Beginner die aan toertocht wil meedoen

Discussie in 'Techniek & training' gestart door Henkdevries, 13 dec 2010.

  1. Henkdevries

    Henkdevries New Member

    Goedemiddag!

    Ik, en met mij negen andere vrienden willen eind februari graag een keer meedoen aan een toertocht van Flevonice (link: http://www.flevonice.nl/pagina/35/schaatstoertocht.html).
    Nu is het zo dat wij allemaal wel sportief zijn, maar nog weinig ervaring hebben met schaatsen. Wat zou volgens jullie een haalbare afstand zijn, als we nu beginnen met trainen, om eind februari te rijden. De afstanden zijn 25,50,100 of 200km. We zijn allemaal rond de 20 jaar oud.

    Met vriendelijke groet,

    Henk
  2. Rinus

    Rinus Member

    Wat is 'weinig ervaring'?

    Heb je nog nooit geschaatst? Heb je eigen schaatsen? Op wat voor schaatsen wil je de tocht schaatsen? Hoe sportief ben je (fietsen/skaten/hardlopen suggereert bijvoorbeeld behoorlijk wat spieren op de juiste plek)?

    Hoe vaak per week wil je gaan trainen? Wil je les nemen?

    Ik denk dat als je echt wil, dat het zeker haalbaar is, maar dat je wel flink moet trainen/les moet nemen. Ik denk niet dat je binnen drie maanden de juiste techniek hebt geleerd om de boel op techniek te kunnen halen. Da's lastig bij lessen, want daar gaan ze toch voornamelijk op techniek spelen. Desalniettemin lijken mij lessen en conditietraining de beste voorbereiding. De spieren in je enkels kan je verbeteren door bijvoorbeeld bij het tandenpoetsen op één been te gaan staan. Gewoon rechtop staan doet al een heleboel.

    Even ter referentie: twee jaar terug heb ik op het natuurijs met cheap ass combinoren, weinig techniek (als je maar goed naar de zijkant afzet) en een basisconditie van één keer in de week squashen max. 55km achter elkaar geschaatst. Hoe lang ik erover gedaan heb weet ik niet meer, maar 't was niet de hele dag. Ik had toen wel mijn vriendinnetje bij me die 't wel kon en bij de tegenwind voor me ging schaatsen. Toen was ik net 23.

    Tig rondjes schaatsen is overigens wel heel wat anders dan door de mooie natuur op de Nieuwkoopse plassen.
  3. bkriekaard

    bkriekaard New Member

    Als beginner moet een 50 km wel haalbaar zijn, zeker over een hele dag. Daarboven komt toch echt conditie en techniek kijken.. Boven de 100 komt naast hiervoor genoemde nog een dosis doorzettingsvermogen kijken.

    Succes Bennie
  4. Taan

    Taan Member

    Je kunt zo ver gaan als je zelf wilt. De rondjes zijn 5 kilometer en je kunt ook nog afsnijden. Als je 25 km hebt gedaan en je besluit nog verder te gaan dan kan dat gewoon. Als je de 25 niet haalt dan mag je ook gewoon stoppen. Krijg je echt geen stokslagen ofzo. :D
    Met weinig ervaring lijkt me 50 te ver. Dat heb ik vorig jaar gedaan en ik kan best een beetje schaatsen.
    Na die 50 was ik best wel moe. Ik had het wel in 2,5 uur gedaan.

    Als je wel eens geschaatst, geskeelerd of geskate hebt is 25 wel haalbaar. Combinoren aan en gaan.
    Het ijs daar rijdt overigens wel wat zwaarder dan op een gewone ijsbaan of natuurijs. Althans, dat was toen zo.
  5. GlobeskaterIJshaas

    GlobeskaterIJshaas Active Member

    Moet je van te voren een afstand opgeven? Want ik zou gewoon lekker gaan schaatsen en zien hoe ver je komt ;)

    Een goede voorbereiding is lekker op de ijsbaan je rondjes draaien en aan je techniek werken, Hoe beter je techniek is hoe minder conditie je eigenlijk nodig hebt.. Let er wel op dat bij lange tochten je je techniek toch anders toepast. Op schaatsles leer je diep zitten etc.. met een toertocht ga je juist wat hoger zitten en is je rug ook wat verticaler omdat je anders al snel een zere rug kan krijgen..Vooral rechtop de schaatsen staan scheelt al een heel eind..

    en als je die rondjes van 400m zat bent ga dan in januari al eens op flevonice kijken hoe het daar is.. en nog beter als er natuurijs ligt ga dan lekker met tochtjes schaatsen beginnen, al is het in begin maar 20km je merkt vanzelf of dat je makkelijk afgaat of niet.. en uiteindelijk zijn de toertochten op natuurijs het aller mooiste wat er is op zelf schaats gebied ;)
  6. ducatif1

    ducatif1 Member

  7. Henkdevries

    Henkdevries New Member

    Hartstikke bedankt voor de reacties!
    We gaan gewoon proberen lekker wat trainingskilometers te maken, en we kijken eind februari wel hoever we komen!
  8. vlasje79

    vlasje79 Member

    voor een paar jonge gasten als jullie? Minimaal 50 mogelijk hoor. Stel je rijdt 15 per uur dan zou je in een uur of 8 100 km zeker gehaald moeten hebben. Reken ik dus meer dan een uur speling voor hamburgers, uuuh ik bedoel koolhidraten eten... Moet je wel een hele dag vol kunnen houden natuurlijk, maar zoals je al zegt, daar ga je voor trainen.

    Succes btw

Deel Deze Pagina