EK Allround 2012

Discussie in 'Lange baan' gestart door Sabine, 23 jul 2011.

  1. Joanne

    Joanne Member

  2. naomie70

    naomie70 Active Member

  3. bakken

    bakken New Member

    De 1500m. van vandaag was niet hetgeen wat Ireen Wüst, de Koningin van de Schaats, ervan verwachte, helaas 6de! Ireen heeft zoveel gegeven alleen kwam het er niet uit. De zon scheen zo mooi buiten maar inwendig bij Ireen zal het wel bewolkt zijn. Dit had ze niet verdiend!
  4. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Als Bart een plaatsje zakt dan gaat dat vermoedelijk ten koste van Niedzwiedski tenzij die 9e of hoger wordt, want dan gaat Swings eruit, ten minste als Beckert in top 12 blijft. Ik ga ervan uit dat Szymanski zich handhaaft.
    Dat is het ongunstige sceniario voor Bart. Als Szymanski 8e of 9e blijft dan is er voor hem niets aan de hand.
    Echter er is een mogelijkheid dat Swings en Beckert naar de 13e en 14e plaats zakken ten gunste van Niedzwiedski en X. Laten we zeggen die stijgen naar 11 en 12.
    Dan gaan Szymanski (8e AK). Swings (9e 5000) en Niedzwiedski (11e AK) door. Beckert (11e 5000), Geisreiter (12e 5000) en X (12e AK) vallen af.
    Om op de kwalificatieregel voor de langste terug te komen. Wat vind je van klassement 1500/5000(3000). Dan ben je niet afhankelijk van het goed of slecht presteren van een derde.

    Wat bedoel je met de regionale kwalificatie regels. Wat heb je daarop tegen.
  5. Danou

    Danou Active Member

    Morgen Valkenburg tegen Wust op de 5km. Hopelijk kunnen de dames elkaar naar een mooie eindtijd helpen. Hebben ze beide wat aan in het klassement
  6. Jan Blokland

    Jan Blokland Well-Known Member

    Het blijft toch een moeielijke regel die klassementen. Natuurlijk het is een allroundtoernooi. En mogelijk heeft Niedzwiezki recht op een 10 km dankzij zijn 500 meter waar hij alleen maar voorkomt. Maar onder deze omstandigheden zit hij toch niet te wachten op een 10 km. Mijn voorkeur zou zijn de eerste 6 van het klassement na drie afstanden. Voor de rest aangevuld met de besten van de 5 km. Stel dat Niedzwiezki 9e staat na drie afstanden en de eerste afvaller zou zijn wordt hij gewoon 13e. Als hij de 10 km zou rijden wordt hij zeer waarschijnlijk 12e. Op deze manier wordt hem een lijdensweg bespaard en of je nu 12e of 13e wordt zal hem echt niet uitmaken. Voor de kijkers ook beter om naar te kijken omdat je dan meer gelijkwaardige wedstrijden krijgt.
    Verder ook veel overzichtiger voor iedereen.
  7. De Keizer

    De Keizer Well-Known Member

    Ik ben niet vaak positief over de ISU maar vind het wel een goede regel voor plaatsing voor de 10km. Het is tijdens de wedstrijden soms wel lastig te volgen. Normaal levert het wel terechte deelnemers aan de 10km op. De dames zijn daar dit keer een uitzondering op met de kwalificatie van Ost ten koste van Lobysheva.

    Dit kost Rusland bovendien een vierde startplek bij de vrouwen voor het EK 2013. Bij de vrouwen verandert er daarin nauwelijks iets ten opzichte van dit jaar. Alleen de Belgen behalen een extra plek, er rekening mee houdend dat de Tsjechen en Oostenrijkers dit jaar al respectievelijk 3 en 2 startplekken hebben.

    Bij de mannen ziet her ernaar uit dat de Russen en Noren ieder een startplek verliezen. Met een goede 1500m kan Macé morgen voor Frankrijk nog een derde startplek veroveren.
  8. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    De regel die jij voorstelt is de oude regel, de regel die gold van na de tweede wereldoorlog tot eind vorige eeuw.
    Nadeel is dat je dan afhankelijk bent van derden.
    Bij een klassement over 1500/5000(3000) is het gewoon één rangorde en je kunt niet stellen dat de sprinters een voordeel hebben (de 500m telt niet). En omdat het ingewijkkeld om na de derde afstand ook nog even een apart klassement op te maken lijkt het me eenvoudiger om met de 1500 en 5000 te beginnen. De beide laatste afstanden (500/10k) kunnen dan beide met een beperkt aantal deelnemers gereden worden.
  9. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Als het bv. Stephanie Beckert was geweest (met dezelfde drie keer dezelfde tijd als Ost) dan waren we wel blij geweest omdat Beckert op de 5000 voor ons gevoel podium kan rijden. Lobysjeva heeft gewoon met een slechte 4.30 (15e) op de 3000 haar eigen glazen ingegooid. Net zoals Marrit Leenstra niet op het EK is vanwege haar slechte 3000 in de Schaatsweek. Gezien de slotrondes van Lobysjeva (39,5 en 38,6) zou ze op de 5000 toch maar kapot zijn gegaan.

    Je hebt helemaal gelijk. De top zes van het klassement rijdt in de laatste drie ritten. Czerwonka rijdt dus tegen de beste 3000-rijdster van de mensen die niet top zes in het klassement staan en dat is in dit geval (niet geheel toevallig) de bovengenoemde Isabell Ost.

    Nog even op een rijtje:
    1. Mensen in top 12 klassement én top 12 3/5 zijn zeker.
    2. Aangevuld met de beste geklasseerde in één lijstje (klassement voorrang boven 3/5).
    3. Zes beste van klassement in rit 4-6. De rest in rit 1-3.
    4. Koppeltjes maken op tijd 3/5.
    5. Volgorde ritten op klassement (best geklasseerde per koppeltje).

    Goed aan dit systeem is dat de beslissing voor het eindpodium praktisch altijd in de laatste 2 of 3 ritten gemaakt wordt en dat de leider na drie afstanden altijd in de laatste rit mag (een voordeel dat hij/zij zelf verdiend heeft) en dat je geen rare duels krijgt tussen sprinters en stayers. Bij de vrouwen rijden bijvoorbeeld de volgende 3000-meter-uitslagen tegen respectievelijk elkaar: (8 – 9), (11 – 12), (2 – 6), na de dweil (7 – 10), (4 – 5), (1 – 3). "Pure stayers" rijden dus vrij vaak in rit 3.
  10. Mcat

    Mcat Well-Known Member

    Vandaag met plezier schaatsen gekeken.

    Grootste verrassing op de 1500 meter was Linda de Vries.
    Ireen Wüst op plaats 2 na 3 afstanden ligt wel een beetje in de lijn, na haar mindere 3 km gisteren.
    Natalia Cherwonka viel vandaag een beetje tegen.

    Konrad Niedwiedzki mag nu bij de 500 meter op gaan passen voor landgenoot Zbigniew Brodka.
    Jan Blokhuijsen schaatst tot nu toe een goed toernooi met een 3e plaats op de 500, een 2e op de 5 km en 1e plaats in het tussenklassement.
    De goede 5 km van Sven Kramer levert hem na een mindere 500 meter een 2e plaats in het tussenklassement op.
    Harvard Bokko staat tot nu toe 3e mag nog niet worden afgeschreven.

    Met minder plezier heb ik net alles wat over vandaag op dit forum geschreven is terug gelezen.
    Veel gezeur over de omstandigheden. Iets minder gezeur over de commentatoren. En over de wie wel of niet volgens welke regels op de 10 km mogen uitkomen en of bepaalde mensen wel op en EK thuis horen.

    Wat betreft omstandigheden:
    De schaatsers worden op grond van hun prestaties ingedeeld in (lotings)groepen. De (weers)omstandigheden kunnen tussen begin en eind van dag mogelijk veel verschillen, maar binnen de (lotings)groepen zullen de verschillen minder groot zijn.
    Schaatsers die last hebben van de wind hebben daar ook profijt van. Immers de baan is ovaal, dus behalve wind tegen hebben ze deze ook mee.

    Wat betreft commentatoren: behalve dat we daar een ander forum over hebben, je kunt ook het geluid uitzetten of naar de radio luisteren.

    Wat betreft plaatsing op de 10 km:
    Iemand als Konrad Niedwiedzki, Zbigniew Brodka en Tommi Pulli hebben aan de eisen voor het EK voldaan en zijn ook in hun landen de besten die deel kunnen nemen aan een EK. Dankzij hun sterke 500 meters kunnen zij zich aardig handhaven in het klassement. Wanneer je voor het starten bij 500 mtr en (5)10 km gaat kijken naar het klassement van 1500/(3000)5000 meter zullen mensen zoals zij nooit meer aan een EK deel kunnen nemen. Met name de schaatses van kleine schaatslanden zullen zich dan minder snel kunnen plaatsen voor de laatste 2 afstanden.

    Wat betreft het uitkomen van Nederlanders voor een ander land: Smallenbroek is niet de eerste en zal niet de laatste zijn. Nederland heeft veel goede schaatsers, die allemaal aan het EK-limiet voldoen. Echter mogen er maar 4 Nederlanders mee doen. Voor Nederlanders die internationaal willen gaan schaatsers is het uitkomen voor een ander land dan de enige mogelijkheid.

    Morgen een nieuwe dag met hopenlijk ook wat nieuwe verrassingen om het nog spannender te maken.
  11. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Nog iets anders. Ik vermoed dat er morgen een Nationaal Record gaat sneuvelen, ik weet het wel bijna zeker. Welke zou dat zijn? Het nationaal record van Letland op de 10.000 natuurlijk! Aleksandr Visjkers reed op 9 april 1976 in Medeo liefst 15.04,81. Silovs gaat daar morgen zeker onder, in zijn eerste 10 km ooit! (Antwoord verborgen, zodat jullie eerst zelf mogen raden.)
  12. Tuft

    Tuft Active Member

    Letland op de 10 kilometer?
  13. OSkating

    OSkating New Member

    Nationaal rekord van LATVIA!!!!! Silovs??
  14. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Misschien het puntentotaal van België.
  15. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    O nee, dat is natuurlijk van Veldkamp.
    Dan puntentotaal van Letland.
    Wellicht na Alfons Berzins (EK 1939) en de Est Ants Antsson (EK 1964, uitkomend voor SU) wederom een medaille.
  16. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Dat staat nu op naam van Bart Veldkamp 154,808 (WK allround 1999 Hamar), toen reed hij 38,10 en 6.31,45 en 1.51,46 en 13.28,20, dus dat gaat Swings op deze trage buitenbaan niet lukken.
  17. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Silovs gaat zeker een NR puntentotaal rijden, want hij heeft nog nooit een 10.000 meter gereden. Dus dat puntentotaal is ook al hoogbejaard. Een medaille zit er denk ik niet in, Contin en Bøkko gaan de onervaren Silovs op de 10 km heus wel verslaan.
  18. LeeMoZovski

    LeeMoZovski Well-Known Member

    Goed, nog 1 reactie en dan houd ik er over op.

    Beckert ja, een prachtige stayer waar ik vaak van heb genoten. Maar ook al zo'n complete non-allrounder en notoir profiteur van deze regel. Die kan de 500 en 1500 geblinddoekt achteruit schaatsen als ze wil of twee keer met een buikschuiver of Rittberger over de streep komen, het maakt niks uit.
    Een topprestatie op de 3 is voor een goede Beckert altijd genoeg. Die Stephanie is juist een van de mensen die ooit totaal onterecht naar de 5km mocht vanwege deze regel. En toen vond ik het nog onterechter dan ditmaal. God, wat was ik toen blij!

    Ik heb het over het EK van 2009 te Heerenveen. Beckert werd daar 12e omdat ze de 5km mocht rijden. Dat ging ten koste van Shabanova en dat was toen - in mijn ogen - veel onterechter als ditmaal.

    Het klassement na 3 afstanden was als volgt:
    7 Shabanova 39.58 (1) 4:17.12 (13) 1:59.81 (7) 122.369
    19 S. Beckert 43.62 (26) 4.10.08 (6) 2.04.79 (20) 126.896

    Beckert stond na twee zeer matige races dus meer dan 45 seconden achter Shabanova, die juist behoorlijk goed had gereden. De Duitse reed uiteindelijk met 7.06.98 de 6e tijd op de 5. Als Shabanova de 5 ook had mogen rijden, had zij dus 7.52 mogen rijden om Beckert voor te blijven. Maar die kans kreeg de Russin niet.

    Belachelijk!

    Tja, en wat er in de rit van Lobysjeva gebeurde was natuurlijk niet alleen een gevalletje van totaal in elkaar storten. Haar 35,4 - 39,5 - 38,6 duiden eerder op een gevalletje van enorm veel wind. Iemand die in 1 ronde 4 seconde verval heeft, rijdt de ronde daarop niet gauw weer een tel harder, lijkt me. Wozniak reed in dezelfde rit trouwens rondjes van 35,4 - 38,4 - 36,5. Eerst 3 seconden verval, daarna weer 2 tellen winst ...

    Maar het gaat me niet om de wind. Die is er en er zullen altijd mensen met iets meer pech en net wat meer geluk zijn. Sommige zijn goed bestand tegen de elementen, anderen veel minder. Er gebeuren altijd aparte dingetjes. Dat is ook de charme van zo'n toernooi.

    Ik vind het trouwens prachtig om mensen als Niedzwiedski en Lobysjeva kapot te zien gaan op de slotafstand. Zo'n zwaar gevecht dat een sporter met z'n eigen grenzen aangaat en bijna altijd verliest, vind ik fascinerend om te zien.

    Ik hoop er morgen toch weer een paar te zien. Wie het ook mogen wezen.
  19. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Toen Koen Verweij op datzelfde EK 2009 op de 500 meter viel, was ik toch wel blij dat hij nog via de 5000 een kans kreeg om de 10.000 te rijden en het vierde WK-ticket voor Nederland binnen te slepen. De vierde Nederlander voegt (ook neutraal gespoken) meer toe aan een allroundtoernooi dan een derde Rus, toentertijd Andrei Burljajev.

    Dat is ook een van de consequenties van het huidige WK-plaatsing-via-EK/CK-systeem. Dat zou je dan ook maar eens op de schop moeten gooien dan.
  20. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Met een klassement over 1500/3000 was ze achter Shabanova geëindigd.
    Dus die "regel" zou je moeten aanspreken.

Deel Deze Pagina