Insteken van de schaats

Discussie in 'Techniek & training' gestart door vlasje79, 22 jan 2009.

  1. fred

    fred Member

    N. a. v. de paar laatste posts; zie het op de buitenkant terecht komen niet als hoofddoel, maar als gevolg! Dus eerst zorgen dat de valbeweging, het gewicht verplaatsen naar de andere kant, in orde is. Als dat klopt, dan 'gewoon' je nieuwe standbeen onder je houden, recht naar voren neer zetten en je komt vanzelf op de buitenkant te staan.

    Lees anders de lessen van Tjark hierover (stuk terug in dit topic, en ook in andere) nog eens door, beter verwoorden lijkt me niet mogelijk.
  2. BlueSinquel

    BlueSinquel New Member

    Ik kan me herinneren dat ik wel eens op de buitenkant terecht kwam, en 0,8 sec later lag ik. Nu heb ik niet de sterkste enkels, maar zeker niet de zwakste, ik kom aardig vooruit op klapnoren met 'slappe' kuip schoenen.

    Die buitenkant is een scherpe rand die zichzelf in het ijs vast bijt, zodra ie ook maar even de kans krijgt.
    Gevolg is dat je er geen controle meer over hebt en probeert te balanceren op een rand zo scherp als een mes, kan, maar het is tijdens het zwaaien heel lastig om dan niet te ver door te zwaaien, en over je zwaartepunt te gaan naar buiten toe, en zo je eigen schaats onder jezelf vandaan haalt.

    In de bocht is op de buitenkant staan niet erg (mits met wat snelheid), door de snelheid wil je lichaam immers naar buiten toe en zal je niet zo snel naar binnen vallen.

    Ik zie schaatsers toch veelal de schaats recht neerzetten, maar naar buiten sturend, dit vangt de zwaai op zodat die je niet uit balans brengt (door het zwaartepunt, over de schaats, naar buiten toe te brengen, waardoor je naar buiten toe omkieperd).

    Neem de GIF afbeelding van Tjark, met die bewegende schaatser, die zet telkens zijn schaats recht neer maar naar buiten toe sturend.
  3. Tjark

    Tjark Active Member

    Misschien ligt 't aan je uitleg dat ik even niet zie waar je heen wil, maar het is _wel_ de bedoeling dat je op de buitenkant landt/neerzet. Dat is de enige juiste mogelijkheid om je energie goed te behouden.

    Met daarbij dat je je schaats dus zo recht mogelijk, in de rijrichting dus, wil neerzetten, en niet in een V-vorm naar links/rechts (indien je op snelheid bent, niet bij een sprint/steigerung). Doordat je dan op het buitenkantje staat en je ronding in je schaats zal de punt van de schaats dus bij je rechter schaats naar rechts gaan. (S-curve)


    psst, dat ben ik gewoon hoor...
  4. BlueSinquel

    BlueSinquel New Member

    Je schaatst daar in een V-vorm;)
  5. Liezl

    Liezl New Member

    Dat filmpje gaat toch veel te snel om uberhaupt te zien hoe hij z'n schaatsen neerpoot :p. Vind niet dat je daar over kunt oordelen :)
  6. Tjark

    Tjark Active Member

    Het gaat om het neerzetten, hetgeen je op dat gifje echt niet kan zien ;)

    Nog even een foto waarop 't goed te zien is: schaats recht naar voren, maar wel op de buitenkant

    [​IMG]

    [​IMG]
  7. BlueSinquel

    BlueSinquel New Member

    Damn, ok, je hebt gelijk. Prachtige afbeeldingen overigens.

    Ik ben al blij als ik er recht op glijd na elke slag, op de buitenrand schaatsen staat bij mij gelijk aan gaan zitten op het ijs.

    Van de zomer maar eens me op de (stappen naar de) double push concentreren, misschien raak ik dan gewend aan het naar buiten neerzetten..
  8. Jelman

    Jelman New Member

    Voor mij is het nog steeds onduidelijk hoe je het inzetbeen dient te gebruiken. Ik kijk met jaloezie naar de TV, als ik zie hoe makkelijk het lijkt om op de buitenkant in te zetten. Blijkbaar is het een gevoel wat zomaar ineens lukt. Ik heb al een tijdje op les gezeten, daar spreken ze over een driehoekje maken met de opgetilde schaats. Maar om daarmee in te zetten lukt me nog steeds niet. Bij b.v. Sablikova denk ik te kunnen ontdekken dat ze eerst de knie naar buiten plaatst waardoor de inzetschaats vanzelf op de buitenkant beland (mits naast de glijschaats geplaats). Graag zou ik willen weten waar prezier de aandacht op gevestigd moet worden, om dit te leren.

    Bij voorbaat dank

    Jan Laarman
  9. vlasje79

    vlasje79 Member

    Tja, tis en blijft toch die valbeweging die je wat "onder de knie" moet krijgen lijkt mij. Wat ik van een pro ook wel eens als tip kreeg was om de schaats als het waren voor je neer te zetten. Maar het zijn toch van die kleine dingetjes. Als je gewoon wat langer schaatst gaat op de zijkant rijden vanzelf. Dwz. toen ik de vraag stelde een jaar geleden zat ik ook wel al wat op de buitenkant maar nog niet altijd. Gleed bijv vaak weg omdat ik mijn schaats precies vlak zette. Nu een jaar later hoor je mij er niet meer over want het gaat vanzelf beter. Gewoon blijven rijden dus! Check goed hoe de pro's rijden en probeer de gehele beweging goed na te bootsen. Zal steeds beter gaan.
  10. Enkeltje

    Enkeltje New Member

    Ik heb daar nog een vraag over: kan je de S-curve alleen maar maken als je harder gaat, of lukt het ook op lage snelheden? Ik werk nog steeds aan mijn zelfvertrouwen (wat een ontboezeming :D ) en ben nu bezig met smal sporen (werkt voor mij heel goed is gebleken) en gewoon lekker rondjes draaien in een rustig tempo. Ik heb niet het idee dat ik daarmee op de buitenkant kom, ik schaats volgens mij na de inzet recht op het ijzer (wat al een hele vooruitgang is nadat ik steeds op de binnenkant stond).
    Tweede vraag: kun je op elke schaats op de buitenkant komen, dus ook op de hogere modellen?
    En nu ik toch bezig ben: moet je je gewicht/druk over je hele voet verdelen of op de achterkant/hak gaan zitten? Ik hoor verschillende dingen.
  11. vlasje79

    vlasje79 Member

    1e vraag: moet zeker kunnen bij lage snelheden. Check de mannen die nu bezig zijn in Hamar bij inrijden. Doen allemaal s-bochtjes voor het gevoel.
    2e: je bedoelt hoge schoenen? Daarmee zeker hoor. Meestal staan de ijzers daar ook lager onder dus kun je makkelijk op die zijkant komen. Maargoed, het gaat ook allemaal om balans he. Als je balans goed is kun je op 1 been leunen en sturen naar buiten of binnen. Dat is de balans die je eigenlijk moet vinden. In van die schaatslesjes krijg je altijd leuke oefeningen daarvoor. Ergens op dit forum stond vorig jaar een mooie uitleg van derrek parra over balans ed. Weet even niet meer waar ie staat. Ging ook over dat diep zitten en balans boven voet.
    3e: achterop zitten.
  12. casselt

    casselt New Member

    bedankt voor de goede, duidelijke uitleg
    ik moet sinds vorige les ook zo schuin insteken
    best moeilijk, volgende keer kijken of het beter gaat ;)
  13. Jelman

    Jelman New Member

    Met name de reacties van Tjark zijn zeer leerzaam. Niet dat ik voor me zelf al veel verbetering heb gezien, bij het insteken op de buitenkant van de schaats. Maar dat heeft meer met mij en mijn oude lijf te maken dan met de uitleg. Ondanks alles ben ik steeds aan het informatie verzamelen over de techniek. En al zoekende kwam ik via "You Tube" uitleg tegen over de "Perfect Double Push". De typische krul vooraf (na het plaatsen van de inzetschaats) is hierbij het meest opvallend. Eerst rechtop, vervolgens op de buitenkant en daarna het glijmoment, om (zoals normaal) uit te komen op de binnenkant voor de volgende afzet. Waarschijnlijk is het effect van het inzetten op de buitenkant (zoals wij kennen) even effectief en makkelijker te leren. Maar wie zal het zeggen, misschien is dit wel de toekomst. Misschien is dat zelfs wel het geheim van de Amerikanen, ook al ziet het er niet uit. Door dit filmpje was wel duidelijk te zien dat de Amerikanen m.i. het anders doen.

    [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=QmFZxNEuJH8[/youtube]

    Tjark, (uiteraard ook anderen) kun jij hier een technische uitleg op geven.
  14. allard

    allard Active Member

    Die double-push is op skeelers een geweldige methode om erg hard te gaan. Op schaatsen zal het je echter niet goed lukken. Dat komt omdat je voor een goede double push heel snel moet kunnen sturen(na de push die voor een schaatser "de verkeerde kant" op is gericht, moet je heel snel sturen met die skate om niet om te vallen, en om de "normale" afzet te doen). Skeelers kunnen dat, schaatsen niet.

    Je zou het misschien wel kunnen door een andere ronding in je ijzer te zetten. Dan moet je echter al gauw richting de shorttrackrondingen gaan. En voor langebaan zal dat zeer waarschijnlijk te nerveus aanvoelen.
  15. Jelman

    Jelman New Member

    Bedankt Allard,

    Voor de technische uitleg.
    Het was ook beslist niet in me opgekomen om deze techniek te gaan uitproberen op de schaats. Mijn eerste doel is nog steeds, om te kunnen insteken op de buitenkant. Ik hoop dat ik dat nog onder de knie krijg voor het einde van het schaatsseizoen.
    Wanneer ik het onder de knie heb zal ik melden waar ik de sleutel heb gevonden.

    Jan Laarman
  16. schaatsbart

    schaatsbart Member

    ja , dit is ook zo,n technisch boeiend vraagstuk!!
    Tkark legt t goed uit, het gaat om economie, efficientie, het behoud van kracht, die kracht vanuit het afzetbeen, vang je op, maar wel met grip(buitenkant schaats). je nieuwe glijbeen inderdaad recht naarvoren, dat maakt t overkomen makkelijker, je zit in het goede spoor, logisch toch!!!
    je zou minder weerstand moeten kunnen voelen, en de glijfase verbeterd aanzienlijk.
    Kijk ook een beetje met je blik vooruit, net als met autorijden, dan voel je het spoor ook beter aan, veel minder eng.
    OOk goed om eens te letten wat er achter je rug gebeurt met je benen, breng je je afzetbeen ook achter je glijbeen, in het hangen( knie naar beneden), dit is een rust moment dat de inzet van je insteekbeen goed voorbereid, en op koers zet!

    het wegglijden komt, omdat je gewicht nog niet boven je glijbeen is overgekomen, zet je inzet dan dichter onder je, ipv te ver naar voren.
    Dat stukje buitenkant staat tendienste van de ideale balans.
  17. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    Bij het neerzetten van het been hoor ik vaak een 'klossend' geluid. Met links meer dan met rechts. Als ik hele nette, rustige slagen maak en mooi diep ga zitten heb ik dit niet. Ik denk dat ik de punt wat eerder inzet, en dat dan de rest van het ijzer erachteraan 'klost'. is dit erg ?(gekke vraag, maar verlies je hiermee veel energie), en hoe kun je het oplossen ?
  18. Kor

    Kor Member

    Hoi,

    Probeer, zoals eerder gezegd in dit forum, de achterkant van het ijzer eerst op het ijs te zetten.
    Lees anders de overige berichten hierover nog eens door. En blijven oefenen.

    Succes

Deel Deze Pagina