4th World University Speed Skating Championships 2018, Minsk 22-25 maart

Discussie in 'Lange baan' gestart door leenstrafan, 18 mrt 2018.

 1. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Voor de mensen voor wie het schaatsseizoen niet lang genoeg kan duren, we blijven komende week nog even in Minsk, Wit-Rusland voor de 4e editie van de World University Speed Skating Championships.

  Wat is de geschiedenis van dit toernooi?
  Bij de eerste editie in 2012 gingen er veel titels naar Jan Szymański (3) en Martina Sáblíková (3), in 2014 opnieuw twee titels voor Szymański alsook twee voor Mirko Nenzi en Katarzyna Woźniak. Marina Zoejeva pakte toen drie zilveren medailles. In 2016 was Italië sterk met opnieuw titels voor Mirko Nenzi (500, 1000) en ook Davide Ghiotto (5000, 10.000) en Riccardo Bugari (MS) evenals goud op TP en TS. Konrád Nagy won de 1500 meter. Bij de vrouwen zijn de titelhouders Li Qishi (500, 1000), Katarzyna Woźniak (1500), Nana Takahashi (3000, 5000), Annemarie Boer (MS), Rusland (TS) en Polen (TP).

  Programma:
  • donderdag 22 maart: 3000m V, 5000m M, teamsprint V, teamsprint M
  • vrijdag 23 maart: 500m V, 500m M, team pursuit V, team pursuit M
  • zaterdag 24 maart: 1000m V, 1000m M, 5000m V, 10.000m M
  • zondag 25 maart: 1500m V, 1500m M, massastart V, massastart M
  Deelnemers:
  Zouden er nog wat toppers meedoen zo laat in het seizoen? Er zijn genoeg topschaatsers die erbij studeren dus in theorie kan het deelnemersveld best sterk zijn. Waar bij een junioren-wedstrijd sommige schaatsers hun titel per definitie niet meer mogen verdedigen, kan het hier nog altijd worden opgerekt door je opnieuw voor een studie in te schrijven.

  Waarom een eigen topic?
  Omdat in het schaatsen internationale wedstrijden buiten de topwedstrijden (WB, EK, WK, OS) die niet primair een trainingswedstrijd zijn, eigenlijk zeldzaam tot onvindbaar zijn.
 2. gerrit stevens

  gerrit stevens Well-Known Member

  Wat is dit voor toernooi. Ik heb wel eens gehoord van de Universiade en nog verder in het verleden de Academische Wereldkampioenschappen. In 1930 (Davos) nog gewonnen door Dolf van der Scheer,
 3. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  De Winteruniversiade wordt altijd georganiseerd als een soort Winterspelen, met wedstrijden van alpineskiën, langlaufen, schaatsen etc. bij elkaar. In de jaren dat er geen Winteruniversiade wordt gehouden, is dit toernooi er, het WK studenten. Waarschijnlijk de opvolger van de Academische Wereldkampioenschappen die je noemt.

  P.S. Hoe oud ben jij dat je zo even een uitslag uit 1930 oplepelt? :eek:
 4. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

 5. Khlebnikov

  Khlebnikov Well-Known Member

  Dat kampioenschap wordt aangehaald in het boek Een Eeuw Nederlandse Schaatssport uit 1982, dat ik ook in jouw profielfoto zie schitteren, Hakkie2.
  Pagina 26/27. Of heeft Gerrit het ergens anders vandaan?
 6. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Ah, dat heb ik uiteraard gelezen, maar niet uit mijn hoofd geleerd. :D
  Dolf van der Scheer ken ik ook alleen maar uit boeken. Hij was al 21 jaar voor mijn geboorte overleden. En ik denk niet dat tv of andere media ooit aandacht aan hem besteed hebben.
 7. Khlebnikov

  Khlebnikov Well-Known Member

  Ik ook niet, ik beken dat ik het heb moeten opzoeken. Maar Gerrit wist het misschien wel uit zijn hoofd?
 8. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  In 1930 heette Van der Scheer nog Adolf, maar hij heeft op een gegeven moment zijn naam veranderd...
  Als ik zo de uitslag van die wedstrijd in 1930 erbij pak, dan zie ik dat Van der Scheer maar 3e was, achter Ballangrud en Thunberg, maar hij was waarschijnlijk de eerste student....
 9. Lisan

  Lisan Well-Known Member Medewerker

  Wat zijn toppers....
  Van de Kazakken doen er Olympische deelnemers mee. Maar ja toppers als in top klassement rijders zijn ze niet. Ik heb het over Krikunov en Palkin. Verder nog Klenko gezien.

  Czyszczoń gaat naar Minsk. Verder heb ik me er nog niet in verdiept...
  leenstrafan vindt dit leuk.
 10. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Toppers is ook relatief natuurlijk. Als de twintig beste schaatsers van de sprintheren niet mee doen kan iemand als Palkin hier zomaar een medaille winnen, wat toch een grote prestatie zou zijn.

  We hebben het vaak genoemd, maar veel sporten hebben een tweede en soms ook nog een derde niveau van wereldwijde wedstrijden, schaatsen heeft dat niet, en dit toernooi is een soort van alternatief daarvoor.
  mhp1988, Lisan en VorstM vinden dit leuk.
 11. Lisan

  Lisan Well-Known Member Medewerker

  Het lastige is ook dat je natuurlijk wel ergens ingeschreven moet zijn als student.

  Ik las dat er 12 Polen mee doen. Ik weet dat de junioren nog mee zouden mogen doen. Verder las ik dat Kapruziak mee gaat de ploeg maar zij is dit seizoen bevallen en is pas begin dit jaar weer actief gaan trainen.
 12. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Dat is wel de essentie, al weet ik niet wat de ISU en de FISU (internationale studentensportbond) als criteria hanteren, moet het een Universiteit zijn, of geldt een HBO of MBO (of het buitenlandse equivalent daarvan) ook?
 13. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  De eerste voorwaarde die wordt gesteld aan een Universiade-deelnemer is dat hij of zij een topsporter is die studeert of die minder dan een jaar geleden is afgestudeerd aan Universiteit, HBO of MBO.


  Bij de Universiade laat de FISU dus iig wel MBO'ers toe.
 14. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Officiële site

  15 countries have applied for participation in the championship: Russia, Poland, the Netherlands, Kazakhstan, Italy, Japan, USA, China, Estonia, Czech Republic, Sweden, Hungary, India, Finland, Belarus.

  The most numerous delegation is expected from Russia. 15 Russian student-athletes will compete during the Championship. Poland and the Netherland have entered 12 competitors.

  8 athletes will compete at Minsk ice for the medals for Kazakhstan. And also 6 Italian representatives will show their best form of preparation.

  Japan will be represented by 4 skaters. USA has confirmed the same number of participants. Minsk is also waiting for3 athletes from China and 2 athletes from Estonia. Finland, Czech Republic, Sweden and Hungary have confirmed one athlete per each country.
  Duif vindt dit leuk.
 15. Lisan

  Lisan Well-Known Member Medewerker

  Dat begrijp ik maar een heleboel toppers studeren niet meer dus kunnen er sowieso niet zijn :) dat geeft wel latere lichtingen een kans.
 16. gerrit stevens

  gerrit stevens Well-Known Member

  Staat in het boek Davos 1894-1971 van Hans Knudsen.
  De wedstrijd werd op 10-11 januari 1930 gehouden en was onderdeel van een internationale wedstrijd die werd gewonnen door Clas Thunberg voor Ivar Ballangrud.
  Ballangrud had het beste puntentotaal maar Thunberg won drie afstanden.
  In 1947 ook in Davos (23-24 januari) won Lassi Parkkinen het Akademische WK voor Kornel Pajor.
  Parkkinen was ook de ISU wereldkampioen van 1947 en Pajor van 1949.
  .
  strawbale, ZeeKoei en fransvanbakel vinden dit leuk.
 17. gerrit stevens

  gerrit stevens Well-Known Member

  Van der Scheer haalde bij de echte ISU kampioenschappen de volgende resultaten
  EK 1928: niet geklasseerd, 1929-30: 4e, 1931: 3e, 1936:13e
  WK 1930: 3e, 1931: 5e, 1936:16e
  OS 1936: 14e, 9e, 10e en 16e
  Bovendien kortstondig wereldrecordhouder op de 3000
  en NK in 1929 en 1933 (4e in 1940, 5e in 1941).
  Dat waren ook de enige nationale kampioenschappen die hij reed want in de tussenliggende jaren werd geen NK gehouden.
  strawbale en fransvanbakel vinden dit leuk.
 18. Lisan

  Lisan Well-Known Member Medewerker

  Ik word er wel beetje simpel van dat er nog nergens een inschrijflijst is te vinden. Ook alle informatie op isu.org blijft leeg.

  Wel zag ik dat Ziomek in Minsk is.
 19. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Hoewel ik nog altijd nergens een startlijst heb kunnen vinden is er wel een livestream. Een erg moeilijk te volgen livestream weliswaar, maar toch. Er staan geen rondetijden of eindtijden bij, dus je bent helemaal afhankelijk van een Wit-Russische dame die in iets wat Engels voor moet stellen af en toe de rondetijden voorleest. Ghiotto en Malfatti zijn in ieder geval aanwezig, de eerste reed 6.30 en van de tweede heb ik geen tijd gehoord maar ik gok ongeveer 6.36/37/38.

  De 3 is overigens gewonnen door Czyczsxzsccsszsxsxyscon.
  Laatst bewerkt: 22 mrt 2018
  EenBrabander vindt dit leuk.
 20. Spruit

  Spruit Active Member

  Lisan vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina