EK allround + sprint 2017

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 18 dec 2016.

  1. Kristian

    Kristian Active Member

    Thanks. When I think of "meerkamp", I am thinking of skaters than can choose between several combinations. A little bit vague.
    Next years "experiment" with the EK i find unnecessary. Especially TP and TS really. Contest between 3 or four countries?
    (good night. off to work now...)
  2. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Dan kunnen we net zo goed alles opdoeken en één keer per jaar een WK afstanden houden. Commercieël gezien totaal onaantrekkelijk.
  3. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Alles opdoeken hoeft niet, ik vrees dat we wel moeten accepteren dat niemand meer allround traint en nooit meer iemand allround gaat trainen.



    Wat je dus moet doen is: zoeken naar een toernooi dat afstandsspecialisten wel acceptabel vinden. En op een heel enkele schaatser na wordt de 10km gewoon niet meer acceptabel gereden. En de schaatser die dan wel een 10km kan, rijdt vaak een 500m op damesniveau. Dus je hebt de keus: schrap de 500m en maak er een lange afstandstoernooi van (dan kun je bijvoorbeeld de 3000m toevoegen ipv de 500m) of schrap de 10km om het nog allround te houden en voeg een 3000m toe. Of maak een toernooi voor sprinters met inhoud en vervang de 10km door de 1000m (lijkt me niets, maar is een optie). In alle drie de formats die ik noem zijn er schaatsers te bedenken die het goed of in elk geval acceptabel kunnen doen op alle afstanden zonder er speciaal voor te trainen. Een schaatser die een goede 500m en een goede 10km kan rijden zonder er speciaal voor te trainen is gewoon een enorme zeldzaamheid, zulke heb je er hooguit 3 per generatie en dus hou je een toernooi zonder diepte over.
    Yuskov vindt dit leuk.
  4. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Ik denk dat de ISU terug wil naar 4 tijdrit-afstanden: de 500, 1000, 1500 en 5000m. Bij het WK junioren zijn dit nu de afstanden, daar is de 3000m mannen al geschrapt. Dat was ook het oorspronkelijke idee voor het EK. Ze gaan nu echt niet de 3000m opwaarderen tot een volwaardige senioren-afstand. Bij het laatste congres is de ISU overruled door de leden en kregen we in plaats van minder toernooien en kwam er zelfs nog een EK sprint bij. Ik ben zeer benieuwd of de ISU vast blijft houden aan de oorspronkelijke lijn en de Onzalige Vierkamp toch gaat introduceren.

    De Onzalige Vierkamp heeft natuurlijk niets te maken met het concept van beste schaatser, zoals het allrounden ooit bedoeld is geweest.
    Duif vindt dit leuk.
  5. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Is alleen maar bedoeld om een EK afstanden te introduceren (maar dan wel meteen zonder de 10km) met als neventoernooi een vierkamp. Ze hopen er natuurlijk op dat het EK afstanden blijft hangen om zo de rest de nek om te kunnen draaien. Als de KNSB slim is gaan ze nu het EK gebruiken voor echte vernieuwing, bv. de moderne driekamp. En die valt ook veel beter met een EK sprint te combineren qua tijd. Slaat dat aan dan kun je het WK ook omzetten.
  6. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Maar intussen heeft ook het allrounden zelf niets meer te maken met de vraag wie de beste schaatser is.
  7. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Ik prefereer nog eerder een combinatie van 1500-3000 en 5000.
  8. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Misschien niet wie de beste is, maar nog steeds wel wie de meest complete is.
    Vergelijk het met wielrennen. Froome/Quintano zijn de beste ronderenners, maar Sagan is zonder twijfel de beste.
  9. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Zonder twijfel? Bij jou misschien, maar dat is zeker geen uitgemaakte zaak, aangezien velen de rondes toch echt als summum zien.
  10. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Ik geloof niet dat er al een wereldkampioen allround is die niet het predikaat Beste Schaatser zou verdienen. Maar het dreigt wel, ja.

    Vraag is waarom je in zo'n geval uberhaupt nog een meerkamp zou organiseren. Door het schrappen van alle meerkampen ben je meteen van heel veel gedoe op de kalender af, en kun je gewoon elk weekend een wereldbeker organiseren, ook in deze echte wintermaand januari.
    Niet alle rijders zullen dan elke wereldbeker rijden, maar waarschijnlijk zullen meer rijders meer wereldbekers rijden op meer plekken in de wereld, zodat meer toeschouwers met schaatsen in aanraking komen, wat leidt tot meer aandacht van sponsors dan nu het geval is.
  11. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Of je houdt in november, december en januari wereldbekers, eind januari wereldbekerfinale, half februari WK afstanden, eind februari NK allround/sprint en in maart WK allround/sprint.
  12. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Op zich een goede indeling. Gaat natuurlijk nog steeds net als nu ten koste van de vierkampen (de toppers zijn dan niet meer in vorm), maar daar is niets aan te doen. Alle kwalificaties voor de WK's via de wereldbekers laten lopen. Gewoon alleen de top 16 van elke afstand naar het WK afstanden (en dat zijn dan persoonsgebonden plekken, niet af te geven aan een landgenoot) en de selecties voor allround/sprint op vergelijkbare manier als de selecties voor het EK dit jaar.

    Negatief puntje, wat er nu ook al is: volgens mij zit het grootste deel van het publiek in maart al met het hoofd bij het voorjaar en wielrennen.
    G1ant vindt dit leuk.
  13. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Met een om en om systeem pak je de titelinflatie flink aan: even jaren OS + WK afstanden, oneven jaren WK allround en WK sprint. Titels worden weer exclusief en geen gedoe meer met kampioenschappen in maart.
    Yuskov en G1ant vinden dit leuk.
  14. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Februari is verreweg de beste maand om het belangrijkste toernooi te houden. A) Dat ligt op twee derde van het seizoen. Dat geeft, vind ik, de mooiste spanningsboog. B) Het ook de olympische maand. Veel schaatsers willen in de niet-olympische jaren testen hoe ze moeten pieken. Wanneer op trainingskamp, bijvoorbeeld? C) Het is nog een echte wintermaand. Maart is dat veel minder. Dan krijg ik ook al zin in wielrennen.

    Ik ben ook voor het om-en-om systeem. Een WK afstanden eens in de vier jaar heeft misschien wel wat, al zal dat er nooit door komen. Dan krijgt het allrounden weer meer waarde: want het belangrijkste toernooi in de oneven jaren. En ook de wereldbeker zal belangrijker worden. Sommige landen zullen, bij gebrek aan het WK afstanden in de oneven jaren, hun subsidies gaan verdelen aan de hand van de wereldbeker.

    Voeg in de oneven jaren het WK allround en de WK sprint samen tot één toernooi. Zaterdag en zondag. 16 deelnemers per toernooi. Prachtige televisie met alleen maar topschaatsers. Organiseer daarnaast een weekend dat in het teken staat van de kwalificatie voor die toernooien. Dat wordt een wedstrijd voor de liefhebber, niet voor TV, met veertig schaatsers per toernooi aan de start waarvan er 24 ook een tien kilometer mogen rijden. Dagvullend programma van 9 uur 's ochtends tot 20 uur 's avonds, te volgen via een stream of in het stadion.
    Yuskov vindt dit leuk.
  15. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    4
    Zou jammer zijn, dan is het niet meer mogelijk om beide te doen.
    Ik zou er wel voor zijn om alle WK's in een tijdspanne van twee weken te doen (zie skieen). Daarna kan het seizoen afgesloten worden met een aantal worldcupwedstrijden, liefst in Calgary of SLC. Kunnen nog mooi wat WR's of PR's scherper gesteld worden.
  16. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Twee keer achter elkaar zonder noemenswaardige ploeg wereldkampioen en groene trui.
    Ik geef toe de Tour is het summum maar alleen op grond daarvan iemand tot beste rijder promoveren.
    Ik zei wel, de winnaar van een grote ronde is wel de meest complete. Maar dat is nog niet de beste, daar mag ook nog wel een klassieker bijkomen.
    fransvanbakel vindt dit leuk.
  17. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Het makat mij verder niet uit en ik vind Sagan persoonlijk ook de beste wielrenner, maar het is natuurlijk geen feit en bijzonder subjectief. Er zijn maar bijzonder weinig sporten waar je iemand feitelijk kan aanwijzen als de beste. Is het iemand die het meest constant presteert (worldcup winnaar), die een momentopname de beste is (WK), die het meest allround is (tijdrijden+klimmen+sprinten+baan+klassiekers+veldrijden)?

    Is Messi of Ronaldo de beste voetballer? Of toch iemand die in een veel minder team enorm veel scoort? Of toch een keeper? Ook totaal niet objectief aan te wijzen.

    Voor mij persoonlijk zal de beste schaatser ooit al snel uitkomen bij Kramer, omdat hij eerzucht, mentale weerbaarheid, trainingsdiscipline, techniek, altijd presteren, en het jarenlang aan de top staan combineert in 1 schaatser. Dat vind ik uniek, en vele andere gegadigden missen iets. Degenen die voor mij dichtbij komen zijn Shani Davis, Ard Schenk en Eric Heiden (hoewel de laatste eigenlijk een te korte carriere had), en bij de vrouwen Gunda Niemann en Wust. Maar he, niemand hoeft het er mee eens te zijn, want ik weet hoe subjectief ik ben.
    Laatst bewerkt: 20 jan 2017
  18. Wolfman

    Wolfman Active Member

    Gerrit , ik weet niet of Ireen blij is met jou classificatie.... :)
  19. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    En ook geen voorkeur voor afstanden boven allround of sprint klassement.
  20. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Wat heb ik gezegd over Ireen's classificatie

Deel Deze Pagina