Mitchell Whitmore 1 jaar geschorst wegens vechtpartij in Inzell

Discussie in 'Lange baan' gestart door EenBrabander, 1 apr 2016.

  1. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Mitchell "stofzuiger" Whitmore mag één jaar lang niet deelnemen aan ISU-wedstrijden. Dat heeft de ISU bekend gemaakt. De reden? Nee, geen meldonium of epo, maar de vechtpartij een tijdje terug in Inzell. De Amerikaans recordhouder met 34.19 (alleen Pavel Meldonikov, eh, Kulizhnikov en Jeremy Wotherspoon waren ooit sneller) mag dus volgend jaar geen worldcups en WK's rijden.
    http://www.schaatsen.nl/nieuws/2016/whitmore-jaar-uitgesloten-van-isu-wedstrijden/
    JohnZero vindt dit leuk.
  2. nino

    nino Member

    Pfff een heel seizoen. Jammer hoor! Weer een topschaatser af.
  3. stijnsportgek

    stijnsportgek Well-Known Member

    Totaal niet jammer. Als je als mens iemand tegen de grond werkt en slaat, dan verdien je een straf. Whitmore heeft voor mij afgedaan en hij heeft ook aangetoond zijn sport niet serieus genoeg te nemen. Ik zal hem het komende jaar niet missen en daarna verdient hij een tweede kans.
    JohnZero vindt dit leuk.
  4. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    De Amerikaanse langebaanschaatser Mitchell Whitmore is volgend seizoen bij wedstrijden niet welkom op het ijs. De tuchtcommissie van de internationale federatie ISU schorste de sprinter omdat deze begin december in Inzell de Italiaanse trainer Stefano Donagrandi, die met Peter Kolder de ploeg van Corendon onder zijn hoede heeft, 's nachts op het parkeerterrein bij het hotel aanviel, tegen de grond werkte en sloeg.

    Modbreak SprintMaster: topics samengevoegd.
    Laatst bewerkt door een moderator: 2 apr 2016
  5. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Een behoorlijke straf, maar ik weet ook niet hoe hard hij Stefano Donagrandi heeft toegetakeld. In het wielrennen is je tegenstander een mep verkopen ongeveer gemeengoed, en daar word je in het slechtste geval uit een koers gezet (met een boete van een paar honderd CHF). Dit is best een terugslag voor de carrière van Mitchell Whitmore (samen met Wotherspoon en Koelizjnikov één van slechts drie mensen die onder de 34,20 heeft gereden op de 500 meter) en het zou jammer zijn als het Amerikaanse sprinten nu een boegbeeld kwijt raakt. Anderzijds, je moet je poten thuis houden natuurlijk.
  6. De Keizer

    De Keizer Well-Known Member

    Een schorsing voor geweldpleging vind ik op zich wel op zijn plaats. Waar ik me wel aan stoor is dat deze sanctie zo lang op zich heeft laten wachten. Waarom is hij destijds niet gewoon per direct voor de rest van het seizoen geschorst. Na een incident in 2015 laten ze hem dus wel deelnemen aan het WK van 2016 maar niet aan dat van 2017...

    Wat ik me verder nog afvraag:
    - Wat vind de Amerikaanse bond hiervan? Ze hebben hem zelf veel minder hard gestraft. Gaan ze nu protesteren bij de ISU?
    - Mag iemand dubbel gestraft worden? Hij is eerder gestraft door de Amerikaanse bond (geen deelname aan World cups in november) en nu weer door de ISU voor hetzelfde vergrijp?
    - Heeft Stefano Donagrandi ook aangifte gedaan bij de politie en wat is daarmee gebeurd?
    leenstrafan vindt dit leuk.
  7. JaapvdB

    JaapvdB Well-Known Member

    Donagrandi heeft zelf ook nog 7 of 8 weken gewacht voordat hij op 26 januari aangifte deed (bij de ISU, naar ik aanneem).
    Afgezien daarvan had de ISU misschien wat sneller kunnen zijn, hoewel zij natuurlijk een moment moeten vinden om de betrokkenen en evt. getuigen te horen.
    Whitmore was eind januari (Stavanger) voor het eerst weer in Europa, dus daar hadden ze hem al wel 'te pakken' kunnen nemen.
  8. nino

    nino Member

    De Amerikaanse bond, de ISU en de Duitse justitie kunnen los van elkaar een straf opleggen bij een vergrijp als deze.

    In het ISU-document staat trouwens te lezen dat Whitmore de jurisdictie van de ISU bestrijdt, omdat 1. Het incident op de parkeerplaats van een hotel midden in de nacht plaatsgreep en 2. Whitmore in zijn opponent niet iemand herkende die betrokken was bij de schaatswereld.

    Kan iemand hier raden wie de 3 getuigen zijn?
    Schaatsvrienden die Whitmore in een bar in Inzell ontmoette, een meneer H. van het Nieuwzeelandse team, een M, en een K, die merkwaardigerwijs van het hele incident niets gemerkt hebben...

    Weet iemand of er van Whitmore eerder agressieve of intimiderende incidenten bekend zijn?
  9. Monique

    Monique Well-Known Member

    O, dus als je iemand neerslaat die geen onderdeel van de schaatssport is dan geeft dat niets?! :confused::eek:
    JohnZero vindt dit leuk.
  10. JohnZero

    JohnZero Well-Known Member

    Het heeft er inderdaad helemaal niets mee te maken of het een bekende uit de schaatswereld of iemand daarbuiten is, je blijft met je poten van iemand af.
    Blijkbaar iemand met erg losse handjes.:mad:
  11. JohnZero

    JohnZero Well-Known Member

    Geeft dat dan meteen de redelijk trieste cultuur binnen het wielrennen aan?
    Dat het blijkbaar 'gewoon' is om elkaar te kunnen meppen en ook dat de straffen dan wel erg laag zijn, zo geef je, naar mijn mening, een wel erg slap signaal af naar mensen met losse handjes.
    Elkaar op sportieve manier verslaan slaat niet op met elkaar op de vuist gaan, tenzij het boksen of andere fullcontact sport is.

    Ijshockey kent overigens ook een cultuur van redelijk wat agressie gedurende de wedstrijden en ook wel daarbuiten.
  12. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Het geeft het verschil tussen schaatsen (tussen banen rijden) en bijna elke andere sport aan. Sporten waar je tijdens het sporten met elkaar in contact komt, wordt ook wel eens wat comtact gemaakt wat niet mag, onder invloed van adrenaline. Denk naast wielrennen en ijshockey ook aan voetbal, waterpolo, hockey... Verschil tussen sporten tussen lijntjes/in vakken en sporten waarbij je in het heetst van de strijd contact hebt met je tegenstander. Ook in het marathonschaatsen wordt zeer regelmatig een mep uitgedeeld, dat kun je moeilijk een sport met een trieste cultuur noemen.

    Ik heb trouwens ook wel eens geduw en getrek gezien bij de massastart dat eigenlijk niet mag.
  13. proeme

    proeme Well-Known Member

    Daar buiten ben ik niet mee bekend. Op het 'veld' wel inderdaad. Met elkaar op de vuist gaan hoort er bij en zweept het publiek op.
    Dat publiek zelf is overigens totaal niet agressief. Fans van verschillende clubs zitten gewoon door elkaar zonder enig probleem. Je kijkt hooguit wat balend opzij als je buurman gaat staan juichen voor een goal van de tegenpartij. En na afloop geef je elkaar een hand. Nee, dat verzin ik niet, dat is eigen ervaring.
    Kunnen ze in onze voetbalstadions nog wat van leren.
    ZeeKoei vindt dit leuk.
  14. JohnZero

    JohnZero Well-Known Member


    Er zit toch wel een groot verschil tussen wat trek en duw werk en iemand een gerichte klap geven want daar spreekt duidelijk de intentie uit om iemand daadwerkelijk te verwonden, dat heeft niets meer met sport/sportief gedrag te maken.
  15. JohnZero

    JohnZero Well-Known Member

    Bij ijshockey kwam het regelmatig voor dat het na de wedsrijd in de kleedkamers even doorging, ik weet dit toevallig omdat ik een amateurijshokeyspeler kende, al is dat wel van een aantal jaren geleden maar dat zal ongetwijfeld nog steeds zo zijn en zeker ook bij de profs.

    Omdat iets zoals met elkaar op de vuist gaan er bij 'hoort' maakt het natuurlijk niet oke, sport en geweld zouden niet samen horen te gaan, die hebben niets met elkaar te maken, behalve dan boksen, maar je kunt natuurlijk debatteren over de vraag of boksen wel echt een sport is.
  16. proeme

    proeme Well-Known Member

    ok, ik had er even bij moeten zeggen dat ik het over de NHL had en in Canada was. Daar heerst sowieso een andere mentaliteit dan hier.

    en wat mij betreft kan ijshockey prima zonder het boksen, maar net als bij boksen hoort het er een beetje bij. Nogmaals: van mij hoeft het niet. Maar het is ook niet meteen fout. Het is vooral show.
  17. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Ik heb ook nergens gezegd dat het sportief is, maar midden in een wedstrijd vol onder de adrenaline kan het een keer gebeuren. Boete geven of een andere straf (korte schorsing bij voetbal, bijv) lijkt me dan gepast. Ik vind alleen iemand in de hitte van een wedstrijd vol adrenaline een klap geven ook totaal niet vergelijkbaar met wat Whitmore deed, die zat niet vol wedstrijdadrenaline en deed meer dan een klap uitdelen.
  18. JohnZero

    JohnZero Well-Known Member

    Onzin, ook in 'the heat of the moment' bij een sport heb je nog steeds met je tengels van iemand af te blijven, heeft met zelfbeheersing te maken en niet dat het weleens kan gebeuren.
    Je beoefent een bepaalde sport om met anderen in die sportieve discipline te kunnen wedijveren en niet om er maar op los te kunnen/mogen meppen alleen maar omdat je je niet kunt beheersen, dan kun je net zo goed gaan boksen of kooigevechten gaan doen, dan kun je slaan zoveel je wilt.

    Ik vind 'het kan gebeuren' altijd een erg slap excuus om geweld in de sport blijkbaar goed te kunnen praten.

    Maar goed, zo denk ik erover, als pacifist zijnde.
  19. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Ik geef ook aan dat er een straf moet volgen (en er is ook gestraft). Maar de tik van Kuznetsov in volle sprint vergelijken met het tegen de grond werken van iemand op de parkeerplaats omdat hij vraagt wat stiller te zijn slaat nergens op. Een vergelijking die echt als een tang op een varken slaat.

    Laat ik zo zeggen: een beetje duwen en trekken hoort bij wielrennen in de sprint, dat dat een keer een tik wordt mag niet, maar is niet totaal onbegrijpelijk. Ik vind het wel totaal onbegrijpelijk dat je iemand op een pakeerplaats tegen de grond werkt, wat mij betreft mogen zulke figuren een aantal nachten in een cel door brengen.
    ZeeKoei vindt dit leuk.
  20. Monique

    Monique Well-Known Member

    Ben het eens met Hakkie: iemand een mep verkopen is in principe altijd fout, maar in het heetst van de strijd kun je je er nog wat bij voorstellen. Bovendien gaat het dan meestal om 1 armzwaai. Iemand tegen de grond werken en in elkaar slaan is even wat anders.

Deel Deze Pagina