Pien Keulstra

Discussie in 'Lange baan' gestart door proeme, 8 okt 2012.

  1. proeme

    proeme Well-Known Member

    voorlopig nergens:

    http://www.nu.nl/sport/2928484/keulstra ... bleem.html
  2. Duif

    Duif Well-Known Member

    Re: Voorspellingen seizoen 2012/13

    Heftig verhaal, maar wat is er nu precies aan de hand ? Is er een probleem met de spijsvertering of eet ze te veel of te weinig en is er sprake van anorexia of boulimia ?

    Het verhaal laat behoorlijk wat ruimte voor speculaties en die zullen er ook komen terwijl Pien juist meer behoefte zal hebben aan rust dan aan belangstelling.
  3. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    Re: Voorspellingen seizoen 2012/13

    ja, dit leidt tot speculatie. Afgaande op het bericht en erg, erg tussen de regels doorlezen denk ik in eerste instantie niet aan anorexia.
    Daar had toch wellicht heel ietsje het best lange artikel iets van vermeld.

    en boulimia al helemaal niet, daarvoor lijkt subiet stoppen met alle intensieve dingen nou niet echt een eerste stap.
  4. proeme

    proeme Well-Known Member

    Re: Voorspellingen seizoen 2012/13

    Ik vond het juist wel als anorexia klinken. Maar het zijn hoe dan ook speculaties. Wel goed dat ze er voor kiezen om eerst weer gezond te worden. Kan ze daarna wel weer gaan schaatsen op topniveau. Of niet, maar dat is toch echt van ondergeschikt belang.
  5. Sabine

    Sabine Well-Known Member

    Re: Voorspellingen seizoen 2012/13

    Heftig verhaal, zoiets verwacht je helemaal niet! Ik denk dat KNSB het goed heeft aangepakt. En het lijkt me inderdaad een eetstoornis, het is heel erg lastig om daar vanaf te komen. Ik hoop van harte dat het Pien gaat lukken!
  6. Monique

    Monique Well-Known Member

    Re: Voorspellingen seizoen 2012/13

    Ik ben ook verbaasd hierover, Pien lijkt zo'n nuchtere meid en daar verwacht je geen eetprobleem. Omdat zo zorgvuldig ervoor is gekozen om het niet bij naam te noemen, denk ik direct aan anorexia of boulimia. Als het iets puur lichamelijks zou zijn als een spijsverteringsprobleem, zouden ze dat vast met naam en toenaam genoemd hebben. Voor Pien (en ook voor ons) hoop ik dat ze hier helemaal overheen gaat komen.
  7. Regenboog

    Regenboog Member

    Re: Voorspellingen seizoen 2012/13

    Pien is erg mager, dus anorexia? Ik vraag me af: zou Leontien van Moorsel haar niet bij kunnen staan? Die spreekt uit eigen ervaring en begeleidt wel meer mensen met dit eetprobleem.
    Vindt het overigens super sneu voor Pien en hoop dat ze de ziekte overwint.
  8. Jan Blokland

    Jan Blokland Well-Known Member

    Re: Voorspellingen seizoen 2012/13

    Als dat zo is kan ze het seizoen wel vergeten. Jammer hoor. Hopelijk komt er snel verbetering in de situatie.
  9. dedeut

    dedeut Well-Known Member

    Re: Voorspellingen seizoen 2012/13

    In de volkskrant van vanochtend een aantal antwoorden:

    Opvallend: hier wordt gesproken over een eetstoornis en niet over een eetprobleem. Het gaat wel om een milde variant waarschijnlijk want er staat ook het volgende:

  10. H2O-s

    H2O-s Active Member

    Re: Voorspellingen seizoen 2012/13

    Het is natuurlijk speculeren maar het zou ook een minder groot kunnen probleem zijn. Bijvoorbeeld een probleem in het voedingspatroon, ijzertekort ofzo, wat tijd vraagt in dieetverandering. Maar volgens mij zou openheid toch speculaties zoals dit kunnen voorkomen, ook niet goed voor de uitstraling van Jong Oranje.
  11. Krizz

    Krizz Well-Known Member Medewerker

    Re: Voorspellingen seizoen 2012/13

    In het AD staat dat ze er vorig jaar ook al last van had.... dus dat zal geen voedingspatroon probleem met ijzertekort oid zijn.
  12. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Re: Voorspellingen seizoen 2012/13

    Een ijzertekort of zoiets dergelijks is makkelijk op te lossen met vitaminepilletjes dus daar zal het niet aan liggen; het woord "eetstoornis" suggereert ook dat het wel degelijk om een psychisch of psychosomatisch probleem gaat.

    Eigenlijk heb ik geen idee hoeveel calorieën een topschaatsster op een normale dag eet. 2000 kcal. is gemiddeld voor een gemiddelde vrouw, maar topatleten zitten daar natuurlijk wel boven. Tegelijkertijd moeten wielrenners die bijvoorbeeld de Tour fietsen wel 8000 kcal. op een dag eten en vallen dan nog steeds af. Ik neem aan dat het ideale dieet voor een schaatser daar ergens tussenin zit.

    Verder hoop ik uiteraard dat Pien er snel weer bovenop komt.
  13. Duif

    Duif Well-Known Member

    Re: Voorspellingen seizoen 2012/13

    Er staat zelfs dat ze er bij het NK afstanden vorig jaar al last van had.
    Vind het wel een goed artikel. Niet te sensationeel, informatief en met "hoor en wederhoor"
    Het wijst inderdaad in de richting van anorexia, hoewel dat volgens Arie Koops niet officieel bevestigd is.

    Het sluit af met het bericht dat de KNSB de media verzoekt om Pien voorlopig met rust te laten.
  14. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    Re: Voorspellingen seizoen 2012/13

    dat is niet het geval, zeker niet bij iemand die zeer veel van zijn lichaam vraagt. Het is niet altijd een kwestie van een pilletje erin en klaar.
    Ik kan uit eigen ervaring spreken dat het een slepende kwestie kan zijn, als er iets in bijv de hormoonhuishoudig niet goed werkt.
    Als er echt eetstoornis staat, en als dit ook zo bedoeld is (de woordvoerder kan ook een verkeerd woord gekozen hebben), dan duidt dit inderdaad op verkeerd eetpatroon en dat is 'van buitenaf' te regelen. Dwz dat grijpt niet in op het lichaam zelf.
  15. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    Re: Voorspellingen seizoen 2012/13

    Het kan ook zijn dat er iets is met de stofwisseling of dat er iets anders is waardoor er te weinig voedingstoffen worden opgenomen. Dan is het woord eetstoornis/eetprobleem misschien ongelukkig gekozen, maar omdat ze "te weinig voedsel" tot zich neemt en dat alleen met topsport schadelijk is, denk ik dat het in die hoek gezocht zou kunnen worden. Ik ben het dus verder ook eens met Nogevendit.

    het is heel jammer voor Pien dat ze dit heeft want het is een groot talent. Hoop dat ze snel weer beter is en kan trainen.
  16. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Re: Voorspellingen seizoen 2012/13

    Maar als het een puur lichamelijk probleem is waarom zouden ze dat dan niet gewoon zeggen? Als ze zeggen een medisch probleem met de spijsvertering of stofwisseling dan zitten wij en de andere fans niet overal te speculeren over anorexia, boulimia en dergelijke. Het lijkt me dat een discussie over een mogelijke darmstoornis (ziekte van Crohn bijv.) toch minder vervelend voor Pien is dan mensen die roepen dat ze anorexia heeft terwijl ze dat niet heeft. Dat lijkt me toch niet prettig als mensen dat soort dingen over je op internet zetten, zelfs als het met het nodige respect gebeurt zoals hier. Als Sven Kramer last heeft van zijn rug, dan zegt hij dat het zijn rug is en dan weten wij dat het puur lichamelijk.

    Het kan misschien ook nog een soort psychosomatisch probleem zijn, dat ze bijvoorbeeld moeite heeft om veel eten tegelijk te verwerken en dat zoiets dan in je hoofd gaat zitten. Dat is iets wat voor een topsporter veel problematischer is dan voor een normaal persoon. Luister ook naar het fragment uit Langs de Lijn over eetstoornissen bij sporters.

    P.S. Misschien dit topic even afsplitsen want het gaat niet echt meer om de voorspelling voor het seizoen; eventueel naar het café.
  17. Sabine

    Sabine Well-Known Member

    Het lijkt mij ook heel duidelijk een eetstoornis, over fysieke problemen wordt altijd heel open gedaan in de media.

    Ik vind het wel een beetje vreemd dat er wordt gezegd dat het misschien geen probleem was geweest als ze geen topsporter was, een eetstoornis is altijd een probleem.

    Wel naar voor Pien dat er vanaf nu het etiketje de topsporter met het eetprobleem, of die het eetprobleem overwonnen heeft aan zal hangen. Ik hoop dat ze goede hulp krijgt, want het gaat niet over door alleen maar weer beter te gaan eten.
  18. dedeut

    dedeut Well-Known Member

    Re: Voorspellingen seizoen 2012/13

    Inderdaad. Verder bewijs vandaag in een interview met van Moorsel in de Volkskrant. Zij zegt dat zij al een week geleden benaderd is door de KNSB om Pien bij te staan.

    In het stuk wordt gesteld dat heel veel topsporters obsessief met voeding bezig zijn; met name duursporters omdat elk grammetje vet secondes kan kosten in een race. Van Moorsel zegt daarover "Als je topsport doet, balanceer je op een randje. Afgetraind zijn is goed, maar de boog kan niet 365 dagen per jaar gespannen staan". Het zou dus zo kunnen zijn dat Keulstra te obsessief met haar voeding bezig is vanuit haar bestaan als topsportster maar dat zij niet een verstoord beeld van haar lichaam heeft zoals veel mensen met anorexia buiten de topsport.
  19. Sabine

    Sabine Well-Known Member

    Re: Voorspellingen seizoen 2012/13

    Anorexia heeft vooral te maken met een gevoel van controle, het controleren van je eigen voedingspatroon en je gewicht. Dat geldt zowel voor topsporters als voor mensen met anorexia die geen topsport bedrijven. Dat component weegt vaak veel zwaarder dan het verstoorde lichaamsbeeld, daarnaast zijn er ook andere eigenschappen die een rol spelen (zoals grenzeloosheid). Daardoor is het vaak ook zo lastig om er van af te komen, omdat de redenen dat je anorexia hebt vaak diepgeworteld liggen in de persoonlijkheid. Het is vaak moeilijk om daar wat aan te veranderen.
  20. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Op Radio 1 was er een gesproken column ("Ochtendhumeur") van Henk Spaan die daarin flink uithaalde naar de KNSB. Zou binnenkort hier terug te luisteren zijn. Hij had zeker wel een punt, hoewel ik het anders geformuleerd zou hebben.

Deel Deze Pagina