Conditie en kracht trainen naast de baan

Discussie in 'Techniek & training' gestart door trui, 10 jan 2007.

  1. trui

    trui New Member

    Hallo,

    Hoe kan ik het beste mijn spieren en conditie trainen voor schaatsen?

    Door middel van oefeningen thuis bijvoorbeeld.

    Nu maak ik soms wat schaatssprongen, en ga ik weleens tegen de muur zitten met mijn rug zonder op de grond te zitten.

    Weet iemand meer dingen? Helpt fietsen en dergelijke of hardlopen?

    En hoeveel moet ik dit allemaal doen.

    Alvast bedankt,
  2. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    Misschien een beetje flauw, maar je kunt je spieren en conditie voor schaatsen het beste trainen door veel te schaatsen. :wink:
  3. Krijn

    Krijn Member


    ?

    dacht het niet hoor....door circuittraining train je je spieren toch echt veel beter dan veel te schaatsen....
  4. Tjark

    Tjark Active Member

    eigenlijk wel 2 verschillende dingen:

    * conditie: hardlopen of fietsen naast 't schaatsen. Fietsen is iets beter, hardlopen zet sneller zoden aan de dijk. Spinning ook heel aardig en goed intensief. En of je traint voor duur of sprint hangt ook af, maar daar kun je verschillende sites op nazoeken over trainingmethoden

    * kracht: thuis simpel te doen door inventief te werk te gaan:
    - plyometrie/schaatssprongen/streksprongen intensief door bv 5x 18x te springen vanuit goede diepe houding, maar je kan ook zeggen 2 minuten lang ipv 'zoveel keer'
    - meer kracht door bv 1 been squad's te doen (op een stoel staan met 1 been, doorbuigen en met andere been de grond aan te tikken en weer omhoog). Kun je zwaarder maken door een rugtas met boeken, een oude autobinnenband met zand of haltertjes.
    - isometrie: in schaatshouding zitten _zonder muur_ en gewicht achterop houden. Beginnen met 1 minuut en uitbouwen tot meer minuten. Kun je ook af en toe afwisselen door bv om de 20 seconden een streksprong te maken.
    - En met alles van dit: doe het regelmatig (bv 2x per week) dan heb je er ook geen spierpijn van en doe 3-5 herhalingen/sets van 8-18x voor kracht en maximaal kracht 3-8x (maar doen moet je echt met gewichten gaan werken en met begeleiding als 't zoveel gewicht is dat je maar bv 3 herhalingen haalt)

    En wat vooral niet zo werkt is:
    regelmatig doen dus....
  5. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    duurconditie kan je op de fiets wel opdoen, voor explosiviteit geef ik de voorkeur aan hardlopen (intervalwerk). Al is een duurloop op z'n tijd zeker niet verkeerd en ook erg leuk!

    Maar doe het wel met regelmaat! Soort van stelregel is dat je conditie in stand houdt met 3 keer per week trainen, meer dan dat en je gaat dan ook écht opbouwen.
  6. trui

    trui New Member

    Goede reacties hier heb ik echt wat aan. Ik had al een schema gemaakt met wat oefeningen die ik zelf had bedacht maar hier kan ik wel verder mee denk ik. Maar meer reacties is altijd beter. Schaatsen is uiteraard ook goed maar daar voor moet je eerst naar een schaatsbaan en dan kan niet zo heel vaak.

    Welke sites staan deze trainingmethodes zoals Tjark zei, zelf kan ik deze niet vinden.
  7. Tjark

    Tjark Active Member

    ja, dan moet je wat dieper graven en inlezen in traininsmethodes... maar bv als je zoekt op hardloop schema's kom je op sites als:

    http://www.hardloopschema.nl/ en
    http://paginas.jannies.nl/hardlopen.htm

    terecht bv... wil je kant en klaar advies: bezoek een loopschool of ga naar een fancy fitnessschool ;) Voor de rest een beetje zoeken en inlezen op fora en hardloop/wielren sites.
  8. Flurie

    Flurie New Member

    Belangrijk is wel dat je de conditie in de zomer (dus vanaf maart/april) gaat opbouwen. Voor de uitvoering van de cirquit oefeningen heb je toch een bekwaam iemand nodig die je aanwijzingen geeft. Een slechte uitvoering heeft namelijk veel zweet en weinig profijt tot gevolg.

    Voor je conditie kan je het beste gaan hardlopen met schaatsspecifieke sprongen... Ook dit kan ik wel uitleggen, maar je moet het zien voor je precies weet of het goed gaat.
    Daarnaast is MTB-en ook een goede conditie opbouwer...
  9. trui

    trui New Member

    Ik heb eind deze maand een wedstrijd. Hoeveel dagen daarvoor moet ik rust beginnen te nemen om optimaal te presteren? Moet ik de dagen ervoor niks doen of een stuk minder maar wel iets?

    En wat kan je binnen ongeveer 20 dagen nog bereiken? Niet dat ik daarvoor alleen train maar toch.
  10. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Heel realistisch gezien denk ik niet dat je heel veel opbouwt in 20 dagen.

    Je zou 1 week intensief kunnen trainen (7 dagen), dan een week omvangrijk (7 dagen) en dan een week relatief rustig...
    Verwacht er verder geen wonderen van.

    (of heb ik nu omvang en intensief omgedraaid....)
  11. trui

    trui New Member

    Bedoel je met omvangrijk veel maar niet krachtig?
  12. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    Ik bedoelde, dat je de spieren die je bij schaatsen gebruikt het beste traint door te schaatsen, omdat je dan die beweging maakt. Die is bij circuittraining niet exact na te bootsen. Neemt niet weg dat je met circuittraining je spieren in het algemeen wel beter traint. Maar je kunt je spieren nog zo goed trainen door bijvoorbeeld hard te lopen, je mist dan toch spiergroepen die je bij schaatsen wel gebruikt. Conclusie = combineren dus.
  13. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Simpele definities:

    Omvang: veel uren maken met relatief lage hartslag (40-60%)
    Intensiteit: Minder uren maar hoge hartslag (60-100%)
    Rust: Qua uren tussen intensiteit en omvang in, hartslagen 50-70%.
  14. fred

    fred Member


    Een schaatser die tegenwoordig alleen maar schaatst, zal misschien nog net clubkampioen worden als-ie talent heeft, maar dan houdt het ook wel op. Krachttraining op schaatsen is bij lange na niet effectief genoeg; een beginnende schaatser wordt wel sterker (met alleen maar schaatsen) maar tot een zeker niveau. Je gebruikt wel de juiste spieren, maar niet maximaal (meer). Daarna zal hij/zij toch echt specifieke krachtoefeningen (sprongen, gewichten) moeten doen om sterker te worden. Conditie hetzelfde verhaal; als je vanaf 0 begint, gaat je conditie wel veruit (als je tenminste drie keer per week lekker doorschaatst), maar je bereikt op een bepaald moment een grens; om dan nog conditioneel sterker te worden, zul je moeten gaan lopen en fietsen.
  15. Mark

    Mark Active Member

    Oh is dat zo? Volgens mij overdrijf je het nut van krachttraining naast het ijs een beetje Fred. Oke, je kan er wel iets beter van worden, maar zo heel veel maakt het denk ik niet uit.
  16. Sluuman

    Sluuman New Member

    wat ook een prima training is, is 2x5x5' lopen.. dat zijn 2 blokjes van 5 keer 5 min. dan loop je 4 min en dan doe je 1 minuut schaatspassen, downtime, schaatssprongen, streksprongen of 1 benigesprongen. kun je netzo zwaar maken als je zelf wilt :D
  17. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    Dit stukje snap ik niet helemaal; waarom kun je van alleen schaatsen op een gegeven moment niet sterker worden? Ik snap wel dat op een gegeven moment krachttraining efficienter zal zijn, maar waarom kun je op schaatsen op een gegeven moment niet sterker worden? En met krachttraining opeens wel eel sterker?
  18. fred

    fred Member

    Ga ik even van jouw redenering uit; van schaatsen word je sterker. Tot een zeker niveau is dit natuurlijk zo, en zeker bij beginnende schaatsers/pupillen/junioren. Dus; meer en meer schaatsen, nog sterker. Maar op een gegeven moment, zeker als mensen zijn uitgegroeid, gaat die regel niet meer op; je kunt nu eenmaal niet meer dan een bepaalde hoeveelheid schaatsuren aan, zeg per dag, anders breek je meer af dan dat je opbouwt. Dus zul je andere manieren moeten bedenken om sterker te worden; specifieke krachtoefeningen, zoals schaatssprongen in allerlei variaties en oefeningen met gewichten. Daarmee train je specifiek de spieren die je bij het schaatsen nodig hebt, en veel efficienter en beter dan dat je op het ijs ooit zal kunnen doen (ik heb tenminste nog nooit een schaatser op het ijs schaatssprongen zien doen, of zien squatten, als dat al mogelijk is :wink: ); met meer weerstand, over een groter traject en op explosiviteit; op het ijs kan dat nu eenmaal niet.
    Waarom denk je dat alle toppers, subtoppers en een massa schaatsers daaronder aan krachttrainnig doen?
  19. Flurie

    Flurie New Member

    Ik ben het helemaal met je eens Fred.
    Krachttraining is te verdelen in twee soorten, kracht uithouding en snelkracht.

    Kracht uithouding is met zoveel mogelijk weerstand een statische beweging uitvoeren. Hier kan je denken aan 3 x 30 keer 150% eigen lichaamsgewicht wegdrukken met de beide benen. Dit doet pijn, maar daar wordt je sterk van. Dit kan je niet op het ijs doen, want je kan nooit 75% van je lichaamsgewicht wegduwen (per afzet = de helft).

    Dan heb je ook snelkracht. Dit is explosief wegduwen van weerstand. Hier vallen ook heel veel schaatssprongen onder. Ook dat kan je met gewichten doen. Doel hierbij is met meer weerstand een hogere frequentie leveren. Dit is bijvoorbeeld belangrijk bij de sprintafstanden.

    Bovendien zit je met schaatsen met een techniek. Die kan onder zware trainingsomstandigheden nooit 100% zijn. Bij krachttraining kom je daar veel dichter bij in de buurt, omdat je geen snelheid opbouwd en dus ook minder hard zal vallen, minder angst hebt, desnoods je ogen dicht kunt doen (niet bij alle krachttraining) en je coördinatie is bij vermoeïng veel beter.
  20. ice-man

    ice-man New Member

    er zijn zo veel verschillende soorten krachtraining voor zoveel verschillende doelen en dat zijn er meer dan twee.

    maximaal kracht om maar en te noemen

Deel Deze Pagina