Heftige reacties sociale media op gedrag/uitspraken sporters

Discussie in 'Olympische Spelen' gestart door chicagodude, 22 feb 2018.

 1. RodyTur10

  RodyTur10 Active Member

  Ja, slimme gast :cool:.
 2. gerrit stevens

  gerrit stevens Well-Known Member

  Kippen en varkens worden gehouden om ten slotte gegeten te worden. Een hond is er voor de gezelligheid. Overigens heb ik zelf geen van drie.
 3. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  En als ze in een ander land besluiten dat je een hond houdt om op te eten en een varken of kip voor de gezelligheid, mag iemand uit dat land ons dan schofferen omdat wij varkens/kippen opsluiten, vetmesten in enorm korte tijd en dan en opeten?

  Ik zie echt het verschil niet. Het zijn alle 3 dieren. Niet meer en niet minder.


  Jij doet net als Blokhuijsen, je kijkt teveel vanuit westerse principes en doet alsof die superieur zijn.
 4. sanghwa _o_

  sanghwa _o_ Well-Known Member

  Ik wil me niet in deze discussie mengen, maar als iemand die zowel in China als Korea is geweest toch melden: het eten van hond is een langzaam verdwijnend randfenomeen. Van alle Koreanen en Chinezen die heb ik heb leren kennen (vooral jongeren, dat erken ik) schaamden de meesten zich voor deze traditie, al waren ze wel wat wrokkig dat men in het Westen zo boos wordt van iets wat voor hen een totaal marginaal randfenomeen is waar enkel nog een steeds kleiner wordende groep ouderen aan deelneemt. Iedereen die ik sprak zou overigens niet geïnteresseerd zijn het te eten, simpelweg door de opkomst van de hond als huisdier. (en die paar die het wel hadden gegeten toen ze heel jong waren vonden het niet lekker)
  Jeronimo1, strawbale en Monique vinden dit leuk.
 5. Monique

  Monique Well-Known Member

  Ik vind ook dat een beest een beest is en dat het dan niet uitmaakt wat voor beest het is. Ik zal zelf geen hond eten maar dat is niet uit principe, maar omdat ik het niet gewend ben en er totaal geen behoefte aan heb en het bovendien in Nederland moeilijk te vinden is. Als Blokkie nou een vegetariër was geweest dan had ik het beter gesnapt en dan had hij precies hetzelfde in Nederland kunnen verkondigen.
  Quarantenove vindt dit leuk.
 6. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  @sanghwa _o_ ik ben nooit in Korea geweest, maar op Chinese markten in het binnenland verkopen ze zeker nog honden voor eten. Misschien heb ik het ook wel gegeten, vlees is gelukkig vaak onherkenbaar. Ik heb daar zeker kikker gegeten, omdat we na het eten vroegen wat het wat doorschijnende vlees was en de serveerster al kwakend kikkersprongen ging maken. Dat was in 2008.
 7. sanghwa _o_

  sanghwa _o_ Well-Known Member

  Het armere binnenland (en in mindere maten het zuiden) is inderdaad het laatste bastion der hondenvlees. Al zou het me niet verbazen dat het in 10 jaar tijd sinds je laatste bezoek ook sterk verminderd is. China is immers de afgelopen 10 jaar (economisch relatief gezien) net zoveel ontwikkeld als wij ongeveer in de laatste 30-40 jaar, dat brengt ook relatief snelle mentaliteitsveranderingen met zich mee. Dierenrechten is traditioneel altijd het eerste wat met gestegen welvaart meekomt.

  Ik ben zelf het afgelopen half jaar in China verbleven op uitwisseling (noorden en Shanghai) om mijn Chinees te verbeteren en heb op enkele kleine restaurants na weinig waargenomen. Op markten veel 'ongewone' dieren, maar geen honden.
 8. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  Waarom mag Jan Blokhuijsen niet gewoon zijn mening geven? Ik ben het inhoudelijk niet zo met hem eens, maar dat maakt toch niet uit. Ik vind de vrijheid van meningsuiting een groot goed. En die geldt wat mij betreft ook voor sporters en hopelijk ook in Zuid-Korea. We moeten ook niet doen alsof hij de Hitlergroet bracht.

  Wat ik wel niet sterk vond is dat hij tijdens de persconferentie die uitspraak deed en meteen opstond en weg liep. Geef dan gewoon een duidelijke toelichting op je mening en beantwoord vragen.
  TheMayor vindt dit leuk.
 9. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Wanneer laten ze de neushoorns, tijgers en andere bedreigde diersoorten met rust?
  Khlebnikov vindt dit leuk.
 10. sanghwa _o_

  sanghwa _o_ Well-Known Member

  Dat gaat stapje voor stapje. Meest recente ontwikkeling: sinds 1 januari is ivoorhandel illegaal: http://www.bbc.com/news/world-asia-china-42532017
  Tevens beseft China zich meer en meer dat bedreigde diersoorten (bijv. tijgers) toerisme opleveren en werkt steeds beter mee met initiatieven om de populatie te redden (maar er zijn nog stappen nodig natuurlijk).
 11. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Ik hoop dat die veranderingen op tijd komen voor die diersoorten, die helaas overigens net zo goed in vele andere landen gewild zijn.
  Laatst bewerkt: 22 feb 2018
 12. sanghwa _o_

  sanghwa _o_ Well-Known Member

  Dat hoop ik met je mee.

  Vond het in ieder geval mooi te zien dat er 'propaganda' filmpjes op tv waren in China gesponsord waren vanuit de regering, die poogden de Chinezen te overtuigen beter om te gaan met bepaalde diersoorten die traditioneel zeer gewild zijn. Zou mooi zijn dat alle vanuit de regering gesponsorde filmpjes zo'n mooi doel hadden, maar dat is helaas natuurlijk (nog) niet zo.... Meestal komt men niet verder dan patriottistische gevoelens oproepen (en zelfs dit soort filmpjes claimen dat je een 'patriot' bent als je bijv. geen ivoor koopt). Stap voor stap zullen we maar zeggen...

  Tot slot wil ik er nog op wijzen dat alle Westerse druk op dierenrechten ook averechts op dit soort landen. Ik heb ooit zelf onderzoek gedaan naar walvisvaart in Japan en wat bleek? Slechts een absoluut minieme fractie van Japan eet regulier walvisvlees en de industrie lijdt enorme verliezen. Waarom gaan ze dan toch door? Veel Japanners voelen het als een nederlaag en inbreuk op hun soevereiniteit als men nu zou toegeven aan het Westen.
  Wat ik dus wil zeggen is, ondanks dat we achter de schermen zeker moeten werken aan het verbeteren van dierenrechten in Azie, we moeten waken dat voor de bevolking meewerken hieraan niet gaat aanvoelen als de zoveelste capitulatie aan het Westen. (en ja, die gevoelens zitten hoog in bijvoorbeeld China).

  Mijn mening: Blokhuijsenachtige acties werken averechts.(al ben ik het eens dat hij zijn mening mag hebben) Diplomatische druk en samenwerkingsprojecten stimulerend.
  Laatst bewerkt: 22 feb 2018
  ZeeKoei en strawbale vinden dit leuk.
 13. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Ik heb niks met patriottisme (behalve met schaatsen :D), want dat leidt vaak tot zoveel ellende (incl oorlogen), maar soms heiligt het doel de middelen zullen we maar zeggen.
  sanghwa _o_ vindt dit leuk.
 14. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Voor ivoor van olifanten en neushoorns en dergelijke gaat het natuurlijk niet alleen om de dierenrechten in Azië of de soevereiniteit van landen, maar ook om het illegale stropen in Afrika dat op grote schaal gebeurt om ivoor te leveren aan de Chinese (zwarte) markt, mede door allemaal varianten van bijgeloof over de effecten en geneeskrachtige werking van ivoor. Wat betreft de bescherming van natuurgebieden en diersoorten zijn er de laatste tijd in China inderdaad grote stappen voorwaarts gezet.
  sanghwa _o_ vindt dit leuk.
 15. sanghwa _o_

  sanghwa _o_ Well-Known Member

  Correct. De reguliere markt is in ieder geval uitgeschakeld, nu de zwarte nog. Mentaliteitswijzigingen op bijgeloofgebied zullen intern gestimuleerd moeten worden, laten we hopen dat dat gebeurt.
  strawbale vindt dit leuk.
 16. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Ook in het westen zijn er genoeg voorbeelden van mensen die door één dom grapje op Twitter hun baan en grote delen van hun sociale leven verliezen hoor, Justine Sacco bijvoorbeeld. Jon Ronson heeft er heel boek over geschreven.
 17. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Anderen daarentegen worden er president mee
 18. Quarantenove

  Quarantenove Active Member

  Eens. (ik heb het zeker ook niet met schaatsen)

Deel Deze Pagina