WK afstanden 2021

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 11 dec 2020.

  1. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Schamen is een groot woord. Hij pakt weer een medaille.., maar hij moet echt gaan leren om te pieken op het juiste moment.
    Bastiaan83 vindt dit leuk.
  2. marc_

    marc_ Active Member

    Maki Tsuji en Maria Lam zijn ook nog actief. Is Shikhova eigenlijk officieel gestopt?
    G1ant vindt dit leuk.
  3. sysya

    sysya Well-Known Member

    Misschien een cursusje pieken meepakken bij Wust en ja hoe vaker je verliest op het moment dat het moet hoe moeilijker het vaak wordt.

    ADJ heeft eindelijk haar titel, hopelijk werkt het bevrijdend en rast ze er nog een paar bij en houdt ze het vast voor volgend jaar :D
  4. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Enerverende eerste dag van het WK. Voor veel rijders ook wel een dag van de gemiste kansen. Geef je sommigen de mogelijkheid om hun rit over te doen dan komt er waarschijnlijk ook een beter resultaat uit, maar daar is het ook een WK voor; onder meer door de spanningen heeft de één een topdag en de andere haalt er niet het maximale uit. Swings die weer in oude gewoontes vervalt en een matige rit neerzet; Bergsma met een ongelukkige loting (Pedersen: man man man) en een tamme rit; Kramer net bij de meest belangrijke race van het seizoen fysiek malheur; Roest die voor het derde jaar op rij (ik wil het niet choken noemen, maar het begint er wel op te lijken) een mindere rit rijdt op het WK; Ghiotto die teveel op zijn tegenstander rijdt; Schouten die teveel op haar tegenstander rijdt; Voronina die op de 3000m andermaal te grillig blijkt; Sablikova en Weidemann die ieder zo hun eigen toprit rijden, maar écht nét dat beetje snelheid missen om weer eens een 3000m te winnen; Beune en Wiklund die met hun jeugdigheid nog net dat beetje omvang missen om de laatste rondjes a la De Jong vol te houden etc. Veel verhalen.

    Ook van de winnaars. Van der Poel kun je ook dinsdags wakker maken en hij rijdt direct 6.08 voor je (zo steady lijkt het al). De Jong leek in haar laatste rondjes in gevecht met zichzelf (zelfs die rondjes 32hoog kwamen uit de tenen) en ze was zeker niet safe van de winst. Maar met haar snelle openingsrondjes blijkt ze het hele jaar toch een vaste podiumklant omdat de echte stayers het lang niet altijd lukt om alles vlak naar huis te rijden op de 3km. En dat levert haar vandaag de winst op. Schouten en Trofimov wil ik ook nog wel als winnaars noemen. Schouten rijdt geen toprit terwijl hier wel wat te halen viel (ze valt in haar oude valkuil door geforceerd achter haar tegenstander aan te rijden en teveel in diens rondetijden mee te gaan), maar is inmiddels ook dan nog wereldtop. Da's wel een overwinning waard. Trofimov won 2x brons tijdens de Wereldbekers en herhaald dat kunstje toch maar even op een WK in dit stugge deelnemersveld. Erg knap. Zeker als je de Russische stayers vorig jaar in SLC zag aanmodderen. Sablikova en Weidemann zijn met het oog op de 5km ook wel morele winnaars. Wordt een mooi gevecht met Schouten en Voronina.

    En nog over Roest. 6.10 is een hele goede tijd (de meesten komen er niet bij in de buurt), maar je moet wel reëel zijn: hij haalt zijn eigen niveau niet. Of beter gezegd, hij deelt de rit niet in naar zijn niveau. Als je ziet dat de concurrentie het pittig heeft in de laatste rondjes en je hebt ook voorkennis van de dameswedstrijd, dan weet je dat je beter zo steady mogelijk kunt rijden en hopen dat je kunt afbouwen aan het slot. Maar Van der Poel heeft zich kennelijk toch in zijn gedachten genesteld met zijn 6.08 twee weken terug. Ik wil het niet choken noemen (heb een hekel aan het woord en toch gebruik ik het nu al voor de 2e keer), maar wanneer je 3 jaar lang zo goed als alle ritten heel dik wint, behalve de 3 belangrijkste ritten... Dan gaat er wat fout.

    Ps: Roest rijdt de TP morgen gewoon. Snellink vervangt Kramer (goede keuze lijkt mij).
    Laatst bewerkt: 11 feb 2021
    HaagscheBluf, Eelco, strawbale en 2 anderen vinden dit leuk.
  5. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Bij het EK allround reed van der Poel 6:13.03 gevolgd door een 12:42.80. Vandaag reed hij 6:08.39, 4.64 seconden sneller dan bij het EK. Als de som van 2 keer de 5k + x seconden hetzelfde is nu als bij het EK komen we uit op een tijd van 12:33.52, wat net een wereldrecord is.
    G1ant, alexander79, leenstrafan en 2 anderen vinden dit leuk.
  6. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Nog een laatste dingetje: Sven Kramer moet stoppen? Nee, wanneer hij stopt moet hij lekker zelf weten. Hij haalt nog steeds een hoog genoeg niveau om mee te doen op de podiumplaatsen op de 5000m en speelt gewoon een belangrijke rol in de TP. Zo lang je je blijft plaatsen voor deze toernooien dan heb je niks om je voor te schamen. En het doet al helemaal niets af aan prestaties uit het verleden. Je wordt allemaal een keer ingehaald door een volgende generatie.

    Ik ging vroeger (als jonge snotneus) erg mee in de tendens dat Rintje Ritsma moest stoppen. Maar 15 jaar later sta ik er heel anders tegenover. Ik vind het alleen maar mooi als oude kampioenen als Kramer, Wüst en Bergsma nog op dit podium acteren en zich steeds maar weer door die zenuwslopende plaatsingswedstrijden heen trekken. En er in die wedstrijden gewoon weer staan. Élke keer. Echt uniek. Daar zit een hoop liefhebberij en intrinsieke motivatie in. Dat het moeilijk is om werkelijk ieder jaar goed te zijn zie je wel in het buitenland. Geniet er nog maar even van dat je ze nog steeds kan zien rijden. Over 10 jaar praten we alweer nostalgisch over hen.
    G1ant, HaagscheBluf, mi en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  7. Sasha_Krotov

    Sasha_Krotov Active Member

    Skikhova trained with team in summer 2020, I dont hear about stop, maybe skip only this season
    Eelco vindt dit leuk.
  8. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Zijn EK 5 km was geen optimale race, hij had over. Vandaag reed ie wel een heel strak schema. Denk dat het wereldrecord toch echt wel een paar bruggen te ver is. En de luchtdruk is zondag een stuk (je) hoger.
    G1ant vindt dit leuk.
  9. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Ik wil graag dingen zeggen als: ''het wordt een mooie strijd op de 10km tussen Van der Poel, Roest en Bergsma'', maar het geloof daarin slibt wel een beetje weg na vandaag. Het blijft een 10km en daarop willen vaker gekke dingen gebeuren, maar Van der Poel oogt moeilijk te verslaan.

    Iemand een idee hoe het programma eruit gaat zien op de 10km? Kan vd Poel bijvoorbeeld Roest of Bergsma loten, of zit hij in het begin van het programma omdat hij inschuift?
    G1ant vindt dit leuk.
  10. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Ik denk dat voor van der Poel het best prima is om in de eerste rit te rijden. Hij moet net zoals Bergsma zijn eigen rit rijden.
  11. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Oh, oh, ohh.....

    Wat hebben wij vandaag gezien?

    Nils kwam voor de dubbele afstand. Double the pleasure. Mag hij zeggen. Ik vond dit al behoorlijk veel pleasure, eerlijk gezegd. Dan verheug ik me nog veel meer op zondag! Dat deed ik al natuurlijk.

    Wat een ongelofelijk vlakke race. Hij leek niet eens moe. Alsof hij dit tempo nog 12,5 ronde vol had kunnen houden. Niet gek ook, met pakweg veertig 10kms op wedstrijdsnelheid al gereden. Hij is nu al een legende.

    Na de finish van Trofimov, die er veel meer dan Van der Poel als een soldaat uit ziet, ging Van der Poel zijn jeugdvriend Roest bijna troosten. In het interview gaf hij ook aan dat hij vindt dat Patrick Roest een wereldtitel op de 5km verdient. Hij biedt nog net niet zijn excuses aan. Een prachtige scène. Eentje die @Inimene al een tijd terug had voorzien.

    Voor de dweil was er minder spektakel dan gehoopt. Qua tijden, dan. Voor wie van van pijn brullende benen houdt, des te meer. Vitaly Chshigolev, de mannelijke Kazachse Czyszczoń, opende de wedstrijd. Beckert reed voor de 10e keer op rij naar een top-10-plek [gecorrigeerd]. Aldoshkin deelde zijn race prachtig in, met als resultaat een PR en een zeer goede 6e plek. Kongshaug merkt dat een kwartetstart met lage druk iets anders is dan een dubbelstart met hoge luchtdruk. Toch blijft hij erg mooi schaatsen. Lichtvoetig. En Bøkkoïg. Ondertussen bleven de ex-inliners ver van hun beste tijden af.
    Na de dweil een matte Bergsma tegen, tja, wat was Pedersen aan het doen? Au. Semerikov haalde alles uit zijn benen, maar hoe gek het ook klinkt, hij maakte de Esmee-Visser-fout door zijn handen los te gooien en zichzelf daarmee uit balans te brengen. Ook al past Esmee Visser ongeveer drie keer in een van Danila's bovenbenen. Belchos reed niet beter, niet slechter dan eerder dit seizoen. Misschien had Bloemen iets harder gereden. Waarschijnlijk had Fish veel harder gereden.
    Toen kwam Roest. Ik dacht aan mijn drie scenario's die ik eerder hier op het forum heb gezet. En was er niet gerust op dat hij bedachtzaam van start zou gaan.
    Dat deed hij niet.
    Lange tijd hield hij de rondetijden ultra vlak op 29.3. Maar in de laatste ronden kwam toch die 29.7 en 30.3. Ik schreef mee. Met pen. Op papier. Een mooi vlaggetje boven de naam van Roest getekend. 6:10.05.
    Mijn favoriete Italiaan kon het helaas niet bolwerken.

    Toen kwam Nils. Engebråten begon wat voorzichtig en liet de toerenteller daarna omhoog gaan. Van der Poel start natuurlijk iets langzamer dan Roest. Maar veel langzamer ging het niet. Die 28'ers kwamen toch wel behoorlijk makkelijk. Gevaarlijk snel. Engebråten was na de 3km in een wip op achterstand.
    Rondetijden bekijken.
    Doorkomsten bekijken.
    Verschillen bekijken.
    1.2. 1.1. Toch weer 1.2.
    1.0.
    0.9.
    Ik veerde op.
    Het tellertje onder in beeld sprong heel gauw van 0.7 naar 0.5 naar 0.3 naar 0.0 en toen werd hij groen.
    Waar iedere andere schaatser, Aldoshkin uitgezonderd, kapot ging, ging Nils van der Poel uit Gotalunden, Zweden onverminderd hard door. Sterker nog, hij versnelde. Zijn handelsmerk op de 5 kilometer. Een slotrondje in de 28. 28.8 dit keer. Anderhalve seconde gepakt op Roest. Zijn NR geëvenaard. De coolste schaatsnaam Hallgeir in een paar ronden op een Hallve baan gereden. Roests hoofd werd net zo bleek als het ijs.
    Trofimov knalde sterke 29'ers tot bijna het einde van de race.
    Kramer reed het meest oplopende schema dat ik hem ooit heb zien rijden.

    Roest wordt driemaal op rij verslagen.
    De wereldkampioen komt uit Zweden.
    De wereldkampioen van vorig jaar deed niet mee.
    De wereldkampioen van het jaar daarvoor werd 17e.
    De wereldkampioen van de vijf keer daarvoor werd 19e.

    Schitterend.

    Scenario twee werd dus werkelijkheid.

    JJJJJJJJJAAAAAAAAAAAAAA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    En dat na een enerverende 3km. De Jong haalt eindelijk haar titel en haar gram. Wat een sterk begin. 29,4 en 29,5 is compleet gekkenwerk, maar ze houdt het vol. Sablikova blijft altijd rete gevaarlijk. Schouten haalt verdiend brons met een suboptimale race. Wiklund rijdt echt heel erg GOED en moedig en aanvallend. Weidemann rijdt weer sterk, maar net niet sterk genoeg. Voronina blijkt extreem wisselvallig. Ik ben erg benieuwd naar haar 5km. Die zal ongetwijfeld afhangen van haar tegenstandster.

    Vandaag werd er een Zweed wereldkampioen. En niet zomaar een.
    Shani Davis beschreef zichzelf voorheen op Twitter als "not your average Olympic Champion".
    Dat label zou je ook op Nils kunnen plakken.
    Behalve dat je helemaal geen label op Nils móét plakken.
    Nils is Nils.
    Nils geniet.

    Morgen twee keer Duwland versus Rsuland en Canada versus We-Rijden-Voor-Het-Eerst-In-Deze-Samenstelling-Land.
    Prachtige lotingen in de laatste ritten op de 500m. Murashov-Arefyev en Kok-Leerdam. Ntab-Dubreuil en Mulder-Kulizhnikov is ook niet mis. McLean-Golikova mag er ook zijn. En Schulting rijdt al in rit 1.

    Heerlijke schaatskijkdag.
    Ook al was de luchtdruk hoog.
    Antoinette is opgelucht.
    En Nils voelt geen druk.
    Ik kijk uit naar zondag.

    JJAAA !!!!!

    Mag ik nog een keer?
    Laatst bewerkt: 11 feb 2021
  12. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    Op de 5 zijn 10e top 10 notering op rij! Vanaf zijn 20e dus elk jaar. Een record? Terwijl hij eigenlijk beter is op de 10 en de rest van Duitsland in zijn periode alleen maar slechter is geworden. En passant ook nog meerdere medailles meegepakt op de 10.

    Toch wel een hele grote prestatie.
  13. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Wat heb je toch weer een prachtige samenvatting geschreven. Om dit punt even te benadrukken, 29.5 is de snelste tweede ronde ooit gereden op de 3000 meter. Zelfs Klassen, die vaak supersnel begon, heeft dat nooit gedaan.
    HaagscheBluf en EenBrabander vinden dit leuk.
  14. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member


    Wacht, daar heb je wel een goed punt. Dit wist ik niet.

    Beckert op WK afstanden/OS 5000m:
    2010: 22e in 6:36.02
    2011: 12e in 6:30.52
    2012: 8e in 6:26.25
    2013: 9e in 6:27.27
    2014: 8e in 6:21.18
    2015: 7e in 6:21.63
    2016: 4e in 6:18.45
    2017: 7e in 6:16.52
    2018: 10e in 6:17.91
    2019: 6e in 6:15.76
    2020: 6e in 6:12.12
    2021: 9e in 6:21.46

    Dat is oprecht wel heel erg constant. Je zou bijna een Beckert-index creëeren om tijden van verschillende wedstrijden te vergelijken. Of nee, doe maar niet. Dan kom je uit op 5:59 als je Nils' tijd bij het WK afstanden in SLC plaatst en dat zou wel heel gek zijn.

    Beckert is op de 10km natuurlijk drievoudig (en op een Russische haar na viervoudig) medaillewinnaar. Op de 5km vind ik hem vaak raar rijden: 1 heel snelle ronde, dan een heel groot verval, vanaf dan licht oplopend. Dan zou ik zeggen: ga eens een keer die 28,5 volhouden en kijken waar je met je met je duurvermogen komt. Anderzijds, als hij straks een medaille haalt op de 10km hebben we het nergens meer over.
    Marcel Vos vindt dit leuk.
  15. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Dankjewel Marcel!

    En dat statistiekje maakt die openingsronde helemaal bizar.

    Hoe is het mogelijk dat ze bij deze luchdruk NIET helemaal op een hoop is gegaan ...
  16. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Astana heet nu Nur-Sultan, Siam tegenwoordig Thailand en Rusland heet voortaan Rsuland...

    De Rsuën waren inderdaad sterk in de breedte. Beter dan Rsuïnnen, die met 7e, 10e en 16e wel eens beter gepresteerd hebben.
  17. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

  18. MasterAJA29

    MasterAJA29 Active Member

    Misschien gaat Roest volgend jaar of over 5 jaar een Kjeldje doen, heel vaak net niet en dan....................... het ultieme moment van glory.
  19. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Dat is een rare opmerking. Roest heeft al 3x een wereldtitel allround gewonnen, meerdere gouden medailles van het EK afstanden/allround en hij heeft Olympisch brons en zilver in de kast liggen.

    Zo is er een prachtige reeks allrounders die iets allemaal (nog) niet hebben:
    Kramer: olympisch goud op de 10km
    Roest: een WK-afstanden-titel
    Bøkko en Pedersen: WK-allround goud
    Wüst: een wereldrecord
    Sablikova: een overdekte ijsbaan in eigen land
    Alles nog onder voorbehoud natuurlijk.

    Nuis had voordat zijn moment kwam vooral heel veel zilver en brons van WKs, maar geen enkele titel internationaal gezien. Da’s toch anders.
    Wie wel een Nuis-moment had, was De Jong: 5 jaar na haar eerste WK-medaille haalt ze een WK-titel.
  20. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    Kleine toevoeging van een echte specialist: Jeremy Wotherspoon. Geen goud op de OS.
    mi vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina