Afstellen buizen Viking klapschaats

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Jonathan, 12 jan 2024.

 1. Jonathan

  Jonathan New Member

  Ik heb jaren geleden tweedehands Viking klapschaatsen gekocht via Marktplaats. Als beginner heb ik toen weinig aandacht besteed aan de positie van de buizen onder de schaats. Ik heb in de jaren daarna beter leren schaatsen en heb van de week voor het eerst sinds 3 jaar weer geschaatst. Wat me opviel was dat ik makkelijk balans vind op de rechter schaats en mooi naar buiten toe kan schaatsen, maar dat ik met de linker schaats instabieler ben en snel weer naar het midden van de baan toe lijk te gaan/vallen. Ook lijkt mijn linker schaats aan de achterkant niet genoeg druk te hebben en erg snel weg te schieten. Dit merkte ik jaren geleden ook al, maar toen heb ik er niks mee gedaan. Dit kan natuurlijk een mentale kwestie zijn of een kwestie van techniek, maar ik heb ook zitten twijfelen over de afstelling van de buizen.

  Nu ben ik een beetje naar de afstelling gaan kijken en het viel me op dat de buizen eigenlijk zowel voor als achter en zowel links als rechts helemaal naar de buitenkant van de in de schaats aangebrachte gaatjes gemonteerd zijn. Het gekke is dat ze op die manier eigenlijk wel prima recht onder mijn voet door lijken te lopen als ik erop ga staan.

  Ik heb lichte x-benen en overpronatie en op basis daarvan zou ik zeggen dat ik de buis misschien meer naar binnen zou moeten zetten. Ook het wegschieten van de linker schaats lijkt daar volgens mij op te duiden. Maar het gekke is dat de buizen juist in de uiterste stand helemaal aan de buitenkant van de gaatjes mooi recht onder de schaats lijken te zitten. Als je ze verder naar binnen beweegt, lijken ze juist veel te ver aan de binnenkant te zitten. Ik heb de linker buis nu achteraan iets meer naar binnen gezet, maar op het oog lijkt hij nu een stuk verder naar binnen te staan dan de rechter buis. Als ik erop ga staan, valt de schaats iets meer naar buiten toe dan eerst.

  Ik ben dus al met al een beetje in de war over deze schaatsen en de afstelling van de buizen!

  Ik heb wat foto's toegevoegd. Ben benieuwd wat jullie ervan te zeggen hebben!

  Bijgevoegde bestanden:

 2. MJK

  MJK New Member

  De buizen op de uiterste buitenste positie is raar. Je zegt dat ze optisch nu wel recht onder de schoen zitten, maar de sleuven zitten niet in het midden. (Ik heb wel een foto van een onderkant van een schoen, maar het lukt niet zo goed om die via de telefoon hier te plaatsen) De neutrale stand waarmee Viking schaatsen aflevert is inderdaad zoals je al vermoed in het midden van de sleuf. Ik zou die stand op zijn minst eens proberen. Je kan met schilders tape de huidige positie markeren voor het geval je toch weer terug wilt.
  in plaats van de neutrale stand wordt de achterkant van de buis ook vaak recht onder de achillespees geplaatst. Zet hiervoor een streep op je pees en neem die streep over op je schoen, trek nu een rechte lijn naar beneden en plaats daar het ijzer. Deze procedure is hier op het forum of via Google goed te vinden met zoekterm “klapschaats afstellen”. Of dat met jouw x-benen ook zo eenvoudig is durf ik niet te zeggen.
  Ik moedig je aan om er eens fijn mee te gaan experimenteren.

Deel Deze Pagina