Advies gevraagd beginnende schaatser

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door robin02, 4 jan 2020.

 1. robin02

  robin02 New Member

  Hallo!

  Allereerst, excuus voor de zoveelste topic waar een beginner om advies vraagt. Bij het starten met deze sport zie je qua materiaal de bomen door het bos niet meer! :eek:

  Wat is de situatie? Al sinds een leeftijd van - ik geloof - 6 ben ik tijdens vorstperiodes te vinden op de lokale schaatsbaan. Ik begon met de houtjes, daarna ijshockey schaatsen en vanaf mijn 12de de noren. Dit waren noren met een hoge schoen, lekker stabiel dus. Alleen omdat mijn voeten nog aardig groeiden heb ik nooit echt mijn eigen noren gehad. Daarom altijd schaatsen geleend of gehuurd.

  Nu mijn voeten zo goed als uitgegroeid zijn en ik het schaatsen iets serieuzer wil gaan aanpakken ben ik opzoek naar mijn eigen paar schaatsen. Helaas is mijn budget niet zo groot om voor bijvoorbeeld de Viking Gold 2005 te gaan. Als student is het soms best wikken en wegen. Ik hoop voor max. 300 euro een mooie set te hebben om in ieder geval te beginnen.

  In eerste instantie voor 1 of 2 keer per week recreatief schaatsen in Thialf (Heerenveen) / de elfstedenhal (Leeuwarden). Mogelijk zullen in het volgende seizoen lessen gevolgd gaan worden.

  Natuurlijk heb ik zelf ook al wat rondgekeken. O.a. bij Zandstra in Sneek. Hier vond ik de Zandstra Vink klap, een klapschaats met lage schoen. Deze ook gepast en zaten heerlijk. Ook de Viking Unlimited klap heb ik op het oog. Wel heb ik op dit forum meerdere keren gelezen weg te blijven van dit soort schaatsen. In hoeverre klopt dit? En waarom is dit?

  Zo... heel verhaal. Maar in het kort, ik zoek een goede paar schaatsen om in ieder geval mee te beginnen en die het techniek aanleren niet zal belemmeren. Ik kijk uit naar jullie advies!

  Robin
 2. Eelco

  Eelco Active Member

  Hoi Robin,

  Belangrijkst is eerst een goed zittende schoen. De schoenen die je aangeeft zijn comfortschoenen. Deze zijn leuk als je wilt beginnen maar leveren uiteindelijk veel minder schaatsgevoel. Je zal het dan ook moeilijker hebben om de schaatstechniek echt te leren.

  Ik snap dat het met je budget lastig is. Vaak staan de EVO's bekend om hen gunstige prijs. Maar die prijs ligt wel een stuk boven je budget. http://www.evoskate.nl/index.php?p=shop/schaatsenradon/EVORadonklapChroomzwart.

  Wat je eventueel zou kunnen doen is een goede schoen kopen en een klapset van marktplaats halen. Dat zou de prijs iets kunnen verzachten.

  Ik wens je heel veel plezier in het schaatsen en succes met je zoektocht!
 3. VVA

  VVA Member

  Spaar wat langer door, doe jezelf een plezier en koop goede thermoplastische schoenen van bijv. Groothuis en een goed onderstel.
  Je zult niet gelijk beter gaan schaatsen, maar je kan in ieder geval je uitrusting niet meer de schuld geven...
 4. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Op marktplaats zoeken. Zit hier misschien iets bij?
 5. sltwg

  sltwg Member

  Kijk ff op marktplaats, daar worden genoeg nieuwe maple sets aangeboden voor niet te veel, let wel op ze scheinen klein te vallen.
 6. dsdevries

  dsdevries Active Member

  Je kunt zoals gezegd op marktplaats kijken voor het klapset, maar ook voor de schoen zou je voor tweedehands kunnen gaan. Ik zou die alleen niet op marktplaats kopen, maar vaak hebben goede schaatsspecialisten ook redelijk veel tweedehands. Zij kunnen ook tweedehands thermoplastische schoenen helemaal om jouw voet vormen.
  Zit hier: https://www.janvanderhoorn.nl/tweedehands/losse-schoenen/ bijvoorbeeld iets bij voor jou?

Deel Deze Pagina