wanneer overstappen van lage naar hoge noren?

Discussie in 'Techniek & training' gestart door Discovery, 11 jan 2011.

  1. Discovery

    Discovery New Member

    Het is me niet helemaal duidelijk wanneer je nou op lage of op hoge noren moet gaan schaatsen. Zijn lage noren eigenlijk alleen bedoelt voor recreanten die 1x per jaar de schaatsen aantrekken?

    Ik vraag me daarom af wanneer je moet overstappen naar hoge noren. Ik heb nu viking mid laag marathon 1 schaatsen. Ik kan mijn gewicht redelijk goed verdelen op 1 been, ik heb geen zwakke enkels en ik train elke week op de kunstijsbaan. Is het aan te raden om op hoge noren te gaan schaatsen?

    Schaatsen jullie trouwens ook allemaal op hoge noren?
  2. Goverman

    Goverman Member

    Schaats je (vooral) op natuurijs: lage noren of van die mooie Zweedse schaatsen (nog dichter op het ijs).

    Hoge noren zijn vooral nuttig wanneer je dermate hard gaat dat je op lage noren met je schoen het ijs raakt. Dan heb je wat meer afstand tot het ijs nodig. In theorie kun je ietsje harder op hoge noren, omdat je met hoge noren een iets langere slag kunt maken (benen+schaatsen zijn immers ietsje langer dan bij lage noren), maar om hier rendement uit te halen moet je dermate goed kunnen schaatsen dat je je niet eens hoeft af te vragen of je voor hoge of lage noren moet gaan...

    Ik heb overigens lage noren.
  3. Discovery

    Discovery New Member

    Is het misschien wel handig om nu al over te stappen op hoge noren zodat de overgang naar de klapschaats vervolgens makkelijker verloopt?

    Het lijkt mij overigens ook fijner schaatsen op hoge noren.. klopt dat?
  4. Rinus

    Rinus Member

    Heb je deze?
    [​IMG]
    Of deze?
    [​IMG]

    Als het je gaat om de overstap naar klapschaatsen, dan is het wellicht prettig om te wennen aan de hoogte. In principe schaatsen de lage varianten makkelijker. Als je schoen het ijs raakt bij de afzet of in de bocht, dan is het tijd voor hoge schaatsen.

    edit: Waarom lijkt het trouwens je fijner schaatsen?
  5. Discovery

    Discovery New Member

    Het is nog niet het geval dat mijn schoen het ijs raakt in de bochten, dus nog maar ff op de lage noren blijven schaatsen.
    De onderste schaats heb ik. Geen idee waarom hoge noren fijner zouden schaatsen, zal ook wel niet kloppen...
  6. Rinus

    Rinus Member

    Ik vroeg het omdat ik precies hetzelfde denk :wink: (dat hoge noren lekkerder schaatsen), maar geen idee heb waar ik die gedachte op baseer :roll:.

    Als je het tweede model hebt, kan je overigens een setje hoge potten eronder stoppen, dan sta je ook hoger.
  7. Discovery

    Discovery New Member

    Inderdaad, ik zit er aan te denken om die potten aan te schaffen om er hoge noren van te maken.

    Kan iemand het onderstaande bevestigen??
  8. Goverman

    Goverman Member

    Als je lage noren hebt van de Viking marathon serie, dan kun je voor +/- 20 euro een setje potjes kopen, waardoor je op hoge noren staat.

    Zelf schaats ik liever op lage noren (minder vermoeiend voor je enkels, omdat je meer moet corrigeren; dit merk je vooral na een lange tijd schaatsen). Maar... voor 20 euro kun je het natuurlijk beter zelf proberen. Werkt het goed met hoge potten? Mooi laten zitten! Rijdt het niet lekker, haal je ze weer weg! :)
  9. Discovery

    Discovery New Member

    Misschien is dat wel het beste, om het op hoge noren eens te gaan proberen. Ik heb die hoge potten al te koop zien staan maar nu ik naar mijn schaats kijk begrijp ik iets niet. Moet je de zool er helemaal uit halen?? Het lijkt er op dat die zool helemaal is vastgeplakt en dus niet zomaar losgemaakt kan worden..

    Iemand hier ervaring mee?
  10. Goverman

    Goverman Member

    Je kunt natuurlijk met je schaatsen naar een schaatswinkel gaan (Jan van der Hoorn in Ter Aar of Van Tol in Poeldijk). Zij kunnen je alles vertellen over dit soort dingen. ook kun je daar dan gelijk die potjes kopen.

    Wat je sowieso nodig hebt is een lange inbussleutel. In de zool zitten bij de bal van je voet en bij de hak twee sneetjes in de zool en daaronder zitten schroeven. Als je die los draait zul je zien dat het ijzer vanzelf loslaat. Dan het potje installeren en klaar :)
  11. Gofer

    Gofer New Member

    Ik denk dat het heel persoonlijk is. Ben zelf per ongeluk op hoge noren begonnen en ben niet echt wat je noemt een goede schaatser. Daarna op lage noren, geprobeerd omdat ik "zwakke enkels" had en lage noren makkelijker zouden zijn. Nou niet dus, niet voor mij. Gauw weer overgestapt op hoge, maar dan wel met schoenen met meer steun en toch maar eens les gaan nemen. En wat blijkt: de meeste zwakke enkels hebben vooral te maken met een zwakke (lees slechte) techniek.
    Voor mij persoonlijk geldt dus hoge noren op goede schoenen (liefst met een thermoplastisch contrefort) en techniek verbeteren. Wat niet wegneemt dat bij langdurig schaatsen op buitenijs (wanneer is het weer zover) de combinatie lage noren en goede schoen wellicht een goede is.
  12. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    Ik denk niet dat het schuin liggen in de bocht de enige reden is. Juist als je in de bocht niet altijd even strak staat in je schoen, wil die nog wel eens het ijs raken. Dus glijden door de bocht is één, maar als dan die afzet komt (met links), raakte ik wel vaak met de schoen het ijs. dat was met m'n oude schaatsen, die daar een slijtplekje vertoonden. (Gelukkig had ook Tuitert daar last van, dus hoef ik me niet te schamen :oops: )

    Op mjn nieuwe klappers heb ik daar geen last van. Hoewel eerst wel even een tapeje op de schoen om hem mooi te houden, maar de nieuwe schoen zit beter, dus zwikt die niet door. Ook het feit dat het klappers zijn maakt de beweging in de bocht minder zodanig dat de schoen naar het ijs gaat, want je zet meer met punt af. Maar met een lage noor zit iedereen eerder aan de grond lijkt me.

    Verder ligt er op natuurijs vaak water/prut onder bruggetjes en bij kwalsterijs (gasvrormng). Een hoge noor bezorgt je dan minder snel natte voet. Wel een feit, maar daar koop je ze niet voor lijkt me.

    Wat ik wel wilde weten nog: zorgt een hoge noor ook niet voor betere afwikkeling en meer hefboomwerking ?
  13. schaatsbart

    schaatsbart Member

    Volgens mij , is het idee ooit geweest!:
    Dat de lage noor ontwikkelt is vanuit de traditie van de houten noor, die natuurlijk al laag was, en ideaal voor tochten, dit model was voorzover het langste model, en heeft daarom de naam noor gekregen. Kunstbanen waren er nog niet, maar t model zal ten grondslag liggen van de latere hogere schaatsen zoals we die hedendaags allemaal kennen als de noor.
    De lage noren zijn denk ik metname populair gebleven onder natuurijsrijders; ook met een wat mindere techniek en minder ideale omstandigheden van het ijs, is het comfort door meer stabiliteit het grote plus van dit type schaats.
    Ik weet niet wanner het lange baanschaatsen historisch precies begon, maar duidelijk dat dit soort schaatsen een nieuwe dimensie bracht aan het schaatsen, n.l dat van racen, ook op kortere afstanden zoals we die kennen.Vanzelfsprekend dat men is gaan onderzoeken hoe men t materieel kon verbeteren........

    Als t bovenstaande een beetje klopt, zou ik iedereen die van langebaanschaatsen houdt, en dit sportief echt oppakt, uiteindelijk altijd adviseren om voor de hoge noor te gaan, tenzij er fysieke beperkingen zijn.
  14. Speed

    Speed New Member

    één zaak moet nog vemeld worden:
    Met lage noren heb je een lager zwaartepunt waardoor je makkelijker je balans kan houden.
    Je onderbeen spieren hierdoor minder snel vermoeid raken, dit kan met name bij een (relatieve) ongetraindheid een voordeel opleveren.
    Nadeel is: je schoen komt sneller op het ijs in de boch bij hogere snelheid.

    Met hoge noren is je zwaartepunt iets hoger, waardoor je meer coördinatie, kracht en uithoudingsvermogen van je onderbeenspieren vraagt. Kwestie van wennen. Je afzet is iets langer, waardoor de hoek t.o.v. het ijs kleiner kan zijn en dus effectiever.
  15. Sascha

    Sascha New Member

    In principe moet hoog of laag helemaal niet uitmaken wat betreft het ijs raken.
    Ook al rij je nog zo hard een bocht door, ook op lage noren hoef je dan niet het ijs te raken.
    Punt is eigenlijk, als je een bocht echt goed rijd, dan sta je nog altijd "recht" op je schaats.
    de schaats staat schuin op het ijs, maar jou lichaam zou dan nogsteeds één lijn moeten vormen met de zool van je schoen.
    De reden dat dit kan is de snelheid, en het diep door de knieën, achterop de voet, blijven zitten.
    Waarom raak je dan toch het ijs? omdat veel mensen hun enkel gaan buigen.
    Ze hangen in de bocht, maar kunnen, of durven de druk niet goed achterop te houden, hierdoor knik je als het waren door je enkel, en zodoende raak je dan het ijs.
    Ik merk dit soms ook nog bij mijzelf, en ik rij op klapschaatsen van Maple, die zijn toch vrij hoog, en dan ook nog met de G4 schoen er op.
    Dit is een thermoplast schoen, die dus om de voet gevormd is door verhitting, en dus eigenlijk bijna geen ruimte geeft om nog door de enkel te buigen.
    Toch als ik echt een zware training heb gehad, en de laatste bochten te ver omhoog kom, merk ik dat ik toch soms met mijn linker schoen nog het ijs raak.
    Kortom, eigenlijk maakt het niks uit, maar als je iets wilt doen om minder snel het ijs te raken, zou ik zeggen ga niet aan de hoge noren, maar neem eerste eens thermoplastische schoenen, daar heb je meer profijt van.

Deel Deze Pagina