Wennemars en Orie uit elkaar

Discussie in 'Lange baan' gestart door 3822, 19 jan 2006.

  1. 3822

    3822 New Member

    Wennemars en Orie uit elkaar
    HEERENVEEN (ANP) - Schaatser Erben Wennemars en coach Jac Orie gaan uit elkaar. Volgens een donderdag uitgegeven verklaring van de Postcode Loterij-ploeg heeft de sprintspecialist de vertrouwensrelatie met zijn coach 'beschadigd', waardoor geen werkbare samenwerking meer mogelijk is.
    De Stichting topschaatsen Nederland kijkt momenteel samen met Orie en KNSB-topsportcoördinator Ab Krook (KNSB) naar een oplossing, waardoor Wennemars volgende maand bij de Olympische Spelen van Turijn toch optimaal kan presteren.
    Orie en Wennemars (30) werken sinds voorjaar 2002 samen. Toen kreeg de trainer een contract bij het toenmalige Spaar Select, waar hij de Amerikaan Peter Mueller opvolgde. Postcode Loterij nam de formatie daarna over. Onder Orie veroverde Wennemars twee keer de wereldtitel sprint en meerdere wereldtitels op de 1000 en 1500 meter.
  2. 3822

    3822 New Member

    aanvulling:

    Woordvoerder Henk Spaan van de Stichting topschaatsen Nederland wilde niet ingaan op de reden van de breuk. ,,Erben heeft geen vertrouwen meer in zijn coach en dat is zo kort voor Turijn jammer. Hij blijft wel schaatser van de Sponsor Loterij, we hopen kort na het weekeinde een oplossing te hebben gevonden. Het is in belang van alle partijen dat Erben zich zo goed mogelijk op Turijn kan voorbereiden.''
    Orie en Wennemars waren donderdagochtend niet bereikbaar voor een reactie. Wennemars heeft zich tot de vakbond NL Sporter gericht. Juridisch medewerkster Hetteke Frima van NL Sporter heeft donderdag een gesprek met de sprinter over zijn situatie.
  3. Sabine

    Sabine Well-Known Member

    :? Dit had ik totaal niet verwacht! Ze zullen wel een of andere ruzie hebben gehad.. Orie leek me net zo'n goede coach voor Erben!
  4. Ikke2009

    Ikke2009 New Member

    Als een donderslag bij heldere hemel :?
    En dat zo vlak voor de Olympische Spelen.........
    Ben benieuwd hoe dat verder gaat........ :?
  5. ice-man

    ice-man New Member

    En wie is de volgende??
  6. Krizz

    Krizz Well-Known Member Medewerker

    Op zich is dit niet vreemd, ik geef al weken aan dat Orie ergens een fout in de schema's heeft want zijn hele ploeg rijd als een dweil. Enige positieve uitzondering is Simon Kuipers. Dus dat nu (het nog net kan) de knuppel in het hoenderhok word gegooid is niet zo gek. Binnen de ploeg denk ik dat Wennemars de enige is met voldoende "guts" om dit te doen. De rest zal wel volgen.


    Krizz
  7. ducatif1

    ducatif1 Member

    Effe goed lezen:
    "de sprintspecialist de vertrouwensrelatie met zijn coach 'beschadigd', waardoor geen werkbare samenwerking meer mogelijk is. "
    Wennemars heeft dus iets gedaan. Maar wat heeft ie nu gedaan???
    Wie het weet mag het hier posten. :wink:
  8. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Wennemars heeft zijn hart gelucht?
    Het is inderdaad opvallend dat de postcodeloterijploeg de slag wel gemist heeft.
    Wel opvallend dat het weer Wennemars is (denkt even aan het boek van Mueller)... Misschien dat we in de komende tijd er nog meer van horen.
  9. SuperFurryAnimal

    SuperFurryAnimal New Member

    Beste wel schokkend, dit nieuws...
    En dat zo vlak voor de Spelen!
  10. Sabine

    Sabine Well-Known Member

    Hoe gaan ze dat doen dan, ze willen Wennemars bij de ploeg houden, maar Wennemars en Orie willen niet meer samenwerken, komt er dan een nieuwe extra coach speciaal voor Wennemars?
  11. 3822

    3822 New Member

    Wennemars: ,,Deze klap komt heel hard aan''

    Wennemars: ,,Deze klap komt heel hard aan''
    HEERENVEEN (ANP) - Erben Wennemars is nooit uit geweest op een breuk met zijn coach Jac Orie. Dat zei de topschaatser donderdag in een eerste reactie, nadat zijn trainer het vertrouwen in hem had opgezegd. ,,Dit is nooit mijn bedoeling geweest.''
    Dat er sprake was van onvrede, dat ontkent Wennemars niet. ,,Ik had geen vertrouwen in de manier waarop het nu ging. Op weg naar de Winterspelen ging het niet goed. Het liep het hele seizoen al niet lekker. Daar heb ik met Jac een gesprek over gehad. De uitkomst was in grote lijnen dat we samen verder zouden gaan, maar dat ik iets meer m'n eigen weg zou volgen.''
    Wennemars had het gevoel ,,dat we er uit waren.'' Een dag later bleek dat niet zo. ,,Jac belde en zegde het vertrouwen op. Dat is niet niks. Het is de coach met wie ik vijf wereldtitels heb gewonnen! Daarna is er niet of nauwelijks meer contact geweest. Ik stond open voor bemiddelingspogingen, de sponsor heeft dat ook geprobeerd. Maar Jac wilde dat niet. Er was geen weg terug meer.''
    ,,Ik sta er nu alleen voor'', zegt Wennemars. ,,Dit is niet meer terug te draaien. Laat echter één ding duidelijk zijn: Ik wil naar de Olympische Spelen en dan met optimaal vertrouwen. Dat ga ik ook doen. En laten we eerlijk zijn: Uiteindelijk moet je het toch allemaal zelf doen.''
    Wennemars heeft inmiddels langdurig gesproken met Ab Krook, de topsportcoördinator van de KNSB. ,,Ik heb nog geen idee welke kant het nu op moet. Wel heb ik er alle vertrouwen in dat Ab een oplossing voor mij gaat vinden. Daar wacht ik nu op.''
  12. Catwoman

    Catwoman New Member

    Ik denk dat het allemaal nog een stukje verder gaat en dat Orie Wennemars echt niet meer bij zijn ploeg wil hebben. Anders was een oplossing toch relatief makkelijk te vinden geweest door Wennemars met Floor van Leeuwen en/of Jakko Jan Leeuwangh te laten trainen. Ik lees in de persberichten ook alleen maar dat Wennemars schaatser blijft van/bij postcodeloterij (lees de sponsor blijft op het pak blijft dragen) maar nergens dat hij met de ploeg blijft trainen. Denk ook echt niet dat dat gaat gebeuren dus.

    Dat wordt nog wat, want meetrainen met Telfort (lees Jan Bos) of TVM (lees Gerard van Velde) zit er echt niet in. De oplossing zal er dus wel in zitten dat Erben naar 1 van de regiotop ploegen gaat voor tijdelijk.

    Ben trouwens ook echt benieuwd wat er nou aan de hand is. Die Orie lijkt me absoluut geen man van 'een storm in een glas water' dus onze Erben zal wel flink over de schreef gegaan zijn. Moest idd ook meteen aan het boek van Mueller denken. Geloof absoluut niet alles wat Mueller zegt, maar die Wennemars is een moeilijker mannetje dan wij allemaal denken hoor.......
  13. maril

    maril Member

    wat een bericht zo vlak voor de spelen. :(
  14. Krizz

    Krizz Well-Known Member Medewerker

    Dus het trainen met de TVM-ploeg in Hamar had dus niets met de ploegenachtervolging te maken..... en alles met het NIET trainen bij Jac.

    Krizz
  15. Henk Jan

    Henk Jan New Member

    Dat SBL de slag gemist zou hebben lijkt me erg voorbarig. Laten we wel wezen, in een ploeg met louter specialisten is er maar een slag, en die valt op het ijs van Turijn. Wennemars gaat, Timmer gaat, Cramer(!) gaat, Gerritsen gaat. Dat Romme en Tuitert niet gaan is inderdaad wonderlijk maar als de rest zou winnen in Turijn is iedereen dat weer vergeten. Waar er twee vechten....Denk wel dat dit Wennemars erg slecht doet, wat kun je in die paar weken nog bereiken? Hoe dan ook, het is erg treurig.
  16. squier

    squier New Member

    Of ligt het aan Orie dat Erben het schaatsen verleerd is? Kijk hem eens prikken met dat beentempo. Erben schaats niet goed, en dat ligt alleen aan Erben zelf. Erben is gewoon niet relaxed genoeg, kijk maar naar zijn voorbereidingen voor races. Allemaal negatieve energie. Onzeker is hij ook, dan blokkeert hij en gaat dan als een dwaas rijden.
    Is ook niet de eerste keer dat Wennemars iets met een coach heeft staat mij zo bij. Desalniettemin hoop ik dat het toch nog goed komt met zijn slag. Even een week naar de Bahama's, en dan naar Turijn.
  17. ice-man

    ice-man New Member

    als je de reportage van marianne heb gezien dan spreekt dat boekdelen, vooral de manier waarop zij over floor van leeuwen spraak tov de mannier over jac.

    ik zou zeggen Romme, zal de volgende zijn alhoewel mariannne ook nog niet echt lekker gaat.
  18. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    De voorbereidingen van Wennemars op zijn races zou ik niet als negatieve energie willen kwalificeren.
    Erben is denk ik heel erg op zoek naar concentratie of beter focus op zijn race. Als sportpsycholoog in opleiding heb ik er al wel heel wat over gelezen, gezien en ook toegepast.
    Het kan zijn dat Erben wat té geconcentreerd is, iets wat een beetje ervaren sportpsycholoog er wel uit moet kunnen krijgen. Het kan zijn dat vooral daar de makke van Orie zit.
  19. Boerke

    Boerke New Member

    ik kan er niet bij dat de coach schuldig ook rijdt de ploeg ms niet optimaal. Paar jaar geleden was Orie nog coach van het jaar met 2 wereldkampioenen. Nee hoor volgens mij is de chemie gewoon weg en is Wennemars niet in vorm en moet weer leren verliezen en vaak is dit de schuld van de ander. Hierdoor zijn er irritaties ontstaan. Je ziet dit bijv in het tennis ook.

    Als de vorm en prestaties dan wegblijft kan het escaleren. Dit gebeurt overal.

    Alleen het tijdstip waarop, vind ik niet professioneel.

    Misschien zit het al wel bij de documentaire van morgenavond.
  20. Boerke

    Boerke New Member

    is het niet zo dat zowat iedere ploeg een psycholoog heeft, omdat dit een vak apart is. Dit kan je Orie niet kwalijk nemen. Hij is wel schaatscoach.

Deel Deze Pagina