remmen lukt niet

Discussie in 'Techniek & training' gestart door georgemidwoud, 10 feb 2010.

  1. georgemidwoud

    georgemidwoud New Member

    zoals sommige al gelezen hebben ben ik een beginnende schaatser en volg een cursus in Hoorn. Momenteel gaat het schaatsen lekker en sta gemiddeld 2 tot 3 keer per week op de schaats om mijn techniek te verbeteren. Heb momenteel Zandstra,s nylon en daar kan ik goed mee remmen. Het lukt me ook om met de ijzers over het ijs heen te glijden etc. De zandstra's zijn een laag model. Omdat ik straks verder wil op hoge noren heb ik een set overjarige Raps Flyers gekocht. Nou schaatsen lukt vrijwel niet meer, de ijzers zaten voor mijn gevoel diep in het ijs, ijzers leken wel spoorrailsen. Heb de ronding laten aanpassen en de ijzers wat beter onder de schoen gezet....maar het remmen lukt me niet. Ik krijg de schaats totaal niet schuin, het ijzer grijpt meteen in het ijs en dan slaat de enkel dubbel, ook bij de minst geringste schuine beweging vreet het ijzer meteen in het ijs. Nu denk ik dat deze ijzers een stuk dunner zijn dan die van de Zandstra's maar waarom lukt mij het remmen niet meer? Of...zijn deze schaatsen totaal niet geschikt voor mij? Als ik daarna weer op de zandstra's ga dan heb ik een halve baan nodig om de schaatsen weer op het ijzer te krijgen want ik heb totaal geen grip meer en mijn schaatsen schieten alle kanten op.
  2. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Misschien zijn de Rapsen wel scherp! :shock:
    Ik weet niet hoe je normaliter remt mar ik neem aan dat je een soort Schneepflug maakt (punten van de ijzers naar elkaar toe en de achterkanten van de ijzers (je hakken) duw je naar buiten: / \
    Probeer eens te remmen met 1 ijzer dwars, waarbij je je gewicht op het andere ijzer houdt en slechts langzaam op het dwars gezette ijzer verplaatst: | \
    In eerste instantie glijdt het dwarse ijzer dus onbelast mee over het ijs. Houd je gewicht goed achterop.
  3. Tjark

    Tjark Active Member

    Even een klein puntje veiligheid: leer altijd dan remmen met 1 ijzer / | ipv | \
    Waarom? Als je 't je zo aanleert, kun je straks ook 'automatisch' parallel remmen op deze manier //
    En in die richting remmen is veiliger dan de andere kant op ( \\ ) omdat je dan (als je nog geen 100% controle hebt) de baan in schiet met snellere rijders.
  4. georgemidwoud

    georgemidwoud New Member

    Ik heb van alles geprobeerd, maar wat ik met mijn andere schaatsen wel kan lukt met deze gewoon niet. Het is net alsof ik een putbull aan de schoenen heb zitten. De messen van deze ijzers zijn ook een stuk dunner dan de andere schaatsen. Ben tot de conclusie gekomen dat deze schaatsen niet voor mij bedoeld zijn, teveel nadelen en na 3 keer avondjes een half uur rijden met veel tegenzin rondgereden. Deze gaan in de verkoop.
  5. HA01761

    HA01761 Active Member

    Waarom zou je willen remmen? :mrgreen:

    Nee serieus, is remmen het enige waarbij je last hebt?
    Het 'dubbel slaan' van je schaatsen bij het remmen kan ik alleen verklaren
    -daardat je nieuwe scherper zijn dan je oude ooit geweest zijn
    -je nog niet gewend bent aan de lagere schoen van je nieuwe.

    Heb je al eens iemand laten kijken naar hoe je schaatst? Al eens een instructeur of trainer geraadpleegd?
  6. georgemidwoud

    georgemidwoud New Member

    IK heb 1x per week les en volgens mijn leraar heb ik de slag al aardig te pakken. Het ijzer onder deze schoenen bijten als het waren meteen in het ijs, als ik
    het ijzer ook maar een mm verkeerd neerzet dan schiet het meteen in het ijs de verkeerde kant op. Als ik wil remmen dan hapt het ijzer zich meteen vast in het ijs en dan sla ik als het ware over de ijzers heen. Schuiven, glijden of wat dan ook doen ze niet. Ik heb de stand van het ijzer al wat gewijzigd en dat was voelbaar beter, een andere ronding erin laten zetten (was 18, nu 23) en laten slijpen. Ook een verbetering maar remmen....nope!
    (kan natuurlijk ook aan mij liggen!!). Wel zijn de ijzers een stuk dunner en voelen daardoor ook vlijmscherp aan, zal ze eens opmeten. Misschien ben ik wel te zwaar en druk ik de ijzers teveel in het ijs :mrgreen:
  7. Taan

    Taan Member

    wow! Zoveel grip wil ik ook wel. :D Moet ik mijn viking speciaal toch maar verkopen.
  8. georgemidwoud

    georgemidwoud New Member

    Mijn Zandstra's hebben een ijzerdikte van 1,5mm. De Raps zitten rond de 1,1/ 1,2
    Daarnaast volet het ijzer van de Zandstra aan naar ijzer... :eek: en die van de Raps lijken naar aluminium te voelen (begrijpen jullie het nog :D )
  9. georgemidwoud

    georgemidwoud New Member

    Vandaag iemand uit mijn groepje gesproken die V8 ijzers onder zijn schoenen had. Ook deze had problemen met het remmen en dat de ijzers scherper aanvoelden. Waarschijnlijk zal het dus komen omdat we van vrij brede ijzers naar wat dunner gaan.
  10. ijsmonster

    ijsmonster Member

    ok maar... lukt het je nu een beetje? Heb je de tips uitgeprobeerd?
  11. georgemidwoud

    georgemidwoud New Member

    Zaterdag heb ik dus geprobeerd om // te remmen, ging voor de groep die stond te kijken vol op mijn plaat :shock: :shock:
    De Raps heb ik aan de kant gelegd, de schoen doet me te snel pijn aan de enkels. Morgen maar weer eens opnieuw proberen.
  12. Tinuz

    Tinuz New Member

    Probeer anders eens met een hekje op de krabbelbaan zo / / te remmen. Dan krijg je een beetje het gevoel en dan kan je misschien de stand van je voeten bij het remmen wat aanpassen.
  13. berga

    berga New Member

    niet opgeven hoor!!!


    In het begin met de klappers had ik ook veel problemen .

    gooi je je lichaam wel goed in de strijd bij het remmen? als je je gewicht meer achter je schaatsen verplaatst is het over je schaats vliegen(als ik het goed begrijp doe je dat) bijna onmogelijk de meer grip de verder achter je schaats je moet hangen.

    welke dagen train je op de baan? ik train ook veel op de westfries .

    Groet jBerga
  14. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Tja... Toch nog maar eens goed die tips lezen waarom je hebt gevraagd...
  15. georgemidwoud

    georgemidwoud New Member

    Vanavond in de westfries gereden en vooral bezig gehouden met het remmen. Het lukt me nu wel maar het zit hem toch denk ik in de ijzers, moet er veel meer druk op zetten om te remmen. Maar de tips die jullie gegeven hebben hebben me wel geholpen om beter te gaan remmen.
    Op de een of andere manier vindt ik ze gewoon niet lekker om op te schaatsen, ze lijken wat op de V8 maar de flyers zijn een ouder type.
    Ga van de week maar een informeren bij een schaatswinkel, wordt toch wel tijd voor een goed stel schoenen en ijzers.
  16. georgemidwoud

    georgemidwoud New Member

    Inderdaad, gewicht gooide ik er verkeerd in. Gewoon verkeerd aangeleerd vooral te maken met balans, nu veel zekerder geworden dus durf nu wat meer.
    Trainen is wel een groot woord voor mij hoor :D , voornamelijk dit seizoen bezig om het schaatsen goed onder de knie te krijgen en dan van het voorjaar beginnen met skeeleren. Ik rijd zaterdag's rond 12 tot 15 en meestal dinsdag of donderdagavond (soms beiden).
    Opgeven doe ik niet, heb als doel gesteld dat ik binnen 2 jaar op de binnenbaan lekker mee kan gaan rijden.
  17. berga

    berga New Member

    Dacht ik al ;)

    zo kan je elkaar een beetje helpen he , toch handig zo'n forum !!

    suc6 verders

Deel Deze Pagina