Viking marathon 1 of toch?

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Schaatsjazz, 21 jan 2011.

  1. Schaatsjazz

    Schaatsjazz New Member

    Fris op het forum heb ik direct een vraag.

    Na spinnen en hardlopen heb ik nu volgens mij met schaatsen een perfecte wintersport gevonden naast het fietsen. Ik rijd nu op viking juniors hoog die eigenlijk iets te groot zijn. Op de groei gekocht en zo.

    Nu wil ik binnenkort andere schaatsen aanschaffen. Ik heb de marathon 1 gepast en dat is wat pasvorm betreft al een hele verbetering. Hoe ze daadwerkelijk zitten bij het schaatsen lijkt me echter moeilijk te bepalen in de winkel. Ik heb ook de raps voltage geprobeerd maar die vond ik nogal lomp aanvoelen. Die ga ik in de verhuur een keer proberen. Voordeel van de marathon is dat je ze ook op lage potten kunt zetten. Is nu zeker voor mij als beginneling een pre.

    Echter ik lees op dit forum niet zo positieve berichten over de Marathon 1, meer in de sfeer van slechte prijs/kwaliteit verhouding. Die discussies gaan dan steevast naar Golds die ik wat budget betreft te ver vind gaan (budget is 300 tot max 400 euro compleet). Ik zie bij skatedump een aantal combinaties van raps/powerslide schoenen met vaste ijzers staan die ook aantrekkelijk lijken. Op zich denk ik dat het op hoge potten ook wel gaat lukken (heb ik nu ook). Middelburg is echter niet in de buurt voor mij en ik wil zeker wel gepast hebben.

    Kortom de vraag: zijn er als alternatief voor de Marathon 1 andere types die ik zeker moet overwegen/passen?

    Alvast bedankt, Jasper
  2. Rinus

    Rinus Member

    De Marathon 1 is in ieder geval al beter dan de Mid. Alternatieven voor de Marathon 1: Raps Lion, voornamelijk tweedehands goed te krijgen.

    De Voltage/High Voltage/Herz etc. zijn niet echt geschikt om diep te zitten, hou daar rekening mee. Voor op natuurijs zijn ze heerlijk.

    Met betrekking tot het aanbod van Skate-dump; daar hebben ze VEEL. De meeste schoenen/schaatsen van Raps, Bont en Powerslide zijn prima en in allerlei stijfheden te krijgen. Ook zitten er thermoplasten tussen voor niet al te veel geld (Bont Cheetah en Powerslide M1 bijvoorbeeld).
  3. vikoning

    vikoning New Member

    Wat is precies het verschil tussen de Marathon 1 en de Marathon Mid?
  4. Rinus

    Rinus Member

    De schoen van de Marathon 1 is stijver, doordat er meer koolstofvezel in verwerkt zit. Bij de Mid is dat meer glasvezel, en da's ook sterk, maar minder stijf dan de Marathon 1. Verder is, als ik het goed begrijp, het ijzer van de Marathon 1 voorzien van een beter isolerende laklaag, waardoor deze in theorie minder gevoelig zou moeten zijn voor corrosie.

    Viking spreekt overigens over 'gecataforeesd' en 'elektrolytisch' in een adem. Ik ben geen briljant scheikundige, maar volgens mij heeft elektrolyse te maken met het scheiden of samengaan van stoffen en niet met cataforese/kataforese: het elektrisch laden van verfdeeltjes/de buis om dat elkaar aan te laten trekken.
  5. Schaatsjazz

    Schaatsjazz New Member

    @rinus, bedankt voor je antwoord. Is er in Noord-Holland ook ergens een winkel met een groot assortiment? (net zoiets als Skatdump dan). Weet nog niet zo goed hoe ik mijn vrouw moet vertellen dat ik even in Middelburg schaatsen ga halen.... :shock: Ook voor eventuele aanspraak op garantie koop ik liever in de buurt.

    Edoch ik ben enigzins gerustgesteld over de marathon 1. Thermoplastische schoenen zijn bij viking wel erg duur...
  6. Rinus

    Rinus Member

    Het blijft lastig. Vaak is het zo dat je met een honderdje of twee honderdjes meer zoveel betere schaatsen kan krijgen. Maar ja, dat blijft veel geld. Bij Viking betaal je flink voor je schaatsen, maar het is dan ook goed spul en behoorlijk waardevast (goede inruil- of doorverkoopmogelijkheden). Er zijn echter voldoende andere merken die soortgelijke kwaliteit bieden voor minder geld (zoals bijvoorbeeld Raps of Bont).

    Over winkels in NH kan ik je helaas niet verder helpen.

    Succes!
  7. schaatsbart

    schaatsbart Member

    ja, ik denk toch aan van der hoorn, in ter aar!
    Je kunt ze ook bellen in geval je een goede set tweedehands zoekt, even informeren of ze iets in jouw maat hebben, bovendien hebben ze veel hoor!
  8. Stooftaker

    Stooftaker New Member

    Heb de Marathon 1 met inmiddels wel andere ijzers met klapmechanisme.
    Over de schoen ben ik enorm tevreden, geweldige pasvorm en voldoende ondersteuning voor mij. T'is geen thermoplast maar dat is idd 9destijds ook voor mij) een budgettaire afweging.
    Advies en assortiment vind ik erg goed in Middelburg, maar je kunt meen ik ook in Tilburg terecht.(voor jou bijna net zo ver waarschijnlijk?)

    Wat ook kan is passen op de schaatsbaan en bepalen wat je wilt en vervolgens bestellen. Niet helemaal eerlijk naar de winkel toe overigens... maar gezien de verschillen in prijs wel begrijpelijk :roll:
  9. Schaatsjazz

    Schaatsjazz New Member

    Ik heb inmiddels Viking Marathon speciaal aangeschaft. Afgaande op de berichten op dit forum leek het me verstandig om te investeren in een iets beter schoen. Gold vond ik een stapje te ver kwa budget dan. Maar ja toen ging het over de ijzers en heb ik toch ook maar voor speciaal ijzers (vast) gekozen. Dit ivm de duurzaamheid.
    Ik vind het voordeel dat ik met lage potten kan beginnen, eventueel voor een klein bedrag op hoge potten kan gaan rijden en voor groter bedrag...op een klaponderstel.
    Hoe bevallen ze? Geen idee ik ga ze vanavond voor het eerst proberen.

    Moet wel zeggen dat de juiste schaatsen kopen niet eenvoudig is. Je weet simpelweg in de winkel niet hoe het gevoel op het ijs is.
  10. Stooftaker

    Stooftaker New Member

    succes met proberen dan vanavond.
  11. Schaatsjazz

    Schaatsjazz New Member

    Even mijn eerste ervaring posten.

    Het is vooropgesteld dat ik van iets te grote Viking Juniors afkom en daarom vrijwel alles als een verbetering zou voelen. Maar goed, direct duidelijk wat meer steun in de schoen kan doen. Je gaat er direct beter van schaatsen. Althans dat is mijn gevoel en ik hoop dat dit er van de buitenkant ook zo uit zag. In ieder geval liepen de bochten een stuk lekerder. Ik had nog wel wat pijntjes bij het enkelgewricht (bij de knobbel zeg maar) vooral aan de buitenzijde. Ik denk dat het komt doordat ik nog niet helemaal recht op de schaats sta. Ik heb goede hoop dat ik eindelijk eens echt schaatsen ga leren!!

    Ik heb nogal vaak gelezen dat je maar direct voor de Gold 2000/2005 moet gaan en kan me dat wel voorstellen als budget echt geen rol speelt. Ook deze schaatsen zijn niet goedkoop maar lijken voor mij een goede balans tussen een goede en mooie schaats met een iets vriendelijker prijskaartje.
  12. Stooftaker

    Stooftaker New Member

    bij deze schaats kun je ook de ijzers verplaatsen(stellen) tov de schoen. Na een tijdje kun je je daar aan wagen om verder recht of rechter op de schaats te komen staan.
    Zou daar zelf wel de nodige rondjes mee wachten tot je de nieuwe schoen/ schaats eigen hebt gemaakt :wink:
  13. jezzels41

    jezzels41 New Member

    tweedehands

    tweedehands is de viking gold 2000 ook goed te krijgen!

Deel Deze Pagina