EK allround + sprint 2017

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 18 dec 2016.

  1. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Alles moet wijken voor de WK afstanden. Afstandsschaatsen is heilig. En is natuurlijk lekker makkelijk meetbaar, want slechts 1 race in het jaar doet er echt toe voor degenen die van financiële steun afhankelijk is. [mode="cynisme"]Stel je voor dat er minder WK afstanden worden gehouden, dan moet de wereldkampioen via de World Cup bepaald worden. Dan wordt de World Cup in een keer belangrijk en is er geen mosterd na de maaltijd Cup meer. Dat moeten we toch niet willen??? [/cynisme]
    Met nog maar 1 World Cup 10km en minder deelnemers in de A groep (12 i.p.v. 20) en op de afsluitende afstand in het allround toernooi (16->12->8) geven ze keer op keer aan dat de 10km dood moet. De introductie van de mass start is een volgende zet geweest. Zo wordt het een self fulfilling prophecy. Daarbij moet gezegd worden dat de KNSB in deze ook een zwabberbeleid voert. Eerst meehuilen met de wolven in het bos via de onzalig vierkamp en als er dan een storm van kritiek komt toch weer terug krabbelen. Het schiet gewoon helemaal niets op. Maar ondertussen hebben ze via de achterdeur wel een volledig overbodig EK afstanden (hallo titelinflatie!!!) geïntroduceerd. Wat is de waarde van zo'n titel volgend seizoen als een maandje later het echte werk losbarst? Noppes, nada, rien, niente, ничего.
  2. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Waarom top 5 en waarom maar 8.
    Je laat de minste categorie 's morgens rijden net als bij de B-groepen in de worldcup.
    Sidekick vindt dit leuk.
  3. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Het lijken mijn woorden wel.
  4. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Vraag? waarom kan dat niet meer op de spelen. Indertijd werd gezegd geen ruimte om het programma uit te breiden maar inmiddels zijn TP (over twee dagen, drie races) en mass start (0ver 2 halve finales en finale ingevoerd).
    Ik zie de team sprint er ook nog bijkomen.

    Bij de dames heb je helemaal gelijk. Misschien als Ter Mors mee zou doen maar uit het buitenland komt helemaal niets meer. Niet omdat ze er niet zijn maar omdat de animo op de individuele afstanden en zelfs TP is komen te liggen. En de 10k wordt nog oninteressanter gemaakt door het verminderen van het aantal deelnemers.

    Sorry dat is net alsof je in de Tour maar 1 bergetappe krijgt. Ook daar is vaak in het klassement de spanning ver te zoeken maar de race op zich blijft interessant.
    Ik zie wel wat in een combinatie. 500/10k of 1500/5000. Dan heb je de Olympische tweekamp, waarbij de eerste mijn voorkeur heeft vanwege de extremere verschillen.
    Bij het alpine skieën is het precies zo gegaan. Aanvankelijk een combinatie van slalom, reuzeslalom en afdaling (Super G bestond nog niet) en later (ook op OS) een combinatie van Slalom/Afdaling.
    EenBrabander vindt dit leuk.
  5. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    In dit geval misschien wel, maar de start van Hendriksen ook niet.
    Je zou ook een klassement kunnen maken met de beste in een fictief klassement van 1500/5000.
  6. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Hoe zo lang wachten. Kramer hoeft er helemaal niet voor terugkomen, hij is pas in de laatse rit aan de beurt.
  7. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Het geeft de lange afstand specialisten veel meer kans en beloont niet de sprinters die zich via het klassement nog net voor de 10km weten teplaatsen.
    Ik denk dat gezien het zwakke nivo van het EK niet veel mensen zitten te wachten op veel meer deelnemers aan de 10km. s'ochtends rijden kan niet want de 1500m moet eerst.

    Verstuurd vanaf mijn SM-G903F met Tapatalk
  8. Giel1

    Giel1 Well-Known Member

    Leuk feitje over de EK allround en sprint: Ireen Wust die mee deed aan het allround kampioenschap heeft een beter puntentotaal (161,125) dan de nr. 14 Kaja Ziomek (161.170), 15 Andzelika Wójcik (162.570) en 16 Elina Risku (162.850) van het EK sprint.
    strawbale, Danielle, leenstrafan en 2 anderen vinden dit leuk.
  9. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Dan moet je het wel, zoals je eerder schreef, in twee groepen splitsen, want als iedereen achter elkaar de 10km rijdt, incl dweilpauzes, zijn is zowel het publiek als Kramer weg voor de laatste rit.
  10. Kristian

    Kristian Active Member

    5000 and 10 000 is all about climbing the same mountain with quite similar results. 10k is a more interesting path allroundwise of the two as last distance. (mens competition)
    Cant remember an alpine combination with giant slalom, but until quite recently it consisted of TWO slalom runs and a downhill. Now it is just one slalom run. (in the World Cup you also see super G and one slalom run) It is difficult to compare sports: 2 runs are common in alpine skiing. 10k is not the distance with the most strenght in depth and popularity worldwide as we (and ISU) all know. In fact it is "a dutch singel distance". A 500-10 000 combination would hence in my opinion be a rather odd step: Which 10k skater from your country also have a decent 500? (Invite Anema and american reporters for an discussion :rolleyes:). The olympic program could be changed! Dont need more than one round i TP. Just one race i mass start. Singel distance championship are held within four (!) days. Say that the combinations (500-1500-3000) goes along with the 5k, women and 10k, men single distances at the end of the olympics when the skaters squeezes their last efforts.
  11. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Je geeft het antwoord zelf al. Er is een koers ingezet die leidt naar een Olympische Team Sprint. Ik zie het niet gebeuren dat het allrounden er dan ook nog bij komt. Daar baal ik ook van, maar het is wel de realiteit. En dan laat ik het traditionele allrounden liever inslapen, dan dat we het steeds verder zien aftakelen.

    De vergelijking met de Tour volg ik niet helemaal. In de Tour is het zo dat een deel van de 21 ritten bepalend zijn voor het klassement, dat zijn de bergritten en de tijdritten. Bij meerkampschaatsen zijn alle afstanden bepalend voor het klassement, omdat alles teruggerekend wordt naar de 500 meter.
  12. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Volgens mij zit de crisis in het langebaanschaatsen veel dieper. Het heeft niet zozeer te maken met welke afstanden je wel of niet rijdt, maar vooral dat de aanwas van jonge schaatsers al een jaar of 10-20 stokt. In een normale sport heb je een smalle top en daaronder een brede basis van liefhebbers die sporten op een lager niveau. Dat is bij het schaatsen in de meeste landen helemaal niet meer het geval.
    Dat het nog wat lijkt, is omdat sporters uit andere takken (shorttrack, skeeleren, marathonschaatsen) overstappen en omdat een paar landen er Olympisch geld inpompen.

    En hoe komt dat wegvallen van die basis? Omdat langebaanschaatsen op niveau een enorm dure sport is geworden, waar je miljoenen kostende hallen voor nodig hebt. Zelfs rijke landen met een schaatstraditie als Zweden en Finland hebben geen hal; zelfs een berg Olympische medailles heeft Tsjechië nog geen hal gebracht. Sterker nog, de Tsjechische infrastructuur is nu slechter dan toen Sablikova begon. Toen werd het plaatselijke sportveld van het dorp Svratka (1500 inwoners) nog 's winters onder water gezet. Maar toen de plaatselijke voetbalvereniging wilde uitbreiden, sneuvelde het ijsbaantje.

    Wat dat betreft doet veldrijden het echt niet slecht. Geen Olympische ondersteuning, toch veel publiek, en sponsors.
    fransvanbakel en Hakkie2 vinden dit leuk.
  13. De Keizer

    De Keizer Well-Known Member

    Bijna helemaal mee eens. Alleen het compliment aan veldrijden is niet terecht. Buiten Vlaanderen (vergelijkbaar met de rol van Nederland in het schaatsen) is er weinig publiek, sponsoring en holt het niveau achteruit. Italië, Tsjechië, Frankrijk en Zwitserland presteren daar momenteel aantoonbaar veel slechter dan zij in het verleden deden.
  14. proeme

    proeme Well-Known Member

    Er wordt toch vaak gezegd dat je 10km-tijd het dubbele is van je 5km-tijd + 30 seconden? Als vuistregel dan.

    Dat geeft al aan dat je dat niet zomaar naar elkaar kunt terugrekenen. Voor een tijd van 6:30:00 op de 5km en een tijd van 13:00:00 op de 10km krijg je even veel punten in het klassement, terwijl die 10km-tijd een heel stuk knapper is dan de 5km-tijd.

    Een verschil op de 10km dat heel normaal is, is in het klassement dus toch nadelig. Daardoor weegt de 10km toch wel wat zwaarder.

    Op het afgelopen EK zat er op de 500m 0,3 punt tussen de nummer 1 en 8. Op de 10km zat er 2,9 punt tussen de nummer 1 en 8. Ok, dat was een beroerd rijdende Yuskov, maar met de nummer 7 was het verschil ook al 2,3 punt.

    Dat wil niet zeggen dat je met alleen een goede 10km een toernooi kunt winnen. Gelukkig doen de andere afstanden er echt wel toe. Jorrit Bergsma gaat, ook zonder Kramer, een allround-toernooi niet winnen ondanks de vele tijd die hij wint op de 10km. In die zin is jouw woordkeus "alle afstanden zijn bepalend" echt wel waar. Maar dat alle afstanden even zwaar tellen ga ik niet in mee.
    Sidekick vindt dit leuk.
  15. Quarantenove

    Quarantenove Active Member

    Dat compliment aan het veldrijden is juist wel terecht. Het langebaanschaatsen kan er een voorbeeld aan nemen. Met name door zo weinig mogelijk uit te wijken naar oorden waar het nauwelijks leeft en er vooral lege tribunes te tonen zijn.
    Als TV-sport is het veldrijden veel telegenieker dan het saaie schaatsen.
    fransvanbakel vindt dit leuk.
  16. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Zeg ik dan dat alle afstanden even bepalend zijn? Elke afstand is anders, maar het is niet zo dat (i.t.t. de tour) je bepaalde afstanden niet hoeft te kijken omdat ze geen invloed hebben op het eindresultaat. Feitelijk is de 10.000 meter de minst bepalende afstand. Vaak zijn de posities dan al ingenomen en rijden schaatsers niet meer volle bak. We hebben allemaal gezien dat Yuskov niet de enige was die op halve kracht reed...
  17. proeme

    proeme Well-Known Member

    nee, dat zeg je niet. Zie ook de één-na-laatste zin in het stuk dat je quote
  18. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Vandaag heb ik lopen zoeken naar de beslissingen die de ISU in de loop van de geschiedenis genomen heeft rond de grote toernooien. De Nederlandse kranten hebben daar in het verleden vaak uitgebreid over bericht. Zeker als de congressen in Nederland werden gehouden, inclusief waar en hoe laat de Heren lunchten en dineerden.

    Ik ben nu achter in de jaren '30 en, kijkend met de bril van nu, al hilarische voorstellen tegengekomen:

    - boetes voor landen die niet minimaal 1 rijder inschrijven voor het WK hardrijden
    - een sterke aanbeveling om internationale kampioenschappen onoverdekt te verrijden (niet in ijspaleizen)
    - afschaffing van het EK. Al in 1892 werd dat voorgesteld! En nog een keer, zeer serieus, in 1909. Het EK was toch bedoeld voor rijders die niet goed genoeg waren voor het WK? Waarom reden alle goede rijders dan ook het EK? Nu had je 2x dezelfde winnaar! Interessant: dat was in een tijd dat Salchow 8x Wereldkampioen en 7x Europees kampioen was geweest. De Duitse delegatie was echter bang dat als de ISU het EK niet meer zou organiseren, de commerciële ijspaleizen een EK zouden organiseren.

    Ook in de jaren 30 veel gedoe met het EK. Wel of niet open voor niet-Europeanen; een kleine vierkamp (vanaf 1936), ook op 333m-banen verrijden (Nederland tegen).
    - in 1908 stond schaatsen op het programma van de OS in Londen (als het weer het toelaat). Gereden zou worden op 500, 1500, 5000m en 2,4km in Engelse baan, met bochten (wat dat ook mag zijn). Er mochten maximaal 12(!) deelnemers per land komen.
    - in 1939 al het voorstel om ook per afstand Europese en Wereldtitels uit te delen.
    - Verder onophoudelijk gedoe en nieuwe definities over wie amateur was en wie prof
    Giel1, leenstrafan, strawbale en 6 anderen vinden dit leuk.
  19. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    We want more!
    Heerlijke berichten, Mjøsaman!
    fransvanbakel en De Keizer vinden dit leuk.
  20. Kristian

    Kristian Active Member

    Big topic, but biathlon has succeeded in making a fairly narrow sport performed by few, into widespread excitement in several european countries. Its thanks to changes in competition formats and tv-productions. A positive presence on television generates interest.
    fransvanbakel vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina