Het grote transfertopic 2010

Discussie in 'Lange baan' gestart door dedeut, 28 feb 2010.

  1. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    Ong. twee maanden geleden was het nog zo dat alle rijders van Control bij Jac zouden (willen) blijven, nu zie ik de eerste scheuren ontstaan.
  2. Danielle

    Danielle Well-Known Member

    Ja, als er geen budget is zullen er mensen weg moeten. Ik vind het wel opvallend dat het dat om Kuipers en Groothuis gaat, ik had dan eerder andere (minder succesvolle?) mensen zien vertrekken, hoewel ze nog niet weg zijn natuurlijk. We weten verder natuurlijk ook het fijne niet, misschien vertrekken ze wel omdat Orie niks meer in ze ziet, wat me sterk lijkt, maar je weet ook niet wat TVM te bieden heeft, en dan vooral qua de nieuwe trainer die ze aantrekken.

    Stel het gaat door, met die Groothuis en Kuipers naar TVM, dan denk ik niet dat er nog ruimte is voor een vrouwenploeg.
  3. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Erg jammer dat er nog steeds geen 2e sponsor is. Waarschijnlijk omdat een na-Olympisch jaar niet interessant is. Ik kan me voorstellen dat Groothuis en Kuipers niet te lang meer kunnen wachten. Er moet snel duidelijkheid komen. Het zou wel heel wrang zijn als TVM hier van gaat profiteren.
  4. naomie70

    naomie70 Active Member

    Ik ben het met jullie eens dedeut en lisan. Ik vind deze verhalen ook een beetje vreemd. Eerst riepen ze inderdaad heel hoog van de toren dat ze bij elkaar wilden blijven. Wat er ook zou gebeuren. Nu ontstaan er dus blijkbaar wel scheurtjes. Wel jammer en ik weet ook niet of ik dat wel zo'n slimme zet vind. Juist de hele ploeg samen maakten ze allemaal zo sterk en goed. Nu kom je toch weer in een nieuwe omgeving terecht. En met alle respect voor TVM, daar heerst toch meer een allround cultuur. Dus ja, ik weet niet wat ik hiervan moet vinden. Als Jac zijnde, en ook als gehele ploeg, zou ik wel teleurgesteld zijn in beide heren. Had ook wel iets meer loyaliteit van hun verwacht. Maar goed, blijkbaar wegen op zulke momenten andere argumenten toch zwaarder.

    We moeten maar gewoon afwachten hoe dit allemaal verder gaat lopen.
  5. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Je bedoelt dus dat je vindt dat Groothuis en Kuipers voor "het grote geld" zwichten. Maar als Control straks geen geld meer heeft om trainingskampen in de Alpen, baanhuur in Erfurt, een weekje van het ijs af in de Spaanse zon en vliegtickets naar de wereldbekerwedstrijden in het Verre Oosten te betalen zou ik ook gaan voor een ploeg die dat wel kan betalen.

    Het is misschien een beetje overdreven, maar het is niet zo zwart-wit.
  6. dedeut

    dedeut Well-Known Member

    Dat bedoel ik onder andere ja. De reden waarom ik dat zeg is omdat dit in het artikel staat:

    De trainingskampen kunnen dus wel degelijk nog betaald worden. Het is alleen salaris dat ze zouden moeten inleveren.
  7. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Ah, dat had ik niet gelezen.
  8. KlaasJan

    KlaasJan New Member

    9 ton aan begrotingstekort ga je niet goedmaken met het inleveren van wat salaris. Ik weet niet hoeveel de mensen bij control verdienen, maar het lijkt me niet dat zo'n groot tekort met wat inleveren van salaris gedicht gaat worden. Ik ben benieuwd naar hoe het gaat worden in de schaatswereld. Buiten de grote ploegen TVM en Control zijn er natuurlijk nog veel meer verschuivingen gaande. Er is de ploeg Hofmeier, zij hebben op dit moment volop keuze. Dan is er nog APPM, zal hier nog wat veranderen? VPZ, een herstart onder een andere sponsor? En zonder een extra 6e ploeg staan er nog steeds veel mensen op straat. Even een rekensommetje:

    seizoen 09/10
    TVM:9
    Control: 10
    VPZ: 11
    Hofmeier: 9
    APPM: 8

    Totaal: 47

    In seizoen 09/10 waren er 47 schaatsers in een commerciele ploeg. APPM is dan wel geen A of B ploeg, toch reken ik hen onder een commerciele ploeg. Trainingsfaciliteiten zijn immers aardig gelijkwaardig.

    Met het wegvallen van VPZ en het inkrimpen van Hofmeier en TVM vallen er dus veel plekken weg.

    Seizoen 10/11:
    TVM: 7?
    Control: 10?
    Hofmeier: 4-6
    APPM: 8, zal met hun budget wel niet echt groter kunnen worden.

    Zoals het nu staat zijn er dus nog maar (in het gunstige geval) 31 plekken in een serieuze ploeg. 16 minder dan vorig jaar!!! Nu zijn er natuurlijk een paar mensen gestopt, maar er zijn ook een aantal namen die mogelijk hun aantrede doen in de commerciele wereld, mensen die hier in ieder geval in thuishoren. Ik noem een Renz Rotteveel en een aantal schaatsers uit Jong Oranje. De echt grote namen gaan wel een ploeg vinden. Maar een heel peleton van subtoppers staat vooralsnog zonder ploeg. Ik noem maar eens wat:

    Natasha Bruintjes, Pim Schipper, Jacques de Koning, Beorn Nijenhuis, Jorien Voorhuis en Diane Valkenburg.

    Volgens mij zijn er toch echt nog 2 ploegen nodig om het Nederlandse schaatsen op een hoog niveau te laten blijven. Nog een commerciele ploeg zoals VPZ dat was. En dan vanuit de KNSB een opleidingsploeg, zoals dat vroeger was (in de goeie oude tijd :wink: ). Nu is VPZ op zoek naar een nieuwe sponsor. Vanuit het KNSB kamp blijft het akelig stil, ik ben erg benieuwd of de KNSB hun verantwoordelijk gaat nemen in het onderhouden van de brede Nederlandse schaatstop.

    Er moet nog een hoop gebeuren en dat terwijl de weken dat de trainingen beginnen nu beginnen.
  9. Lars-Lover

    Lars-Lover Active Member

    Het was voor mij toch wel een verrassing om te lezen dat Groothuis en Kuipers overwegen een eventueel contract met TVM aan te gaan :eek: Zij zijn toch wel de laatsten waarvan ik dat had verwacht! Al staat er dan nog niets vast. Maar ja, anderzijds snap ik ook wel dat als TVM hen meer salaris te bieden heeft dat ze overwegen over te stappen naar TVM. Wel jammer voor Control, aangezien ze aan hun, mochten ze besluiten te vertrekken, toch een paar hele goede rijders verliezen.
  10. Monique

    Monique Well-Known Member

    Ik vind het wel bijzonder dat Groothuis en Kuipers serieuze gesprekken met TVM gaan voeren, had echt verwacht dat de Control ploeg bij elkaar zou blijven. Maar ik vind het wel kort door de bocht om te zeggen dat ze dan dus voor het grote geld gaan. Wie weet wat er allemaal achter de schermen speelt. Jac Orie zegt dat er op de trainingen niet wordt bezuinigd, maar ze zijn bijvoorbeeld ook nog op zoek naar een vervanger voor Floor van Leeuwen en misschien zien ze de nieuwe trainer niet zitten of is er geen geld voor een nieuwe trainer. Of weten ze wie de nieuwe assistent van Kemkers wordt en zien ze die juist heel erg zitten. Dit zijn uiteraard ook allemaal speculaties, maar ik wil alleen maar even illustreren dat er heel andere redenen kunnen zijn waarom Groothuis en Kuipers naar TVM zouden kunnen gaan.

    Als dat doorgaat, vraag ik me nog sterker af of Ireen bij TVM zal blijven of dat er überhaupt nog een vrouwenploeg zal zijn bij TVM.
  11. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Het is een budgetkwestie. Als er geen andere sponsor komt en ze willen blijven, dan zal iedereen in de ploeg misschien wel meer dan een derde van zijn salaris moeten inleveren. Dat gaat natuurlijk veel te ver.

    Het nog een jaar doorgaan van Timmer was natuurlijk ook niet ingecalculeerd.
  12. wereldrecord

    wereldrecord New Member

    En snap ik nog steeds niets van de KNSB. Als veel goede rijders nog geen ploeg hebben, zou ik als bond toch m'n verantwoordelijkheden nemen. Je gaat me toch niet vertellen dat mensen die goede klasseringen rijden op een toernooien straks geen ploeg hebben. Vooral als je al kijkt dat het allrounden bij de vrouwen niet al te breed is, lijkt het me toch verstandig om een soort van vrouwen allroundploeg te hebben. Anders zie ik het somber in voor het vrouwelijke allround schaatsen
  13. speedskater24

    speedskater24 New Member

    Nog een verontrustend bericht

    DSB-schaatsploeg liep deal met nieuwe sponsor mis
    Gepubliceerd: 19 maart 2010 14:29 | Gewijzigd: 19 maart 2010 14:39
    Door onze redacteuren Danielle Pinedo en Maarten Scholten

    Rotterdam, 19 maart. De succesvolle schaatsploeg van coach Jac Orie en olympisch kampioen Mark Tuitert is in oktober vorig jaar een lucratieve sponsorovereenkomst met het bedrijf ArboNed misgelopen.

    De ploeg verkeert nu in financiële problemen en dreigt schaatsers kwijt te raken aan de rijkere TVM-ploeg, de formatie waarvan drievoudig wereldkampioen en olympisch kampioen Sven Kramer de kopman is.

    Onder druk van co-sponsor Mats, een bedrijf waarvan schaatsster Marianne Timmer en haar echtgenoot Henk Timmer ambassadeur zijn, ketste de deal af, zegt Henk Heetebrij, voormalig manager van de DSB-schaatsploegen, waartoe de ploeg-Orie tot het faillissement van DSB behoorde. Dit wordt door verschillende betrokkenen bevestigd.

    „Mats trok bij de onderhandelingen een te grote broek aan”, zegt Heetebrij aan de vooravond van het laatste schaatstoernooi van het jaar, de WK allround in Heerenveen. „Ze wilden te snel scoren met hun bedrijf.”

    Na het faillissement van de bank van Dirk Scheringa moesten de DSB-schaatsers en hun begeleiders op zoek naar een nieuwe werkgever. De langebaanploeg van coach Orie (met Timmer, Tuitert, Simon Kuipers, Stefan Groothuis, Margot Boer en Annette Gerritsen) vond vlak voor het begin van het schaatsseizoen een nieuwe sponsor in Control. Het bedrijf in interim-management betaalt echter aanzienlijk minder dan ArboNed in de ploeg wilde steken. Naar verluidt zou het om een bedrag van ruim 3 miljoen euro gaan. DSB stak als sponsor ruim 2,5 miljoen in de ploeg van Orie.

    Mats werd voor één seizoen co-sponsor. Nu die laatste overeenkomst afloopt, is de ploeg ondanks een succesvol seizoen nog altijd naarstig op zoek naar een nieuwe co-sponsor.
  14. De Keizer

    De Keizer Well-Known Member

    Ik denk dat een probleem waar het Nederlandse schaatsen tegenaan loopt, is dat slechts een beperkte hoeveelheid schaatsers een vrij zekere commerciele meerwaarde heeft die investeringen in een eigen commerciele schaatsploeg vanuit marketing oogpunt rechtvaardigen. Kramer is natuurlijk een magneet voor sponsors en ook bijvoorbeeld Wust is absoluut interessant. Maar wie herinnert zich niet de zoektocht van de gevestigde wereldtopper en op dat moment net olympisch kampioen Bob de Jong na de spelen van 2006?

    Gelukkig blijven ze behouden voor de schaatssport, maar wat heeft Hofmeier de afgelopen winter nu gehad aan de sponsoring van Jan Bos, Natasja Bruintjes, Gretha Smit en een paar subtoppers?

    Als je een matige eredivisieclub sponsort voor 1 miljoen euro per jaar, dan ben je ieder geval 34 weekenden verzekert van i.i.g. 15 min prime time aandacht bij de NOS, 90min in beeld bij Eredivisie Live en menig foto in voetbalblad of krant. Stop je 1 miljoen euro in een schaatsteam dan moet je hopen dan jouw schaatsers zich door matrixen en skate-off heen worstelen, want anders is het aantal weekenden dat je in beeld bent beperkt tot de Nationale kampioenschappen. En dan hebben we het nog niet over de hoeveelheid afzeggingen. Ooit een voetbalclub horen besluiten om een competitiewedstrijd over te slaan, om op trainingskamp te kunnen gaan? Kortom een groot risico dus. Bovendien is de aanhang van individuele schaatsers (uitgezonderd Kramer) erg beperkt. Er komen niet 10.000 mensen naar Thialf omdat men puur en alleen fan is van bijv. Bruintjes. Voor tv-kijkers geldt hetzelfde.
  15. Payday

    Payday Well-Known Member

    Ik denk dat velen in dit forum een te rooskleurig (naief?) beeld hebben van trouw. Ongetwijfeld zal een Groothuis bij Control blijven voor een lager salaris als hij de zekerheid krijgt dat hij wereldkampioen wordt. Die zekerheid is echter door niemand te geven. De enige zekerheid die je met een handtekening kunt realiseren is keiharde valuta op je rekening. En als je daarvan bij TVM aanzienlijk meer kan krijgen dan bij Control dat zet je toch die handtekening bij TVM lijkt me. Als iemand als Kuipers of Groothuis naar TVM gaat dan blijft hij toch nog steeds dezelfde schaatser. Het lijkt af en toe wel of de overgang naar TVM gelijk staan aan het begraven van al je ambities. Ik zou het wel weten als zelfbewuste schaatser. Ik heb zoveel vertrouwen in mezelf dat ik er vanuit ga dat ik ook bij TVM goed kan presteren en dat dat dan ook nog voor een mooie som geld is, is ook niet onbelangrijk. Je hebt als schaatser niet zo heel veel financiele oogstjaren.
  16. dedeut

    dedeut Well-Known Member

    Aangezien dit argument waarschijnlijk ook gedeeltelijk aan mij gericht is, even een reactie:

    Ik snap je argumenten in principe wel. Natuurlijk is het altijd een afweging tussen verschillende factoren. Stel je kans op sportief succes bij TVM als sprinter* neemt met 5% af maar je kunt wel 50% meer loon krijgen. Dan kan ik me inderdaad voorstellen dat je zegt; de kans is wel heel klein dat ik minder sportief succes ga krijgen door mijn overstap dus ik stap over. Begrijpelijk.

    Echter, waarom doet Tuitert dit dan niet? Ik neem aan dat Tuitert, Kuipers en Groothuis in principe in hetzelfde schuitje zitten (al heeft Monique natuurlijk gelijk dat je nooit weet wat er precies speelt). Het punt dat ik wil maken is dus: Gegeven dat Tuitert, Kuipers en Groothuis in hetzelfde schuitje zitten vind ik de instelling van Tuitert bewonderenswaardiger dan die van Groothuis en Kuipers die sportieve belangen (hoewel, zoals gezegd, begrijpelijk in sommige situaties) inleveren voor andere belangen.

    *(niemand zegt dat TVM gelijk staat aan het begraven je ambities. Het argument is dat TVM in principe een allroundploeg is)
  17. em1205

    em1205 New Member

    De deut:
    Echter, waarom doet Tuitert dit dan niet? Ik neem aan dat Tuitert, Kuipers en Groothuis in principe in hetzelfde schuitje zitten (al heeft Monique natuurlijk gelijk dat je nooit weet wat er precies speelt). Het punt dat ik wil maken is dus: Gegeven dat Tuitert, Kuipers en Groothuis in hetzelfde schuitje zitten vind ik de instelling van Tuitert bewonderenswaardiger dan die van Groothuis en Kuipers die sportieve belangen (hoewel, zoals gezegd, begrijpelijk in sommige situaties) inleveren voor andere belangen.

    Misschien is het wel zo dat als er een paar zwaargewichten vertrekken de financiele tekorten bij control afnemen, als er een kleinere ploeg is, is er ook een kleiner tekort. Het kan ook zijn dat de situatie bij Control toch niet meer zo harmonieus is als in het begin ( de rijders zijn toch elkaars tegenstanders ). Het zijn juist de rijders die aan het einde van het seizoen met lege handen stonden die nu met een andere ploeg praten.
    Voor het publiek is het ook wel zo leuk dat de concurrenten bij het sprinten niet uit 1 ploeg komen of 2, maar dat er straks 3 ploegen zijn die goede sprinters in huis hebben.
  18. nino

    nino Member

    Misschien wil TVM Tuitert niet.
    Voor de Olympische Spelen al heeft Arjen Bos contact gezocht met schaatsers van Control. Dat was toen een enorme rel. Kemkers heeft zich publiekelijk en bij Orie verontschuldigd vooor die gang van zaken.
    Misschien heeft Bos wel contact met Groothuis en Kuipers, maar niet met Tuitert gezocht. Bijvoorbeeld omdat Tuitert te oud wordt bevonden, of misschien omdat hij nog een oude fittie heeft met Kramer.
  19. dedeut

    dedeut Well-Known Member

    @nino en em1205: Het is zeker mogelijk dat dit de redenen zijn waarom Tuitert niet met TVM in gesprek is. Ik zeg dan ook dat mijn redenering alleen opgaat als Tuitert, Kuipers en Groothuis in hetzelfde schuitje zitten. Of dat zo is blijft natuurlijk speculeren. Wat dat betreft is het misschien inderdaad niet zo verstandig om schaatsers om deze bij voorbaat al te 'veroordelen'.
  20. Krizz

    Krizz Well-Known Member Medewerker

    Misschien heeft Tuitert als Olympisch Kampioen een duidelijk beter contract gekregen tov Kuipers en Groothuis van de Controle-ploeg ... en tja.. de mogelijk wat gespannen relatie tussen Sven en Mark zou ook zomaar kunnen meespelen.
    Sportief succes is ook direct gerelateerd aan financien... ook aql word er nu gezegd dat trainingskampen etc als eerste betaald worden.

Deel Deze Pagina