Heftige reacties sociale media op gedrag/uitspraken sporters

Discussie in 'Olympische Spelen' gestart door chicagodude, 22 feb 2018.

 1. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Om nog wat extra info te geven:
  het beoordelen van iemand's algehele 'inseong' (ruwweg 'karakter') op basis van 1 incident door het publiek op social media neemt regelmatig vrij beangstigende vormen aan in Korea (misschien ook wel andere landen maar dat weet ik niet. In bijv. NL en de USA absoluut niet in dezelfde mate).
  Dit gebeurt vooral bij beroemdheden (popsterren/acteurs/sporters/politici [soms]) en gaat heel erg ver. Regelmatig wordt 1 incident aangegrepen om dat als 'bewijs' te nemen dat de persoon in kwestie in het geheel niet deugt en wordt dan op social media echt finaal afgemaakt. Het maakt na een incident ook vaak niet eens meer uit wat voor reacties die persoon geeft en of ze het proberen goed te maken, ze zijn vaak al voor het leven (of eigenlijk hun carriere) gebrandmerkt met een slechte 'inseong'.

  Mocht je een idee willen krijgen, dan kun je op Kramer's instagram account kijken wat voor reacties hij heeft gekregen nadat hij een spijtbetuiging in het Koreaans had gepost over het HHH incident, waarbij blijkbaar de 2 mensen die lichtgewond raakten Zuid-Koreaans waren. En dan vallen al die reacties eigenlijk nog redelijk mee.
  EDIT: ik zie nu dat hij naar het schijnt zijn IG instelingen heeft veranderd zodat je de reacties op zijn laatste paar posts niet meer kan lezen. ongetwijfeld gedaan door de reacties op dat bericht.

  Voor een aardige uiteenzetting, zie link

  Het is redelijk schrikbarend in ieder geval. Nou vind ik sowieso, ondanks mijn aanwezigheid hier, dat social media met haar anonimiteit meer negatieve dan positivee effecten hefet, maar dat geheel terzijde...disclosure: deel van de informatie komt van 2 Koreaanse vriendinnen.
  Hakkie2 vindt dit leuk.
 2. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Ben bang dat-ie zijn Instagram settings verder moet bijstellen (en niet alleen voor z'n laatste 3 posts) - de 'oorlog' wordt nu verderop gevoerd bij oudere posts (12 feb en eerder), ook tegen Blokhuijsen...
  chicagodude vindt dit leuk.
 3. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Als buitenlander kun je daar trouwens wel weer bovenop komen bij het Koreaanse publiek, dat is Christie ook gelukt. Voor een Koreaan is dat bijna onmogelijk.
  chicagodude vindt dit leuk.
 4. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Ja, je kan inderdaad zien wat voor soort algehele reactie er komt, zonder enige nuance of rationaliteit, maar pure haat bijna. De Koreaanse 'netizens' gaan helemaal los in dit soort gevallen net als bij BR Kim en lijken pas tevreden te zijn als de carriere (of erger) van de persoon volledig verwoest is.

  @Hakkie2 : dit soort online reacties zijn wel steeds erger geworden, en in Korea zal hij zijn reputatie niet meer kunnen redden denk ik. Geluk voor hem is dat hij dar uiteindelijk in zijn dagelijkse leven geen last van gaat ondervinden, i.t.t. BR Kim...

  Blokhuijsen's opmerking was trouwens te genant voor woorden en getuigt van een groot gebrek aan interculturele kennis en een grote blijk van 'mijn/westerse gebruiken zijn beter'.
 5. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Ja, Blokhuijsen was gewoon dom en arrogant. Die heeft het zelf over zich afgeroepen. Al praat dat de reacties natuurlijk niet goed.
  chicagodude vindt dit leuk.
 6. RodyTur10

  RodyTur10 Active Member

  Ik vind het wel tof van Blokhuijsen. Je kunt natuurlijk je mond houden als je te gast bent in een ander land, maar je kunt ook je nek uitsteken door wantoestanden te benoemen en zo die zaken bespreekbaar te maken met de hoop dat er wat verandert. Dat hadden ze in Rusland ook moeten doen en hetzelfde geldt voor de Nederlandse ambassadeurs van het WK voetbal in Qatar en voetballers of wielrenners in Saudi-Arabië of in de VAE.
  TheMayor vindt dit leuk.
 7. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Ja, maar dit is nu niet echt een misstand. Ze eten honden en behandelen ze niet al te best. Het zelfde doen wij met kippen en varkens, wat is het verschil?

  Als hij dat laatste ook erg vindt, kan hij beter dichter bij huis beginnen.
  Monique en ZeeKoei vinden dit leuk.
 8. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Nu zelf de gebeten hond.
  Ben het overigens wel met Jan eens (maar meer mbt de dierenmishandeling erachter, niet specifiek omdat het honden betreft), alleen niet de manier en het platform waarop en hij zijn ideeën kenbaar maakt.
 9. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Inderdaad, daarom ben ik tegen beide praktijken (maar daar gaat het nu niet om)
  Overigens is ritueel slachten in Nederland wél verboden.
 10. RodyTur10

  RodyTur10 Active Member

  Dat is lastig inderdaad. Persoonlijk trek ik mij het leed van honden meer aan dan van kippen of varkens, maar dat is subjectieve moraal.

  Als een Koreaan de bio-industrie in Nederland zou aankaarten en er schande van zou spreken, dan zou ik dat toejuichen.
 11. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Dat is het nu juist precies. Dat we in NL honden leuker vinden dan kippen en varkens betekent natuurlijk niet dat honden per definitie meer 'waard' zijn. Als Blokhuijsen vegetarier is en zich in NL over de bio-industrie uit zou spreken, dan was zijn opmerking al iets (maar niet veel) meer te billijken.

  Verder is het ook nog eens zo dat het consumeren van hondenvlees in Korea steeds minder voorkomt, iets wat we in NL iig niet van kip/varken/koe kunnen zeggen....
  G1ant en Hakkie2 vinden dit leuk.
 12. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Anyway, we raken volledig off-topic nu...:confused:
 13. Unplugged

  Unplugged Active Member

  Er is een verschil tussen frame en werkelijkheid. Landbouw en visserij moeten het in NL en EU altijd ontgelden. Als Greenpeace of Wakker dier een poepje laten is dat gelijk groot nieuws. Maar hoor en wederhoor wordt zelden toegepast.
  Duif vindt dit leuk.
 14. RodyTur10

  RodyTur10 Active Member

  Sorry, daar heb ik een handje van. Ik reageer op iemand anders zijn bericht en ineens heeft het onderwerp weinig meer te maken met het topic.
 15. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Inderdaad.
  PS: het ging (ook Jan) niet om het consumeren, maar om de (soms) afschuwelijke dierenmishandeling die daar aan voorafgaat
 16. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Oh, ik ben het wel met je eens dat er soms dierenleed hier wordt overdreven. Maar toch, het komt hier wel voor. En dan vind ik dat Blokhuijsen als hij als ambassadeur tegen dierenleed wil optreden, dat hij dan hier moet beginnen. Want werkelijk, ik zie 0% verschil tussen een varken en een hond.
  chicagodude, VorstM en strawbale vinden dit leuk.
 17. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Overigens hoop ik dat zijn vriendin alleen cosmetica gebruikt die niet op levende dieren is getest...
 18. Monique

  Monique Well-Known Member

  Ik schrik wel van de reacties van Koreanen. Ik dacht altijd dat het zo’n vriendelijk volkje was, maar dat valt me echt tegen. Ik vind het van zowel de TP ploeg bij de huldiging als van Blokkie dom wat ze gedaan hadden, maar ze bedoelden het verder niet echt verkeerd en als ze dan sorry zeggen zou ik zeggen dat het genoeg is. Maar blijkbaar daar niet.
 19. Unplugged

  Unplugged Active Member

  Heeft dit niet te maken met de schaamtecultuur in het Verre Oosten? Fouten maken is onvergeeflijk. Niet voor niets behoren de zelfmoordcijfers in Korea (en ook Japan) tot de hoogste ter wereld. Hoe vaak hoor je niet van afgezette politici dat ze er een eind aan maken.
 20. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Laten we niet vergeten dat er op social media ook wel een relatief erg grote groep rondhangt die zich vnl. bezighoudt met trollen, pesterijen, etc., en dan bedoel ik niet allen in Korea maar overal.

  De heftige reacties op de uitspraak van Blokkie kan ik me trouwens meer voorstellen dan op de actie van Kramer en co. in het HHH. Dat laatste was dommig maar uiteraard niet bedoeld om iemand te verwonden, en bovendien hebben ze voor zover ik weet zowel publiekelijk als tegen de gewonden excuses aangeboden.
  Blokkie heeft weliswaar een soort van excuses aangeboden maar eigenlijk was dat ook een verkapte manier van dezelfde kritiek leveren.
  Hakkie2 vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina