Buitenlandse kwalificatie voor Sochi

Discussie in 'Lange baan' gestart door Edwin, 25 okt 2013.

  1. LeeMoZovski

    LeeMoZovski Well-Known Member

    Zeer belangrijk weekend voor onze buitenlandse vrienden. Ben je de komende 10 dagen, ziek, slapjes of misselijk dan heb je een fors probleem. Want na volgende week zondag gaan er hele dikke, vette strepen onder de diverse 28e, 36e en 40e tijden getrokken worden.

    Ik heb net aan de hand van de lotingen even uitgezocht hoeveel schaatsers er op de diverse afstanden meedoen. Daar heb ik de extra startplekken (5e t/m 1500, 4e en 5e vanaf 3000) vanaf getrokken. Om eens te zien hoeveel schaatsers er na dit weekend op de diverse afstanden voorlopig buiten de Olympische boot vallen.

    500 dames: 51-7 = 44 kandidaten voor 36 startplekken.
    500 heren: 54-6 = 48 kandidaten voor 40 startplekken.
    3000 dames: 53-13 = 40 kandidaten voor 28 startplekken.
    1500 heren: 56-5 = 51 kandidaten voor 40 startplekken.

    Als ik zo naar de PR's van al die schaatsers in de B-groepen kijk, ben ik echt reuze benieuwd wat voor een tijd iedereen na dit weekend moet gaan schaatsen om nog op de Olympische lijst van tijd snelsten te komen. Op de 3000 meter tel ik zo 31 dames met een PR onder de 4.10. En op de 1500 meter hebben geloof ik 43 mannen een PR onder de 1.48 staan. Die richting zal het dus wel op gaan.

    Ik zie trouwens dat er met Davis, Mantia, Hansen, Marsicano en Kuck 5 Amerikaanse heren de 1500 rijden. Best typisch, want het officiële ISU document waarin de WB-plekken verdeling staat, geeft aan dat de VS slechts 4 plekken op deze afstand heeft. Ik heb net nog even in mijn ogen gewreven, maar het staat er echt: 4. Ik moet dus iets over het hoofd zien. Ach, het zal de spanning wel zijn. Want dit gaat een zeer interessant weekendje schaatsen worden.
  2. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Ik hoop natuurlijk op de volle bak voor Nederland en zoveel mogelijk landen aan de start, dat zal dan af en toe ten koste moeten gaan van het tweede, derde, vierde ticket voor de middelgrote schaatslanden. Ben ook benieuwd of de speciale regeling voor kleine landen ingezet wordt en zo ja, wie daar profijt en wie er nadeel van gaan ondervinden. Is de site van Mjøsaman al in de lucht? En op welk webadres kunnen we deze zo geroemde site vinden?

    Trouwens, als ik na dit weekend de 28e/36e/40e tijd zou hebben, zou ik me toch niet om mijn gemak voelen, je weet nooit welke schaatsers in Astana en Berlijn ineens de top van het puntenklassement binnengeschaatst komen waardoor je ook als tijdsnelste buiten de boot kan zakken.
  3. proeme

    proeme Well-Known Member

    ik ben ook benieuwd. Is dat die regeling dat landen die zich nergens plaatsen 1 plekje mogen opeisen?
    Gaan we dan schaatsers uit Mongolië en Taiwan op de OS zien? Of zijn de OS-limieten zoveel scherpen dan de WC-limieten dat dat niet haalbaar is?
  4. Svenfan1

    Svenfan1 Active Member

    Sung heeft de OS-limiet al gehaald, voor Uugaanbaatar zal het wrs te hoog gegrepen zijn.
  5. LeeMoZovski

    LeeMoZovski Well-Known Member

    Deel 1 van het Kleine Schaatslanden Journaal. Chin-Yang Sung heeft zich zojuist namens Taiwan met zijn NR van 35.05 voorlopig stevig aan boord van de Olympische boot geschaatst. Het moet wel heel raar lopen, wil die Sotsji niet halen met deze tijd. De Roemeen Paraschivoiu reed met zijn eigen NR van 35.63 de gedeelde 43e tijd van de dag. Maar omdat er voor hem 5 Canadezen, Japanners, Russen en Koreanen sneller hebben gereden, schuift ie voorlopig 4 plaatsen op en komt ie uit op de gedeelde 39e plek. Tochtig.
  6. LeeMoZovski

    LeeMoZovski Well-Known Member

    Nog meer klein nieuws. Op de 500 meter bij de dames schaatst Vanessa Bittner met 38.64 het dik 12 jaar oude Oostenrijkse Record van Emese Hunyady uit de boeken. Ze rijdt er overall de 35e tijd van de dag mee. Doordat er 5 Nederlandse, Japanse en Russische schaatsers voor haar zitten, schuift ze vooralsnog door naar plek 32. Niet geheel veilig. Maar alvast een leuk meevallertje, want deze meid gaat zich vast wel plaatsen op de 1000 meter en misschien ook de 1500 meter.

    Voor de Hongaarse Agota Toth-Lyckovcan ziet het er iets minder florissant uit. Zij rijdt met 39.28 op haar beurt een 11 jaar oud Nationaal Record van Krisztina Egyed naar de geschiedenis. Maar helaas is dat slechts goed genoeg voor de 44e tijd van de dag. Dankzij de regel dat er maar 5 schaatsers per land naar de Olympische 500 mogen, komt ze wel uit op plek 38. Maar dat is niet genoeg, aangezien er in tegenstelling tot de heren geen 40 maar 36 dames mogen starten in Sotsji. Dat gaat dus lastig worden.
  7. LeeMoZovski

    LeeMoZovski Well-Known Member

    Op de 1500 meter wisselende successen voor de kleine schaatsnaties. De Mongoliër Galbaatar Uuganbaatar komt heel veel te kort met zijn 1.52.44. Darren Huang rijdt namens Taiwan wel een stevig NR van 1.48.86, maar voldoet daarmee net niet aan de Olympische limiet.

    Nee, dan de Hongaarse shorttracker Konrad Nagy! Die poeft even 5 seconden van zijn PR af: 1.46.70. Waarmee het 11 jaar oude en lange tijd totaal onbedreigde NR van Zsolt Balo nu dus ook plotsklaps historie is. Deze nieuwe Hongaar schaatst er de 40e tijd van de dag mee. Net genoeg dus. Met aftrek van een vijfde Nederlander, Rus en Amerikaan staat Nagy voorlopig 37e. Op die geschoonde lijst staat Vitaly Mikhailov namens Wit-Rusland als ik me niet vergis 41e ...nog achter de vrij onbekende Chinees Guojun Tian, die ook een dik PR rijdt. Maar die zal ook harder moeten. Want ik neem aan dat er volgende week ook een Belg in de B-groep rond rijdt die nog wat recht wil zetten.
  8. LeeMoZovski

    LeeMoZovski Well-Known Member

    Tjonge, het zal wel laat zijn. Mis ik helemaal dat de jonge Zweed David Andersson zich nog glansrijk heeft verbeterd naar 1.46.14. En dat is voorlopig ruim voldoende voor in ieder geval 1 Olympische startplek. Tja, Zweden is tegenwoordig helaas ook een klein schaatsland.
  9. LeeMoZovski

    LeeMoZovski Well-Known Member

    Nog eentje dan voor het slapen gaan. Saskia Alusalu scherpt haar eigen Estse record fors aan naar 4.20.12. Maar daarmee blijft ze niettemin ver verwijderd van de Olympische limiet van 4.15. Dat lot ondergaan ook De Wit-Russische Tatyana Mikhailova (4.18.72) en de Deense Sara Bak-Briand (4.18.89). De oude Roemeense krijgster Daniela Oltean haalt het met 4.15.37 net niet. Daarnaast komt ze in de geschoonde lijst ook niet bij de eerste 28.

    Wie dat absoluut wel is gelukt, is de Belgische Jelena Peeters. Haar dikke NR van 4.07.34 is ruim voldoende om voorlopig naar Sotsji te mogen. Ooit leek het een droom; Belgische schaatsers op De Spelen. Ooit. De hoogste tijd om verse dromen bijeen te slapen.
  10. Edwin

    Edwin Active Member

    @LeeMoZovski, er gaat een gedeelte op tijd en een gedeelte op punten. De 33e tijd van de dag is nog niet 100% zeker ook plek 33 op de SOQC. Die flans ik nu nog even in elkaar. Mjosman checkt 'm en zet het ergens vandaag online denk ik.
  11. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Nou, daar is ie dan, de plek waar we de komende tijd de kwalificatiestand gaan bijhouden.

    Het is een Google Drive-plek die je hier kunt benaderen
    https://drive.google.com/folderview?id= ... sp=sharing

    Je vindt er allerlei soorten bestanden met nationale en internationale selectieregels.
    De excel-bestanden bevatten de SOQC-rankings, voorzover Edwin en ik die hebben opgesteld.

    Een totaaloverzicht en een overzicht per land, incl. schaatsers die de limiettijd hebben gereden, vind je in de PDF-file met Current Standings etc . De eerste tabel is up-to-date, de onderliggende data nog niet. Dat zal in de loop van het weekend gebeuren.

    Bij de 500m dames zijn er een aantal reserves die de limiettijd nog niet hebben gereden. Ondanks zijn val heeft Belgie nog steeds een startplek op de 1500m door de resultaten van vorig jaar.
  12. LeeMoZovski

    LeeMoZovski Well-Known Member

    Ziet er mooi uit heren. Lekker overzichtelijk!

    Ik weet natuurlijk dat de huidige klasseringen nog niet definitief zijn. Daarom gebruik ik ook woorden als voorlopig en vooralsnog. En ik weet tevens dat schaatsers zich ook via het WB-klassement kunnen kwalificeren. Maar ik geloof niet dat er veel schaatsers in zo'n klassement opduiken die ook al niet vanzelf op de lijst met snelste tijden staan. Die punten pak je immers door voorin te eindigen en dus snel te rijden. Voor nu ben ik allang blij dat ik gisteren geen grove fouten heb gemaakt.

    Vanavond eerst maar eens 'zien' of we voorlopig ook Zwitserland en Wit-Rusland aan de lijst met landen toe kunnen voegen.
  13. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Vorige keer deden er vierentwintig landen mee aan het Olympische langebaanbaanschaatstoernooi, dat willen "we" dit keer natuurlijk overtreffen. Overigens zitten we daarmee in de middenmoot wat betreft de wintersporten, kijk maar naar het onderstaande lijstje. Bij het skiën en langlaufen laten ze overigens exoten toe die qua tijd 20% achter de winnaars zitten, dus die uitschieters zijn wel verklaarbaar. Curling en ijshockey zijn natuurlijk teamsporten waarbij zich maar een beperkt aantal landen kan plaatsen, dus die tellen niet echt mee.

    Aantal NOC's per sport op de Olympische Winterspelen 2010:
    • Alpineskiën 71
    • Langlaufen 55
    • Biathlon 37
    • Figuurschaatsen 31
    • Freestyleski 27
    • Snowboarden 27
    • Rodelen 25
    • Schaatsen 24
    • Bobsleeën 23
    • Shorttrack 23
    • Skeleton 19
    • Skispringen 18
    • Noordse combi 14
    • IJshockey 13
    • Curling 12

    Veranderingen schaatslanden 2014 t.o.v. 2010:
    =!! Australië, Canada, China, Tsjechië, Finland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Kazachstan, Letland, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Polen, Rusland, Zuid-Korea en de USA blijven.
    +!! België komt er sowieso bij.
    +!? Chinees Taipei en Hongarije komen er vrijwel zeker bij.
    +?! Roemenië komt er misschien bij.
    +?? Estland en Mongolië redden het zeer waarschijnlijk niet.
    −?? Belarus, Oostenrijk, Zweden blijven vrijwel zeker.
    −?! Denemarken, Zwitserland moeten zich nog plaatsen.
    −!! Noord-Korea lijkt sowieso niet mee te doen.

    In het meest gunstig-realistische scenario worden de 24 schaatslanden uit 2010 er 27 in 2014. 23 landen blijven, we verliezen we Noord-Korea en we krijgen er olympische schaatsers uit België, Chinees Taipei, Hongarije en Roemenië voor terug. Bij een aantal landen zien we overigens wel een sterke vernieuwing, zo bestond de Zwitserland deelname in 2010 uit een stayerende man met een vreemde techniek en in 2014 (hopelijk) uit een blond sprintmeisje.
  14. Edwin

    Edwin Active Member

    N.B. België krijgt op dit moment plek 40 bij de 1500m ivm top 16 van Swings vorig seizoen bij World Cup en/of WK Afstanden. Is/was nog niet doorgevoerd. Edit: Toch niet, nog geen olympische limiettijd door een Belg gereden.

    Edit: Linkje naar Google Drive ook in eerste post op pagina 1.
  15. doddel

    doddel Active Member

    Belgische normen zijn strenger. Ze moet minstens 1x top 12 rijden. Dat wordt bijzonder lastig/onmogelijk :(
  16. Svenfan1

    Svenfan1 Active Member

    Op de 5km kan het misschien, daar is het veld iets kleiner.

    Aanvulling: Peeters heeft de 21e tijd (A+B-groep bij elkaar) gereden met 4.07.34. De 12e tijd van de dag was 4.05.18 van Bachleda-Curus. Dus het kan misschien ook op de 3.
  17. doddel

    doddel Active Member

    ze moet 12-de worden, dus moet ze in de A-groep geraken, en daar dus top 12 rijden. Met haar tijd was ze 12de geworden in de A-groep, dus dat is haalbaar. Alleen daar geraken...
  18. LeeMoZovski

    LeeMoZovski Well-Known Member

    In het PDF document waarin de eisen van het BIOC staan beschreven, lees ik dat het een 'of/of' eis betreft en geen 'en/en' eis. Een van die 'of/of' eisen is top 12 in een WB wedstrijd. Een andere óf/of' eis is top 16 bij het WK Afstanden. Nou was Peeters op het WK Afstanden 13e op de 3000 meter. Dat zou dan betekenen dat ze aan 1 van die 'of/of' eisen heeft voldaan.

    Ik ben overigens faliekant tegen het constant eisen van een top 6, een top 8, een top 12 of een top 16 klassering. Als alle (schaats)landen zulke eisen zouden stellen, zouden de Olympische Spelen een heel stuk kleiner en wat mij betreft ook minder interessant worden.
  19. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    En dan zijn het net landen als Nederland en België, nog steeds behorende tot de rijkste landen ter wereld die die eis hebben. Alsof die paar duizend Euro die een extra deelnemer de bond kost nou echt onoverkomelijk zijn en alsof een 23e plaats op de Spelen niet de sportiviteit onder Nederlanders zou kunnen vergroten.

    Ik denk dat elke Olympische deelnemer zorgt voor een handjevol aanmeldingen bij clubs, denk bijvoorbeeld aan die boogschutter die vierde werd in London. Het moet wel zo zijn dat er een aantal kinderen zijn gaan boogschieten het afgelopen jaar.
  20. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    De geactualiseerde lijsten staan klaar op de Google Drive site.
    In de PDF is de tabel geactualiseerd, maar de onderliggende limiettijden nog niet.

    https://drive.google.com/folderview?id= ... sp=sharing

    Inmiddels 23 landen met een gekwalificeerde deelnemer volgens de huidige stand.

Deel Deze Pagina