EK allround en sprint 2019 Collalbo 11/13 januari

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 18 nov 2018.

  1. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    https://www.isu.org/speed-skating/n...t-francesca-lollobrigida-ita?templateParam=15

    Leuk interview met Lollobrigida. Blijkbaar heeft ze dus vanaf haar tienerjaren al wel geschaatst, maar is ze enkele jaren uit de running geweest door ziekte toen ze jong was. Ze geeft ook aan dat ze zich ook meer wil gaan focussen op de losse afstanden in plaats van alleen op de massastart vanaf dit jaar. Voorlopig lijkt dit zijn vruchten af te werpen, want volgens mij is ze bezig aan haar beste seizoen ooit. En aangezien ze een goede buitenschaatster lijkt te zijn (zie Tomakomai en WK Allround vorig jaar) is ze wmb zeker een outsider voor het podium. Ze heeft al laten zien dat ze in dit deelnemersveld - en zeker buiten - podium kan eindigen op zowel de 1500 als de 3.
    fransvanbakel en EenBrabander vinden dit leuk.
  2. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Tja, er werd hierboven ook wel erg veel gespeculeerd over de relatie/hoeveelheid contact tussen sommige schaatsers en vDeutekom, in hoeverre haar ziekte en nu crematie wedstrijden/voorbereidingen zouden (moeten) gaan beinvloeden, etc.

    Laten we wel wezen: niemand van ons weet hoe alle onderlinge relaties precies waren, wat voor overwegingen de schaatsers maken, en wat de ideeen van bijv. VDeutekom en haar familie zijn/waren hierover. Gezien het feit dat ze haar ziekte bijzonder prive hebben gehouden kan ik me zomaar voorstellen dat ze ook de crematie in zeer besloten kring willen doen.
    Nickel en mi vinden dit leuk.
  3. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    De entries van de EK sprint staan inmiddels op de site. De meesten zoals voorspeld. Maar bij de mannen geen Vosté. Zijn plek kan worden ingenomen door Klosinski, zodat we daar nog steeds 20 deelnemers hebben. Bij de dames maar 1 Italiaanse, en wel Bonazza. Daarmee dus slechts 13 sprintende dames aan de start.
    chicagodude vindt dit leuk.
  4. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Geen Vosté, weet @ZeeKoei of @seppe daar de achtergrond van? Dat Swings een pauze wil hoeft toch niet te betekenen dat Vosté ook niet gaat?
  5. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Voste heeft de kolder in zijn kop gekregen sinds hij zich, ietwat per onverwacht, wist te plaatsen voor het WK. Nu voelt ie zich geroepen om een ideale voorbereiding uit te stippelen om ipv 18e toch 15e te eindigen, Leuk is anders, ik ben fan-af.
    De Keizer vindt dit leuk.
  6. seppe

    seppe Active Member

    Ik vermoed om dezelfde reden, maar nog niets over vernomen. Sneu wel, het EK is sowieso al gedevalueerd en het was wel leuk geweest om toch minstens 1 Belg te zien. Ook Jordan McMillen zal bij mijn weten niet deelnemen aan het EK Allround als vervanger, ik heb er hem alleszins nog niets over horen zeggen en hij zit momenteel nog in Heerenveen.
    ZeeKoei vindt dit leuk.
  7. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    wellicht...
    ( zie ook http://www.schaatsforum.nl/index.php?threads/de-belgentopic.6610/page-40#post-284803
    => https://sporza.be/nl/2018/12/17/voste-reactie-a-groep/ )
    "Ook over het EK sprint (11 tot en met 13 januari) heeft Vosté zijn twijfels."
    al liet ie toen nog een opening "Maar het schaatsen in de buitenlucht is me in Japan goed bevallen. Een beetje 'old school' schaatsen"

    een WB skippen, tot daaraan toe, maar dit EK is toch gewoon 'op zijn maat' gemaakt? Paar toppers die afhaken, buitenlucht (waar ie als skeeleraar beetje van kan profiteren ook), vallen paar mooie resultaten te behalen.

    Het is niet alleen de schaatser zelf die beslist, ook de trainer heeft inspraak. Kan best zijn dat Vosté zelf wil gaan, maar dat coach mordicus tegen is.
    seppe vindt dit leuk.
  8. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    De inschrijflijsten zijn compleet. Zonder Belgen helaas. Ook zonder Natalia Czerwonka trouwens, omdat de Polen Gąsecka hebben ingeschreven. Geen Bosiek, geen Czerwonka, geen Zlotkowska, geen Czyszczoń, wat is dit nou ??

    Sindre Henriksen mag toch het toernooi rijden in plaats van Ulekleiv. Henriksen viel op de 5km op het Noors kampioenschap en kon daarom geen goede uitslag rijden.
    Ik ben heel benieuwd wat Ragne Wiklund kan neerzetten.

    Haralds Silovs rijdt gelukkig wel, net als Marten Liiv en Saskia Alusalu. Marina Zueva is nergens te bekennen, terwijl Mikhailov wel rijdt. :mad:

    Van de top-10s van de SQRL missen we dus:
    EK sprint vrouwen: Czerwonka, Shikhova , Golikova
    EK sprint mannen: Kulizhnikov, Mushtakov, Vosté, Ntab
    EK allround vrouwen: Wijfje, Zueva
    EK allround mannen: Swings, Bosker, Beckert

    Voor enkele van deze namen geldt natuurlijk wel dat al drie anderen uit hun land worden gestuurd of er meer dan drie per land in de top-10 van de SQRL stonden.
  9. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    Czerwonka heeft zich terug getrokken ivm heupblessure.
  10. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Marina Zueva, een van de schaatsters waar ik toch meer over zou willen weten, maar niets over weet. De taalschriftbarriere, het land (Wit-Rusland), de duizend verschillende schrijfwijzes van haar naam (Marina/Maria Zoueva/Zoejeva/Zueva), het feit dat er een voormalig kunstschaatster is die ook iets van Marina Zueva heet, dat ze nooit geinterviewd is, zorgt er voor dat ik dus helemaal niets weet over Zueva en vrijwel niets kan vinden. Het enige persoonlijke van Zueva dat ik me voor de geest kan halen, waren die kinderen in Minsk die de hele tijd 'Marina' aan het roepen waren tijdens de MS.
    Maar, ze heeft wel gewoon Instagram en die paar beelden moeten dan maar meer zeggen dan duizend woorden.

    Waarom ze niet aan de start verschijnt in Collalbo blijft alleen wel een raadsel, want zo actueel is zo'n insta-account niet. @FuGeE_Volkova weet hier misschien meer van.
  11. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    Misschien dat Zueva ook een blessure ofzo heeft? Het is toch wel opmerkelijk om de ene week zonder enige tegenstand op een NK een top vierkamp neer te zetten om je de volgende week af te melden voor een EK waar je gewoon medaillekansen hebt. Voor iemand die nog nooit een medaille gewonnen heeft op een groot kampioenschap lijkt dat me toch een gemiste kans. Daar komt ook nog eens bij dat de andere Wit-Russen (Mikhailov, Golovatsjoek, Nifontova) er wel gewoon zijn.

    Het opmerkelijke vind ik dat er zoveel afmelders zijn bij rijders die eigenlijk nog nooit een echt goede uitslag hebben gereden. Heidegger was vorig jaar, in het Olympische jaar, superblij met zijn 8e plek op de 5 km op het EK, want die eindigt namelijk bijna nooit top tien. Zijn prestatie op het EK werd zelfs nog een berichtje in de regionale pers. Uiteindelijk willen topsporters graag hoog eindigen in wedstrijden en dan kan een goede uitslag in een wat kleiner, maar wel serieus toernooi, je wel helpen om gemotiveerd te blijven lijkt me.

    Neem nou een Artur Was, die kan hartstikke goede 500 meters rijden. Maar die heeft het idee opgevat dat hij zo min mogelijk moet rijden om top te zijn op het WK afstanden, wat nooit echt helemaal is gelukt. Al jaren geen WK Sprint meer en de afgelopen jaren ook geen EK Sprint/Afstanden, niet eens NK's. Als die straks stopt heeft 'ie in de laatste 5 jaar van zijn carrière per jaar misschien 7 wedstrijden over 500 meter en 1 over 1000 gereden zonder aansprekende resultaten (op een enkele World cup na). Eeuwig zonde.

    Mathias Vosté is nog nooit in de buurt gekomen van een top 10 plek op welk toernooi dan ook. Die had hier misschien wel top 8 kunnen eindigen en dan heb je dat toch maar mooi binnen. Nu rijdt 'ie niet, maar de kans dat hij niet volledig anoniem door het WK afstanden heen gaat rollen is vrij klein lijkt me of hij hier nou rijdt of niet.

    Vergelijk het met tennis. Serena Williams doet eigenlijk al jaren voornamelijk haar best op de Grand Slams en daarbuiten niet echt, want die andere toernooien kunnen haar toch niet zoveel schelen. Maar een willekeurige nummer 30 van de wereld gaat natuurlijk nooit alles in het teken van Wimbledon zetten. Zo'n speler gaat de halve finale waarschijnlijk toch niet gaat halen en dan kan je beter 2/3 kleine toernooitjes per jaar winnen en een 4e ronde op Wimbledon halen dan niks winnen en een kwartfinale op Wimbledon halen.
    Dat rijders als Koeli met tig wereldtitels op zak bij een EK denken laat maar, à la. En ook mannen als Swings en Beckert hebben toch ook al meerdere EK/WK medailles dus ook daarvan zou je kunnen zeggen dat een EK medaille/top 5 klassering niet zoveel toevoegt aan hun palmares. Maar dat schaatsers met zo goed als geen aansprekende resultaten zo'n kans laten lopen blijf ik toch bijzonder vinden. En als dat van boven wordt opgelegd door de trainers (zoals bij de Polen) is dat ook gek, die ontnemen hun pupillen daarmee de kans om iets van een erelijst(je) op te bouwen.
    De Keizer en EenBrabander vinden dit leuk.
  12. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    ISU Person Bio
    Zueva komt uit Minsk, heeft als idolen Kramer en Ter Mors, heeft in het verleden aan skeeleren gedaan en heeft goede herinneringen aan de Universiade in Almaty.
  13. seppe

    seppe Active Member

    Dit EK was inderdaad op zijn maat gemaakt, hij had hier een goed resultaat kunnen boeken, echt jammer! Anderzijds moet je natuurlijk ook trainingsperiodes inlassen waar je volle bak gaat op verschillende vlakken, je kunt niet gewoon elke week wedstrijden rijden en er zijn nu eenmaal heel veel wedstrijden en veel kampioenschappen. Dit zegt de KBSF erover:
    Komend weekend staan in Collabo (Italië) de Europese Kampioenschappen Sprint en Allround op het programma. Er zullen tijdens dit EK geen Belgen aan de start staan. Zowel Bart Swings als Mathias Vosté geven de voorkeur aan een trainingskamp om zich voor te bereiden op de tweede helft van het seizoen, met het WK Afstanden (Bart en Mathias) en het WK Sprint (Mathias) als belangrijkste doelen.

    Grote schaatslanden als Nederland en Noorwegen hebben het voordeel dat zij verschillende delegaties kunnen uitsturen naar de internationale competities. Voor topschaatsers uit kleinere schaatslanden is het vrijwel onmogelijk om aan alle internationale wedstrijden en kampioenschappen deel te nemen. Het reis- en wedstrijdschema wordt dan veel te druk, waardoor er nauwelijks tijd overblijft om doeltreffend te trainen en op tijd te rusten.

    Met een nieuwe en jonge generatie schaatsers die zich klaarstoomt, hoopt België de komende seizoenen ook alle startplaatsen tijdens EK's en WK's te kunnen opnemen.
  14. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    maar het zijn niet elke week wedstrijden... er zaten vier weken tussen de laatste world cup en het EK
    in deze wintersport zijn er in januari, hartje winter dus (in maart is iedereen weer aan het zagen dat het te warm is), als je EK skipt, welgeteld 0 wedstrijden.
    in februari heb je er 2 (na overslagen hamar),
    dan heb je er nog maximum 1 in maart (voor WC finale plaats je je ook niet zomaar als subtopper die world cups skipt, kan evengoed 0 worden) en het seizoen is gedaan

    echt 'heel veel' wedstrijden vind ik dat niet echt @seppe
    Laatst bewerkt: 8 jan 2019
    mi, chicagodude, VorstM en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  15. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Ter Mors geblesseerd, dus?
  16. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Dit EK overslaan als je ook een zomersport doet (skeeleren of wielrennen oid) kan ik me voorstellen. Dan heb je gewoon een keer een goede pauze nodig waarbij je van het ijs af kan. Maar zo niet, waarom zou je het dan overslaan?

    Juist een schaatser uit een klein schaatsland heeft al niet zo veel wedstrijden. Want @seppe kan het wel hebben over makkelijk wisselen als grote landen, maar de toppers slaan daar hooguit een wedstrijd of 2 over. En krijgen er een kwalificatietoernooi in oktober, in december (1 van beide meestal een NK) en eventueel nog een NK sprint of allround voor terug. Dat zijn vaak wedstrijden met veel meer druk dan een WorldCup. Juist als je uit een klein schaatsland komt moet je niet klagen over een drukke kalender.

    En inderdaad: de winter voor wintersport is feitelijk vooral eind december tot begin maart, je moet dan jezelf ook laten zien. Ook voor je sponsor.


    Nu een trainingskamp beleggen is gewoon dom, dit is voor schaatsers die niet eind december zich moeten plaatsen via nationale trials juist een ideaal piekmoment, ook richting het WK Afstanden.
    Duif, VorstM en ZeeKoei vinden dit leuk.
  17. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    voor Swings ligt het anders (later begonnen aan seizoen), die gaat met stellige zekerheid naar de WB-finale, aast daar wellicht op verlenging van zijn MS-titel, en heeft nog een WK in maart, voor Vosté kan het seizoen er na 2 wedstrijdweekends alweer op zitten
  18. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Bij de dames allround dus geen Zujeva, en ook maar 1 Italiaanse ipv de 2 plekken die ze hebben. Vanuit de reservelijst worden gehaald:

    Landen zonder al gekwalificeerde schaatsers gaan voor, dus
    1. Møller-Rigas (DEN). Maar die slaat dit blijkbaar over.
    2. Nikola Zdrahalova (CZE)
    3. Sofie Karoline Haugen (NOR)

    Dus 3 uit NED, RUS, NOR
    2 uit GER, CZE
    1 uit ITA, EST, POL

    (8 landen....)
    Laatst bewerkt: 8 jan 2019
    fransvanbakel vindt dit leuk.
  19. AIAIAI

    AIAIAI Active Member

    Laatst bewerkt: 8 jan 2019
  20. sysya

    sysya Well-Known Member

    Familie heeft idd laten weten de begrafenis/crematie in gesloten kring te doen, Wust zal daar wel bij zijn, maar Kramer niet aangezien ze niet meer constant contact hadden. Maar goed dat hoeft niet te betekenen dat de schaatsers die niet tot de besloten kring behoren niet zelf bij elkaar zijn gekomen. Nog steeds geen teken van Wust trouwens, in het geval dat ze zich zou afmelden is Wijfje dan de reserve?

Deel Deze Pagina