Aanval Wereld uur record

Discussie in 'Wielrennen' gestart door proeme, 19 sep 2014.

 1. proeme

  proeme Well-Known Member

  ik las vandaag dat het wereldrecord van Voigt wel discutabel is.

  UCI heeft ooit een hoop records geschrapt, omdat die op speciale fietsen werden verreden. Het moest op een normale fiets.
  Later is een gewone tijdritfiets wel weer toegestaan, maar de geschrapte records die aan de huidige eisen voldoen werden niet teruggezet.
  Voigt rijdt nu officieel het wereldrecord, maar er ging ooit iemand harder met dezelfde omstandigheden...
  Laatst bewerkt door een moderator: 22 sep 2014
 2. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member


  De vraag is of die fiets van rominger aan dezelfde eisen voldeed. Het schijnt dat hij te grote wielen had (een 26" voorwiel en een 28" achterwiel). En natuurlijk had Rominger een hematocriet van >60%, dat heeft Voigt 100% zeker niet.
 3. proeme

  proeme Well-Known Member

  Het artikel dat ik las was er niet heel duidelijk over of Rominger daadwerkelijk een goede fiets had (naar huidige eisen). Dat blijft dus de vraag.

  En doping: ja, iedereen uit die tijd heeft de schijn tegen, maar volgens mij is hij niet gepakt en staan zijn resultaten nog gewoon. Wat dat betreft zou zijn record dus prima geldig kunnen zijn.
 4. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Jens Voigt, 43 en afkomstig uit de Duitsche Democratiese Republiek, toch heeft hij de sympathie (van o.a. mij) mee en zijn leeftijds- en landgenote die schaatst (Claudia Pechstein) de sympathie (van o.a. mij) tegen... Hypocriet misschien (kom er maar in trollen), maar gevoelens laten zich moeilijk rationaliseren en daarnaast speelt het mee dat het wielrennen nou eenmaal een meer verdorven sport dan schaatsen lijkt te zijn.

  De records van Moser, Obree, Boardman, Indurain en Rominger zijn inderdaad geschrapt of eigenlijk hernoemd tot beste menselijke prestatie. De records gingen op een bepaald moment over de 56 km/u en die zijn geschrapt omdat de fiets niet meer echt op een fiets leek, maar op een mega-aerodynamisch vehikel. Dat de UCI regels stelt aan het begrip "fiets" is natuurlijk niet zo heel vreemd; het werelduurrecord in de mega-aerodynamische ligfiets ligt inmiddels boven de 90 km/u (ja, daar krijg je op de provinciale weg een boete voor) en dat heeft weinig te doen met het fietsen zoals wij het elke juli toejuichen op de Franse alpencols. Nu moet het record weer worden gezet op een redelijk normale wegfiets, hoewel er enige aanpassingen die Eddy Merckx niet had zijn toegelaten. Eddy Merckx had natuurlijk het voordeel van het ontbreken van een bloedpaspoort.

  Verder, laten we blij zijn dat het record van Ondřej Sosenka uit te boeken is; een Tsjech die in Moskou een wereldrecord reed, maar nooit een contract had bij een ploeg op het eerste niveau. In 2001 een hemotocriettest ontliep en in 2008 geschorst werd voor amfetaminen. Zijn belangrijkste overwinningen waren de Vredeskoers eenmaal en de Ronde van Polen twee keer voordat die World Tour werd. Je hebt dubieuze renners en discutabele renners, maar ik heb dan toch liever Voigt dan Sosenka. En volgend jaar een poging van Cancellara en Wigggins en in 2016 een poging van T.Martin en T.Dumoulin!
 5. proeme

  proeme Well-Known Member

  oh, begrijp me niet verkeerd. Ik gun het Voigt echt wel, vindt het mooi dat het gelukt is en die Sosenka heb ik geen medelijden mee.

  dat records geschrapt/hernoemd zijn is ook logisch. Alleen als dan later een paar dingen wél weer worden toegestaan, moet je ook kijken of een hernoemd record weer terug-hernoemd moet worden. Dat is niet gedaan (of wel, met conclusie dat het niet nodig was. Dat weet ik niet).
  Dat doet geen afbreuk aan de prestatie van Voigt en of ik het hem gun. Het doet voor mij wel afbreuk aan het begrip "werelduurrecord"
 6. HA01761

  HA01761 Active Member

  Volgens huidige regelementen moeten voor- en achterwiel dezelfde maat hebben. Dus fiets van Rominger is momenteel niet legaal.  Is hier niet aan de orde, want ook de fietsen van Rominger (en Indurain, Moser, Boardman en O'Bree) zijn naar huidige regelementen illegaal. De fiets van Rominger lijkt, afgezien van het kleine voorwiel, inderdaad heel erg op wat vandaag nog gebruikt wordt, dus ik denk wel dat Rominger vs Voigt op gelijk materiaal dík gewonnen zou worden door Rominger.

  Het record van Jensie moet je ook echt als een nieuwe start zien. De fietsen waar Obree en Boardman op reden waren natuurlijk idiote creaties die niks meer met fietsen te maken hebben, maar toen kennelijk konden doordat de UCI hun materiaalregelementen gewoon niet goed dichtgetimmerd had. Inmiddels lijken ze dat eindelijk wel redelijk voor elkaar te hebben (diamant frame, max 3:1 framebuizen, geen superman, geen praying mantis), dus lijkt het me logisch om 'normale' tijdritsfietsen toe te staan.
  Laatst bewerkt: 22 sep 2014
  dedeut en leenstrafan vinden dit leuk.
 7. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Wat wel vreemd aan zoiets is dat je als sporter altijd op zoek gaat naar de grens binnen de mogelijkheden. op zoek naar snellere fietsen, betere aerodynamica etc is een wezenlijk onderdeel van de sport. Als je dan als UCI achteraf de regels gaat bijstellen is gewoon een zeer kwalijke zaak.
  Alsof je Steve Fosbury zijn records af gaat nemen omdat je nou eenmaal voorwaarts moet spingen. Of de vrije stijl langlaufen alsnog gaat verbieden, of de wijduitse sprongen bij het schansspringen, of de vlinderslag die het ging winnen van de schoolslag (waar de regels slechts noemden 'gelijktijdig voorwaarts')
  of, om in dit forum te blijven, dat je nu de klapschaats zou verbieden.

  Dat er regels aan gesteld worden is prima, maar doe dit vooraf.
 8. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Vanavond weer live op eurosport: Brändle die een aanval doet op het record van Voigt, alleen in een kleinere baan (en dus meer bochten).
 9. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  En Brändle heeft het nieuwe record op ongeveer 51.850 gezet.

Deel Deze Pagina