Ronding

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door gijs, 24 nov 2013.

  1. gijs

    gijs Member

    Beste allemaal,

    Sinds kort rij ik op Maple ijzers. Bevalt op zich goed maar ik heb het idee dat mijn ronding (23) wat aan de grote kant is. Hiervoor reed ik altijd op viking met ronding 23. Nu ben ik een sprinter, vrij klein (1.74) en heb ik een aardig hoog ritme. Ikzelf denk dat ik langzaam richting ronding 19 wil toewerken. Maar was wel benieuwd waar de toppers en of jullie op rijden en waarom.

    Groeten Gijs
  2. Tsuki

    Tsuki Active Member

    Ben geen topper, maar rijd dit seizoen om ronding 22, vorige seizoenen op ronding 21. De overgang van 23 naar 19 is wel erg groot! Misschien eerst ronding 21 proberen? Ben ook wel benieuwd waardoor je bent begonnen te denken dat ronding 23 te groot is/werd. Volgens mij zit er ook verschil in Viking- en Maple-ijzers, maar of een andere ronding daarvoor de oplossing is??
  3. ijszoeker

    ijszoeker New Member

    Gijs,

    Kijk ook even bij het onderwerp "Welke ronding is de beste?" Er zijn zoveel factoren van belang dat er weinig concreets over te zeggen is. Een bijkomend probleem dat je niet even zelf een andere ronding kan slijpen en dat veel experimenteren betekent dat je nieuwe messen moet kopen. Het verschil tussen 19 en 21 lijkt mij nauwelijks groot genoeg om van belang te zijn. Als jij voor een ronding van 19 zou kiezen, is mijn vraag: waarom? Meer grip op het ijs? Dat kan ook anders: druk opbouwen en je schaats scheef krijgen. Ik zou zeggen dat een ronding van 19 minder goed glijdt dan een ronding van 25. En glijden is ook voor sprinters niet onbelangrijk. Maar ik ga wel experimenteren.
    Groet.
  4. gijs

    gijs Member

    Heb mijn schaatsen laten nakijken en wat bleek, de ronding was (lichtelijk) afgevlakt. Uiteinde waren 25 en in het midden 28. Waarschijnlijk heeft er nooit 23 ingezeten. Heb er nu 22 inzitten kijken hoe dit bevalt.

Deel Deze Pagina