KNSB weert buitenlandse topschaatsers uit Nederlandse teams

Discussie in 'Lange baan' gestart door Kristian, 11 apr 2023.

  1. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    In Inzell worden buitenlanders niet geweerd, maar krijgt de Duitse selectie wel een voorkeursbehandeling. Dus dit soort keuzes worden elders ook gemaakt, maar misschien niet zo ingrijpend als dit besluit. Vanuit de doelstelling van de KNSB is het een te verwachten gevolg.
    Nogevendit vindt dit leuk.
  2. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Als het gaat om nationale selecties, ok. Maar in dit geval klinkjt het meer als een voorkeursbehandeling van commerciele teams die enkel schaatsers met een NL paspoort in dienst hebben, en het lijkt me sterk dat dat legaal hard te maken is. (of discriminatie van teams die wel buitenlanders in dienst hebben)

    Edit: toen iemand dit idee opperde bij de KNSB, zouden ze professioneel genoeg zijn geweest om eerst hun advocaat te laten kijken naar de legaliteit ervan? Ik gok van niet.....
    Laatst bewerkt: 12 apr 2023
    Nogevendit vindt dit leuk.
  3. Kristian

    Kristian Active Member

    The system has a structural unbalance. Dutch commercial teams where you can earn big money. Rest of the world (simplified) dependant on fundings from national olympic comittees in order to barely survive. Prize money? Nee.
  4. MAB

    MAB Active Member

    Dat is natuurlijk wel een andere situatie, daar komen buitenlandse ploegen een of twee weken langs dus natuurlijk wordt het baanschema niet voor hun omgegooid en krijgt de nationale ploeg voorrang. Maar in dit geval is Heereveen de thuisbasis van de Nederlandse teams waarbij straks een aantal rijders niet meer mogen meetrainen. Ik vind het een heel raar besluit.
  5. Jaco

    Jaco Active Member

    Alsof de KNVB Ajax gaat verplichten om Tadiç niet meer op te stellen, zodat Brobbey meer speeltijd gaat krijgen. Is misschien niet het beste voorbeeld, maar wel vergelijkbaar. Onzinnig.
    RodyTur10 vindt dit leuk.
  6. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Dit is ook wel een regel die met name de kleinere ploegen schaadt. Zoals een Team IKO of een Team AH-Zaanlander die amper aan Nederlandse toppers kunnen komen bij de mannen. En als ze die al hebben ''gekweekt'' worden ze weggelokt door een grotere topploeg die meer te bieden heeft. Remy de Wit kan heel leuk zeggen dat we in eigen land voldoende sparringspartners hebben, maar dat geldt slechts voor twee ploegen. IKO en AH-Zaanlander zijn ook ploegen die enorm willen opleiden en die dat vooral ook met succes doen, maar tegelijk hebben zij enorm baat bij één of twee buitenlandse toppers of blikvangers.

    De achtergrond van het besluit van de KNSB begrijp ik best (je wilt de buitenlandse rijders niet subsidiëren met beperkt budget dat voor Nederlandse topsporters is bedoeld), maar dit besluit werkt niet zoals de keuzeheren voor ogen hebben. Volgens mij is er al tijdje een regeling dat de Nederlandse topteams slechts een paar buitenlanders in dienst mogen nemen. Dat lijkt mij toch een prima waarborg om jezelf als bond te beschermen tegen teams die allerlei buitenlandse toppers erbij willen nemen. Welk mannelijk toptalent rijdt nu topteamwaardige tijden die geen plek vindt vanwege de aanwezigheid van bijvoorbeeld Swings of Mantia bij de topteams? Ik zie ze niet. Bovendien kunnen de teams met deels een buitenlandse identiteit zoals Novus of het nog te starten team van Johan de Wit, nu én straks gewoon vrij schaatsuren reserveren in Thialf (behalve de door de KNSB gereserveerde uren voor de topteams en talententeams - logisch!). De marathonteams kunnen op de combinatieuren ook gewoon in Thialf mét buitenlanders trainen (hetgeen het team van Anema reeds veelal doet). Het gaat echt maar om een paar uitzonderingen die met drie vingers te tellen zijn. Slechte zaak.

    Het is ook een beetje het kip en het ei verhaal. Profiteert Bart Swings nou vooral van de Nederlandse faciliteiten of profiteren zijn jonge Nederlandse ploeggenoten juist vooral van hem als sparringspartner? Gelet op al zijn ervaring en fysieke kwaliteiten denk ik met name dat tweede, hetgeen vanuit opleidingsperspectief voor diezelfde neo-senioren (geen ploeg die zoveel neo-senioren in dienst heeft als IKO) een prima uitruil is. Het is ook een reclamebord voor zo'n team om een jong talent te overtuigen om voor hen te kiezen, in plaats van een andere ploeg.

    Overigens werd eerst het verhaal gebracht dat de buitenlandse schaatsers niet meer op de topsporturen mochten mee schaatsen met de topteams. Die kon ik nog wel vatten, nu die uren immers worden gereserveerd door de KNSB en deels worden gesubsidieerd door NOC*NCF (grootste deel van de financiën komt natuurlijk van de licentiegelden van de topploegen). Daar was ook wel een oplossing voor te verzinnen, maar wat heeft de KNSB te zeggen over wie de commerciële ploegen in dienst mogen nemen en wie niet (junioren daargelaten)? Het is wel heel extreem als je je machtspositie als bond gaat gebruiken om licenties van topploegen te weigeren als ze een buitenlandse schaatser in dienst hebben. Terwijl buitenlandse schaatsers zonder Nederlandse topploeg wel gewoon gebruik mogen maken van de faciliteiten van Thialf buiten de topsporturen. Ik vat 'm niet helemaal.
    G1ant en mi vinden dit leuk.
  7. Mey

    Mey Well-Known Member

    Misschien moeten ze bij de KNSB even bet Bosmanarrest lezen?
  8. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Ik ben niet blij met het besluit, maar ik snap het wel. De KNSB is er voor de Nederlandse schaatsers en heeft als doelstelling om zoveel mogelijk te winnen. Dan ga je geen buitenlanders helpen, topsport is geen liefdadigheid. Dus ik snap best dat ze bij de KNSB achter hun oren krabben als ze zien dat bijvoorbeeld Bart Swings Nederlandse rijders verslaat. De medailles van Swings heeft de KNSB mede gefinancierd.

    Buitenlandse schaatsbonden opereren ook allemaal vanuit het belang van hun eigen schaatsers, al spelen dit soort kwesties daar eigenlijk nauwelijks. Daar wordt gewerkt met selecties die direct onder de bond vallen. Schaatsers worden daar door de bond of het Olympisch comité betaald.

    Nu even een stukje terug in de geschiedenis.

    In Nederland bestond dat systeem ook, maar is op enig moment besloten de weg van de commerciële ploegen in te slaan. Handig, want die commerciële ploegen kunnen zelf geldschieters werven en er valt voor schaatsers iets te kiezen. Zodoende konden er meer Nederlandse schaatsers hun brood verdienen met de sport. De rol van de KNSB is daarmee veranderd, maar niet uitgespeeld. Een commercieel team als Jumbo of IKO bestaat helemaal niet voor de ISU. De Internationale SchaatsUnie is, zoals de naam zegt, een Unie van schaatsbonden. Voor de schaatsunie bestaan er nationale bonden en rijders die onder een bond vallen, maar geen commerciële teams. De KNSB blijft dus een belangrijke partij, omdat zij bepalen welke rijders van de verschillende commerciële ploegen aan internationale wedstrijden deelnemen. Het lastige is dat de KNSB en de sponsoren niet dezelfde belangen hebben. De KNSB gaat voor Nederlands succes, terwijl sommige sponsoren het om het even is of een wereldkampioen uit Nederland of België komt, zo lang hun logo maar bovenaan het podium staat. De KNSB heeft naast topsport ook nog andere taken, zoals breedtesport en talentontwikkeling. Een sponsor van een commerciële ploeg interesseert talentontwikkeling doorgaans niets, omdat die sponsor toch maar een paar jaar actief is, dus die wil succes op korte termijn.

    Om die belangenverschillen te overbruggen is er een licentieovereenkomst, waarin een aantal zaken zijn vastgelegd. De precieze inhoud is niet openbaar, maar hieronder een opsomming van enkele zaken die daarin vermoedelijk geregeld zijn.

    * de sponsoruitingen bij internationale wedstrijden. De KNSB wil hun eigen sponsoren, zoals in het verleden KPN en Aegon, exposure geven omdat dat met name bij de boegbeelden van topsport mogelijk is. Bij de zaken die zij mede financieren, de breedtesport en talentontwikkeling is dat veel minder goed mogelijk. De beste plek op het pak, het linkerbeen, is wel voor de sponsor van de commerciële ploeg. De KNSB regelt verder de kleding voor de internationale wedstrijden.
    * bepaalde regels om de schijn van doping tegen te gaan. Zo mogen schaatsers van de ploegen geen medicatie voor medische indicatie krijgen.
    * De ijshuur in Thialf. Het is niet handig als elke partij dat afzonderlijk moet doen, omdat dat te duur is. Dus de KNSB betaalt dat en alle ploegen hebben toegang. Trainingskampen betalen de ploegen zelf.
    * De bepaling dat er maximaal 2 buitenlandse rijders in een team mogen zitten. (Volgens mij is er ook een bepaling dat er geen junioren in een profploeg mogen)

    Dat laatste is dus iets wat de KNSB wil aanpassen. Daar zullen ze met de profploegen uit moeten zien te komen.

    Wat verder niet vergeten moet worden is dat ze Swings en anderen natuurlijk geen stadionverbod voor Thialf kunnen opleggen. Buitenlanders kunnen uiteraard nog wel daar trainen, maar niet op de uren die de KNSB in het kader van de licentie-overeenkomsr gehuurd heeft.

    Misschien nog een side-note: 'is dit ooit eerder gebeurd?' Het antwoord daarop is ja. Shani Davis werd in de aanloop naar Vancouver 2010 geweerd uit Calgary waar hij met Canadezen samentrainde. De Canadezen wilden met een programma dat breder opgezet was dan alleen langebaanschaatsen, buitenlanders weren van hun faciliteiten, om zoveel mogelijk medailles te pakken bij de Spelen. Daar was ook veel gedoe over toen.
    G1ant vindt dit leuk.
  9. Elina

    Elina Well-Known Member

    upload_2023-4-12_20-27-47.png
    Ze dachten in Utrecht het is half april, laten we even aandacht vragen.,,

    We kunnen het contactformulier op de website van de KNSB invullen.
    Discriminatie, ongepast clubbeleid...
  10. SchaatsDaan

    SchaatsDaan Active Member

    Team Novus is een internationale ploeg, die trainen al op andere uren dus hebben Kersten & co hier geen last van. De uren worden betaald door de NOC-NSF, niet door de KNSB. Volgens mij betalen de profploegen wel ongeveer een kwart miljoen aan de KNSB om überhaupt een profploeglicentie te mogen hebben. Het lijkt mij dat de ploegen ook enige inspraak mogen hebben in hoe dit geld wordt besteed.
    Het lijkt mij een uitermate slecht idee om dit door te voeren. Het is niet zo dat er hordes buitenlandse schaatsers op de KNSB uren rijden, maar het gaat maar om enkele individuen (langebaan en shorttrack). Uiteindelijk wil je als topsporter winnen omdat je de beste bent, niet omdat je alle concurrenten hebt weggepest en gehinderd. Het is heel raar dat ze KNSB hier zonder overleg ineens een aankondiging over doet. Hier zullen ook de talenten die momenteel achter swings en Liv aan kunnen trainen de nadelen van merken. Al met al een kinderachtig besluit, hopelijk komen ze optijd tot bezinning. Volgens mij hebben een aantal beleidsvoerders totaal geen idee wat de huidige toestand van het mondiale schaatsen is...

    Verstuurd vanaf mijn Redmi Note 9 Pro met Tapatalk
  11. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

  12. Mey

    Mey Well-Known Member

    Dat gaat dan alleen om de ijshuur? Verder wordt Swings betaald door zijn werkgever en ik vind het moeilijk voor te stellen dat een kleine sportbond het europese recht terzijde kan schuiven en voorkomen dat hij in dienst wordt genomen.
    G1ant vindt dit leuk.
  13. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Dat Jumbo tegen is verbaasd mij enigszins. Ik weet toch vrij zeker dat ik Orie een paar jaar geleden zeer vergelijkbare teksten hoorde zeggen als De Wit nu doet. Misschien vinden ze het gewoon niet oke dat ze het door de KNSB opgelegd krijgen, maar zijn ze het inhoudelijk er wel mee eens.
    Duif vindt dit leuk.
  14. mi

    mi Well-Known Member

    Ik vind het van een ongelofelijk navelstaarderig niveau.

    Als je als KNSB en NOC-NSF zegt: wij staan voor de Nederlandse sporters en betalen niet mee aan ijshuur voor internationale sporters (een lijn die ik kan volgen) kun je ook zeggen: we vragen aan de Belgische bond, of aan de sponsoren van de Belgische sporter in kwestie een extra bijdrage.

    De KNSB en NOC-NSF hebben er zelf een groot belang bij dat het schaatsen een internationale sport is met voldoende buitenlandse concurrentie (anders ben je straks je Olympische status namelijk kwijt of wordt het onderdeel op de Olympische Spelen beperkt). Het is van groot belang dat sporters uit landen zonder goede trainingsfaciliteiten ook goed kunnen trainen (ergo: Bart Swings en Hanne Desmet). Als iemand als Bart Swings zich weet aan te sluiten bij een Nederlands commercieel team betekent dat per definitie dat hij/zij van een hoog niveau is, anders kom je daar helemaal niet tussen. Je zou juist in je handjes mogen knijpen. Stel een type Nils van der Poel is jarenlang heer en meester op de 5K en 10K en wil zich vanuit zijn financiële belang graag aansluiten bij een Nederlands team. Dan kunnen Nederlanders die de stap willen zetten met hem trainen en van hem leren. En kan een Vattenfall het sponsorschap van het noodlijdende Jumbo Visma overnemen ;). Zo maak je een sport internationaal, zo krijg je internationale sponsoren binnen en zo trek je alles naar een hoger en beter niveau.

    Alsof de Franse voetbalbond zou zeggen dat Messi niet meer in het Stade de France mag trainen.
    Echt....

    Dat Remy de Wit weinig succesvol is als 'eigenaar lastige gesprekken' van de teamonderdelen is bij deze overigens ook wel verklaard. Als dit je inzicht is in de internationale schaatssport, tja, dan verwacht ik ook niks.
    leenstrafan, chicagodude en G1ant vinden dit leuk.
  15. Kristian

    Kristian Active Member

    This discussion is symbolic on several levels.
    The message KNSB send with this is that "we want to win all the medals" (forgetting that then you risk to shoot yourself in the foot),
    In practice, Swings and hopefully Liiv, will manage the KNSB- change -- and in total numbers its not a big change. Down from 4 x 2=2 (!) to zero.

    What ought to be discussed is the moneyflow, or rather the canalization of it. The World Cup doesnt attract enough interest, and the championship model of today is not ideal either IMO.
    chicagodude vindt dit leuk.
  16. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Iets meer nuance in de reacties nu en Yuskov erbij als advocaat van de duivel vind ik wel fijn.

    Het is niet aan de KNSB om aan het belang van het internationale schaatsen te denken. Die moeten aan Nederland denken. Wij doen dat hier en wij maken ons zorgen. Maar van de KNSB kan je dat niet verwachten. Als ze dat gaan doen, dan wordt de sport folklore en dan vind ik juist dat je je Olympische rechten aan het verspelen bent.

    Dat de KNSB zegt dat broer en zus Desmet niet meer met het Nederlandse team mee mogen trainen, zou ik kunnen begrijpen. Omdat dat echt een Nederlandse selectie is. De coaches worden betaald vanuit NOCNSF-gelden, als ik me niet heel sterk vergis. Dat Liiv en Kersten niet meer mee mogen doen aan een trainingswedstrijd rondom het NK Afstanden of de WC-kwali's, zou ik jammer voor hen vinden, maar zou ik ook nog wel begrijpen. Dat is een KNSB-toernooi. En dat de KNSB danwel NOCNSF niet mee willen betalen aan de ijshuur van buitenlandse atleten gaat er bij mij ook nog in. Zoals mi terecht zegt: ga daarvoor dan gewoon in gesprek met andere schaatsbonden.

    Maar wie commerciële ploegen, die zichzelf bedruipen, op de loonlijst hebben, moeten ze toch zelf weten? Dat stukje snap ik echt niet.
  17. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Tsja. Je kunt je afvragen of het niveau van de Nederlanders omhoog gaat met minder buitenlandse trainingspartners.
    Er wordt gewezen naar de KNSB, maar aan de andere kant heeft Nederland met Thialf dan ook wel een moderne ijshal waar goed getraind kan worden. Kijken we naar Belgie, daar hebben ze misschien 23 orienterende studies naar de mogelijkheid om in potentie te kijken naar het aanwijzen van een locatie waar eventueel een schaatsbaan zou kunnen komen. Tsjechie doet ook op alle manieren hun best om van Sablikova een eenmalig lot uit de loterij te maken - na Erbanova al te hebben weggejaagd gewoon nog 10 jaar vast houden aan Petr Novak die met iedereen ruzie en niemand beter maakt - en ook dat alles zonder eigen baan.
    Er zijn maar een paar landen en banen waar je goed kan schaatsen. Dat de Olympische Spelen de laatste jaren ook niet voor aanwas in faciliteiten zorgen en de oude topsportbanen (Calgary bijvoorbeeld) steeds ouder en gedateerder worden, maakt dat het gat in trainingsmogelijkheden tussen individuele sporters steeds groter wordt. Dus Inzell en Thialf worden steeds populairder - die banen gaan, op kosten van de Duitsers (die er zelf niets goeds meer mee kunnen) en Nederlanders, met hun tijd mee en lopen dus steeds verder uit op openluchtbaantjes waar je je als Est, Fransman, Tsjech, Zweed of zelfs Italiaan anders mee moet vermaken. Die moeten dus eigenlijk wel richting banen als Thialf trekken om hun kansen op peil te houden.

    De ISU zou bijvoorbeeld een bijdrage kunnen leveren om zo de sport toegankelijk te houden voor individuen. De kracht van de sport ligt nu juist nog in de varieteit van nationaliteiten.
    leenstrafan vindt dit leuk.
  18. mi

    mi Well-Known Member

    Ontwikkelingshulp is iets anders dan dwarsliggen.
    Thialf kan enorm gebaat zijn bij meer internationale schaatsers die daar trainen en geld binnen brengen. Maak er (zeker met complicerende internationale faciliteiten) een verdienmodel van.

    Maar toen de Chinezen de Olympische baan voor zichzelf hielden vonden we (/ik) daar wat van. Waarom zou dit anders zijn?
    En waarom mag een commerciële instelling niet gewoon zelf bepalen wie ze aannemen.

    Net als in de zorg: marktwerking is alleen een zinnig model als het twee kanten op werkt.
    G1ant vindt dit leuk.
  19. Trymare

    Trymare Active Member

    Dutch skaters destroy the sport when winning like 50% of the medals. I hope they win less in the future, and that smaller countries can win more. But to achieve this, the interest in speed skating must grow internationally. Dutch skaters being less superior would increase that interest.

    I also hate it every time Norwegians win in cross country skiing. If its a duel between a norwegian and a polish athlete for example, i hope the pole will win. One month ago, there was a international race in skiing, and 10/10 in the top 10 were Norwegians.. not good at all.
  20. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Ik ben het met je eens hoor. Ik snap dat ze geen ontwikkelingshulp willen geven, maar ze slaan nu veel te ver door. Dat was ook het punt dat ik wilde maken.

    Ik ben inderdaad ook heel erg tegen tegenwerken. Gebeurt inderdaad steeds vaker, maar dat gaat in tegen alles waar sport voor staat. Buitenlanders moeten ook in Thialf kunnen rijden. Maar zij zelf, hun sponsoren (hun team dus) of hun bond moeten dan voor de kosten opdraaien. Niet de KNSB of NOCNSF. Maar dat is inderdaad iets anders dan wat nu gebeurt.

Deel Deze Pagina