gaan zoeken in de techniek , heup oplaag en knie iets naar binnen .( uit het schaatsblad schaatsen .nl met uitleg van Jan Bos)
    Het zijn allemaal kleine stapjes , maar eens zal het mij lukken.
  13. schaatsbart

    schaatsbart Member

    hoi nicolaas!
    Ja, t is ook even wennen zo,n klapmechaniek, maar bij mij ging dat heel snel, en ben ook geen echt jonkie; maar zo snel vliegt hij ook weer niet open!
    Die coach met z,n tip maakt het je denk ik gemakkelijker om meer massa achterop te behouden, daar komt de afzetkracht dan vandaan, maar ik vraag me af of dat met bochten wel zo prettig is, die lange punten, en een mechaniek dat haast niet open wil, en dan ben je t voordeel van de klapschaats eigenlijk aan het ondermijnen! Mooie ijzers!!

Deel Deze Pagina