Nieuw in de wereld van het schaatsen...

Discussie in 'Techniek & training' gestart door Arij, 22 feb 2010.

  1. Arij

    Arij New Member

    Hallo allemaal!

    Wie mn stukje heeft gelezen in 'even voorstellen', weet misschien een beetje mijn verhaal. Ik voetbal nu, maar wil daar mee stoppen, al die agressie en het gescheld op het veld, daar heb ik het wel mee gehad. Daarnaast wil ik eigenlijk ook meer sport dan spel en heeft dus de OS mij een duwtje in deze (schaats) richting gegeven.

    Het kijken van schaatsen vond ik altijd al geweldig en zo nu en dan op het natuurijs 'rond dollen', maar verder heb ik geen ervaring met schaatsen. dus nooit op een vereniging gezeten ofzo.

    Ik ben hier denk ik net 2 of 3 dagen op het forum, maar heb al zo veel gelezen over bochten, techniek, snelheid maken en noem maar op, dat het einde al bijna zoek is voordat er ook maar een begin is, bij mij.
    Ik besloot dus om hier maar een begin te maken, en wil jullie dus vragen om me een beetje op weg te helpen...

    Over mij:

    Serieuze schaats ervaring: 0,00%
    K neem snel dingen op, leer dus ook snel.
    Wil om te leren is er altijd.
    Heb altijd gevoetbald. Van belang??
    18 jaar jong.

    Ik heb dus ook absoluut geen idee van waar te beginnen als ik zou gaan schaatsen (tuurlijk op een vereniging gaan), maar wedstrijden rijden lijkt me dan nog niet echt de bedoeling. En hoe zijn de wedstrijden geregeld? Heb je elke week een wedstrijd? Of om de zoveel tijd? Kan je les krijgen? Hoe ziet een training eruit?

    Kortom, ik wil zo veel mogelijk weten voor wat nu (in deze fase, zal ik maar zeggen :p) relevant/belangrijk is...

    Alvast bedankt! :D
  2. Tjark

    Tjark Active Member

    Bij een vereniging gaan is voor velen leuk: je rijdt iig dan met een aantal mensen van je eigen niveau. Maar er zijn ook schaatsscholen, die dus geen vereniging zijn. Sommige mensen vinden dat veel prettiger. Waar 't iig wel om gaat, is dat er iemand is die jou aanwijzingen en feedback kan geven, een trainer/docent dus. Mocht je studeren, dan kun je kijken bij een studentenschaatsvereniging in de buurt. Als je niet in de buurt van een baan woont, kan een vereniging in je eigen plaats ook leuk zijn: je rijdt dan met meer mensen naar de baan voor trianing.

    De inhoud van een training hangt erg af van je niveau. In het begin zal het meer les dan training zijn. Schaats je wat beter, dan wordt 't meer training dan les. Vergis je niet: ook met les voel je zeker dat je wat doet, maar je ben niet (primair) bezig met bv je conditionele aspecten, maar met het toeeigenen van de techniek.

    voor wedstrijden moet je op de meeste banen een licentie hebben voor een seizoen. Daarnaast is het dus afhankelijk van welke baan hoe de wedstrijden zijn. Sommige banen (b.v Nijmegen) mag iedereen elke 2 weken een wedstrijd rijden. Op andere banen zijn er soms (alleen) wedstrijden voor een bepaalde klasse en heb je minder vaak een wedstrijd. Het is juist leuk om vanaf het begin wedstrijden te rijden: je ziet dan hoeveel je vooruitgaat!
  3. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Ik zou eerst lekker bij een schaatsschool een aantal lessen gaan nemen. Je ontmoet dan vanzelf echte schaatsers. Voor je virtuele contacten kun je hier op het forum terecht. Als je het schaatsen leuk blijft vinden kun je bij een vereniging gaan rijden. Meestal organisseert zo'n vereniging trainingen op uiteenlopende niveau's. Veel verenigingen zijn ook in de zomer actief met alternatieven om de conditie op peil te houden. Jouw basisconditie zal door het voetballen behoorlijk goed zijn, vermoed ik: veel intervallen.

    Aan een clubwedstrijd deelnemen is altijd mogelijk (zonder licentiegedoe), mits die vereniging zoiets organiseert. Marathonwedstrijden worden meestal niet in de vorm van een clubwedstrijd georganiseerd. Er zijn ook verenigingen die alleen lekker met elkaar willen toeren en geen belangstelling hebben in wedstrijd rijden. Veel rijders ook raken pas later geïnteresseerd in het rijden van wedstrijden. De eerste stap lijkt mee een goeie basis: schaatsschool dus :)
  4. Arij

    Arij New Member

    Bedankt voor jullie reacties!

    Begrijp ik dat je met een schaatsschool dus ook nergens aan vast zit? Inzoverre, je gaat bijvoorbeeld een cursus volgen van een jaar?! Om de techniek te leren, zowel theoretisch als praktisch...
    Na zo'n jaar, kun je dan kijken hoe je het vind en of je wedstrijden zou willen gaan schaatsen en dan alsnog bij een vereniging aansluiten.

    Het is dan sowieso mijn bedoeling om wedstrijden te gaan schaatsen als ik daar 'klaar' voor ben en niet zomaar een beetje rondjes te gaan rijden...Van wedstrijden wordt je alleen maar beter lijkt me.

    Vraagje over niveau's:

    Wat moet ik me voorstellen bij niveau's? Dat gaat neem ik aan op leeftijd en op hoe snel je schaatst/goed je bent...Dus bijvoorbeeld leeft. cat. 16 tot 19, en dan dat weer onderverdeeld in hoe goed je bent?
    En t is een beetje lastig te vragen deze vraag :p, maar wanneer ben je goed? Ik bedoel, hoe groot is het verschil tussen goed schaatsen en uitstekend schaatsen? En valt dat eventueel te halen voor iemand die (pas) op zn 18e begint met schaatsen.... En k weet het dat is nog zo ver weg, maar ik wil gewoon zoveel mogelijk weten/...
  5. Goverman

    Goverman Member

    Schaatsen is een leuke sport, ik ben er zelf ook net aan begonnen (wil les nemen, bij een vereniging gaan e.d.), maar vind jouw keuze wat opmerkelijk.

    Je zegt dat je de sfeer op en langs het veld niet leuk vindt, maar over het spel zelf hoor ik je niet iets negatiefs zeggen. Daar kan ik me wat bij voorstellen. Maar... schaatsen is niet direct een teamsport, in tegenstelling tot voetbal. Bovendien is het een paar maanden per jaar écht leuk (al begrijp ik uit dit topic dat er alternatieve activiteiten zijn om de conditie op peil te houden). Als je een teamsport dus leuk vindt, dan kun je overwegen om een andere sport met een bal te doen. Er is keuze te over. Denk eens aan hockey, volleybal, korfbal. Zelf doe ik sinds anderhalf jaar aan hockey en de sfeer is stukken relaxter dan bij voetbal. Op het veld bloedfanatiek, langs het veld deel je zelfs je kratje bier na afloop.

    Nadeel is wel dat het wat blessuregevoeliger is dan schaatsen, maar dat is met alle fysieke sporten zo. Goede scheenbeschermers, een bitje en een tube arniflor lossen het meeste leed wel op. En weet je wat het mooiste is? Als het vriest dan kun je niet op kunstgras spelen (te hard en te glad, net beton...), maar, dan kun je dus mooi op het ijs staan. :) Eigenlijk vullen ze elkaar dus perfect aan. En als je de smaak echt te pakken krijg dan kun je zelfs ijshockey nog overwegen ;)
  6. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Met een schaatsschool zit je nergens aan vast. Je kunt eventueel ook overwegen om een paar losse (privé) lessen te volgen, aangezien de cursussen voor dit seizoen al in januari zijn gestart. Voordeel is dan je dan de onverdeelde aandacht van de docent krijgt. Je kunt dan bepalen of het bij 1 keer blijft, waarop je de nadruk wilt leggen tijdens die les etc. Als jij bochten wilt leren, vraag je dat gewoon. Dan wordt daar de nadruk op gelegd. (Bochten leer je niet in 1 les van een uurtje, maar je kunt een goede start maken tijdens zo'n privéles)

    Hoe schaatsscholen hun cursussen opzetten is verschillend. Er zijn er die 1x per seizoen een cursus aanbieden van 20 weken. Een aantal andere biedt 2x per seizoen een cursus aan van 11 lessen. In dat laatste geval kun je in één seizoen doorstromen van beginnend schaatser naar de gevorderdencursus, of -zo je wilt- het bij die ene cursus laten en meteen bij een vereniging gaan rijden omdat het allemaal erg goed bevalt :) Bij een schaatssschool gaat het hoofdzakelijk om de techniek, hoewel er ook wel cursussen zijn waarin vrij stevig getraind wordt met een aantal technische tips.

    Je hoeft niet per se via een schaatsschool naar een vereniging door te stromen hoor. Je kunt het één, het ander, of allebei tegelijk doen. Ik zelf zou voor de eerder genoemde aanpak kiezen. Het is hoe dan ook leuker wanneer je met een doel rijdt en niet doelloos rondcrosst. Overigens mag je gerust wedstrijden gaan rijden wanneer je nog maar net begonnen bent hoor. Niveau's zijn er zowel op tijd als op leeftijd. Wat je je erbij voorstelt, klopt.

    Je bent goed wanneer je je goed voelt :) Sommigen moeten daarvoor goud winnen, anderen rijden niet eens een PR (Persoonlijk Record), maar hebben toch het gevoel dat het lekker ging en dat ze er plezier in hebben. Wat een ander van jouw kwaliteiten vindt... och. Daar zou ik me niet druk om maken... Doorgaans vindt iedereen het altijd tof wanneer iemand een PR rijdt. Of je het nu met 10 seconden verbetert of met 6 honderdste. Langebaanwedstrijden rijd je eigenlijk alleen tegen jezelf; je probeert jezelf constant te verbeteren.
  7. Arij

    Arij New Member

    ^ laatste stukje vind ik mooi. Dat is natuurlijk ook zo, 'je bent goed wanneer je je goed voelt'. En wat me zeker ook aantrekt is dat je jezelf telkens probeert te verbeteren, dat is bij andere sporten natuurlijk ook zo, maar minder concreet. Ik wil mn eigen prestaties kunnen meten. Bij een teamsport is het vaak zo, dat als het team niet goed loopt, loop jij zelf ook niet goed, je bent nou eenmaal een team. En een sport kies/laat je niet vallen op 1 'ding' er zijn natuurlijk meerdere factoren die dat bepalen, maar ik ben er vrijwel zeker van dat ik deze stap wil gaan zetten.

    En dat stukje van een studentenschaatsvereniging is trouwens ook een goed idee. Wil in September een opleiding gaan doen, ben er nog niet helemaaal uit wat het wordt, maar 'bewegingstechnologie' in Den Haag is een grote 'kanshebber'.
  8. georgemidwoud

    georgemidwoud New Member

    Een schaatsschool kan ik je zeker aanbevelen. Ben zelf dit jaar begonnen met schaatsen en met een cursus leer je toch wel wat meer en beter dan zomaar schaatsen. Zo komen de belangrijke zaken als wat schaatsen nu precies inhoud (glijden, houding, stand schaatsen etc) aanbod, leer je van medeleerlingen etc.
    Daarnaast merk je dan na een aantal weken dat je hele manier van schaatsen veranderd, dat je een beter evenwicht krijgt en dat je steeds harder gaat.
    Was zelf helemaal geen schaatsliefhebber en ben eigenlijk gaan schaatsen omdat mijn dochter van 9 op les wilde en ik het zonde van mijn tijd vond om een uur te gaan staan wachten. Moet ondertussen wel mijn mening helemaal bijstellen, vind het geweldig om te doen en de sfeer op en rond de ijsbaan is altijd plezierig. Sta nu gemiddeld 4 uur per week op de schaats.
  9. martwest

    martwest New Member

    Yep - hier nog zo een.
    Heb ook lessen genomen, daarnaast 3 uur per week op de baan en volgend jaar beslist bij een vereniging.
    Had ik veel eerder moeten doen...
  10. Arij

    Arij New Member

    Oke, bedankt allemaal tot zover!

    Bij de uithof in Den Haag zul je vast wel lessen kunnen nemen, daar eens informeren, tenzij iemand nog iets anders weet in de buurt van Rotterdam...
  11. HA01761

    HA01761 Active Member

    Breda? Ligt eraan aan welke kant van R'dam je zit.
  12. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Je komt uit het voetbal. Hoeveel blessures (knie/enkel) heb je gehad?

    Dat heeft wel wat invloed op je stabiliteit en hoeveel extra je moet oefenen. Misschien heb ik wel een te negatief beeld van voetbal maar ik heb soms het idee dat het meer om het schoffelen en schoppen gaat dan om het spelen met een bal ;)
  13. Arij

    Arij New Member

    Heb (gelukkig) nooit (zware) blessures gehad aan mn knie of enkel. Loop momenteel even met last van mn rug, maar loop daarvoor bij de fysio en zit verbetering in.

    En idd soms wordt er meer geschopt dan gevoetbald, ook zo'n rede dat ik het 'zat' ben.

    Breda is voor mij trouwens niet echt interessant, kwa 'reistijd' dan. In Zoetermeer zit ook een schaatsschool zag ik op internet, maar weet niet wat een betere keuze zou zijn... Den Haag/Zoetermeer...Voor de reistijd maakt het iniedergeval niet uit...
  14. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Mooi zo! Blessurevrij zijn is altijd mooi :)

    Dan zou ik idd een baan bij je in de buurt opzoeken, een paar schaatslessen nemen en kijken of het bevalt. Als je de zomer door wilt komen staan hier op het forum wel genoeg trainingsvormen en oefeningen :)
  15. sjeve schaats

    sjeve schaats New Member

    schaatsschooltje/lessen op de ijsbaan leuk. Als je van plan bent een beetje serieus te schaatsen dan heeft een vereniging veel meer te bieden. Wat te denken van een zomerprogamma wat trainen betreft, bijv. op de racefiets 's zomers voor de liefhebbers. Ijsbaan gebruik tijdens verenigings -uren is vaak een stuk rustiger als de lessen die op de ijsbanen gegeven worden door de commerciele bedrijven. Het kostenplaatje hiervan voor slechts vaak een les of tien is hoger als lid voor een jaar bij een schaatsvereniging.
  16. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Bij een verenigingetje voor het zomerprogrammaatje als liefhebbertje op je racefietsje is leuk :twisted: , maar als je nog niet weet of je schaatsen echt leuk vindt lijkt me -zoals hierboven reeds vermeld- een goede opstap prettiger en uiteindelijk juist minder kostbaar. Het blijft namelijk echt niet bij lidmaatschapsgeld wanneer je 'serieus' wilt schaatsen.

    Het houdt in de meeste gevallen in: lidmaatschap, trainingskaart. licentiekosten. Ook die verenigingsuren en de trainers moeten namelijk betaald worden. Daarnaast heb je nog je materiaal. Dat kunnen schaatsen van een tientje zijn, maar ook een stel van rond de 1000 öro (en daarop rijden echt niet altijd de beste schaatsers :wink: ). Veel verenigingen stellen de aanschaf van clubkleding verplicht: wederom een kostenpost.

    Uiteindelijk zul je wellicht wat vaker willen schaatsen dan die 1 of 2x een uurtje per week bij je vereniging. Ook dat kost geld en dat wordt niet afgedekt door je trainingskaart. Bovendien heb ik vaak genoeg op momenten gereden dat het zelfs rustiger was op publieksuren dan op trainingsuren. Dat hangt o.a. een beetje van de desbetreffende ijsbaan af.

    Ik probeer je niet te ontmoedigen hoor; een vereniging is zeker aan te bevelen wanneer je echt enthousiast bent, maar een volledig beeld van de opties is wel zo prettig. Gelukkig kun je bij vrijwel alle verenigingen vrijblijvend een keertje (een paar keer) vrijblijvend meetrainen. Zoiets is bij een schaatsschool weer wat lastiger. Daarentegen zou je bij een schaatsschool een paar privélessen kunnen nemen en daarna kunnen besluiten wat je wilt gaan doen. Instructeurs bij schaatsscholen zijn -als het goed is- zelf vaak schaatsgekken en zij zouden je daaromtrent ook prima kunnen adviseren. Zelf zou ik de voorkeur geven aan enige basis eer ik me bij een vereniging zou aansluiten, omdat je je anders zo'n hark voelt tussen al die mensen die al veel meer schaatservaring hebben.
  17. Arij

    Arij New Member

    Mij lijkt het inderdaad gewoon een goed plan eerst een aantal lessen te nemen. Sowieso Om wat techniek te leren en te kijken of het echt wat voor me is. Maar als je bij een vereniging gaat, zul je idd gelijk materiaal moeten kopen, terwijl je het misschien helemaal niets vind.
    Als blijkt dat ik het echt leuk vind en er mee dooor wil gaan, kan ik altijd nog naar 'het serieuze' overgaan.

    Ik ga nu op zoek naar schaatsscholen in de buurt en even wat informeren, vragen kan immers altijd.

Deel Deze Pagina