Van Combinoor naar lage Noor.

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door PimB91, 31 jan 2013.

  1. PimB91

    PimB91 New Member

    Hoi Allemaal,

    Ik ben nieuw en een beginnend schaatser. Ik heb mijzelf vorig jaar leren schaatsen op combinoren met softboats van Nijdam. Verschillende tochten op natuurijs gedaan en ik heb de slag inmiddels redelijk te pakken. In de krokusvakantie heb ik een 8 uurse beginnerscursus gepland bij schaatsclub in Balans (Alkmaar). Is het verstandig om deze cursus te gaan volgen met mijn vertrouwde combinoren of is het beter om lage Noren aan te schaffen zodat ik het meteen hier goed op leer? Ik heb namelijk wel de ambitie om ooit op normale noren te kunnen schaatsen.

    Ik hoor graag jullie feedback en tips.

    Pim
  2. Hartklep

    Hartklep New Member

    Gewoon even lage nore regelen. Is veel beter.
    Ik weet niet hoeveel geld je hebt, maar anders zou ik de goedkoopste kuipschoen nemen. Nog even wachten met klappers tot je techniek een beetje stabiel is. Denk aan viking maraton mid of marathon 1. Veel plezier!!!!!
  3. Schaatsjazz

    Schaatsjazz New Member

    Ik kan natuurlijk niet in je beurs kijken maar ik zou dan direct gaan voor noren met een thermoplastische schoen bij Viking Marathon speciaal. Anders gewoon op jet huidige schaatsen gaan, zie in de lessen die ik volg mensen ook heel goed op schaatsen.

    Succes.
  4. PimB91

    PimB91 New Member

    Dank voor de reacties. Wat bedoelt men precies met kuipschoenen? Ik heb al een beetje rondgekeken op marktplaats en een tweedehands paar viking 2 of viking junior moet wel haalbaar zijn voor mijn beurs. Is dit een idee? Of toch maar gewoon op safe spelen met mijn combinoren?
  5. wmandemaker

    wmandemaker New Member

    Viking II en Viking Junior zijn conventionele schaatsen, deze hebben geen voorgevormde kuip. Een potentieel nadeel van deze schaatsen is ook dat je er later geen klaponderstel onder kunt plaatsen.

    Zoek maar eens naar Viking Marathon, deze hebben een stevige voorgevormde kuip. Sommige varianten zijn thermoplastisch (kunnen door verwarming worden gevormd naar je voeten). Deze productlijn maakt het ook mogelijk om de vaste ijzers te vervangen door een klapset, of om er lage/hoge noren van te maken. Op Marktplaats zijn voldoende 'oude' Marathon setjes te vinden voor rond de € 100.
  6. PimB91

    PimB91 New Member

    Helaas is er in mijn schaatsmaat(43) weinig te vinden op het gebied van de Viking Marathon(100,- a 150,-). Is het geen idee om een goedkoper setje noren aan te schaffen om eerst eens te kijken of het bevalt? Dan denk ik aan de Viking Junior en Viking 2, zogezegd zonder kuipschoen. Of zijn deze schaatsen echt een stuk minder?
  7. PimB91

    PimB91 New Member

    Ik kom met mijn budget tot het volgende rijtje(2de hands via marktplaats):

    Viking Junior
    Viking 2
    Viking Mid (hoog of laag).

    Wat is de beste keuze?
  8. Rinus

    Rinus Member

    als ik moest kiezen zou ik gaan voor de mid, die is de stevigste van de drie volgens mij.
  9. RichardvdB

    RichardvdB New Member

    Marathon mid is inderdaad de stevigste van de drie, maar niet superstevig, zeker niet tweedehands. Zoveel mensen zoveel meningen natuurlijk, maar er is niks op tegen om gewoon op je eigen schaatsen die cursus te beginnen. Er is kans dat je op die Marathon mids veel minder goed uit de voeten kan en op je eigen schaatsen sta je in ieder geval lekker. En dan kun je op die baan ook 's rondkijken en vragen naar wat er allemaal is. Misschien wil je uiteindelijk wel meteen doorsparen voor een paar thermoplastische schoenen. Veel plezier!
  10. Rinus

    Rinus Member

    Ik ben ooit gestart met schaatsles op mijn combinoren, maar dat was voor mij een slecht idee. Toen ik normale noren had gekocht kon ik weer van voor af aan beginnen. Dat is echt heel anders dan op combinoren. Ben je direct weer een kruk, maar leer je wel snel.

    Kuipschoenen zijn zeer aan te raden. Heb je de centen niet? Dan zou ik gewoon lekker beginnen op conventionele Vikings. Let bij aankoop op dat het ijzer recht is, geen beschadigingen heeft op het rijvlak en dat de schoen stevig is en bij de enkel niet teveel plooien bevat.

    Succes!
  11. Tsuki

    Tsuki Active Member

    Denk dat je vooral op de aanwijzingen van Rinus moet letten: als je de schaatsen 2ehands koopt zou ik eerder voor een goed onderhouden Viking Junior gaan dan voor een afgetrapte Mid, bij wijze van spreken. Op het natuurijs heb ik zelf ook weer heerlijk geschaatst op m'n "eenvoudige" Vikings - weet niet precies welk type, waarschijnlijk Junior -, terwijl ik normaal op Nagano's (thermoplastische schoen met klaponderstel) schaats, maar iemand anders van de groep, die een zelfde soort overstap maakte voor natuurijs, vond de teruggang naar haar "eenvoudige" Vikings echt niet leuk. Of het bevalt is dus erg persoonlijk, zoals anderen ook al hebben geschreven.

    Als die Vikings van Marktplaats je bevallen, ben je goedkoop uit; bevallen ze niet, kun je alsnog voor een kuipschoen gaan.
  12. Mcat

    Mcat Well-Known Member

    Je kunt ook op websites van schaatswinkels kijken of die (2ehands) schaatsen voor jouw budget hebben. Als je schaatsen via Marktplaats koop, zorg wel dat je ze eerst kunt passen voor dat je daadwerkelijk tot koop overgaat. Pas ook eens schaatsen in een schaatswinkel zodat je weet welke maat je voor welk merk zou moeten hebben. Vikings koop je bijvoorbeeld kleiner dan je eigen maat.
  13. PimB91

    PimB91 New Member

    Ik heb inmiddels een mooi paar Vikings Mid laag(niet de marathons mid) aangeschaft. Vandaag voor het eerst mee geschaatst en het voelt goed aan. De schoenen zijn nog wel erg stroef. Het leer kraakt zelfs nog. Nu eerst maar eens goed leren schaatsen en misschien volgende jaren overstappen op thermoplastisch met klap bijvoorbeeld.

    Dank allemaal!

Deel Deze Pagina