Keuze nieuwe combi noor

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door jeroen ten Brink, 22 feb 2010.

  1. jeroen ten Brink

    jeroen ten Brink New Member

    Hoi.
    Ik ben vorig jaar weer begonnen met schaatsen en heb het goed te pakken.
    Ik heb toen in een opwelling nijdam combi noren gekocht.
    Als je wat fanatieker wordt is dat echt geen fijn schaatsje.
    Dus ik ben opzoek naar iets beters. Ik kan buiten de anwb test van vorig jaar geen test of product vergelijking vinden.
    Ik blijf wel recreant en zal het liefst buiten op natuur ijs schaatsen en af en toe een baan op zoeken, dus een combie achtige noor lijkt mij een goede keus.


    De opties zijn:
    Raps hertz v4
    Raps v8
    Viking combi noor 1
    Zandstra ving 1692
    Evt een die ik niet ken..
    Wie kan mij adviseren??

    Grt jeroen
  2. martwest

    martwest New Member

    *Moet* het een combi zijn?
  3. jeroen ten Brink

    jeroen ten Brink New Member

    Hoi. Niets moet maar dat schijnt het makkelijkste te zijn qua steun, warmte e.d.
    Maar vertel waarom evt iets anders. sta open voor breede info
  4. martwest

    martwest New Member

    Ik heb jaren aangemodderd met 1 maat te grote schaatsen. Alleen op natuurijs. Dat was niets.
    Dit jaar is in onze buurt een 400m baan geopend en ik had mezelf beloofd dat als deze eenmaal open was, ik serieus wilde gaan schaatsen. Vanwege het gebrek aan pasvorm van m'n oude schaatsen, dacht ik ook aan een combi.
    Ik kreeg echter een ander advies: maak het je niet "zogenaamd gemakkelijk". Met die combi's verwen je jezelf op een verkeerde manier. Begin eens op Viking Marathons I. Een maat te klein. En leer het daarop goed.
    Dit bleek een prima advies want ik schaats er nu inmiddels een seizoen op. Heerlijk! Geen kou, prima pasvorm en steun genoeg. Ik denk dat ik hier ook het komende jaar nog op schaats en dan overstap naar klappers met een echt goede schoen.
    Maar ik ben vooral op de baan te vinden, nauwelijks op natuurijs, dus wellicht scheelt dat in de overweging.
  5. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Om met jouw woorden te spreken: Als je wat fanatieker wordt zijn dit echt geen fijne schaatsjes.
    Ik betwijfel of het kwaliteitsverschil met je huidige Nijdams groot is. Al die softboots lijken misschien comfortabel, maar bieden in de praktijk weinig steun en comfort en je krijgt er net zo goed blaren in. Vanwaar je beslissing om voor combinoren met softboots te gaan?

    Gaat het je om een oplossing voor een enkel keertje een uurtje schaatsen of wil je echt lekker toeren en kilometer vreten wanneer er natuurijs ligt? Ben je een schaatsnomade of een incidentele schaatser? Als je echt lekker comfortabel op natuurijs wilt gaan touren zijn de kluunschaatsen wellicht een goede optie. Zat gebruikers op het forum die er ervaring mee hebben. Verder wel eens overwogen om schoen en ijzers apart te kopen in plaats van een kant en klare schaats?
  6. jeroen ten Brink

    jeroen ten Brink New Member

    Ok ik ga eens in een speciaal zaak rond kijken.
    Ik wil voornamelijk buiten schaatsen maar ben zeker geen schaats nomade ;-0

    Alvast bedankt hiervoor.
    Grt jeroen
  7. Goverman

    Goverman Member

    Mwah... ik heb zelf de Zandstra 1692 en ik heb er geen centje pijn aan. Schaatst heerlijk, met name op natuurijs. Met mijn ongetrainde lijf zonder enige schaatsvaardigheden heb ik vorige week twee tochten op natuurijs uitgereden. Okay, het was in totaal 'maar' 35 kilometer, maar dat is meer dan ik in de 14 jaar ervoor heb geschaatst.

    Blaren: geen last van gehad met die Zandstra's... Wel heb ik blaren van échte noren (Viking Marathon Speciaal), maar die had ik dan ook niet zonder oefening op slecht natuurijs op blote voeten moeten proberen... Nadat ik mijn hakken open had gereden trok ik de Zandstra's weer aan en voila: de rest van de tocht (15 km. nog te gaan) reed ik ook zonder pijn uit. De volgende dagen geen spierpijn o.i.d.

    Wél moet ik zeggen dat ik - omdat ik de techniek wil gaan leren - bovenstaande paar echte noren heb gekocht. Volgend seizoen op les (de cursussen zaten nu vol) op de echte noren. Bij natuurtochten trek ik echter wel weer de Zandstra's aan, omdat ze lekker zitten, warm zijn en je minder last hebt van slecht ijs omdat je enkel vaster zit. Misschien gruwelen de technisch goede rijders ervan, maar goed, het gaat er natuurlijk om waar je je het lekkerst op beweegt. Ik ga in ieder geval voor twee sporen:
    1. techniek aanleren (echte noren);
    2. zonder zorgen lekker op natuurijs tochtjes maken (comfortabele combinoren)
  8. ronv

    ronv Member

    hoi kan helemaal meekomen in jouw verhaal heb zelf ook eerst noren van het merk eagle (lekker goedkoop) nooit lekker op kunnen schaatsen waren me dus eigenlijk te krap aan de zijkant plus het feit dat ik mijn enkelbanden vroeger er bijna afgescheurd heb(niet met schaatsen btw) dus ook niet genoeg steun eraan had.heb ik sinds eind vorig jaar de Zandstra ving 3592 combi klapschaatsen gekocht en moet eerlijk zeggen nog nooit met zoveel plezier op het ijs gestaan als dit seizoen ben dus ook bezig met een cursus om de techniek onder de knie te krijgen.helemaal geen last van blaren spierpijn of wat dan ook en mijn conditie is nu ook niet om over naar huis te schrijven vorige week zelfs meegedaan met een 4daagse waarvan ik op de3e dag smorgens ook nog in kardinge (groningen) 2,5 uur op de baan heb geschaatst.gebruik nu alleen de klapfunctie eigenlijk nog de eerste paar keer eerst een paar rondjs met vaste schaats maar dat heb ik opgegeven met klap schaatst zoveel beter
  9. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Ah kijk, hierboven melden zich de ervaringsdeskundigen al!
    Daar heb je veel meer aan dan mijn assumpties, Jeroen. Zo te horen zijn de Zandstra-Vings hiermee een serieuze optie geworden.

    Op een van de door jou genoemde Raps-modellen heb ik in een grijs verleden eens een uurtje gereden, louter uit nieuwsgierigheid. Het zat verre van comfortabel. Na 30 minuten snel uitgetrokken. Raps maakt zeker ook goede schoenen hoor, maar deze dingen zien er comfortabeler uit dan ze zijn. Daar trappen nogal wat mensen in. Ik zou in zo'n geval nog liever op zo'n zwarte plastic Viking combinoor rijden.
  10. georgemidwoud

    georgemidwoud New Member

    Een combinoor is niet echt geschikt om de schaatstechniek onder de knie te krijgen. Heb er zegge en schrijven 1 les op gedaan en merkte meteen al dits is niks! Daarna overgestapt op de Zandsta 7545, is al een stuk beter maar is nogal vrij zwak in schoenvorm. Bij het oefenen op bochtentechniek lag ik bijna plat met mijn enkel op het ijs. Zwakke enkel volgens de leraar, slechte schoenen volgens mij (eigenwijs misschien). Ben daarom vandaag naar Ter Aar gereden en een bezoekje gebracht aan vdhoorn. Wilde eigenlijk de Viking Marathon proberen en aanschaffen maar was helaas niet in mijn maat verkrijgbaar. Ben uiteindelijk gezwicht voor de Viking Marathon Thermo Breed daar ik vrij brede voeten heb. Nadat de schaatsen uit de oven kwamen en ze naar mijn voeten waren gevormd had ik toch sterkere enkels dan ik dacht. Conclusie is toch dat een goede schoen het hele werk is, ga ze morgenochtend eens lekker uitproberen. Trouwens vdHoorn kan ik zeker aanbevelen, nemen echt de tijd voor je en hebben nog wel het eea op voorraad liggen.
  11. jeroen ten Brink

    jeroen ten Brink New Member

    Vandaag in de stad hier langs gegaan: http://www.watersportcentrumoosterhaven ... age=winkel
    Had deze winkel als tip gekregen van wat oude en zeer ervaren schaatsers.
    Prima service en omdat het rustig was hadden ze ook alle tijd voor me.
    Ik heb een stuk of 7 verschillende schoenen aan gehad en ook duidelijk gemaakt hoe ik het schaatsen wil beleven (liefst buiten, en vooral voor de lol;-)
    Heb een paar termoplast schoenen aan gehad, gewone schoenen (viking) en combie's. Natuurlijk ook gekeken naar de prijzen.
    Uiteindelijk zat de raps voltage xt het lekkerst en een v8 mes eronder waar de verkopende schaats freak nog ruim een half uur aan het fijn tunen en bij slijpen is geweest.
    De service was optimaal zeg maar;-)
    Ben benieuwd hoe ze op het ijs voelen.
    Grt jeroen
  12. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Klinkt goed. Wanneer ga je die nieuwsgierigheid bevredigen?
  13. jeroen ten Brink

    jeroen ten Brink New Member

    Morgen ochtend in kardingen en bij redelijk weer vrijdag op flevo on ice;-)
  14. ijsmonster

    ijsmonster Member

    en? 8)
  15. jeroen ten Brink

    jeroen ten Brink New Member

    Ja ja Al sinds woensdag middag ziek bleee.
    Dus laat even op zich wachten..
    Als ik van de week weer wat beter ben wellicht een avond schaats sessie op kardinge.
    EErst even opknapen
  16. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Waarom niet? Ik heb er wel eens een paar keer op gereden en kon er beter op uit de voeten dan op bijv. een Raps Voltage. Nu heb ik er ook wel langer dan slechts 1 uurtje op gereden, afgezien daarvan kon ik allang schaatsen. Ik heb eigenlijk best zin om weer eens een keer op een paar combinoren te gaan crossen. Gewoon... voor de lol :twisted:
  17. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Je draagt ze toch wel alvast in bed, hè? :twisted:
  18. ronv

    ronv Member

    voorlopig blijf ik lekker op mijn combiklappers rijden (nouja voorlopig seizoen is bijna voorbij) donderdagavond nog een keer naar kardinge oefenen. En vrijdag de laatste les die in het teken staat van tijdrijden ben benieuwd wat mijn rondjes doen.Afgelopen zondag met mijn dochter ook nog even geweest heb voor de aardigheid even met zo'n treintje meegereden en moet zeggen dat veel me heel niet tegen. Ik ben best wel trots op mezelf a zeg ik het zelf. Ter afsluiting van het seizoen ben ik ook op 21 maart nog van de partij in kardinge benieuw of ze ter afsluiting nog iets doen daar.

Deel Deze Pagina