Verhoging onder de hak???

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door BP, 13 nov 2010.

  1. BP

    BP Active Member

    Een vraag over voor/nadelen van een hakverhoging bij het schaatsen:

    Zelf ben ik iemand met wat korte kuitspieren/achillespezen. Bij wandelen of hardlopen wordt dan nog wel eens snel een hakverhoging of zooltje voorgeschreven. Maar aan mijn schaatsschoen wordt niet geprutst en er komt zeker geen zooltje in. Een heel simpele oplossing bij schaatsen is om onder de achterste bevestiging van je klaponderstel een ringetje te plaatsen. Idee er achter is dat je de knie dan makkelijker naar voren drukt en dat je dan vervolgens een kleinere kniehoek kan maken. Is er iemand die daar ervaring mee heeft en aan hoeveel mm moet je dan denken?
  2. BlueSinquel

    BlueSinquel New Member

    Rek je je kuiten wel voldoende? Na het sporten zijn je spieren altijd wat korter. Of zijn ze gewoon genetisch eigenlijk te kort? Dus echt een medisch probleem?
  3. BP

    BP Active Member

    Tuurlijk rek ik mijn kuiten op na het schaatsen en dat helpt ook, maar de een is nu eenmaal wat leniger dan de ander en ik kan gewoon net iets minder ver mijn knie naar voren drukken. Er zijn mensen waarbij dat nog veel moeilijker gaat dus ik wilde eens kijken naar deze oplossing.
  4. termi748

    termi748 New Member

    Ben wel benieuwd. Hier eigenlijk met schaatsen nog nooit bij stil gestaan.
    Ben geboren met te korte achillespees, en loop dus altijd iets op mijn tenen.
    Dit is in de loop der jaren wel beter geworden en heb er ook nooit inlegzolen voor gehad.

    Ben benieuwd of jij er voordeel bij haalt.
  5. gijs

    gijs Member

    Ik doe een studie bewegings technologie en daarbij werd het volgende verteld. Sommige mensen hebben van nature een minder lenig enkel gewricht. daardoor kunnen ze (net zoals bij jouw) minder ver buigen. Wij moesten toen op een plankje met onze hak gaan staan en toen kon je inderdaad verder beugen (er was al duidelijk verschil bij enkele millimeters. Het werd ook aangeraden voor schaatsers die niet ver genoeg konden buigen om de hak inderdaad iets te verhogen. Nou weet ik alleen niet hoe het materiaal technisch zit. Maar als ik jouw was zou ik proberen iets te doen met het haknok en of waar de haknok in gaat.

    Groeten Gijs
  6. Tinuz

    Tinuz New Member

    Je kunt een sprintplaatje onder je hak bevestigen. Het levert maar één milimeter op ofzo, maar je kunt overwegen er twee onder te doen als het niet genoeg blijkt te zijn.
    Bij mij werkt het :D
  7. BP

    BP Active Member

    Deze laatste 2 berichten spreken me wel aan. Wat is zo'n hakstuk of sprintplaatje? Ik heb een Maple Comet Steel onderstel.

    Ik hoorde inmiddels dat er een bewegingswetenschapper op dit onderwerp gepromoveerd is en hij met het Viking klaponderstel geexperimenteerd is door in de (rode) beugel een verhoging van 3 mm aan te leggen. Dit zou oa tot een betere afzet leiden. Kent iemand dit onderzoek of de naam van de wetenschapper?
  8. rovar

    rovar New Member

    het ophogen van de hak gaat zomaar niet. je gooit je gewicht ermee naar voren waardoor je op de punten gaat rijden. ik had precies hetzelfde probleem (stugge enkels of zoiets veroorzaakt doordat ik vroeger gevoetbald heb) en ben twee jaar geleden bij willem seves geweest. die heeft een voet/enkel analyse gedaan en mijn voeten in schaatsstand (dus volledig in balans en in kleine kniehoek!) ingegipst. daaruit heeft hij een custom schoen gemaakt (F1 zwart, de carl replica). volgens mijn trainer zit ik sindsdien iets dieper en merk het aan de rondetijden. kost een duit maar zeker de moeite waard, vooral als je wedstrijden rijdt en er nog meer uit wilt halen.
  9. BP

    BP Active Member

    Ik geloof je meteen dat de Seves schoenen helpen, maar ik ben het met je oneens dat je voorover duikt als je je hak verhoogt. Want doordat je je hak iets verhoogt kan je juist dieper zitten en blijft het lichaamszwaartepunt gewoon middenop. Probeer maar eens uit op een drempel en kijk hoe je dan in schaatshouding kunt zitten.

Deel Deze Pagina