Olympisch Kwalificatie Toernooi 26 t/m 30 december

Discussie in 'Lange baan' gestart door Edwin, 15 nov 2013.

  1. arsimo

    arsimo Active Member

    Men kan het ook zo bekijken: als er zo'n 30, 40 jonge vrouwen in the prime of their life een ereronde voor je rijden dan heb je toch iets goed gedaan in je leven ook was je dan helaas niet zo veel jaren gegund.
  2. Patrick John

    Patrick John Well-Known Member

    Nabeschouwing 5000m dames

    Laatste kans voor veel vrouwen, maar wel een reële kans. Op voorhand staken alleen Ireen Wüst, gestart in rit 1 en Yvonne Nauta, gestart in de laatste rit er boven uit.
    Een race waar ik naar heb uitgekeken en die volledig aan de verwachtingen voldeed. Er was strijd in alle ritten en de dames hebben alles gegeven voor deze laatste kans. Wat een strijd en wat een niveau, drie vrouwen onder de 7 minuten. Vijf vrouwen onder 7.05 en de helft van het veld reed een persoonlijk record.
    Waar ik er van tevoren vanuit ging dat een tijd onder 7.03 genoeg zou zijn voor een derde plaats, bleek dat je onder de 7:00 moest voor plaatsing, absoluut topniveau!

    Ireen Wüst en Yvonne Nauta hebben hun favorietenrol waargemaakt. Ze reden onder 7 minuten genoeg voor plaats 2 en 3, want er was nog één dame sneller. Bij beiden had ik het gevoel dat er iets meer in zat, maar de winnares won dik verdiend.

    Good old Carien Kleibeuker, 8 jaar na haar eerste OS, mag ze als 35-jarige moeder weer de berg Olympia beklimmen. Haar overwinning is zo verdiend, omdat ze zich niet liet afschrikken door de snelle tijd van Ireen Wüst in rit 1. De tijd die Wüst (6.57.98) had gereden was meer dan 4,5 seconden sneller dan het persoonlijke record van Kleibeuker dat ze 8 jaar! geleden had gereden en meer dan 6 seconden sneller dan haar beste tijd van dit seizoen. Toch richtte ze zich op de tijd van Wüst en niet op de tweede tijd van dat moment van Achtereekte, die misschien ook plaatsing had kunnen opleveren. Zo reed ze uiteindelijk de snelste eerste 3 kilometer en de snelste laatse 2km van het hele veld. Dik verdiend dus.
    Het resulteerde in heel mooi persoonlijk record van 6.57.30.
    Kan Carien 8 jaar na haar mislukte race in Turijn, als nog een medaille halen, het zou een mooi sprookje zijn. Als 35 jarige moeder, met al een Olympische Spelen achter de rug, zal ze zich in ieder geval niet meer het hoofd op hol laten brengen. (Zie mijn post van 17 dec voor meer details).

    Ireen Wüst liet zien dat haar zilveren medaille op het WK afstanden vorig jaar geen toevalstreffer is. In de vorm waarin zij steekt kon het ook bijna niet mis gaan. Zij reed een voor haar doen zeer vlakke race. Als je de eerste ronde buiten beschouwing laat, lagen alle rondjes binnen 1 seconde (32.8 – 33.7). Een nauwelijks oplopend schema, terwijl wij dat juist van Ireen gewend zijn. Zelfs zo vlak dat duidelijk was dat er meer had ingezeten. Zij had zeker sneller kunnen beginnen, gezien haar natuurlijke snelheid en vorm. Van haar zou je de snelste tussentijd op de 3km verwachten, maar het was slechts de 3e tussentijd. (achter Kleibeuker en Nauta). Ze zal het voor de laatste rit nog even warm hebben gehad, want zou haar tijd wel genoeg zijn? Je zou het jezelf nooit vergeven als je harder had gekund en daardoor plaasting misloopt, maar uiteindelijk was het natuurlijk genoeg.

    Yvonne Nauta reed ook onder de 7 minuten, haar 6.59.27 was goed voor de 3e plek.
    Knap na alle commotie rond de 3000m, met afstand het meest besproken topic op dit OKT. Alle aandacht die ze in de afgelopen dagen heeft gehad, heeft ongetwijfeld toch energie gekost. Ze kon het wellicht daarom niet vlak houden in de laaste ronde, zoals wij wel van haar gewend zijn. Maar knap gereden, want weer een PR na haar knappe 1500m. Het hadden 3 PR’s kunnen zijn als, als, als.
    Met plaatsing voor Sochi op deze afstand, had je kunnen zeggen Nauta op de 5km en vd Weijden op de 3km naar de OS. Dat Had natuurlijk gemor opgeleverd, maar iedereen had er uiteindelijk mee kunnen leven.
    Zo gemakkelijk is het echter niet, want door dat verdomde maximum van 10 schaatsters, zou Oenema, ook een outsider voor een medaille en ook lid van de Liga ploeg van Nauta, ook naar Sochi mogen als Nauta ook op de 3km mag starten ipv vd Weijden, Wordt vervolgd.

    De verliezers kun je weinig verwijten, ze hebben alles gegeven. Het niveau van de andere was gewoon beter.
    Marije Joling reed een knappe rit tegen Wüst . Ze reed zich met een tweede persoonlijke record (7.03.19) naar een 6e plaats. Net niet genoeg voor plaatsing, net zoals op de 3000m (5e) en het EK-klassement (5e). Het begint wel een patroon te worden voor het eeuwige talent. Joling zal echt iets moeten veranderen om zich er echt eens tussen te rijden.

    Diana Valkenburg probeerde het wel op een afstand die haar op dit ogenblik het minste ligt, maar na 3km was de pijp leeg en kon ze alleen maar uitrijden.

    Hetzelfde gold voor Linda de Vries, voor wie dit OKT uitliep op één grote nachtmerrie. Ik kan mij toch niet aan de indruk onttrekken dat de aanwijsplek van Koops voor de TP haar meer kwaad dan goed heeft gedaan. Vanaf dat moment was ze een veelbesproken schaatster en over het algemeen niet erg positief. Het heeft de druk op haar om te presteren alleen maar verhoogd en de commotie heeft vast wel energie en focus gekost.

    Een andere veelbesproken dame Annouk vd Weijden reed een uitstekende 5km. Zij liet met een persoonlijk record van 7.00.52 in ieder geval zien geen koekenbakster te zijn die toevallig een keertje een goede 3km reed. Zij heeft haar case zeker goed gedaan met deze tijd.

    De toekomst zit ook wel goed de 19-jarige Lisa van de der Geest reed 6 seconden van haar PR af en werd 7e in 7.05.50. Schrijf haar maar vast op voor het volgende OKT op weg naar Pyeongchang. Nog maar een nachtje of 1450 slapen.

    Tot slot de matrix.

    Van Riessen is zoals verwacht binnen voor Sochi, Gerritsen is zoals verwacht buiten de ploeg en Oenema zal in bed moeten wachten op een volgend SMSje met ja of nee.

    Patrick een schaatsliefhebber
  3. Sidekick

    Sidekick Well-Known Member

    De curieuze wissel van Kramer staat ook op de site van de NOS:
    http://nos.nl/video/592120-eigenaardige-wissel-kramer.html

    Geen idee waarom hij het zo deed, maar zijn schaats komt niet helemaal over de lijn, dus een DQ (waar in dit topic over werd gesproken) was sowieso al niet aan de orde.

    Misschien deed ie het als tutorial voor Linda de Vries.
    G1ant en chicagodude vinden dit leuk.
  4. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Tuitert doet wel iedereen de mond snoeren hier. Nice. Iedereen had het over Verweij gaat het wel effetjes doen en Tuitert moet maar thuisblijven. Laat Tuitert toch effetjes zien wie de kampioen is.

    Heftig nieuws over het overlijden van Sjoerd Huisman. Zo jong, gone too soon.
  5. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Bokito, je hebt helemaal gelijk.

    Om toch maar weer terug te komen op het OKT zelf, wil ik eigenlijk een lans breken voor vdWeijden.
    Ik merk dat velen hier Nauta de voorkeur geven omdat ze nou eenmaal beter zou zijn, maar hoe duidelijk is dat nou eigenlijk?

    Nauta was nauwelijks sneller op de 5k ondanks het later starten. Op de 3k waren Joling en vdWeijden na Nauta gestart en reden ze om die tijd te verbeteren. Mocht Nauta niet gehinderd zijn, dan was ze waarschijnlijk iets sneller geweest (ik gok 0.5-1 seconde), maar dan was de rit tussen Joling en VdWeijden ook anders verlopen omdat ze op een andere tijd weg moesten gaan. Wie weet was ze dan ook aan Nauta's tijd gekomen. ZO klip en klaar dat Nauta 'duidelijk' beter is dan VdeWeijden is het niet.

    Normaal gesproken zou ik dan ook zeggen dat de uitslag zo moet worden gelaten als hij nu is, maar ja, er is wel nog het geval Oenema, met als saillant detail dat zij ploeggenote is van Nauta. Liga heeft dus een dubbel motief om naar de 3k plek aan te vechten, want als Nauta die krijgt, gaat Oenema ineens ook naar de spelen!
    Dat lijkt ook een reden dat velen liever Nauta op de 3K zien, omdat Oenema een hoge gunfactor heeft, zeker na haar ziekte dit jaar. Echter, hoewel Oenema vorig jaar prima tijden liet zien, is dat dit jaar nog zeker niet het geval. Op dit moment hebben Oenema en vdWeijden beiden weinig tot geen kans op een medaille.

    Anyway, hoe je het ook wendt of keert, er is altijd een slachtoffer en het zal hoe dan ook onrechtvaardig aan gaan voelen voor velen, of het nou Oenema of vdWeijden is die gaat.

    Realistisch gezien denk ik dat de commissie 1 van de volgende twee voorstellen doet:
    A) Alles blijft zoals het is: vdWeijden op de 3k, Nauta op de 5k, geen Oenema
    B) Er komt een skate-off tussen Nauta en vdWeijden op de 3k.

    De andere scenarios lijken me onwaarschijnlijk. De Jong op de skate-off gaan ze lijkt me sowieso niet doen, terwijl Ter Mors eigenlijk op de 3k nog niet genoeg heeft laten zien. Naua direct aanwijzen op de 3k en VdWeijden erbuiten laten gaan ze ook niet doen, dan staan ze zo voor de rechter en heeft vdWeijden ook een vrij goede case denk ik.
  6. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Chicagodude, ik ben het met je eens. Een skate-off zou ik ook nog wel redelijk vinden, rechtstreeks aanwijzen van Nauta, die echt niet bewezen beter is, zou echt onlogisch zijn.
  7. Wroeter

    Wroeter Member

    Wüst de 1.000, 1.500, 3.000, 5.000 m en de TP.
    Wordt dat niet teveel?
  8. Danou

    Danou Active Member

    Tijdens de WK in Sochi deed ze het ook en niet heel onverdienstelijk, nu zijn de afstanden verdeeld over twee weken. Dat moet te doen zijn.
    leenstrafan vindt dit leuk.
  9. hidden

    hidden Active Member

    Het is wel veel maar Dat moet op de spelen wel lukken. Het gaat hier over een periode van 2 weken (3 weekenden?). In zo'n tijdsspanne vinden normaal meerdere wb's plaats met meer afstanden voor Wüst
  10. dedeut

    dedeut Well-Known Member

  11. proeme

    proeme Well-Known Member

    Ik denk dat ze echt wel voor goud gaat hoor. Maar op de 5km is ze ook blij als ze zilver wint. Op de 1500m en 3km zal dat waarschijnlijk als nederlaag voelen.
    leenstrafan vindt dit leuk.
  12. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Ja, ze gaat natuurlijk wel voor goud op alle afstanden (wie eigenlijk niet?), alleen bij de 5k (en de 1000 ook lijkt me) zal ze ook tevreden zijn met een andere medaille. Bij de TP, 1500 en de 3k zal inderdaad alles behalve goud als verlies aanvoelen...
  13. dedeut

    dedeut Well-Known Member

    Dat zou best een aardige prestatie; 3x goud, 1x zilver en 1x brons (op de 1000).
  14. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Teken ervoor! Niet onrealistisch trouwens. ALs ze de huidige vorm heeft in Sochi, dan is ze wmb de favoriet op de 1500 en 3k. Brons op de 5k is realistisch (buiten pechstein en sablikova zie ik geen echt sterke tegenstand). Een medaille op de 1000 lijkt me verreweg de moeilijkte opgave voor Wust.
  15. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    *Kuch* *Kuch* Kleibeuker *kuck* *kuch*
  16. dedeut

    dedeut Well-Known Member

    PR-technisch heeft Tuitert er trouwens heel goed aan gedaan door hier te winnen. Stel dat hij 10e was geworden. Dan had hij dezelfde tickets gehad, maar dan hadden de meeste mensen wel gedacht dat hij zich de selectie had binnen binnengemazzeld. Als hij vervolgens slecht zou hebben gepresteerd op de OS, zou hij de gebeten hond zijn geweest. Nu staat volgens mij iedereen wel achter zijn selectie.
  17. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    Ik heb niet het idee dat Tuitert daar mee bezig was tijdens zijn 1500 :D
    strawbale en SprintMaster vinden dit leuk.
  18. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    hehe :) Okay, Kleibeuker ook natuurlijk. Laat ik het anders zeggen, Sablikova is eigenlijk de enige die ik Wust niet zie verslaan, en eigenlijk ook Pechstein niet vanwege haar vorm dit jaar opgeteld bij haar 22 jaar ervaring op de 5k
  19. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Jawel hoor, ik zag het hem denken tijdens zijn race: "laat ik maar iets harder gaan, want qua PR werkt dat misschien beter om wat goodwill te kweken bij het publiek"
  20. hidden

    hidden Active Member

    Ik heb ook een ommezwaai gezien op dit forum mbt Tuitert dus je hebt daar zeker gelijk. In het begin zagen velen hem liever niet terug in de matrix maar nu hebben de meeste daar zo te horen wel vrede mee.

    Dat deed mij denken aan de volgende vraag: wat zouden wij forumlezers aan de uitslag willen veranderen? (Even los van de discussie die nog loopt bij de dames 3k).

    Stel je bent in je eentje de selectiecommissie en je mag de matrix als vrijblijvend advies nemen en uiteindelijk selecteren zoals je maar wilt, wat zou je dan veranderen?

Deel Deze Pagina