starten

Discussie in 'Techniek & training' gestart door steph, 1 mrt 2007.

  1. steph

    steph New Member

    heej ik heb een probleem bij het starten.
    Als ik met starten oefen en bij de wedstrijden kan ik nooit goed weg komen. En daardoor lukt het niet om de eerste 100m lekker te rijden. Heeft iemand misschien een paar tips die ik kan proberen om sneller en gemakkelijker weg te komen bij de start???

    -xxx-jes Stephanie
  2. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    1e pas is een hele kleine, daarna korte serie 'rennende' pasjes en dan overgaan in schaatsslag. Niet teveel omhoog komen en je knieën naar voren gooien.
    Verder vooral véél oefenen ;)
  3. Lieke

    Lieke New Member

    starten is bij mij ook écht een ramp, (ik kan ook niet sprinten enzo) maar gewoon heeeeel veel oefenen, meer weet ik ook niet, dan kun je het in ieder geval een beetje beter maken
  4. Babe

    Babe New Member

    Ik hoorde laatst Bart Veldkamp iets roepen over een 'downstart', daar schijnt hij nogal voor te zijn. Is dat een idee?
  5. Archi

    Archi New Member

    Ik kan zelf wel redelijk openen, vroeger lukt mij het ook niet. Naar mijn idee zijn de volgende zaken het belangrijk voor goed starten:

    1. Zorg voor een stabiele starthouding, schaatsen niet te dicht bij elkaar.
    2. Gewichtsverdeling van 30 70 %, waarbij 30% het achterbeen is.
    3. Zorg er voor dat je bij het inzakken je achterste knie naar voren/binnen draait
    4. Maak je eerste passen klein.

    Demian,
  6. Lieke

    Lieke New Member

    en vooral punt 4 heb ik moeite mee, ik kan zowiezo dat hele felle gewoon niet, ik heb vrij lange slag en kan AB-SO-LUUT niet sprinten :S (ik kan ook met hardlopen en fietsen niet sprinten)
  7. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Lieke, in dat geval zit het 'probleem' in je bewegingspatroon. Niet teveel aandacht aan besteden maar gewoon proberen weg te komen, jouw kracht ligt duidelijk in de ronden :)
  8. Lieke

    Lieke New Member

    ik was ook zeker niet van plan omveel te sprinten:D maar je hebt inderdaad gelijk, hoewel ik wel probeer mijn start wat te verbeteren
  9. goldenpower

    goldenpower New Member

    je moet gewoon naar de lijn gaan en in de starthouding gaan staan. dan moet je diep in en uitademen. dan ga je door de knieen en ga je weg.
    hierbij moet je aan een trechter denken van klein naar steets groter maar probeer je knieen goed op te trekken. en van steeds fel naar iets minder probeer hoe verder je komt steeds meer je schaats naar binnen te sturen (aan het einde van je slag'
  10. Lieke

    Lieke New Member

    helaas is het niet zo simpel voor mij ok, dat naar de lijn gaan en in de starthouding gaan staan lukt nog wel, ;) maar dat fel is het probleem , probeer nu ook met lopen en fietsen daarop te oefenen, en hoewel ik niet verwacht echt goed te gaan starten en sprinten hoop ik in ieder geval iets beter te worden daarin (ik zie er ook echt tegenop om te gaan starten, ik vind het gewoon niet leuk!)
  11. Tjark

    Tjark Active Member

    _Daar_ zit al een groot probleem, zoniet het grootste ;)

    algemeen:
    Starten moet je gewoon oefenen. Ik vind het altijd zo raar dat mensen het zelf raar vinden dat starten bij hun niet gaat als ze 1 of 2x in de 5 trainingen een startje oefenen bijvoorbeeld... Starten leer je door veel te doen.

    Naast het ijs _zou_ je ook kunnen werken aan je maximaalkracht. Dus krachttraining op maximaal niveau (onder begeleiding) om de krachtexplosie te verbeteren
  12. Lieke

    Lieke New Member

    denk dat je daar inderdaad wel gelijk in hebt, hoe minder 't lukt, hoe minder leuk ik 't ga vinden:p
  13. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Ha! Ik weet wat je bedoelt. Ik ben ook absoluut geen sprinter, kreeg echter de volgende tip van een maat: probeer met je armen je ritme te bepalen als je wegrent bij de start. Je beenritme past zich vanzelf aan je armritme aan, niet andersom. En inderdaad: ik merkte dat als het ritme van mijn armzwaai hoog en fel is tijdens de start, het ritme van mijn achterpoten gezellig mee wordt verhoogd.

    Daarnaast: Veel doen, heeeel veel doen. Wordt echt steeds leuker als het een beetje gaat lukken. Het gaat dan ook steeds beter.
  14. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Wat een downstart is weet ik niet, maar de atletiekstart kan (volgens sommige bronnen) voor niet-sprinters gunstiger uitpakken. Die gewichtsverdeling lap ik altijd aan mijn laarzen. Volgens sommige bronnen is het 30 voor-70 achter, volgens andere bronnen weer andersom en iedereen wist het altijd wel weer beter wanneer ik ermee bezig was. Ik heb mijn eigen gevoel laten bepalen hoe ik het 'lekkerst' stond. Ik zit nu ongeveer op 55-45 en ik sta zaaaalig ;-) (stabiel).

    Bovendien wilde ik in veel gevallen zelf uitzoeken wat voor mij werkt. De tegenstrijdige verhalen omtrent bijvoorbeeld alleen al de rechter armhouding is interessant:
    - arm MOET dichtbij en gebogen, want dan ben je sneller weg...
    - arm MOET naar achteren gericht maar elleboog niet boven de rug uit...
    - ... (vul zelf maar in)
    En wat zie je als je goede starters observeert: ze doen het allemaal weer anders.

    Ik heb geprobeerd om al die dingen waaraan ik moest denken stap voor stap te integreren in mijn systeem (voor je uit kijken, buikspieren aanspannen, knieeen naar voren, laag blijven, enz). Tijdens een start is het voor mij niet mogelijk om op al die aspecten geconcentreerd te blijven.

    Ik heb het voor mij uit kijken geoefend door glijstartjes te maken, waarbij ik de kijkrichting (ik keek altijd omlaag :) ) oefende. Tijdens een glijstart hoefde ik me niet op het stilstaan (met bijbehorende aandachtspunten) te concentreren dus dat scheelde alweer... Ook trainde ik het wegrennen door middel van een variant op die glijstartjes, waarbij ik in stilstand rustig een paar passen begon te joggen (een soort pas-op-de-plaats) en dan geleidelijk aan een beetje vaart proberen te maken, zodat ik langzaamaan weg begon te joggen, hollen, rennen (blijven versnellen) ten slotte de overgang naar het ware glijden :).

    Veel blijven doen is wel de beste tip :D
  15. start

    wat vinden jullie van de amerikaanse start? :p
  16. Leon

    Leon New Member

    Het starten is naar mijn mening grotendeels ook een gevoels kwestie. Als je iedere schaatser observeert, starten ze inderdaad allemaal anders.

    Ik ben iemand van de start en niet van de volle ronde (n). Dit omdat mijn techniek niet naar behoren is in de bochten. Maar ik kan nog steeds niemand echt uitleggen hoe je moet starten. Ik ga staan en knal weg. Meer kan ik er niet over zeggen:S:S:S Als ik er over nadenk dan wordt het niks.

    Ik weet wel dat ik vroeger met mijn benen heel dicht bij elkaar stond, waardoor de eerste pas zo ontzettend groot was, dat ik hierdoor een groeischijf heb afgescheurd plus een geblesseerde lies. Het enige wat ik nu anders doe is mijn benen verder uit elkaar zetten en de eerste pas niet maken. ALLEEN MAAR DRAAIEN.


    Maar door tijdens de trainingen ontzettend vaak te starten zal het wel heel veel beter gaan. Daar sluit ik me ook bij aan. Als je niet start (twee keer of minder), dan wordt het niks ook.
  17. skaatser

    skaatser New Member

  18. casselt

    casselt New Member

    volgens mijn trainer moet je je gewicht een beetje in het midden verdelen zoals ijsmonster al zei.
    ik kan/kon het ook nog niet echt maar het gaat steeds beter dus idd veel oefenen
  19. MartijnBlaas

    MartijnBlaas Member

    zoals heel veel bij het schaatsen zijn er overal ander theorieën. Misschien ook belangrijk, is dat als je de eerste stap zet, je je heupen als het waren opent. En misschien wel het aller belangrijkste maak korte felle passen dus blijf explosief
  20. Maritaa.

    Maritaa. New Member

    Ik kan ook niet zo snel starten, ik ben ook echt geen sprinter.

    Maar je moet zorgen dat je een heel hoog ritme hebt bij je eerste paar passen.
    Je moet je knieen naar voren gooien en heupen erin gooien voor veel snelheid.
    En heel veel trainen.

Deel Deze Pagina