Kleding- Actueel vraagje!

Discussie in 'Techniek & training' gestart door hollander, 6 jan 2009.

  1. hollander

    hollander New Member

    Beste forumleden.

    Als ex-hockey freak vroeg ik mij altijd al af hoe je het in een strak schaatspak nu tóch warm kunt hebben op buitenijs. Soms zie je echt van die figuren die net als b.v. Sven Kramer een schaatspak dragen.

    Wat dragen jullie op buitenijs?

    Hoeveel lagen (thermo ondergoed) onder je strakke broek?

    Wel of geen geitenharen sokken? Blootvoets misschien? :shock:

    Ik ben benieuwd naar jullie tips and tricks?!

    Greetz, H.
  2. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    die strakke pakken zijn vaak van thermostof gemaakt. Daaronder zitten (een aantal) lagen thermokleding (craft of odlo shirtjes meestal). De truc zit hem in het slim aanleggen van lagen, die houden je warm. Als je daar een 'snel' pak overheen aantrekt ziet het er aerodynamisch uit en je blijft warm.

    Overigens, trek een pak aan wat Sven Kramer aanheeft op natuurijs en binnen 5 minuten sta je weer binnen ;) die pakken zijn gewoon koud en gemaakt voor binnenbanen.
  3. rovar

    rovar New Member

    hoe meer lagen, hoe beter. thermopakken bevatten ook een windstopper: komt echt geen koude wind doorheen. en dan natuurlijk neopropeen overschoenen voor de voeten en enkels...
  4. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    En thermo-windstopper kleding. Zolang je de wind tegenhoud, scheelt dat een hele hoop kou. Thermopak eroverheen en klaar.
    Zoveel kleding had ik ook niet aan op natuurijs, maar wel een jack dat winddicht is. Dat scheelde heel veel.
  5. Enkeltje

    Enkeltje New Member

    Klopt, een thermo-windstopper jack scheelt enorm. Heb ik in de fietswinkel gekocht (Adidas). Daaronder nog een paar laagjes en klaariskees.
  6. GlobeskaterIJshaas

    GlobeskaterIJshaas Active Member

    ik vind het nog niet koud genoeg voor windstoppers.. heb wel craft kleding met windstopper, maar draag nu gewoon een craftbroek en shirt, dan thermo pak er over en daarover een fleece truitje en soms 2 of een heeeel oud jasje.. maar vind het als je flink doorrijdt warm zat met alleen maar 1 fleecetruitje...

    heb wel sokken aan, want heb dat op kunstijsbaan ook.. de laatste dagen ook overschoenen aan en dat was vanwege het water bij sommige tochten wel handig ;)
  7. hollander

    hollander New Member

    Die overschoenen gebruik ik ook bij het fietsen en dat is super! Zou ik iedereen aanraden. Nu dacht ik dan snijd ik mijn oude fietsoverschoenen open, koop ik weer nieuwe voor de fiets en dan gebruik ik die oude op de schaats. Maar die oude overschoenen die zijn dun geworden in de punten :evil: . Toch maar nieuwe kopen dan.

    Ik hoor hier net als bij fietsen ook alweer de namen van peperdure ondershirtjes. Ik gebruik op de fiets altijd thermokleding van (volgens mij) de Aldi ofzo. Ik vermoed dat afgezien van de prijs er geen verschil is met die dure merken. Maar dat zeg ik hier niet... want voor je het weet heb je het aan de stok met een peloton mensen die die peperdure hempies hebben gekocht :roll: :wink:

    Ik begrijp niet zo goed dat mensen altijd weer terug vallen op fietskleding. Mijn kast hangt er vol mee (idd nog het duurste van het durste ook) maar da's niet warm genoeg wanneer de temperatuur onder het vriespunt zakt. Je voeten en benen gaan dan na een uurtje toch behoorlijk opbreken door de kou. Op de fiets draag ik altijd wollen handschoenen. Die vind ik verreweg het prettigst. Maar ook dat is te koud wanneer het echt gaat vriezen.

    Ciao, H.
  8. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Lol, ik zag een leipe poser ergens op het Veluwemeer geloof ik... die had een Swift Skin aan... Moesten we erg om giechelen.

    Mijn dracht tijdens het buitenspelen:
    laag 1: Craft shirtjes en een of andere vage thermo lange onderbroek
    laag 2: marathon schaatspak
    laag 3: dunne bodywarmer, voorkant nylon (winddicht), achter een netje om te luchten.
    De handjes: gebreide dunne handschoentjes met Craft handschoentjes eroverheen.
    De voetjes: laagje vaseline op de huid > Viking schoentjes > overschoenen (niet eens dikke maar wel winddicht).
    Ten slotte een muts en sportbril.

    Craftshirtjes hebben een perfecte pasvorm. Alle andere meuk die ik heb geprobeerd is ofwel achter te kort, ofwel rond de hals en/of mouwen te wijd... noem maar op. Ik draag ze vaak gewoon als trui. Geniale dingen.
  9. hollander

    hollander New Member

    :lol: :wink: (giechel gewoon terug)

    Da's een interessante! Maar glibber je dan niet door de schoen van je schaats? En wat doet dat met de binnenzijde van je schoen? Ik weet sinds dit weekend dat je de eerste vier gaatjes je veters niet moet aantrekken... Toch zijn mijn voeten het eerste wat koud neigt te worden. Na een uur of 3 á 4 gaat dat zeker opbreken.
  10. gijs

    gijs Member

    Hoe bedoel je eerste vier gaatjes in je schoen niet aantrekken? En vaseline moet alleen op je gezicht neem ik aan, voor je schaatsen heb je een overschoen.
  11. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    Hier zo iemand met een peperduur hempie. :lol: Ik heb een shirt van Craft en van de Aldi, maar die van de Aldi draag ik nooit omdat ik daarbij zweetplekken onder mijn armen krijg. Het Craftshirt weet het zweet wel goed weg te voeren. Dus qua shirts maakt het wel degelijk verschil! Daarentegen maakt het niks uit of ik mijn Aldi thermobroek aan heb of een Craft lange broek, beiden zijn even warm en zitten even lekker.

    Voor shirts maakt het wel verschil, voor broeken voldoen de Aldi versies ook goed.

    Nog even mijn outfit bij het schaatsen op natuurijs:
    - Thermobroek en -shirt. Soms 2x thermobroek, lekker warm.
    - Schaatssalopette (thermo).
    - Pulli
    - Dun jack dat wel winddicht is.

    Ben er ook wel achter gekomen dat je echt geen dikke lagen aan hoeft te trekken als het een paar graadjes vriest en de wind niet heel koud is, dan zweet je je dood als je een beetje doorschaatst. Overigens draag ik op de Jaap Eden baan hetzelfde als hierboven staat, maar dan ipv een jack een fleecebodywarmertje.

    Jammer dat dit topic toch niet meer zo actueel is. :cry:
  12. Tjark

    Tjark Active Member

    Let wel, de Nike 1 sprint uitvoering en de Nike 2 pakken zijn aan de voorkant helemaal van 'rubber'. Die pakken zijn _echt_ minstens net zo warm als m'n thermo marathonpakken die ik heb (een hunter en een sprinter). Die thermo marathonpakken laten nog altijd wind door, die rubberen Nike pakken dus niet. Scheelt veel. Zeker als je onder je pak bv nog een thermobroek doet. Daar heb ik vorige week in Collalbo veel plezier van gehad :)

    Dikte is misschien van belang, maar winddichtheid misschien wel meer!
  13. hollander

    hollander New Member

    Even een vraagje tussendoor want joe bent duidelijk een betere schaatser dan ik :roll: :evil: :wink: Als ik in Calalbo kom, dan is dat op doortocht op mijn stalen ros. Calalbo is het klimmetje vanuit Bolzano richting Passo di Pennes (FanTasTische BerG!).

    Waar koop je dan zo'n Nike pak? Want dat zal Perry wel net niet hebben. En nog eentje; Dat rubber op je borst laat waarschijnlijk ook geen zweet door?

    Over rubber gesproken. Heeft iemand wel eens geprobeert met een surfpak te schaatsen? Neopreen is gegarandeerd het warmst. Een dun pak of neopreen hemd onder je kleding is misschien best mogelijk.
  14. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Het is toch echt Collalbo, maar Klobenstein mag ook ;-)

    Het rubber is idd vrij zweterig. Als je dus een flink eind/flinke tijd aan het rijden bent wordt dat allemaal lekker klef van binnen. Ga je dan stilstaan voor een pauze, dan wordt het in no time erg koud. Mogelijk ook het minpuntje bij neopreen...

    Nu je het toch over neopreen hebt... kliep laatst in Berlin over een duikpakkenafdeling in de plaatselijke supermarkt... het kwam inderdaad bij me op. Die dingen zijn echt warm, vooral als je de 6mm dikke variant hebt (bewegingsvrijheid is overigens een minpuntje) . Als ik ooit iemand in een duikpak zie schaatsen kan ik dus aannemmen dan jij dat bent?
  15. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Hoe bedoel je eerste vier gaatjes in je schoen niet aantrekken? En vaseline moet alleen op je gezicht neem ik aan, voor je schaatsen heb je een overschoen.[/quote]

    Nope... vaseline ook op mijn voeten. Isoleert prima. Smerig idee, maar je merkt niets van glibberen in je schoenen, tenzij je ze op de groei hebt gekocht. Je overschoenen houden de wind buiten en de vaseline houdt je voeten warm. De binnenzijde van je schoen... mwah. Je poestst/impregneert ze a.h.w. van binnenuit. :)

    @Gijs: de 1e vier vetergaatjes zitten bij je tenen. Die laat je wat losser. De veters trek je goed aan waar ze over je wreef lopen. Op die plek is het belangrijker dat ze strak zitten dan bij je tenen.
  16. RamonB

    RamonB New Member

    Iemand die inderdaad weet waar de Nike pakken te koop zijn?
  17. allard

    allard Active Member

    Als je een prof-team hebt:bel Nike.
    Als je connecties hebt met bekende schaatsers:vraag hen of je een oud pak kan overnemen.
    Als individu: zoek op marktplaats.

    Dit zijn de enige opties om ze te krijgen.Nike levert niet aan consumenten.
  18. hollander

    hollander New Member

    Ik weet het niet, ik weet het niet... Pieker me suf want... dit KÁN natuurlijk weer zo'n typische IJsmonster grap zijn :evil: :evil: :wink:

    Dan het surfpak: Bij neopreen vormt de isolatie naast het laagje rubber met daarin stikstof belletjes voornamelijk een laagje water van 37 graden Celsius tussen huid en neopreen. Dit is inderdaad een risico want wanneer je nat bent koel je 37 maal zo snel af als wanneer je droog bent. Mijn ervaring is dat het toch wel een minuut of 5 á 10 stilzitten duurt voor je dit gaat merken.

    6mm dik neo is véél te dik. Je moet denken aan een mouwloos hemd van b.v. 3 mm dik. Surfers dragen dit in de zomer. Bewegings vrijheid is geen probleem. Maar ik bedenk nu iets geniaals! Het biedt ook een klein beetje bescherming tegen de kou wanneer je door het ijs zakt. Overigens is het dan snel bekeken (spreek uit ervaring...).

    Afsluiten doe ik met een mooie anekdote. In de 80's (Yeah :twisted: :wink: :!: :idea: ) surfte ik altijd de winter door. Dat deed toen overigens iedereen. Alleen altijd nét als ik er even niet was... Maar o.k. dat daar gelaten. Op een winderige dag in Januari meende ik een luchtspiegeling waar te nemen op het plaatselijke surfmeertje. Surfers!! Ik vergiste me niet. Ze waren er écht! En hun vergiste zich ook niet... ze hadden een "geheim wapen" ontdekt tegen de kou :idea: :arrow: . Na een kort vraaggesprek bleken de kereltjes zich van kruin tot teen helemaal te hebben ingesmeerd met tijgerbalsem :lol: :lol: :roll: :wink:

    Ennûhh... Wie o wie gaat mij na dit verhaal aan zo'n Nike pak helpen!!?? :evil:
  19. hollander

    hollander New Member

    Ennûhh IJssie?

    Als joe in het Triavium mijn surfpak een keer wil testen, schroom niet te vragen. "For the full effect" doe ik er dan gelijk 'n duikbril en snorkel bij :wink:
  20. hollander

    hollander New Member

    Is idd. Collalbo.. :evil: Maar als ik op mijn rijwiel ben heb ik meestal niet de tijd om op de straatnaambordjes te kijken. Ik heb dan een innerlijke drang om als eerste boven op de Pennes te zijn die zijn weerga niet kent.

    .... Pennes, dalen, Linksaf Monte Giovo op, super afdaling!, richting finish op de Passo di Rombo (Timmelsjoch).

    De reden dat de straatnamen in drievoud op de bordjes staat is dat er Ladino wonen wie een eigen taal hebben (Ladino), Duitstalige Italianen en voor de échte rokkejagende spaggethivreter staat het er.... in het Italiaans.

Deel Deze Pagina