Mogelijk volgende week zeer kort op de schaats?

Discussie in 'IJs' gestart door eoosterhof, 8 dec 2012.

  1. eoosterhof

    eoosterhof Member

    Er lijkt vrij kort een koude periode te komen. Naar mijn inziens genoeg voor de eerste marathon in Noordlaren en wat sloten en plasjes. Het gaat dan vooral om Noord-oost en Oost nederland.

    Vanaf morgen stevige dooi. Sneeuw smelt weg en ijs op de meren, Paterswoldsemeer lag vanochtend dicht, zal weer grotendeels verdwijnen. Alleen ijs op sloten, waar het plaatselijk al 5cm dik was, zal overleven. Ook maandag nog dooi.

    Vanaf de nacht naar dinsdag weer de diepe vorst in, mogelijk meteen matige vorst. Vooral bij opklaringen kan het erg koud worden. Die nacht staat er al weinig wind waardoor ijs zich makkelijk kan verspreiden. Dan blijft de temperatuur dinsdag bijna de hele dag onder nul, waarschijnlijk net niet of net wel een ijsdag. Ook de nachten naar woensdag, donderdag en vrijdag zijn koud met mogelijk weer uitgebreid matige vorst. Overdag komt de temperatuur maar nipt boven nul. Woensdag en donderdag kan er ook plaatselijk een sneeuwbuitje vallen waarmee de nachten nog wat kouder kunnen worden.

    Al bij twee nachten matige vorst moet het mogelijk zijn in Noordlaren te kunnen schaatsen. Op sloten, plasjes, vennetjes en ondergelopen weilanden is het ijs vrijdag mogelijk al dikker dan 6cm. Zaterdag komt de dooi er weer in. Er is kans dat de vorst ook na zaterdag nog doorzet, maar deze kans is heel klein.

    [​IMG]
  2. eoosterhof

    eoosterhof Member

    Nieuwe berekeningen laten dooi al op vrijdag invallen, nog een kleine kans dat het tot zaterdag koud blijft. Ryptsjerksterpolder, Noordlaren en wat andere slootjes en weilanden blijft nog steeds mogelijk. vooral in NO, oost en ZO van Nederland. Een voordeel is de weinige wind, vanaf morgen neemt deze fors af.

    Op de langere termijn is de kans op een lange vorstperiode klein, vanaf 18 december wel weer wat koudere oplossingen maar die kans is nog heel klein. Gelukkig is de winter nog jong! 8)
  3. Quarantenove

    Quarantenove Active Member

    Misschien ook op de ondiepe vennen in OostBrabant en NoordLimburg
  4. eoosterhof

    eoosterhof Member

    omstandigheden zijn er niet beter op geworden voor natuurijs... Sinds gisteravond ligt er in een groot gedeelte van Noord-Nederland weer sneeuw. Daarnaast heeft het niet heel hard gevroren vannacht. Hier in Groningen ligt het meeste wel al dicht, en Paterswoldsemeer begint ijsvorming te vertonen rond 12:00 vanmiddag. Toch leuk, maar niet genoeg om vrijdag te kunnen schaatsen.
  5. eoosterhof

    eoosterhof Member

    nou, veel schaatsplezier is er niet geweest. De sneeuw heeft hier het ijs verpest eigenlijk. Heb er wel op gestaan, maar schaatsen zat er niet echt in. Noordlaren had mogelijk moeten zijn, maar je moet er maar zin in hebben natuurlijk.
  6. proeme

    proeme Well-Known Member

    niet alleen de sneeuw. Toen ik donderdagmiddag naar huis fietste stond in veel vijvers water ipv ijs... Blijkbaar had het gedooid.
  7. Quarantenove

    Quarantenove Active Member

    Hier , in NO-Brabant , is op sommige plekken de ijsdikte maximaal 1 cm geweest.
  8. proeme

    proeme Well-Known Member

    Er wordt vorst voorspeld na komend weekend. 's nachts -8, overdag -3.
    Het is nog even afwachten in hoeverre dat uitkomt, maar ijsclubs moeten zich gereed houden!
  9. Tonio

    Tonio Member

    Op de site wintergek.nl onder het forum plaatst Martijn elke dag een goede update. Winterplaza.nl voorspelt voor dinsdag 22 januari 10 cm ijs. Het zijn maar verwachtingen, hoop doet leven !
  10. nelis

    nelis Member

    Al wat IJs volgende week

    hallo, ik weet voorspellingen houden het nooit langer dan 5 dagen maar Piet is al enthousiast. En ook zal er betere voorspellers de meeste positieve hou ik me aan vast!

    Aldus Piet: "
    Vandaag 06:36 uur
    Op schaatsen (?)
    Koning Winter komt in ons land. Het moet natuurlijk wel allemaal nog gebeuren, maar zoals het nu staat krijgen we vanaf vrijdag of het weekend winterweer.
    Deze keer is de komst van de winter anders als vorig jaar. Toen werd het koud met diepvriestemperaturen, maar we hadden ook veel last van sneeuw. De temperaturen gaan nu ‘mooi dalen’ naar waarden beneden nul en blijven vanaf zondag op veel plaatsen ook onder 0 °C; niet alleen ‘s nachts, maar ook overdag. In de nachten veelal -5 tot -7 °C. Bij langdurig opklarend weer misschien nog wel iets lager.
    Dit weertype is gunstig voor de ijsgroei. We hebben dan namelijk meest ‘droge vorst’ en rond een Scandinavisch hogedrukgebied is er ook niet al te veel wind. Dat is eveneens gunstig voor kwalitatief mooi ijs. Het kan hooguit zijn dat van zondag op maandag in het noorden en oosten wat sneeuw valt.
    De winter kan halverwege volgende week wel eens een dip ondergaan met kans op sneeuw, ijzel en regen. Daarna kan de winter weer terugkomen.
    Mogelijk wordt er dinsdag lokaal geschaatst. Met name in het noorden en oosten. Ik denk dan met name aan ijsbanen".
    http://www.pietsweer.nl/2013/koning-winter-komt/
  11. Oxylus

    Oxylus Well-Known Member

    Voorlopig ziet het er nog niet naar uit de we kunnen schaatsen. Vandaag is de eerste dag dat het overdag een beetje koud aanvoelt. Hopelijk krijgen we nog wel een kansje om te schaatsen op natuurijs.
  12. proeme

    proeme Well-Known Member

    ook niet op ijsbaantjes? Noordlaren en Veenoord zijn druk bezig om de eerste marathon op natuurijs te organiseren. Als dat lukt, kunnen wij daarna ook die banan (en evt andere) op toch?

    Dat schaatsen op kanalen en plassen enzo er niet inzit was me al wel duidelijk...
  13. Oxylus

    Oxylus Well-Known Member

    Ik heb niet zoveel met die natuurijsbaantjes. Het is toch een beetje surrogaat voor echt buitenschaatsen. Je kan er net als op de ijsbaan alleen maar rondjes rijden. Maar laat ik het positief bekijken; het is beter dan helemaal geen natuurijs!
  14. Quarantenove

    Quarantenove Active Member

    Op de ondiepe vennen in Oostbrabant moet ook binnen een paar dagen lukken en dat is al fantastisch.
    Rondjes van circa 1000 meter in een mooie bosrijke omgeving en voor mijn gevoel hoef ik dan al niet meer naar de Weissensee o.i.d.
  15. proeme

    proeme Well-Known Member

    precies! Uiteraard is het surrogaat, maar als ik schaats mn rondjes toch echt heel veel liever op een natuurijsbaantje dan op het kunstijs van Kardinge.
  16. proeme

    proeme Well-Known Member

Deel Deze Pagina