schrapen/ krassen van de schaats over het ijs.

Discussie in 'Techniek & training' gestart door georgemidwoud, 31 jan 2010.

  1. georgemidwoud

    georgemidwoud New Member

    Goedenavond,

    Ik heb eea al op deze site bekeken maar kom er niet uit met mijn probleem. Ben begin dit jaar begonnen met schaatsen (na 20 jaar niet geschaats) en heb 1x per week les via duosport op de westfries. Mijn techniek was eerst waardeloos en na de eerste les begon er al schot in te komen. Geen gewiebel meer en armen die door de lucht gaan omdat ik weer mijn evenwicht verloor. Bochten druk bezig om te oefenen (sta gemiddeld 2 keer per week in mijn vrije tijd op de baan en 1x les). Nu naar 4 weken al een aardige slag te pakken alleen dat geschraap en gekras van mijn schaatsen over het ijs! Mijn schaatsen zijn scherp, geen bramen maar toch ga ik met veel lawaai de baan over. Heb het idee dat iedereen kan horen dat ik eraan kom, ga wel wat achterop zitten en dan wordt het wat minder maar toch nog veel lawaai. Met mijn vorige schaatsen precies hetzelfde. Ook heb ik het probleem dat de ijzers snel weg willen glijden over het ijs, vaak heb ik het idee dat ik swabberend over de baan ga. Als ik mijn ijzers schuin in het ijs zet dan kan ik flink afzetten zonder dat het ijzer wegglijdt. Ik ga ervan uit dat het niet aan mijn materiaal ligt maar aan mijn techniek! Sta ik misschien te recht op mijn ijzers, toch niet ver naar achteren of doe ik iets anders fout of gewoon een kwestie van oefenen. Ook als ik de eerste keer op het ijs stap dan zwabber ik op mijn ijzers heb ik totaal geen grip en moet ik een paar slagen maken om een het ergens op te laten lijken. Iemand bekend met dit?

    Alvast bedankt voor jullie reacties.
  2. martwest

    martwest New Member

    Ik heb begin dit seizoen net zoiets gehad. Wat mij hielp, was het afzetbeen na de afzet goed bijtrekken, dichtbij en recht onder de enkel plaatsen, achterop zitten en met de achterkant afzetten.
    Dit werkt behoorlijk, vooral in rustig tempo en als ik beide handen op de rug leg. Wil ik sneller, dan ga ik toch weer krassen... :oops:
  3. georgemidwoud

    georgemidwoud New Member

    Hmm...kan ik wel eens uitproberen van de week. Laat ook even de ronding controleren want die is waarschijnlijk te rond.
  4. Enkeltje

    Enkeltje New Member

    Als je niet goed afzet, dus niet met het hele ijzer naar de zijkant, dan hoor je al snel een schrapend/krassend geluid, bedoel je dat? In dat geval moet je dus aan de afzet werken, of klapschaatsen nemen :D
  5. Bdevree

    Bdevree New Member

    Klapschaatsen nemen is uiteraard wel een oplossing voor het krassen maar niet een oplossing van het echte probleem, de afzet. Probeer met je gewicht naar achteren (op je hakken) en zijwaarts af te zetten.
  6. Tjark

    Tjark Active Member

    Wat 't ook nog kan zijn.... Even iets lastigs uitleggen. Probeer de onderste 2 oefeningen even voor te stellen, gewoon staand op schoenen 'aan de wal':

    1. op 1 been staan met wat kniehoek en dan alleen je been strekken (zodat je omhoog komt, niet zijwaarts), eigenlijk recht op gaan staan gewoon.

    2. op 1 been staan met wat kniehoek en dan opzij stappen (alsof je een jaren 80 disco pasje doet "stap-zij-en-sluit" ;) )

    Bedenk nu even voor jezelf, voor je doorleest, wat de juiste spierbeweging van je been op 't ijs zou moeten zijn.

    |
    |
    |
    |
    |
    |
    |
    |
    |
    |
    |

    De kracht die je met je benen 'zou' moeten uitoefenen met schaatsen lijkt meer op 1 dan op 2. !!!

    Veel 'beginnende' schaatsers denken dat je juist 2 moet doen en in het begin zullen de meeste mensen ook 2 doen, omdat je voor 1 namelijk al wat gevoel voor je valbeweging moet hebben. Je staat tijdens het rijden op 1 schaats, je begint dan met je valbeweging, en daarna strek je je been op de manier (met 't gevoel) van 1.
    Bij teveel manier 2 zie je wel eens dat mensen zijwaarts over het ijs aaien en eigenlijk nog wel wat afzetten in de lucht nadat 't ijzer van 't ijs komt. Ook zie je dan vaak dat hun bovenlichaam stil blijft, en tussen hun schaatsen in blijft hangen. Bij een goede S-curve (en scherpe schaatsen ;) ) schuiven je ijzers ook niet zijwaarts over het ijs (dat kan niet) en duw je dus je lichaam zijwaarts weg. Vooral die druk levert snelheid.


    Het is niet helemaal zwart-wit, je gebruikt ook wel wat van de 'zijwaartse' spieren van 2 tijdens 1, maar die zijn niet de hoofdzaak!
  7. georgemidwoud

    georgemidwoud New Member

    IK ga vandaag en woensdag eea uitproberen. Volgens mij ligt het aan mijn techniek en niet aan het materiaal daar ik bij mijn vorige schaatsen het exacte probleem had. Ook ga ik even de ronding nalaten kijken want ik zag bij de specs van Zandstra dat de schaatsen die ik nu heb een ronding van 27m heeft.
    Dus genoeg uit te proberen, laat het weten hoe mijn bevindingen zijn. Bedankt allen voor de reacties.
  8. Enkeltje

    Enkeltje New Member

    Heeft Tjark misschien nog een illustratief filmpje?
  9. Tjark

    Tjark Active Member

    op 1:10 doet een meneer optie 2 mooi voor ;) hahaha

    [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=tSNbR6kEwuc[/youtube]
  10. Enkeltje

    Enkeltje New Member

    Kom op Tjark, je hebt toch wel een leuk filmpje van oefening 1, en als je toch bezig bent dan ook graag van de V-slag en de S-curve, desnoods doe je het zelf voor? :eek:
  11. georgemidwoud

    georgemidwoud New Member

    Inderdaad, ik doe teveel aan disco :D
    Vandaag op mijn techniek gelet en deze doe ik inderdaad verkeerd, het schrapen is voornamelijk te horen bij de afzet.
    Meer achter op de schaatsen hangen gaf al een verbetering aan en en af toe was het geschraap weg. Ik weet nu waar ik aan moet werken.
    Bedankt voor de tips.
  12. Tjark

    Tjark Active Member

    haha, geen tijd voor filmpjes maken, komt nog wel :)

    Maar als je echt niet iets kan voorstellen bij oefening 1, dan is een one legged squat hetgeen in de buurt komt
    [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=lBexD12zHVo[/youtube]
  13. georgemidwoud

    georgemidwoud New Member

    Ben er nu achter wat ik dus verkeerd deed. Het zwaartepunt van mijn lichaam en dus de druk op mijn voet lag veel te ver naar voren.
    Als ik meer druk uitoefen op mijn hak is het schrapen helemaal weg. Gisteravond 3 rondjes vrijwel geruisloos gereden. Wel viel het op dat je dan andere veel hoort schrapen :D

Deel Deze Pagina