Insteken van de schaats

Discussie in 'Techniek & training' gestart door vlasje79, 22 jan 2009.

  1. vlasje79

    vlasje79 Member

    Nav discussies in het topic "diep zitten" hier dan de techniek omtrent insteken. Althans, graag wat meer uitleg.
    Wat me duidelijk is is dat je de bovenbeen van het bijzetbeen in ieder geval in eerste instantie verticaal naar beneden hebt gericht onder de heup en je schaats verticaal op het ijs gericht is. De kniehoek is op dat moment zo ongeveer 90 graden.
    Ik begrijp dat op het moment dat je vervolgens gaat insteken je de staats recht vooruit moet houden met de tenen opgetrokken (dus eigenlijk verklein je dan de enkelhoek). Wat ik me dan wel afvraag is of je een enkelrotatie kunt doen (alsof je naar binnen zwikt), zodat je op de buitenkant van de schaats komt. Eigenlijk al typende besef ik me dat dit nooit de manier kan zijn en je de voet recht moet houden alleen al vanwege stabiliteit, maar toch denk ik het wel eens gezien te hebben bij schaatsers. Misschien een betere vraag: Hoe zorg je ervoor dat je mooi schuin insteekt?
    Trouwens: waarom moet je eigenlijk eerst op de buitenkant van de schaats? Je glijdt toch het beste op het vlakke stuk van je schaats?
  2. Madeleine

    Madeleine New Member

    Ik vraag me ook af waarom je eerst om de buitenkant van de schaats moet staan. Want vrij snel daarna ga je toch afzetten met je andere schaats? Dus als je met links afzet dan moet je toch gewoon op de vlakke kant van de rechterschaats staan?
    Volgens mij was het die enkelrotatie waar Tjark het in het topic 'Diep zitten' over had...

    Nou ik ga het vanavond maar weer eens proberen.. Volgens mij moet ik al die theorie maar eventjes vergeten, voordat ik straks niet meerweg kan schaatsen. En er dan na een paar rondjes weer aan beginnen te denken :)
  3. Liezl

    Liezl New Member

    Als je goed je gewicht er in wil gooien, dan kan dat niet zonder dat je ijzer schuin staat, anders glibber je weg :roll:
  4. Tjark

    Tjark Active Member

    ik denk dat je bedoelt: naar 'buiten' zwikken (dus bv met je rechter enkel met de rechtse buitenkant naar het ijs, van achteren gezien dan dus zo: /

    correct en correct. Het is niet goed en ja, sommige schaatsers doen het, niet de toppers, maar wel mensen die 'leren' schaatsen.


    Deze 2 even samenpakkend:
    Er zijn 3 manieren hoe je je schaats zou kunnen neerzetten. Ik pak weer even de rechter schaats van achteren gezien. Beginnende rijders zullen eigenlijk altijd aan de binnenkant van hun schaatsen staan dus zo met rechts: \ Dit is heel 'veilig', alleen heeft een groot probleem: op het moment dat je met links afzet en je je lichaam dus naar rechts duwt (met veel moeite) wil je eigenlijk dat je lichaam nog een stukje rustig kan doorgaan. Vergelijk het met een schommel: als je op het juiste moment, als de schommel weer aan het einde stilhangt, een klein duwtje geeft, dan kost het weinig energie om de schommel aan de gang te houden. Duw je te vroeg, dan hangt de schommel nog niet stil en krijg je eerst een 'klap' die je moet opvangen en dan moet je weer extra duwen om 'm weer net zo hoog/ver weg te krijgen. Met schaatsen is het hetzelfde een beetje. Je zet dus met links af en je wil je lichaam nog even laten doorzwaaien. Als jij je rechter schaats dan op de binnenkant zet, hou jij je lichaam te vroeg tegen: je vangt je hele lichaam op op dat ene been! En dat is niet efficient!

    Mogelijkheid 2 is dat je je schaats loodrecht neerzet: | Alleen heb je dan geen grip: je zet af met links, je lichaam gaat naar rechts toe en als je schaats dan zonder grip op 't ijs staat dan schuif deze weg! Ook geen optie dus!

    Mogelijkheid 3 blijft dus over: neerzetten op de buitenkant: / Je zet af met links, je lichaam gaat naar rechts, je zet je rechter been op de buitenkant neer en je lichaam kan nog steeds 'uitzwaaien' naar rechts toe.

    Daarna komt dus de glijfase waar de schaats recht staat | en daarna de val- en afzetfase waar de schaats weer naar binnen staat \ De hele gang van / naar | naar \ vormt dan de S-curve :)
  5. Mat59

    Mat59 New Member

    De beroemde reeds in een aantal topics aangehaalde S curve (In extreme vorm zichtbaar in het skeeleren, zoek maar eens op Chad Hedrick en Double push). Uit eigen ervaring kan ik beamen dat het teveel enkel roteren en/of enkel kantelen makkelijk leidt tot dweilen van de ijsvloer, en dan met name op het rechte stuk. Je kan heel makkelijk terecht komen in de situatie van Jan Bos, een richeltje, randje wat dan dan ook is genoeg om het wankele evenwicht te verstoren. Netjes insteken terwijl je in de valbeweging zit is al genoeg om de buitenkant te pakken. Je hoeft maar iets / te staan en t is al genoeg. Weten wat je zoekt en vooral veel oefenen. Je bouwt een goed gevoel met je schaats en via je schaats op en op een dag merk je dat t goed gaat. En t grappige is (bij mij was dat zo) dat je meteen weet, dat is t.

    Tjark en andere profi's, bedankt voor de technische/theoretische onderbouwingen, erg leerzaam.
  6. Madeleine

    Madeleine New Member

    Bedankt voor de uitleg...ik begrijp het volgens mij nu...
    Nu nog werken aan de uitvoering :)
  7. vlasje79

    vlasje79 Member

    Klopt ja. Bedoelde naar buiten zwikken. Duidelijke info in ieder geval. Dat van dat glijden op het vlakke hoor ik overigens ook vaak en heb het zelf ook wel eens. Behoorlijk lastig want dan is je balans compleet weg. Eigenlijk moet je dan misschien neit paniekeren en gewoon je gewicht goed boven je been houden, maar het voelt toch effe instabiel.
    Nogmaals thanks voor de info!
    Overigens is dat filmpje van parra wat in de topic diep zitten nog werd doorgelinkt mooi over die balans.
  8. BlueSinquel

    BlueSinquel New Member

    Het is handig om te kunnen breedsporen, maar noodzakelijk is het niet (zie topic 's-curve'). Smalsporen is beter op publiek uren, anders veeg je iedereen van de baan.
    Wat efficiënter is mogen anderen gaan uitknokken, ik zou het niet weten.

    Ligt het ook aan je schaats(schoen), hoe goed je balans kunt houden op de buitenrand van je ijzer? Ik heb momenteel viking unlimited (lage softbooth) en ik kan kiezen tussen: naar binnen kieperen, rechtop en naar buiten kieperen; niet traploos. Als ik een bocht inga, is de schaats bij lagere snelheid nog wat recht bij het overstappen, en dan in één keer: klak, staat ie schuin, zonder een traploze overgang, heel irritant.
  9. Tjark

    Tjark Active Member

    De S-curve moet je altijd maken... ok, de enige keer dat je het niet doet is op de eerste 100m van een 500m.
    Alleen kun je de S-curve breed maken of smal, maar 'zelfs Falco Zandstra' maakte een S-curve.

    En wat 't efficientste is? Iemand die kan overkomen (dus een echte S-curve) is naar mijn schatting (op 'recreant niveau'/licht geoefende schaatser) per rondje 2-3 seconden sneller met dezelfde inspanning.
  10. Basje

    Basje Active Member

    Ik weet hoe het moet en dat het moet, maar ik krijg het maar het maar niet in. Vooral blijf ik het bij me rechtervoet eng vinden. Met me linker is het makkelijker omdat je het insteken van de bocht gewend bent.

    Me trainers snappen trouwens ook niet hoe ik 46.13 op de 500m kan rijden met de belabberde techniek die ik heb :lol:
  11. Lieke

    Lieke New Member

    grappig, omdat ik juist laatst te horen kreeg dat mijn trainer maar niet snapte dat ik niet sneller ging... :oops:
  12. Basje

    Basje Active Member

    haha dat is dat weer het tegenovergestelde :p

    Bij mij lijkt het verbeteren niet op te houden juist terwijl ik technisch niet vooruit ga :? Vaak gaat het echt met happen eraf. Zo ook afgelopen weekend op de 1000m weer 2 seconde eraf waar ik een maand lang niet had getraint. En ik ben bang dat ik vrijdag in Heerenveen ( voor me 1ste keer ) weer wat te verbeteren heb. Alkmaar is toch echt wel veel langzamer dan heerenveen.

    Ik moet nu toch echt eens durven goed in te steken, overkomen en me afzet goed voorwaarts plaatsen , want dan kan het alleen nog maar sneller gaan. maar deondanks blijft het maar sneller gaan zonder het te verbeteren
  13. rovar

    rovar New Member

    nog een tip: je enkel tijdens het bijhalen volledig ontspannen. dan je knie recht naar voren zodat je schaats recht naar voren neergezet wordt. als je daarna je valbeweging goed ontwikkelt, zul je zien dat je schaats automatisch op de buitenkant neerkomt: de s-curve.
  14. Kor

    Kor Member

    Hallo,

    Je schaats recht naar voren neerzetten lees ik. Betekent dit dat je het gehele ijzer in een keer op het ijs plaatst? Ik heb zelf nogal de neiging om, zoals met skeeleren, via de punt de voorste helft van het ijzer als eerste het ijs te laten raken.
    Graag jullie reactie hierop.

    Dank,

    Kor
  15. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Mwah, door die ronding zal dat heel moelijk worden: gehele ijzer in 1x plaatsen. Liever eerst de achterkant van het ijzer plaatsen dan de voorkant. Als je goed achterop zit en je enkel ontspannen houdt gaat dat bijna vanzelf.

    Wanneer je eerst je punt op het ijs probeert te loodsen ben je bezig om je enkel te spannen (je probeert je tenen omlaag te drukken voor de landing van je schaatspunt)
  16. laurensxeon

    laurensxeon New Member

    ik ben ook beginner, sinds dit jaar weer begonnen, had elk jaar wel op de ijzers gestaan maar dit jaar toch weer minstens 2 x in de week op de baan proberen te staan. ik doe ook een cursus er bij en moet zeggen dat dat veel helpt.

    over het insteken van de schaats.

    ik zie de fanatieke schaatsers prachtig mooi insteken op de buiten kant, glij fase en dan door op de binnen kant. ik heb laatst één van deze jongens aan gesproken en gevraagd hoe dat precies moet. de oefening die hij mij vertelde was in een rustig tempo op de buitenkant in te steken met het gewicht er boven en enkel recht. je staat eigenlijk dus in het verlengde van je schaats

    Links lichaam \
    ..schaats..........\

    rechts lichaam.../
    ..schaats........../

    en dan gewoon slag af maken, recht op de schaats, binnenkant.

    nu heb ik van de week training gehad en kon dit combineren met wat de trainer mij vertelde. hij vertelde dat je de schaats die je bij haalt VOOR de schaats zet waar je op glijd.

    rechts bijhaal been........|
    links glijbeen............|....

    (van boven gezien)

    als je de rechter bijhaalbeen al op de buitenkant neer zet zul je merken
    "althans ik" dat je makkelijker op de buitenkant kan beginnen en daarna de slag kan afmaken op de- glij fase - binnekant. en je accelereerd ook vrij snel.

    wel raad ik idd aan om dit niet tijdens recr uren te oefenen metname de avonden niet. te druk en je spoort vrij breed als je het goed wil oefenen.

    nu je de been voor je neer zet tijdens het bij halen, heb je de knie van de glijbeen al achter je andere knie. en kun je het "rondje" maken met je been i.p.v. hakken.

    ik hoop dat ik het een beetje goed kan uitleggen als beginner ;-P of moet ik m'n paint skills nog uit de doeken halen..
  17. vlasje79

    vlasje79 Member

    zeker goed uitgelegd. Ben benieuwd naar dat : voor je glijschaats" starten. grt,
  18. Kor

    Kor Member

    Ik denk dat je dit heel aardig hebt uitgelegd. Inmiddels ben ik ook van e.e.a. op de hoogte. De 'goede' schaatsers doen dit ogenschijnlijk moeiteloos. Ik kijk en oefen. Het neerzetten van het bijbeen (bijhalen) gaat nog al eens lastig. Niet goed op de buitenkant, kantel soms door, dit zorgt voor instabiliteit, glibbert soms ook wel een beetje.
    We gaan gewoon door. Straks ook in het nieuwe seizoen.
  19. allard

    allard Active Member

    Probeer eens je knie naar binnen te houden van je standbeen, zodat het voelt alsof je hoofd,enkel enknie in een lijn zitten. Ze zitten dan nog lang niet op een lijn, maar je zorgt wel dat je gewicht beter boven je schaats komt. Je kan hem dan makkelijker schuin neerzetten, en je spoort minder breed.
  20. Kor

    Kor Member

    Weet je, het gaat best redelijk goed. Zeker als je bedenkt dat ik pas vanaf december jl op de schaats sta. Helaas heb ik nog geen continuiteit in het uitvoeren van de schaatstechniek. Dit zorgt ervoor dat ik bij de een of andere 'verkeerde' beweging uit balans raak.
    Gewoon een kwestie van blijven oefenen. Bovendien hoop ik in het nieuwe seizoen schaatslessen te gaan volgen.

Deel Deze Pagina