Noorse bond schrapt 10 km bij NK

Discussie in 'Lange baan' gestart door SprintMaster, 30 mei 2011.

  1. Mark79

    Mark79 New Member

    Geen idee hoe zo'n massa-start werkt maar tijdens WB-wedstrijden wordt er in de B-groep toch al jaren met 4 man tegelijkertijd gestart op een 10 kilometer? Ik zie het probleem niet als er bijvoorbeeld 2 man start op de plek waar nu ook gestart wordt en 2 man op exact 200 meter verder op de baan, zodat er toch 4 man tegelijkertijd aan het schaatsen is. Misschien krijg je tijdens de saaie ritten dan nog wat spektakel omdat een "slechte" Fin een nog "slechtere" Roemeen in wil halen in de bocht...
  2. Icespeedskater

    Icespeedskater New Member

    Het allerleukste wordt het als de nr. 1 na drie afstanden gewoon op de 10km vertrekt en de daarna volgende sporters kunnen vertrekken voor de 10km na achterstand. Dan kun je in de race heel goed zien wie er aan kop ligt. Dan heeft een nr. 2 een reeele kans om in te halen als de achterstand bijvoorbeeld 5 sek is. Eerst gat dichtrijden en daarna proberen te ontsnappen. Dat zou een geweldig spektakel worden.

    Bij een valse start gewoon net als bij biathlon of de formule 1 een rem-start laten maken in een wisselzone. Is het de tijdwinst door te vroeg weg te gaan zeker weer verloren.
  3. Alleskids

    Alleskids New Member

    het is een briljant idee. de rijders los ltenop de afsluitende afstand op basis van het klassement, net als bij het biatlon. is de race een stuk overzichterlijker te volgen. dat rijder B 10,42 sec moet winnen op rijder A, maar ook moet zorgen niet meer dan, 2,45 te verliezen op nummer C, dat kan je nu meteen visueel zien in plaats van via een rekenmachine
  4. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    Maar deze mensen halen de 1500 meter niet eens.... dus die zal je op de 10km helemaal niet zien tijdens een Allroundkampioenschap. Overigens vind ik het onzin dat er maar select aantal door kan naar de 1500 meter.
  5. Mark79

    Mark79 New Member

    Excuus; ik had even niet door dat het om Allrounden ging. Mijn reactie sloeg dus op WB en NK/WK Afstanden en daarvan de 10 kilometer. Ik weet niet wie er gezegd heeft dat er een select aantal door kan naar de 1.500 meter (of bedoel je NA de 1.500 meter?) maar dat zou inderdaad onzin zijn.

    Het idee van icespeedskater klinkt overigens heel goed.
  6. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    ja, het blijfr bij een idee.
    Wat er nl gaat gebeuren is dit: we hebben een 'sprinter' en een 'stayer'

    de sprinter staat voorop na 3 onderdelen, hij (zij) mag dus eerst starten. 5 sec daarna komt de stayer. Na een halve race heeft die hem ingehaald (of eerder nog, gegeven wat hierna komt:). Hij gaat over hem heen, en vervolgens gaat de sprinter in zijn rug hangen. Die krijg je niet meer los. In de laatste bocht komt de sprinter erover, en wint de race..
  7. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Om het idee nog wat verder uit te werken en dit soort scenario's te voorkomen: we blijven natuurlijk wel in gescheiden binnen- en buitenbanen schaatsen, zodat de mogelijkheid om je achter iemands rug te verschuilen vrij klein is. En natuurlijk start de nummer 1 binnen, de nummer 2 buiten, de nummer 3 weer binnen etc.

    Daarnaast denk ik dat iedereen die op een rondje gezet dreigt te gaan worden, de wedstrijd moet verlaten. Ook dit zal de mogelijkheid tot elkaar helpen, verkleinen. Bovendien zorgt het er voor dat je maar een beperkt aantal deelnemers hebt: een rondje van 30 seconden is op de 10km immers maar 1,5 punt. Als je kijkt naar het klassement na 3 afstanden, zullen gemiddeld zo'n 4 schaatsers binnen die marge staan. Het is dus niet anders dan een kwartetstart, maar wel veel leuker om te zien.

    In ieder geval wat experimenten waard....
  8. Icespeedskater

    Icespeedskater New Member

    Er knap van de sprinter dan en dan is hij ook verdiend kampioen. Een sprinter zal na 500-1500 en 5000 m moeilijk in eerste positie staan en als hij daar wel staat is hij ook de terechte kampioen. Ik kan me niet herinneren dat er na drie afstanden bij een allroundkampioenschap een sprinter 1e lag.
  9. Guusp

    Guusp Active Member

    Misschien moet je dat 'sprinter' iets ruimer zien. Een Wennemars in zijn beste dagen? In elk geval is iemand als Shani Davis enorm in het voordeel t.o.v. een type Kramer. Die zou waarschijnlijk geen schijn van kans meer maken.
  10. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    ja hallo, ik heb het even afgekort met sprinter.
    Goed: degene die relatief iets beter is op de korte afstand.
    Dus dan start degene die relatief iets beter is op de korte afstand als eerste, degene die relatief iets beter is op de lange afstand moet hem achterhalen, en uiteindelijk inhalen. Maar dan zal vervolgens degene die relatief iets beter is op de korte afstand achter degene die relatief iets beter is op de lange afstand aan bllijven hangen, om hem op de laatste 100 meter weer te kloppen. Dit is toch niet zo'n gek scenario, we hebben het toch over Wust die heus wel achter Sablikova kan blijven hangen, of Davis die achter Kramer aanrijdt.
    De gescheiden-banen variant verhindert dit nauwelijks. Voor de nrs 1 en 2 gaat dit mooi op, waarom zouden ze gelijktijdig starten op de slotrit. Maar de nr 3 in het klassement mag dan alweer binnen starten.
  11. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Waarschijnlijk krijg je dan een soort tactisch steekspel waarbij de 'stayer' de 'sprinter' langzaam aan uitrookt door op een kleine afstand er achter te blijven. Vervolgens zal de stayer proberen met een 'Hedrickje' de sprinter te verrassen. Is eenmaal het gat gemaakt, dan heeft de sprinter geen kans meer om terug te komen.
  12. Passion-for-Skating

    Passion-for-Skating Well-Known Member

    waarom dan niet nr 1 tegen nr 4 en nr 2 tegen nr 3. nr 2 kijkt omhoog, maar moet ook nr 3 van zich af houden, mooi gevecht, nr 4 kan nr 1 niet te veel in de weg zitten want daardoor zal het puntentotaal te groot zijn. ik vind het allemaal zeker de moeite waard om te proberen en denk dat het allemaal wel mee zal vallen met 'stalorders' en de rampscenario's die we nu voorgeschoteld krijgen.
  13. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    In plaats van proberen kun je vrij eenvoudig een aantal scenarios simuleren, en voorspellen wat er gaat gebeuren. Bevalt dat niet, dan hoef je het publiek en de schaatsers niet lastig te vallen met weer een verandering.
    Indien je 4-6 man loslaat in de baan, zullen er altijd een aantal dicht bij elkaar staan in het klassement. Of beter: dichter dan twee anderen. Deze mensen zoeken elkaar uiteraard op, en als dat bijv de nr 3 en 4 zijn, valt het te verwachten dat ze samenwerken om ook 2 nog te pakken. Lukt dat, dan gaan ze met z'n 3en verder om ook de nr 1 nog te achterhalen. Uiteraard met inachtneming van tactische blufspelletjes.

    Als de nr 1 verwacht dat ie toch wel wordt achterhaald, zal zelfs deze rustig de groep opwachten. Zeker als dat mindere sprinters zijn, wat wel te verwachten is, want de nr 1 ligt op basis van de 500 en 1500 meter voorop.

    Dat de stayer de sprinter zou oproken is onzin: de stayer doet rustig aan ('ik rook m op!'), maar dan gaat de sprinter ook weer rustiger: ('ik laat me niet oproken')

    Eigenlijk vind ik de 10 km binnen het allroundtoernooi een nog slechter idee dan de 10 km individueel.
    Een minimarathon heeft niet mijn voorkeur, maar ik kan me hierbij nog iets voorstellen. Een 10 km om de allroundverschillen in punten op de eerste drie afstanden te compenseren is echt appels met citroenen vergelijken.

    Als tijd winnen het criterium is, zie ik de kwartetstart van de B-divisie als goed optie.

Deel Deze Pagina