Het nieuwe schaatspak voor de OS

Discussie in 'Lange baan' gestart door dedeut, 30 okt 2013.

  1. Guusp

    Guusp Active Member

    Het was een gerucht, want dat briefje was weliswaar in beeld (wil ik geloven), maar we hebben simpelweg niet kunnen lezen wat erop stond.
  2. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Sorry, ik onderbreek deze superbelangrijke discussie over of Sven nou op 12.45 of 12.48 wegging even...

    Joeskov reed zijn supertijd op de 3k ook in ditzelfde pak. Maakt het al weer wat interessanter.
  3. Monique

    Monique Well-Known Member

    Pak is duidelijk een heel goed pak, goed om te weten.

    Ik heb intussen nog steeds nergens een briesende reactie van Anema gelezen of gezien. Hij zal toch niet ziek zijn?
  4. Danielle

    Danielle Well-Known Member

    Ik was zondag in Thialf, vandaar dat ik het briefje gemist heb.

    Toch jammer dat we niet genoeg geld op het bureautje gegooid hebben, om het alleenrecht op dat pak te hebben. Wie gaan er straks nog meer in rijden naast de Russen?
  5. LeeMoZovski

    LeeMoZovski Well-Known Member

    Hopelijk gewoon iedereen.
  6. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Hopelijk iedereen...jammer? zou jij je er goed bij voelen dan, als we straks meerdere keren goud halen door als enige in een pak te rijden dat een tiende per ronde winst oplevert?

    Wmb zou dat gelijk staan aan competitievervalsing, en mij met een nare smaak achterlaten, en helemaal als het komt doordat we er meer geld tegenaan gooien...
  7. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Wordt mijn naam weer genoemd? :lol: Ik heb nergens gezegd dat Kramer zonder het pak niet zou hebben gewonnen. Ik had alleen vraagtekens over het feit dat hij in een pak dat voor trainingswedstrijden bestemd zou zijn geweest heeft gereden zonder toestemming van de KNSB. Nu de feiten kennelijk anders liggen ( wether true or not) is het voor mij een non-issue.
    Yuskov rijdt er een keurige 3:34:37 mee op de 3km, dus het pak is kennelijk goed. Alleen zou het in het geval van Yuskov meer aan doping dan het pak te wijten zijn volgens de boze tongen. :lol:
  8. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Dat laatste valt volgens mij wel mee. Bij de Spelen in 2002 is niemand er na het goud van Van Velde minder blij om geweest. En dat pak scheelde meer dan een tiende per ronde.
  9. HA01761

    HA01761 Active Member

    Was er een jaar of 15 geleden niet iets met ribbelstrips?
    (en met een schaats met een scharnier aan de voorkant)
    Toen waren we ook blij hoor :lol:

    In 2002 reden iig de Amerikanen ook in het Nike Swift Skin pak.


    Maar ter relativering: ik denk dat er in de 90's en vroege 00's nog wel ergere valsspelerij heeft plaatsgevonden dan pakken en ribbelstrips :wink:
  10. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Je doelt op de SpaarSelect ploeg, neem ik aan?

    Ik vind snelle pakken trouwens geen valsspelerij. Maar iedereen in dezelfde pakken zou ik ook toejuichen. Die strips in 1998 vond ik wel valsspelerij, omdat de regels dat gewoon verboden, maar de Nederlandse lobby heel sterk was, en de mensen die over de regels gingen een beetje voor het blok stonden een paar dagen voor de Spelen.

    Ik zeg trouwens niet dat Van Velde door het pak heeft gewonnen. De Amerikanen reden ook in het Nike-pak inderdaad. En de hele top-7 op de 1000 meter was Nederlands of Amerikaans (zegt erg veel), maar goed... die hadden dus hetzelfde pak als Van Velde. Kyou Huyk Lee werd achtste op een dikke seconde. Toen had ZKO volgens mij nog geen Nike. Maar of het een volle seconde zou schelen, dat zou wel heel erg veel zijn. Ik sluit het overigens ook niet uit.

    Op die Spelen van 2002 zijn absoluut gouden medailles gewonnen door het Nike-pak die niet gewonnen zouden zijn in een ander pak. En meer dan één. Ik weet dat het niet past bij het beeld dat velen hebben van schaatsen, maar het is gewoon ook een technologiesport geworden.
  11. HA01761

    HA01761 Active Member

    Niet specifiek.
  12. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Nou, laat ik het iets anders stellen ter verduidelijking avn mijn mening: als we winnen vanwege een beter pak, omdat wij als enige de keuze hebben gemaakt erin te rijden, terwijl de andere landen dat ook konden, dan is dat prima.
    Waar ik een probleem mee heb is als wij als enige toegang zouden hebben tot een aantoonbaar sneller pak, bijv. doordat we meer geld hebben.
    Vandaar dat ik de plotseinge ribbelstrips ook niet vond kunnen (trouwens, is ooit echt aangetoond dat die tijdwinst opleverden? De strips waren vrij rap weer verdwenen uit de sport...)

    Vwb 2002 en Van Velde, ik kan me niet echt herinneren wat de situatie was met die pakken qua tijdwinst en in hoeverre NL en de USA daar als enige over konden beschikken.

    Vergelijk hhet met de supersnelle pakken bij het zwemmen die verboden zijn een paar jaar geleden, dat was onder meer omdat er veel landen waren die niet over die pakken konden beschikken. De zwemsport is door het verbieden van die pakken er iig eerlijker door geworden.
  13. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    De strips zijn verdwenen met de komst van de Nike-pakken omdat die techniek nu als het ware in het pak zelf zit.

    En Nike werd gedragen door de VS en Nederland in 2002. De rest kon daar niet over beschikken. Noorwegen had in het Nederlandse Hunter een eigen sponsor. Die bliezen hoog van te toren. Maar de Noren reden een erg slecht toernooi. Kans is groot dat dat aan het pak lag.
  14. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    In dit stuk staan de ontwikkelingen tot 2002 op een rij.
  15. LeeMoZovski

    LeeMoZovski Well-Known Member

    Van de Spelen in Nagano herinner ik me naast die verschrikkelijke strips ook een Noord-Koreaanse die op de 500 meter als enige nog op ouderwetse vaste schaatsen reed. Dat was gewoon zielig. Ik heb het even nageplozen in een van mijn oude Schaatsseizoennetjes. Maar ze heette Jong-Hui Kim. Door een val van een Chinese werd ze niet laatste. Wel reed ze een dag later de tweede 500 meter als enige maar liefst 6 tienden sneller dan de eerste. Geen idee meer of ze toen ook op wat vlug aangemeten klapschaatsen aan de start kwam.

    Van De Spelen van 2002 herinner ik me - nu we het over snelle pakken en voordeel hebben - vooral ene Derek Parra. En Jens Boden. Maar die reed volgens mij in een uitzonderlijke flow naar zijn sensationele plak. Ik ga later die uitslagen van Salt Lake toch nog eens bekijken. Want ik heb helemaal niets met pakken die beduidend sneller zijn dan het materiaal van de concurrentie. Alsof 1 of 2 extra medailles zoveel uitmaken. Voor de atleten en de bonden misschien. Verder verandert het geloof ik niet zoveel aan zaken als gezondheidszorg, onderwijs, milieu, werkeloosheid of BNP. Maar ik kan er naast zitten.

    Eerst komend weekend nog maar eens goed opletten wie waar in rijdt en of daar opmerkelijke tijden uit komen rollen ...
  16. RobertJ

    RobertJ Member

    Ik denk dat de pakken an sich niet zo veel uit zullen maken, de Russen gebruiken ze blijkbaar ook. Ik denk dat het probleem vooral is dat het bedrijf Sportconfex exclusief voor de Russen zal werken tijdens de Olympische spelen ipv voor Nederland.

    http://nos.nl/os2010/video/137124-schaa ... maker.html

    Ik denk dat de Russen daar wel een tikje hebben uitgedeeld. 0,1 seconden op een 1500 meter winnen (ik roep maar wat) door een sneller pak valt in het niet met een pak wat gewoon niet lekker zit. Eerst maar eens zien hoe de Nederlanders dat gaan oplossen nu hun kleermaker is weggekaapt.
  17. Hoe lossen we dat tijdens 'gewone' WK afstanden op dan? Daarvoor worden toch ook geen aparte pakken ontwikkeld? Of is er een kleermaker standby?
  18. RobertJ

    RobertJ Member

    Naar mijn weten is er bij alle wereldbekers en toernooien een kleermaker om de pakken passend te maken. Nu delen de Russen en de Nederlanders de kleermaker van de fabrikant Sportconfex. Tijdens de Olympische spelen hebben de Russen exclusiviteit bedongen.
  19. Danielle

    Danielle Well-Known Member

    En daarom moet zo'n pak dus al voor de Spelen helemaal goed zijn. Helemaal niet zo gek dus om er zo vroeg mogelijk in te rijden.

    Ben benieuwd of de pakken ook al in het oranje beschikbaar zijn voor dit weekend.
  20. Dat zal geen probleem zijn. Het is dan natuurlijk wel het KPN-pak, en niet het olympische pak. Dan heb ik het over het ontwerp.

Deel Deze Pagina