Peidooi voor de kombinoor

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door EMGEE-IKS1, 24 jan 2009.

  1. vlasje79

    vlasje79 Member

    En toch zijn die combinoren geen porum. Maargoed, als je ermee geholpen bent why not idd. Zie er op de kunstijsbaan ook zat lui mee rijden. Doch niet veel van de schaatsers die hun rondjes aan de binnenkant blijven rijden. Daarom mijn stelling: als je echt zo'n last hebt van je enkels pak dan alsjeblieft lekker die combinoor!!
  2. Lieke

    Lieke New Member

    jaa of niet, want met een combinoor train je ze natuurlijk nooit. Van mezelf heb ik ook hele zwakke enkels, en dat heeft in het begin met schaatsen best wat problemen opgeleverd (ik zakte er als kind met gewoon lopen al vaak doorheen, en rennen in grasvelden of ander ongelijk terrein was een regelrechte ramp) Maar hoe vaker je schaatst, hoe beter het gaat.
  3. LangeJan

    LangeJan New Member

    Sinds kort ( na 25 jaar :oops: ) weer begonnen met schaatsen, mijn zoontje :D (10) heeft het schaatsen recent ontdekt. Na verschillende enkelblessures ( 6x gescheurd :cry: ) gehad te hebben zijn de "combinoren" of "comfortnoren" voor mij een uitkomst en een mooie manier om:
    a) weer te kunnen schaatsen en genieten van het ijs
    en
    b) een mooie manier om mijn ( zeer ) zwakke enkel weer te trainen om ooit de overstap te kunnen maken naar "hoge noren met leren schoen".

    Dus: eerst vragen naar de reden van aankoop alvorens te oordelen over de persoon........

    Lange Jan
  4. vlasje79

    vlasje79 Member

    Geen oordeel hoor. Ik zeg enkel dat ik het er niet uit vind zien. Daarbij als het je helpt zeker lekker doen. Beter idd lekker schaatsen dan je enkels pijnigen of wat dan ook.
  5. Sjieve

    Sjieve New Member

    Ik heb nu 4 lessen gehad en noem mij dus een echte beginner.

    Aangezien ik nog niet precies weet welke schaatsen ik zou moeten kopen, probeer ik zo veel mogelijk verschillende schaatsen te huren (of lenen).

    Ben begonnen met gehuurde Combinoren (dus met harde hoge schoen). Na 5 minuten ben ik ze gaan ruilen voor lage noren met een lage leren schoen (Viking). De Combinoren waren allereerst niet comfortabel en ik kon er nog niet eens fatsoenlijk op staan. De volgende les had ik weer een paar Vikings en de les erna een paar van een voor mij ongebekend merk die voor mij ook weer minder fijn zaten. En als het allemaal niet goed zit, dan kan ik er in elk geval niet fatsoenlijk op schaatsen.

    Gisteren had ik les en had ik van een kennis zijn Noren (merk "goedkoop") geleend. Laag model met lage (nep)leren schoen. Na 1 rondje heb ik ze uitgedaan. Ik ben toen weer schaatsen gaan huren en zag dat ze ook zogenaamde softboots (hoog model schoen) verhuurden. Ik heb die vervolgens gehuurd en had meteen het gevoel dat ik lekker schaatste.

    Eerlijk gezegd moet ik vertellen dat ik zeer instabiel sta en dat mijn voeten over het ijs zwabberen. Met de softboots had ik van dit zwabberen totaal geen last.

    Waarom nu dit hele verhaal? Puur omdat ik nog steeds niet weet wat voor schaatsen ik moet kopen. Ik geloof wel in de stelling dat je pas technisch goed kunt leren schaatsen op schaatsen met lage schoenen. Maar, kan ik uberhaubt nog technisch goed leren schaatsen? Ik ben bijna 40, en had meer dan 20 jaar niet geschaatst.

    Het viel mij overigens op dat in een test van de ANWB de Raps Voltage V-8 (halfhoge zachte schoen) als beste uit de test komt. Is zo'n half hoge zachte schoen een soortement van tussenoplossing? Dus niet alle nadelen van hoge schoenen en een paar voordelen van de lagere schoenen?

    Wat is kwa gevoel het verschil tussen combinoren (dus hoge harde schoenen), zogenaamde softboots en iets hogere schoenen?

    Sorry dat ik met niet helemaal on topic geneuzel dit topic kaap...
  6. Oxylus

    Oxylus Well-Known Member

    Ik ben zelf en klapschaatser en heb nooit op combinoren geschaatst. Toch raad ik deze schaatsen aan veel kennissen van me aan. Tenminste aan de mensen die 5 keer per jaar recreatief wilen gaan schaatsen of af en toe op natuurijs. Naar mijn mening heeft het gaan zin om mensen op noren te zetten wanneer ze toch niet actief gaan werken aan hun techniek.
    Combinoren zijn ook niet per definitie van hard plastic gemaakt, dat zijn slechts de verouderde modellen. De huidige modellen hebben inlineskate achtig schoenen zonder harde randjes.

    Voor mensen die iets meer dan 5 keer per jaar willen schaatsen vind ik de Raps voltage goede scaatsen en ik hoor er ook positieve berichten over. Je kan in deze schaatsen diep zitten, ik durf ze Sjieve dan ook best aan te raden. Dat zwabberen van zijn voet kan ook komen doordat de ijzers niet 100% scherp waren, de ronding te klein of de techniek nog niet goed.
  7. Sjieve

    Sjieve New Member

    Thanks! Ik was zojuist bij de lokale schaatsenboer. Hij heeft de Raps Voltage niet op voorraad, wil bij zijn neven-vestiging in de lokale schaatshal (dus daar moet ik ook maar even gaan kijken, van de week als ik ga schaatsen). Ik heb wel even een paar Vikings met half hoge soft boots aangehad, maar die zaten werkelijk voor geen meter (wellicht komt dat door mijn smalle voeten?).
  8. Sjieve

    Sjieve New Member

    Ook even in de winkel op de schaatsbaan geweest.

    Ik heb de standaard Vikings's t/m 400 euro aangehad. Eigenlijk vond ik het allemaal niet heel erg goed, v.w.b. pasvorm enz.

    Vervolgens heb ik een paar Zandstra Longtrack schoenen (met ijzers waarvan ik het merk niet meer weet) aangehad. Deze zaten goed en hadden ook flinke steun rond de enkels, maar ook weer flinke bewegingsvrijheid. Alleen ... net geen 400 euro. Dat vond ik net te veel. Iets vergelijkbaars was er niet meer. De RAPS-en waren b.v. allemaal uitverkocht in mijn maat. De verkoper adviseerde me eigenlijk om begin van het komende schaats-seizoen terug te komen, omdat er dan pas weer nieuwe voorraad komt (en veel inruilers). En ja ... het seizoen duurt nog maar even (tot 15 maart), maar aan de andere kant wil ik eigenlijk liever gisteren dan vandaag nieuwe schaatsen hebben.

    De vraag is dus, zijn er ergens nog alternatieven te vinden (RAPS, Zandstra, Mogema, ?) in Maat 40 voor een leuk bedrag. En het liefst niet op 3 uur rijden van Eindhoven. Ik ga zoeken, en anders eventueel wachten tot Oktober... Tenzij iemand nog iets weet uit te halen.
  9. Oxylus

    Oxylus Well-Known Member

  10. Sjieve

    Sjieve New Member

    Ik heb ook Nijdams gepast, zaten redelijk. De ijzers vond ik een beetje vreemd onder de schoen zitten + ze waren niet af te stellen.

    Deze Zandstra's ken ik niet. Ik heb de 1161 (geloof ik) gepast. Die zaten wel goed. En zeer goed afgewerkt!

    Maar ik geloof dat we hier iemand´s topic aan het kapen zijn=
  11. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Nijdam ... :evil: :evil: :evil:
  12. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Ik ben ervoor om de combinoor heilig te laten verklaren. Een standbeeld of gedenkteken is zeker op zijn plaats. De combinoor is een fantastische comfortabele schaats met veel steun voor relatief weinig geld. Precies wat veel schaatsers zoeken als ze nog niet zo fanatiek zijn dat ze wedstrijden rijden, toch? (en dan nog...) Doorgaans is het de recreatieve schaatser die gewoon lekker wil rijden zonder koude, zere en zwabberende voeten. Ideaal, zo'n combinoor.

    De argumenten tegen de combinoor die tot nu toe zijn gegeven overtuigen mij allerminst. Een bloemlezing (met wederwoord):
    - geen kniehoek mogelijk.
    Die beperking zit meer in de rijder dan in de schoen. Ik zie 90% van de schaatsers op publieke uren rondrijden die op combinoren zeker niet slechter zouden rijden gezien hun techniek, om te beginnen met hun kniehoek. Ook op de trainingsuren zie ik zo'n 50% rijders die niet aan de kniehoeken-eis voldoen. De combinoorrijder is doorgaans recreatieve rijder. Daar zijn kleine kniehoeken niet aan de orde. De hoek die je wel kunt maken is voldoende.
    - zwaar
    Ik heb wel eens op een paar gereden. Ging eigenlijk best aardig. Mijn huidige schaatsen zijn stukken zwaarder (Viking Gold 2000 met Maple Comet Gold ijzers). Maar dat rijdt heerlijk.
    - lelijk
    Hmmm. Dat kan. Ze zijn inderdaad niet echt elegant. Schaatsbaan als catwalk? Hulde aan de rijders die daar schijt aan hebben.
    - minder geschikt om echt goed mee te leren schaatsen, wel weer om lekker rechtop mee te toeren
    Ze bestaan echt. Toerrijders die behoorlijk rechtop rijden maar toch goed. Negentig graden is leuk als je sprintafstanden rijdt.
    - niet geschikt om de juiste techniek mee aan te leren
    Vind ik bullshit.
    - geen nauwkeurig ijsgevoel
    hmmm.. zou kunnen. Ik denk ook niet dat dat erg belangrijk is, gezien de doelgroep. Ik acht de kans meer dan groot dat je op ander materiaal overstapt tegen de tijd dat dat ijsgevoel aan de orde is. Maar het heeft niet jouw voorkeur, dat moge duidelijk zijn.
    - geen porum
    aaah... dus het "staat niet professioneel"...
    - je traint je enkels niet, teveel steun, hoeven niets te doen
    Daarmee verklaar je ook al die fijne steungevende thermoplastische schoenen ongeschikt :( Ik vraag me trouwens af wat je dan allemaal zou moeten doen met je enkels.

    Kortom: de combinoor acht ik vergeleken met al die andere schaatsen die de 200 euro ver ontstijgen een prima keuze voor schaatsers die lekker comfortabel, stabiel en warm willen rijden.
  13. Tjark

    Tjark Active Member

    Hear hear!

    Maar nog over:

    Sommige combinoren, zeker met huurschaatsen zijn zacht van binnen. Ze zitten 'lekker' maar dat zachte geeft ook ruimte om de schaats een beetje te bewegen ten opzichte van je voet. Zeker bij huurschaatsen waar 1000000^2 voeten in hebben gezeten. Dat kan een 'onzeker' gevoel geven, net als je bv je veters totaal lost doet van je 'gewone' schaatsen. Dat laatste is een leuke oefening, maar daar wil je toch niet 'altijd' mee rijden, want het gevoel en de controle _zijn_ gewoon minder.

    Maar verder: voor de recreant die eens een keer schaatst: prima! :)
  14. HA01761

    HA01761 Active Member

    Ik ben tegen.
    Lijden hoort bij de charme van schaatsen.
    De combinoor neemt het lijden weg.
  15. Oxylus

    Oxylus Well-Known Member

    Ha ha masochist :wink: . Ik ben het niet met je eens. Ik rij al jaren op klapschaatsen (nagano sprint) zonder thermoplastische schoenen (Viking mid) en ik vind het heerlijk. Je kan dus best hard gaan zonder blaren en pijn (als je stevige enkels hebt tenminste). Maar als jij wilt lijden dan hou ik je niet tegen hoor. Als ik 60 km schaats over blubberijs terwijl de natte sneeuw mijn ogen invliegt ben ik ook aan het lijden hoor, maar wel met comfi voeten. :)
  16. ijsmonster

    ijsmonster Member

    lol. Analoog aan die opmerking kunnen we stellen dat je tegen thermoplasme bent en tegen klapsystemen. Ook veters ontnemen u veel ellende bij het plaatselijk bevestigen van het glij-ijzer en en dienen dus verbannen te worden.

    Daarnaast is enige vorm van schoeisel een vorm van luxe: klompen op houten schaatsen of... nu we toch bezig zijn: waarom niet weer gewoon stukken bot, op alleraardigste wijze bewerkt met vuistbijlen om het glijden te veraangenamen of wellicht: blote boeten met wat hennep om de stukken bot aan de voeten te bevestigen. Snijdt wel enigszins pijnlijk in de huid maar allez... pijn is fijn, bloed moet en jeuk is leuk!
  17. MartijnBlaas

    MartijnBlaas Member

    Inderdaad dat kreeg ik ook als advies ik zou ze lekker weg doen die combinoren

Deel Deze Pagina