Afzet verbeteren

Discussie in 'Techniek & training' gestart door havana, 18 nov 2005.

  1. havana

    havana New Member

    Ik ben in goede conditie maar ik krijg mijn kracht niet op het ijs. Ik word ingehaald door (in mijn ogen) 'slechtere' schaatsers. Wie heeft er goede tips op mijn afzet te verbeteren?
  2. Krizz

    Krizz Well-Known Member Medewerker

    De in mijn ogen beste oefening om je afzet te verbeteren is het schaatsen zonder je ijzers van het ijs te halen. Je schaats maakt dan een vloeiende golf beweging en je moet hier bij goed zijwaarts afzetten anders kan je je schaats/been niet terugbrengen zonder deze van het ijs te halen.
    Gaat dit eenmaal soepel: kijk dan ook goed dat je vlak blijft met je heupen zodat je niet je heup van je afzetbeen omhoogdrukt.

    Ik doe deze oefening regelmatig terwijl ik toch redelijk een stukkie kan schaatsen.

    Tijdens de zomer skeeler ik regelmatig als training...in het groepje zat eens een skeeleraar die mij behoorlijk verrot kon rijden...kon hem nauwelijks volgens.. tot we deze oefening gingen doen.. ik haalde hem op 5 rondjes 3x in!!!

    Naast het zijwaarts afzetten gebruik je bij deze oefening ook je hele afzet en niet alleen het laatste stukje.

    Krizz
  3. SkateNowWorkLater

    SkateNowWorkLater New Member

    Misschien is het ook een idee om tijdens de door Krizz voorgestelde oefening bij de afzet je tenen iets om hoog te doen. Hiermee krijg je nog meer een zijwaartse afzet.

    Wat ik ook wel eens hoor.. heb er zelf geen ervaring mee, dat je op een schaatsplank heel goed je zijwaartse afzet kan trainen.. misschien iets voor in de zomer?
  4. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Twee dingen: goede zijwaartse afzet en lang wachten met het plaatsen van je standbeen.
    Zijwaartse afzet kan je oefenen door inderdaad af te zetten zonder je schaats van het ijs te halen maar denk er daarbij om dat je met je hak af blijft zetten. Trucje dat ik wel eens gebruik is om je afzet naar voren te duwen (dus knie en hak van afzetbeen naar voren drukken).

    Lang wachten met plaatsen van je standbeen kan je proberen te oefen door te doen alsof je over een laag bankje stapt. Je haalt je been bij, trekt je knie wat op en zet dan pas weer neer terwijl je met je andere been afzet.
  5. Ton

    Ton New Member

    Mooie oefeningen lijkt me, ga ik vanavond proberen. Heb je ook nog zoiets om goed te leren ''over te komen''?
  6. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Die laatste oefening kan daar al wel mee helpen.
    Ik doe graag dingen voor, het is wat moeilijk omschrijven soms maar ik zal even nadenken hoe ik uit kan leggen dat je je heup als eerste inzet, de valbeweging dus. Misschien een andere schaatser die dat kort en bondig uit kan leggen?
  7. Arno

    Arno New Member

    Overkomen is niet je primaire zorg als je je afzet probeert te verbeteren, volgens mij.
  8. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Afzet schuin achterwaarts is nou net niet wat je wilt... afzet moet juist zo veel mogelijk naar de zijkant.
    Hoe harder de klap hoe beter de afzet is iets waar je over kan discussiƫren, een klein beetje klap is prima, een 'kanonslag' moet je denk ik zien te voorkomen, dan heb je je klapsysteem zover openstaan dat je meeste druk voorop de afzetijzer zit die met de punt dan het ijs in wil (Mark Tuitert liet afgelopen weekend op de 1500 zien wat er dan kan gebeuren).

    Als sprongetjes maken helpt moet je het niet laten, maar ik zou het niet aanraden. Als je wilt schaatsen moet de beweging vanuit je heupen komen, je bovenlichaam moet zo stil mogelijk zijn. Als je sprongetjes aanleert kan het zijn dat je heel erg gaat "pompen" met je bovenlijf wat niet zo best voor je rug is maar je verliest ook heel veel afzetkracht.
  9. Tjark

    Tjark Active Member

    Heb je jezelf ooit op video zien rijden? :D

    just a question :)
  10. Noot

    Noot New Member

    Voor goed afzetten kun je op de volgende punten letten:

    goed diep zitten
    Druk opbouwen door je heup naar beneden te houden
    Tijdens de afzet ook je heup naar beneden blijven houden
    knie inzet naar voren.
    Op het laatste moment van de strekking de klap uitvoeren van je klapschaats.

    Succes!

    grt Noƫ
  11. keessie

    keessie New Member

    1. Vooral op de lange stukken zorgen dat je iets boven de horizon blijft kijken, daardoor zakt je kont naar onderen en heb je meer druk achter op de schaats. Buikspieren uiteraard wel aanspannen blijven en diepzitten!

    2. De bocht rijden en kijkend naar het publiek aan de kant. Daardoor duw je je heup naar binnen. Zwaaien met je linker hand naar het publiek werkt ook, probeer maar eens.
  12. umpire

    umpire Member

    Dat wil ik nou wel eens.
    Volgens mij ziet dat er belachelijk uit. Bovendien erg goed om jezelf te verbeteren.
  13. Lieke

    Lieke New Member

    een schaatsplank is een hele goede manier om je afzet wat beter te krijgen!! :)
  14. Cyclo

    Cyclo New Member

    Een goed afzet betekent twee dingen de schaats zoveel mogelijk zijwaarts krijgen voordat je gaat afzetten en een goede druk opbouw.
    Over de zijwaartse afzet wil ik aan alle adviezen toevoegen dat je een zijwaartse afzet krijgt, als je standbeen de kans geeft om terug te sturen. De beste manier om dat te doen is door de valbeweging in te zetten wanneer je je afzetbeen onder je lichaam aan het brengen bent (het sluitmoment). Op deze manier krijg je ook een dijk van een afzethoek. Hiermee stuur je terug en dus niet eerst bijhalen en dan vallen zoals veel trainers het mensen verkeerd aanleren.
    Je heup moet echter wel redelijk los zitten, dus dat betekent een paar keer per week heupoefeningen doen als heupendraaien, en met gespreide benen in de schaatshouding gaan staan en de heupen van het ene been naar het andere been verplaatsen. Zorg er wel voor dat je bij de tweede oefening je boven je standbeen komt. Omdat je heupen in het begin nog betrekkelijk "vast" zullen zitten is, moet je in het begin een kleine spreidstand nemen en niet te diep zitten. Naarmate je heupen losser zitten kun je dieper gaan zitten en een grotere spreidstand nemen tijdens de oefening

    Dan komt een goede drukopbouw. Een goede druk op je benen krijg je door te beginnen met de beweging die ik hierboven heb beschreven, niet je heup te laten zakken, en het moment van plaatsen zo lang mogelijk uit te stellen. En wanneer je plaats, moet je de knie van je afzetbeen iets hoger duwen dan de knie van je standbeen.

    Ik hoop dat ik het begrijpelijk heb uitgelegd, maar als je het bergijpt en je techniek verandert, dan ga je echt vette pr's rijden. 8) (ik spreek uit ervaring) Ik wil er alleen nog wel ff bijzeggen dat je niet te snel resultaten moet verwachten. Je lichaam reageert namelijk traag op techniekveranderingen.
  15. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Cyclo, ik snap het niet helemaal...
    Buiten dat je je afzetbeen volgens mij terug moet laten sturen ipv je standbeen?
    Ik zie het verschil niet helemaal tussen wat jij voorstaat en wat trainers vertellen over bijhalen/valbeweging.
    Als ik je goed lees verkort jij het glijmoment enorm door heel snel weer in je valbeweging te gaan. Leuk voor een sprint maar voor een 3km lijkt me dit een bijzonder vermoeiende business eigenlijk.
    Maar misschien begrijp ik je verkeerd?
  16. doddeltje

    doddeltje Member

    als je deze oefening doet, kom jij dan over, of is dat niet de bedoeling?

    sinds ik dit gelezen heb, doe ik deze oefening regelmatig, bijvoorbeeld als ik in een wat trager groepje hang. Ik kan vrij makkelijk rondjes 45 draaien zonder mijn schaatsen van het ijs te halen (op het rechte stuk), maar ik kom niet over op die manier
  17. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Mwah, niet echt overkomen, ik druk mezelf wat over m'n standbeen heen.
  18. Cyclo

    Cyclo New Member

    @ Reitse:
    Inderdaad dmv van je afzetbeen laat je standbeen terugsturen, dat is volgens mij ook wat ik zeg (dacht ik :?: ) Wat de meeste trainers zeggen is dat je eerst moet bijhalen en dus eerst allebei de benen onder je lichaam brengen en dan gaan vallen. Terwijl je de valbeweging goed kunt gebruiken om je schaats zijwaarts te krijgen.
    En inderdaad hierdoor comprimeer je je schaatsslag, men is niet voor niets "een smaller spoor" gaan rijden. Kijk maar goed naar Carl Verheijen, Sven Kramer of Gretha Smit. Die zie je al tijdens het sluitmoment de valbeweging inzetten. Hun afzethoeken zijn inderdaad vrij breed, maar dat hoort naar mijn mening zo, ze benutten echter wel optimaal hun glijfase.
    En verder is het niet zo vermoeiend, het hangt af van je tempo en hoe lang je je slag maakt. Bij een sprint maak je die korter dan bij een langere afstand als de 3000m of de 5000m.
  19. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Cyclo, dit stukje snap ik nog steeds niet.
    Dat kan aan mij liggen, even voor de duidelijkheid.
    Voor mij is je standbeen het been waar niks mee gebeurd. Je vangt er je valbeweging mee op, je komt er mee over (het stuurt dus wat naar buiten) en je komt er recht boven (glijfase). Daarna wordt het je afzetbeen, je stuurt de schaats naar binnen en gaat afzetdruk leveren totdat je je schaats open hebt staan, je afzetbeen haal van het ijs en haal je bij.
    Misschien bedoelen we hetzelfde maar hebben we verschillende definities?
  20. doddeltje

    doddeltje Member

    ik snap er ondertussen ook helemaal niets meer van

    gisteren op training een aantal dingen in de praktijk proberen brengen, maar het was allemaal zo verwarrend ('wat stond er nu weer, heup naar voor of naar binnen. Of was het opzij?'), dat ik er op den duur niets meer van terecht bracht

Deel Deze Pagina