welke schaatsen voor wiessensee?

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Ralph, 5 dec 2008.

  1. Ralph

    Ralph New Member

    Hallo allemaal,

    Graag jullie advies, ik heb onlangs een paar Viking Nagano Gold 2005 schaatsen gekocht. Erg tevreden over! Nu ga ik op 27 jan de 200 km Weissensee doen. Nu raden nogal wat mensen mij af om dit op deze schaatsen te doen en Klunschaatsen aan te schaffen. Nu zie ik een nieuwe investering eigenlijk niet zo zitten. Ik dacht aleen de vikings wat vlakker te laten ronden aan de voorkant om uit de scheuren te komen en dan klaar.

    Wat is jullie advies? Zijn er ervaringsdeskundigen onder ons?

    Mvg, Ralph
  2. iceman

    iceman Member

    Hoi Ralhp.
    Ik schaats al 10 jaar marathon wedstrijden, en wij gaan om het jaar naar de Weissensee, ik heb lekker een paar Salomon schoenen en Free skate ijzer gekocht.(lekker relax te schaatsen)

    Deze bevallen me prima , maar ik ga naar Oostenrijk voor de gezelligheid (Maar een goed setje kost toch€450,00) Het is een uitgave maar een hobby kost geld.
    Maar de keuze is aan jou

    Ciao THE ICEMAN 2
  3. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    Waarom wordt het rijden op je Vikings je afgeraden? Omdat het materiaal niet sterk genoeg zou zijn? Maar de toppers rijden toch ook allemaal op hun eigen materiaal? Ik heb zelf het idee dat het wel meevalt (maar ik ben geen expert).

    Ik zou het persoonlijk niet aandurven om voor de Weissensee aparte schaatsen te kopen, daar moet je ook weer aan wennen enzo.
  4. Ralph

    Ralph New Member

    @iceman; bedankt. Zijn mooie schoenen die Salomons. Geeft het nu gewoon meer comfort of hou je het op 'normale' schaatsen niet uit?

    @Schaatsfan86: Ik begrijp van mensen die er gereden hebben dat de meesten op klunschaatsen staan. Voor degenen die pakweg 9 a 10 uur op de schaats moeten staan (de recreanten dus) zouden de Vikings gewoon te hard zijn en te weinig comfort geven. Voor 6 uurtjes en de diehard wel te doen maar voor de meer recreatieve schaatser dus niet. Althans dat is de beredenering die ik veel hoor. De sterkte lijkt me geen enkel probleem.

    Mvg, Ralph
  5. iceman

    iceman Member

    Hoi Ralph.
    Je kan gewoon op je Viking schaatsen de 200 km doen geen enkel probleem.
    Alleen als de ijsvloer slecht is is het schaatsen op de Salomon Free Skate
    uitstekend alternatief.(en prettig)
    Als je wind in de rug heb dan hou je de grote jongens bij , want de op de Salomons ga ook tussen de 33 km - 38 km.
    Alleen als je wind tegen heb gaat het wat langzamer , omdat je de techniek niet kan omzetten in snelheid (want je kan niet diepzitten).

    Ciao THE ICEMAN 2
  6. Lieke

    Lieke New Member

    Ik heb ook op de Weissensee gereden (weliswaar geen 200 km, dat is mij nog iets te veel... na 100 had ik al genoeg last van mijn benen ;)) Ik heb het geprobeerd op die kluunschaatsen, maar heb heel snel weer mijn gewone schaatsen aangetrokken! wat vond ik dat een rotdingen... het is heel persoonlijk denk ik... Wat je natuurlijk kunt doen is je eigen schaatsen meenemen en daar kluunschaatsen huren (er zit langs de rand van het meer ergens een caravan van een man die geloof ik Arno heet (?) en die verhuurt ze volgens mij)
  7. GlobeskaterIJshaas

    GlobeskaterIJshaas Active Member

    ik weet dat op natuurijs je je gewone schaatsen flink kapot kan schaatsen, mijn vader wil nu wss ook van die zweedse schaatsen aanschaffen om zo materiaal schade te voorkomen..

    maar goed ligt natuurlijk aan de ijskwaliteit en het feit dat je nu met klapschaatsen eerder materiaalpech kan krijgen.. vroeger met vaste schaatsen als je dan in een scheur reed dan sprong je er bijvoorbeeld makkelijk uit en dat wil nu met klapschaatsen minder...
  8. iceman

    iceman Member

    Hoi Lieke

    Volgens mij is het probleem ,dat wij 1 week naar de weissensee gaan en meteen eind van de week een honderd of tweehonderd km willen rijden.

    Toen ik mijn elfstedentocht in 1997 schaatste .had ik al twee weken natuur ijs in mijn benen.
    Terwijl ik een redelijke goede conditie heb ,moet ik ook weer leren om op natuurijs te leren rijden.
    Want de eerste dagen krijg ook spierpijn.
    Vandaar dat ik de laatste jaren gewoon lekker relax wil schaatsen op de weissensee.

    Ciao THE ICEMAN 2
  9. Wennekers

    Wennekers New Member

    dag ralph,

    rij op de baan op maple-steel maar op de weissensee waar ik intussen
    7 x de 200 km heb gereden zou ik niet meer zonder mijn "salomons" kunnen. De combinatie van (vaak) beroerde ijscondities en de tijdsduur
    van ruim 8 uur is voor mij op "gewone" schaatsen niet ontspannen genoeg !

    groet
    Cor.
  10. Bernard

    Bernard New Member

    Op klapschaatsen kan je uitstekend rijden op de Weissensee. Het is dan wel zaak dat je punten wat opgeslepen zijn, zodat je wat minder snel blijft hangen. Dat opslijpen is iets tamelijk subtiels, het is nauwelijks zichtbaar. Het is dat ik heb erbij gestaan toen het gedaan werd, anders had ik niet geloofd dat het gedaan was.

    Maar zeker is zeker, als je nog wat met de punt afzet dan druk je je ijzers wat meer in de scheuren, als je goed achterop staat ga je er veel beter overheen. Schaatsen op de Weissensee is een spoedcursus achterop zitten.
  11. Lieke

    Lieke New Member

    klopt, dat heb ik gemerkt de eerste keer dat ik daar op het ijs stapte...:p
  12. boekestijn

    boekestijn New Member

    Re: welke schaatsen op de weissensee

    Ik vond dat ik ondanks goed achterover zittend, tevaak vast in een scheur kwam.
    En dan ga je, of net niet.
    Dan wordt ik dus een beetje nenuwachtig en steeds serveuzer. kortom ik spoog ervan.
    Tijdens de vergelijking met viking ijzers kwam ik er vorige week achter dat mijn maple ijzers dus helemaal geen oplopende punt hebben.
    Ik heb ze toen zelf een beetje opgeslepen. Resultaat: geen last meer van de scheuren ( tuurlijk wel een beetje opletten)
    En op de uithof heb ik geen verschil gemerkt.
    Kluunschaatsen kopen voor natuurijs stel ik nu toch nog even uit.

Deel Deze Pagina