EK Allround 2012

Discussie in 'Lange baan' gestart door Sabine, 23 jul 2011.

  1. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    Re: Skobrev twijfelt over EK Boedapest

    Vorig jaar heeft Skobrev al een statement gemaakt over het EK in Collalbo. Door tegen de zin in van alle bobo's een speech te houden, speciaal voor hen. Ze probeerden nog de microfoon af te pakken, maar helaas het mocht niet baten. Prachtig wat hij allemaal zei, maar opvallend: Hij vond dat Rusland de mooiste banen hadden dus dat de toernooien maar in Moskou en Kolomna moesten worden gehouden.... Tja, maak dan reclame voor alle ijsbanen denk ik dan, komt iets beter over ;)
  2. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Re: Skobrev twijfelt over EK Boedapest

    Ja, dat was het eerste EK dat ik met een uit de krant geknipt invulschema voor de buis zat. Heiden was in 1980 gestopt met een wereldrecord 10km dat volgens Mart Smeets (ook toen al) nooit meer verbroken zou worden. De 4 Noorse S'en (Stensen, Stenshjemmet, Storholt en Sjøbrend) reden ook niet meer mee, dus alles lag open. Voor Nederland was Hilbert van der Duim, na al zijn capriolen in 1981 de favoriet. Na 3 afstanden lagen 3 schaatsers ongeveer gelijk. Van der Duim had de 500m gewonnen, maar had op de 5000m wat verloren. Die afstand was gewonnen door de debuterende Noor Falk-Larssen. Ook het Zweedse eeuwige talent Gustafson zat nog op het vinkentouw. In mijn herinnering moest Falk-Larssen tegen Gustafson op de 10km. Die gekke Noor met een PR van boven de 15 minuten ging brutaal weg onder het schema van Heiden's Wereldrecord (14.28). Gustafson ging op een afstandje mee en kwam er later, toen Falk-Larssen aan het instorten was, onderdoor. De Noor vocht nog voor wat hij waard was, maar kwam dus een paar tienden tekort op de ontketende Gustafson, die daar op een laaglandbaan een wereldrecord reed.
    Het stadion stond helemaal op zijn kop. Volgens mij, maar dat kan ik mishebben, moest Hilbert daarna starten.
    Hij deed geen poging het schema van Gustafson en Falk-Larssen te volgen, maar reed berekend naar 14.37 en werd derde.

    Na twee discutabele kampioenschappen in Nederland met Hilbert van der Duim als winnaar (WK 1982 Assen met vervelende supporters, EK 1983 in Den Haag met een verkeerde ijsbereiding) dan in 1983 het WK in Oslo. Weer dezelfde drie favorieten, met Yep Kramer (de vader van Sven) en de immer mysterieuze Russen als outsiders. Nu lukte het Falk-Larssen om de eerste drie afstanden te winnen en toen was het toernooi over. De 10km reed hij als een lange ereronde, maar dat vond het publiek niet prettig. Geen Noorse blijdschap over een wereldkampioen, maar fluitconcerten. Falk-Larssen heeft dat trauma nog lang meegedragen: hij is nooit meer op dat niveau gekomen.
  3. H2O-s

    H2O-s Active Member

    Re: Skobrev twijfelt over EK Boedapest

    Volgens mij hoeven ze bij de VPRO alleen nog maar wat beelden te schieten, de voice-over tekst hebben ze nu al :)
  4. LeeMoZovski

    LeeMoZovski Well-Known Member

    Re: Skobrev twijfelt over EK Boedapest

    Heel veel dank Mjøsaman.

    Prachtig verhaal!

    Dat invulschema heb je vast niet meer, of?

    Ik vind het echt verschrikkelijk jammer dat de beelden van de 'oude' EK's en WK's eigenlijk nooit meer voorbij komen. Misschien dat de NOS in de toekomst wat meer oude schaatsbeelden online gaat zetten. Het zou kunnen want ze hebben eerder al alle jaaroverzichten van het Journaal op het net gezet en ook de fameuze 10km van Botsjkarjov op het WK 1982 staat gedeeltelijk online.

    Ze zouden ook eens een DVD-vervolg op de titel 'Schaatshistorie van Nederland' kunnen overwegen, maar dan met verslagjes van oude EK's en WK's, beelden van oude wereldrecords en korte portretten van mensen als Mathissen, Thunberg, Skoblikova, Maier, Heiden, Kania, Zjelezovski, Jansen, Niemann, Gustafson, Koss, Blair, Shimizu, Wotherspoon, Kyu-Hyouk Lee en nog wat anderen. Daar is denk ik best een markt voor en het is bovendien cultureel-historisch verantwoord.

    Liefhebbers van geweldige oude filmpjes verwijs hier ik tussendoor even naar de volgende link. Kijk, huiver, geniet en ... zing desnoods mee!

    http://www.youtube.com/watch?v=TxVs2ziE2aA

    Het EK in Boedapest gaat zeker ook weer mooie plaatjes opleveren. Ik verheug me nu alweer op het weerzien met dat adembenemende - wat is het - kasteel/museum dat over de baan waakt. Misschien dat het prachtige decor Skobrev kan motiveren om a) mee te doen en b) voor de titel te gaan. Die Hongaren zullen het Russische volkslied vast nog wel ergens in de kast hebben liggen...
  5. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Re: Skobrev twijfelt over EK Boedapest

    Voor wie echt een oud filmpje wil zien, staat hier:

    http://www.itnsource.com/shotlist/BHC_R ... 407053495/

    een schaatsrace uit 1920 om het officieuze wereldkampioenschap voor profs op de baan van Oslo Frogner. In de baan de geweldenaar Oscar Mathisen die tussen 1908 en 1914 het amateurschaatsen had gedomineerd en wereldrecords op de korte afstanden bezat. Zijn 1500m-wereldrecord zou tot 1937 blijven staan. Naar hem is ook de schaats-Oscar genoemd.
    Hij ging voor geld in Amerika schaatsen en mocht dus niet meer meedoen aan de grote kampioenschappen. Na de eerste Wereldoorlog was het schaatsen nog niet terug op de kaart (de eerste EK vond pas weer plaats in 1922). Dit was eigenlijk de eerste grote wedstrijd in Noorwegen na WO1 Niet meer dan een tweestrijd tussen Oscar en de Amerikaan Bobby McLean, maar genoeg om een enorme menigte op de been te krijgen, inclusief de koning.

    De uitslag er ook maar bij:
    oscar mathisen;nor;43.3 1 9.05.0 2 2.27.8 1 18.39.1 1 203.022 1
    robert mclean,usa,43.7 2 8.53.7 1 2.28.2 2 19.19.4 2 204.440 2
  6. Monique

    Monique Well-Known Member

    Re: Skobrev twijfelt over EK Boedapest

    Dat EK van 1982 staat mij niet meer heel helder voor de geest, maar dat WK in Assen in datzelfde jaar weet ik nog heel goed. Hilbert werd toen wereldkampioen en ik was helemaal weg van Hilbert, hij hing op een poster boven mijn bed, haha. Ik was 11 dus het mocht. :wink: Dat WK van 1982 was voor mij toen de reden om mijn plakboek te beginnen, en dat plakboek hou ik nog steeds bij. Komende winter heb ik dus mijn 30 jarig jubileum, reden voor een feestje. Alle EKs en WKs en Olympische Spelen staan erin, eerst alleen van de mannen, en toen de toernooien gecombineerd werden ook van de vrouwen.

    Mijn allermooiste WK ooit was dat van 1986 toen Hein nipt won van Bozjev, ik kan nog letterlijk met Mart Smeets meepraten als ik een herhaling zie van die 10 km, zo vaak heb ik het terug gekeken.
  7. proeme

    proeme Well-Known Member

    Re: Skobrev twijfelt over EK Boedapest

    hehe, zo zag ik vandaag de winnende race van Timmer op de 1500m in Nagano. Iets recenter natuurlijk, maar voor mij is die OS de eerste heel bewuste schaatsherinnering (daarvoor wel eens wat gezien, maar die herinneringen zijn flarden. Nu ik er over nadenk kan ik alleen Falko Zandstra herinneren die viel over zijn eigen armband). Ik kon het commentaar vrij goed meedoen, ook buiten het bekende "Timmertje timmertje wat ga je doen" en "Een nieuw olympisch record, een nieuw Nederlands record... Fantastisch! Een nieuw wereldrecord!"

    mooi is dat toch :)


    overigens: als jonkie vind ik het ook heerlijk jullie herinneringen te lezen. Ik heb wel wat gemist zeg...
  8. Monique

    Monique Well-Known Member

    Re: Skobrev twijfelt over EK Boedapest

    Wat mijn nummer 2 is, is het WK allround in Boedapest van 2001. Het ging toen tussen Rintje en Ids, en was extra bijzonder omdat Rintje zich eerst niet had geplaatst voor het EK van dat jaar (waar Shepel dus won) en pas kort van tevoren werd aangewezen voor het WK omdat Romme niet in vorm was. Ids stond er goed voor na de 1500 meter, maar Rintje reed zo'n geweldige 10 km (13.56,07, we lachen er nu om) dat Ids zich erin stuk beet. Wat was ik blij na dat WK! Het is ook de laatste grote overwinning van Rintje geweest en ik koester deze overwinning. :D

    Verder zijn alle Europese en Wereldtitels van Sven natuurlijk prachtig, en ik hoop vooral dat er nog een paar bijkomen.
  9. Stresser

    Stresser Member

    Re: Skobrev twijfelt over EK Boedapest

    Ik volg jullie al jaren en ben zelf niet zo'n schrijver, maar nu dan toch een berichtje.
    Wat vinden jullie van het, volgens de site voorlopige, programma van het EK? 3 dagen voor de vrouwen en 2 voor de mannen.

    Vr: 500+3000 (V)
    Za: 500+5000 (M), 1500 (V)
    Zo: 1500+10000 (M), 5000 (V)

    Dit zou volgens mij nieuw zijn en beter dan de zware combi van 1500-3000 voor de vrouwen op zaterdag.
  10. Jeronimo1

    Jeronimo1 Well-Known Member

    Re: Skobrev twijfelt over EK Boedapest

    Welkom als schrijver :D
    Volgens mij ook nieuw. Ik vind het persoonlijk wel een beetje jammer dat er vrijdag geen mannen in actie komen.
  11. Danielle

    Danielle Well-Known Member

    Re: Skobrev twijfelt over EK Boedapest

    Ik ben in ieder geval blij dat eindelijk de mannen het toernooi weer eens afsluiten! Ik vond het vaak nogal een anti climax als de vrouwen daarna nog een 5km moesten rijden.
  12. Monique

    Monique Well-Known Member

    Re: Skobrev twijfelt over EK Boedapest

    Hier ben ik het helemaal mee eens. Hoe mooi vrouwenschaatsen ook is, het mannentoernooi is doorgaans toch nét iets mooier. Ik kan me vooral het laatste WK allround van Sven herinneren, toen was ik er zelf bij in Thialf en het dak ging er echt af toen Sven kampioen was geworden. Daarna moesten de vrouwen de 5 km nog rijden, en afgezien van de laatste paar ritten was daar gewoon niets aan. Dat was jammer en het deed het vrouwenschaatsen ook tekort. Een toernooi moet eindigen met de climax en dat is voor de meesten toch de 10 km van de mannen.

    Ik realiseer me wel dat ik bepaald vrouwonvriendelijk klink, en zo zwart-wit vind ik het ook niet want ook vrouwenschaatsen vind ik echt prachtig hoor, maar het mist net dat kleine beetje dat mannenschaatsen meer heeft.

    Ik vind een allroundtoernooi over 3 dagen sowieso niets, dat hadden ze gewoon allemaal in 2 dagen moeten stoppen. Maar als het dan toch in 3 dagen moet, dan is dit geen gek programma. Vroeger hadden ze altijd op de vrijdag voor de vrouwen alleen de 500 meter, en op de zaterdag de 1500 en 3000. Dat was voor de vrouwen helemaal niets, want na die 500 meter waren ze nog lang niet moe, terwijl de zaterdag veel te zwaar was met 2 middenafstanden op 1 dag. Dus ik ben hier wel positief over.
  13. Sabine

    Sabine Well-Known Member

    Re: Skobrev twijfelt over EK Boedapest

    Ik ben in principe voor een allroundtoernooi over 2 dagen, maar als het dan toch over 3 moet vind ik dit de beste optie, omdat ik ook van mening ben dat de mannen af moeten sluiten.
  14. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    Re: Skobrev twijfelt over EK Boedapest

    Aangezien we nog geen EK Allround topic hebben, zal ik bij deze dit topic verklaren tot het EK Allround topic van 2012. Titel is aangepast!
  15. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Re: Skobrev twijfelt over EK Boedapest

    Het is wel te hopen dat er maar 24 vrouwen deelnemen, anders dreigt het toernooi voor de enige Hongaarse deelnemer al op vrijdag te eindigen. Er mogen immers maar 24 schaatsers op de 1500m schaatsen.
  16. LeeMoZovski

    LeeMoZovski Well-Known Member

    Re: Skobrev twijfelt over EK Boedapest

    Als ik Europa afloop en de 3km tijden erbij pak, kom ik ik tot maximaal 26 deelnemers. Dat is dan inclusief Novotna en Lollobrigida, maar die hebben dit seizoen nog geen enkele tijd neergezet. Voorlopig lijkt het dus een startveld van 24 deelnemers te worden.
    Potentiele deelneemster zoals Oltean/Radu, Bittner, Bettrone/Ravnic, Ostlund en Risku hebben de 3km limiet nog niet gereden. Voorlopig lijkt het er dus op dat Toth op zaterdag ook nog wat rondjes mag rijden.

    Bij de heren kom ik uit op 30 deelnemers. Maar dat is inclusief Eriksson en die zal nog wel niet hersteld zijn van zijn knie-operatie.
  17. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Dan moet je natuurlijk favorieten voor het podium gaan benoemen.

    Bij de mannen, de favorieten:
    • Sven Kramer, in potentie zeker de beste en terug van weggeweest, #1 favoriet als je het mij vraagt.
    • Jan Blokhuijsen, vorig jaar netjes 2e en waarom dit jaar niet een stapje hoger? Echte allrounder.
    • Håvard Bøkko, won nooit een groot allroundtoernooi, brak wel de ban met WK-titel 1500 meter.
    • Ivan Skobrev, regerend kampioen en goed op veel afstanden, houdt alleen niet van buitenbanen.
    en de outsiders:
    • Wouter Olde Heuvel, beetje geluk op de 500, een 1500 als in Astana en wie weet wat hij kan.
    • Alexis Contin, mag met de team pursuit niet starten, ultieme wraak op de Franse schaatsbond?
    • Koen Verweij, vorig jaar derde, dit jaar geen wereldbekers, daardoor echte dark horse.
    • Moritz Geisreiter, eh... tsja wie?... Reed een Duits record, onder de 6.20, en dat is heel knap.

    Bij de vrouwen, de favorieten:
    • Martina Sáblíková, werd al drie keer Europees kampioen, waarvan liefst twee keer op buitenijs.
    • Ireen Wüst, regerend wereldkampioene, vastberaden als Gandhi, strijdlustig als Dzjengis Khan.
    • Claudia Pechstein, zal geluk moeten hebben met bloedwaarden, maar dat kan best eens goed komen.
    en de outsiders:
    • Diane Valkenburg, soms wisselvallig, soms vallig, maar kan ook vier goede afstanden rijden.
    • Annouk vd Weijden, de vraag is of ze zich wel plaatst, maar rijdt stiekem wel hele snelle tijden.
    • Ida Njåtun, maakte dit jaar weinig indruk tijdens world cups, viel op NK, maar schijn bedriegt soms.
    • Jevgenija Dmitrijeva, brak dit jaar door met o.a. 1.57, 4.07 en 7.14. Doen weinigen haar na.
  18. OSkating

    OSkating New Member

    Dan maar opsommen welke rijders deelnemen aan het EK:
    Dames
    Oostenrijk: Anna Rokita + ..........
    Wit Rusland: ................ + .................
    Tjechie: Sablikova +
    Duitsland: Pechstein + Beckert + .....................
    Nederland: Wüst + ............... + ................. + ......................
    Noorwegen: Bokko + ................ + .....................
    Polen: ........... + ................+ ................
    Rusland:.................+ .....................+ ........................
    Belgie: Nele Armee
    Italie. ...........
    Denemarken: Sara Bak
    Zweden:..............
    Hongarije: Agath Toth
    ............
  19. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    Polen
    Dames: Wozniak, Czerwonka en Zlotkowska. Ksyt is reserve.
    Heern: Niedzwiedzki, Bródka en Szymanski. Cieslak is reserve.

    Oostenrijk
    Heren: Smallenbroek (?)
  20. Jan Blokland

    Jan Blokland Well-Known Member

    Njatun, Erbanova, Djimietreva, Shikova en Valkenburg lijken me toch ook wel zeker.

Deel Deze Pagina