ISU pakt Pechstein op vermeende bloeddoping

Discussie in 'Lange baan' gestart door Anne-Jelmer, 3 jul 2009.

  1. Icespeedskater

    Icespeedskater New Member

  2. Sabine

    Sabine Well-Known Member

    Nu heb je mij ook aan het twijfelen gebracht ;) ria had het volgens mij ook over eventueel meerdere mensen of niet?
  3. Sportgekkie

    Sportgekkie New Member

    Dat is inderdaad een punt ja van Anschütz maar we kunnen niet zomaar iedereen erbij gaan halen (of denken).
    Voor zover bekend is bij Anschütz nog geen afwijking van bloedwaarden o.i.d. gevonden anders zouden te dat toch wel gelijk met het bericht van Pechtstein kunnen uitgeven? :roll:

    Hopelijk komt er snel meer duidelijkheid want toe nu toe zijn er alleen meer vragen bijgekomen i.p.v. antwoorden.
  4. Icespeedskater

    Icespeedskater New Member

  5. lindavdsalm

    lindavdsalm Active Member

    Laten we nu niet iemand anders zonder reden gaan beschuldigen. Wanneer dat het geval is komt dat vanzelf wel boven water. Daniela Anschütz deed overigens gewoon wel mee met de WK afstanden.

    Het is voor mij echt een desillusie en ik geloof echt niet meer in de onschuld van Claudia, hoe pijnlijk het ook is. In het geval ze wordt vrijgesproken op fouten zou ik écht niet weten hoe ik daarmee om zou moeten gaan.

    Maar goed....ook vandaag komen er weer nieuwe dingetjes (ik word er echt helemaal gek van):
    Elf dagen na de te hoge waarde waren de reticulocytwaarden gewoon weer normaal.

    Dit van oud-teamarts Smasal

    En dit is ook opvallend:
  6. Icespeedskater

    Icespeedskater New Member

  7. lindavdsalm

    lindavdsalm Active Member

    Hier: http://www.mainpost.de/sport/Smasal-kri ... 29,5195905
  8. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Deze affaire bewijst nog maar eens dat er altijd rijders (ja, ook in de schaatssport) zullen zijn die zoeken naar 'middelen' om beter van te worden. Dat je niet gepakt wordt zegt dus niets.
    Erg pijnlijk voor Pechstein dat het haar nu overkomt. Wel opvallend die lage hematocrietwaarde, dat is toch echt een nadeel.
  9. lindavdsalm

    lindavdsalm Active Member

  10. lindavdsalm

    lindavdsalm Active Member

  11. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

  12. Icespeedskater

    Icespeedskater New Member

  13. Icespeedskater

    Icespeedskater New Member

  14. Oxylus

    Oxylus Well-Known Member

    Hoi allen, wat een zomeractiviteit op het schaatsforum zeg!
    Ik kan wel enige vragen bevestigen van je Skatemind.

    -Reticuloyten/erythrocyten worden inderdaad ouder als ze worden opgeslagen. Zelf werk ik ook met cellen die diepgevroren zijn, maar na langere tijd wordt het percentage dode cellen steeds hoger.
  15. ice-man

    ice-man New Member

    Dopingexpert bestempelt uitleg Pechstein tot onzinverhaalVERKLARING ONTKRACHT Van onze Telesportredactie
    AMSTERDAM - Claudia Pechstein zegt dat haar afwijkende bloedwaarden mogelijk veroorzaakt zijn door een genetische bloedziekte. Vrijdag werd bekend dat de Internationale Schaats Unie (ISU) haar op basis van 'abnormale bloedwaarden en abnormale wijzigingen' met terugwerkende kracht voor twee jaar heeft geschorst tot 9 februari 2011. Pechstein mist daardoor de Olympische Spelen in Vancouver. De Duitse dopingdeskundige Werner Franke maakt echter korte metten met het verweer van Pechstein. "Klinkklare onzin", meent hij.

    bij Pechstein (37) werd daags voor de WK allround in Hamar een verhoging van het aantal jonge rode bloedlichaampjes (reticulocyten) geconstateerd, hetgeen duidt op bloeddoping. Bij bloedcontroles wordt niet alleen gekeken naar de hoeveelheid en de verhouding, maar ook naar de snelheid waarmee jonge bloedlichaampjes worden aangemaakt. "Een bloedziekte die zorgt voor een verhoging van reticulocyten sluit ik uit. Dat zou dan een speciale vorm van leukemie moeten zijn. En dat is bij een topsporter, die al over zeer lange tijd topprestaties levert, ondenkbaar", aldus Franke. Volgens de professor uit Heidelberg is er overduidelijk sprake van manipulatie. "Dat zou onder andere door het gebruik van epo kunnen komen."

    Overigens wordt steeds meer duidelijk dat de ISU de Berlijnse al langer in het vizier had. Sinds 2006 zou ze meer dan vijftig keer door WADA (Wereld Anti Doping Agentschap) zijn gecontroleerd. Met de grote hoeveelheid aan controles heeft de ISU de afgelopen jaren een duidelijk beeld gekregen van de bloedwaarden van Pechstein. In de strijd tegen doping worden sinds 2000 alle aangetroffen waarden van sporters opgeslagen in een eigen databank van de ISU. Op basis van de nieuwe wereldantidopingcode van WADA, die 1 januari van kracht is geworden, is de ISU tegenwoordig gerechtigd om een sporter ook zonder positieve dopingcontrole te schorsen. "In de nieuwe regels staat dat het waarnemen van karakteristieke patronen in het bloed, die niet op een andere manier dan manipulatie kunnen worden verklaard, ook voldoende is om iemand te beschuldigen", stelt Harm Kuipers, lid van de medische commissie van de ISU. Pechstein heeft aangekondigd tegen haar straf in beroep te gaan bij het internationaal arbitragehof CAS, dat haar zaak pas in de herfst zal behandelen.
  16. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Dikke onzin dus, er is een grens en die geld voor iedere sporter. Wel zo eerlijk. Je zou dom zijn als je niet probeert tegen die grens aan te gaan zitten. De sporter dient er wel voor te zorgen dat hij/zij niet over die grens gaat. Pantani werd in de Giro van 1999 gepakt met een hematocrietwaarde van 52, net 2 te hoog.
  17. Passion-for-Skating

    Passion-for-Skating Well-Known Member

    naar die omgeving ben ik ook best benieuwd.

    betekend toch dat Pechstein elke keer geprikt moet worden, bloed afgenomen, bloed vervoerd, bloed opgeslagen, bloed weer teruggegeven worden.
    Het lijkt me dat ze dat niet allemaal in haar eentje zou kunnen doen, dus wie hebben hier nog meer mee te maken???

    is 2 jaar eigenlijk niet een rare tijdstraf? de regel om iemand te schorsen op afwijkingen is nieuw, maar is 2 jr niet erg veel? Of zou het te weinig zijn voor iemand die stelselmatig bezig is? (stel dat de gedoopte sporter 24 zou zijn... )
  18. Oxylus

    Oxylus Well-Known Member

    Als het mijn favoriete schaatser was geweest was ik erg teleurgesteld. Nu het een voormalig oostblokker is die vaak de prijzen heeft weggekaapt voor de neus van mijn favorieten vind ik het wel best.
  19. Icespeedskater

    Icespeedskater New Member

  20. Oxylus

    Oxylus Well-Known Member

    Icespeedskater heeft gelijk. manipulatie van de hematocrietwaarde is ook verboden. Kunstmatig je hct van 42 naar 46% brengen is dus ook verboden.

Deel Deze Pagina