afzet linkerbeen in bocht

Discussie in 'Techniek & training' gestart door zoef, 24 dec 2006.

  1. zoef

    zoef New Member

    Ik heb als beginner problemen om mijn linkerbeen goed af te zetten in de bocht.
    Ik mag mijn linkerbeen nog veel verder doorstrekken en dat doe ik dus niet cq lukt mij niet. Ik doe nu wel wat oefeningee om in een bocht uitsluitend de rechterschaats te belasten en de linkerschaats 'goed rechts van mijn rechterschaats mee te laten lopen.
    Ik merk dat ik erg geforceerd ermee bezig ben want ik krijg last mijn onderrug en span mijn spieren in mijn linker-enkel teveel aan.

    Zijn er andere goede oefeningen om dat linkerbeen in de bocht te laten doen wat het moet doen.
    NB Ik heb 8 lessen op noren achter de rug (wel ijshockey-ervaring) en ga verder in januari. Zou mooi zijn om een paar goede tips in de tussentijd te krijgen
    bedankt
  2. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Rechtervoet over je linkervoet zetten in plaats van ervoor langs halen.

    Verder dieper door de knietjes, dan maak je je afzet ook langer.
  3. Flurie

    Flurie New Member

    Harder rijden, zodat je meer kan hangen.
  4. rovar

    rovar New Member

    zorg dat je je gewicht volledig op je linkerschaats krijgt. je moet hiervoor tijdens je rechterafzet je gewicht naar voren gooien, zodat je links goed bovenkomt. alleen dan kun je goed doorstrekken.

    het gevoel erbij is een beetje te vergelijken alsof je een trap oploopt. je kunt jezelf alleen een trede omhoog duwen als je met je gewicht boven de knie zit waarmee je je naar boven duwt.

    zorg er verder voor dat je je linkerschaats onder je lichaam door laat lopen (knieen moeten elkaar bij het kruisen bijna raken). dus niet je schaats achter je weg laten lopen.
  5. zoef

    zoef New Member

    bedankt mannen,
    ik ga jullie tips morgenvroeg in praktijk brengen !
  6. zoef

    zoef New Member

    als ik inderdaad de bocht begin met mijn rechtervoet duidelijk over de linkervoet te zetten, dan merk ik dat ik in veel meer gevallen met mijn linkerbeen beter uitkom (strekken dus)
    Ook klopt het dat als ik harder ga ik meer grip krijg. Tegelijkertijd moet ik zeggen dat ik dan wel meer problemen met coordinatie krijg en na 3-4 overstapjes een tussenslag nodig heb. Daarnaast merk ik ook dat het met durf te maken heeft om de bocht met hogere snelheid in te gaan. Die is er niet altijd !

    Kortom, ik heb vandaag een goed gevoel aan mijn bochten overgehouden waarbij mijn linkerbeen wat beter gestrekt en zijwaarts gaat (krassen doe ik absoluut niet meer).
    Dat ik nou ook echt afzet met mijn linkerbeen , kan ik nog niet zeggen. Rovar heeftmij het goede gevoel erbij porberen uit te leggen, maar ik heb hier nog wat extra hulp/aanwijzigingen nodig.
    Ik zie de reakties van de 'cracks' graag tegemoet.
  7. gertjan

    gertjan New Member

    Hoi, In Speed on Skates (barry publow), maar ook uit reacties op dit forum haal ik dat het juist de bedoeling is om vlak voor je linkerschaats te gaan, en tijdens het overhalen van rechtervoet (al bij het van het ijs halen van de schaats) al direct met de linkerschaats af te zetten.

    Is het nou te adviseren om erover heen te gaan (waarbij je de schaats dus wat verder optilt) of er juist voor langs te gaan?
  8. Flurie

    Flurie New Member

    Als ik mensen in mijn les zie schaatsen die echt 'overstappen', leer ik ze dat af, omdat je inderdaad voorlangs moet kruizen. Nadeel daarvan is dat met name de rechterheup de neiging heeft om naar voren te gaan en dus ook je rechter schouder meeneemt de bocht in. Wij weten allemaal, dat is niet de bedoeling.

    Om voor langs te kunnen kruizen bij het overstappen heb je sowieso snelheid nodig om te kunnen hangen. (Hoe harder je gaat, deste makkelijker en belangrijker het is om te gaan hangen) Daarnaast moet je ook diep zitten. Ook niet iets wat elke schaatser meteen kan.
  9. rovar

    rovar New Member

    concentreer je niet op het 'ervoor' of 'erover' zetten. als je je in de bocht afzet (je duwt jezelf dus zijwaarts weg), gooi je je gewicht naar voren. dat is in feite wat er gebeurt. je lichaam wordt door de afzet naar voren geduwd. wat er dan automatisch gebeurt is dat je je schaats voor de ander zet, dus niet erover heen. bij het naar voren brengen van je schaats mag je je knie nauwelijks intrekken. als je dat wel zou doen, zou je uit evenwicht raken. je schaats komt dus tijdens het bijhalen maar enkele centimeters van het ijs.

    dus richt je op gewichtsverplaatsing en coordinatie en dan gaat 'pootje over' (een erg fout omschreven uitdrukking dus, zou eigenlijk 'pootje voor' moeten zijn) vanzelf beter.
  10. rovar

    rovar New Member

    ik heb het idee dat je niet je volledige gewicht op je linkerschaats krijgt. je linkerbeen hangt er daardoor maar wat bij. tip: probeer eens wat coordinatieoefeningen te doen, door bijvoorbeeld met niet al te hoge snelheid in een voor jou zo diep mogelijke zit een halve of hele bocht alleen op je linkerschaats te rijden, waarbij je je rechterbeen intrekt en de knieen tegen elkaar drukt. je leert hierdoor in de bocht boven je linkerbeen te komen en dit is noodzakelijk voor de goede linkerafzet in de bocht. verrekte moeilijk als je dit voor de eerste keer doet. als je dit een paar bochten gedaan hebt, merk je wat voor gevoel ik heb proberen te omschrijven. coordinatie is het sleutelwoord: alleen dan kun je een goeie bocht rijden. succes!
  11. zoef

    zoef New Member

    Vanochtend weer even geschaatst . Ik had nog niet de moed om de oefening van rovar te doen (vooral omdat ik in begin nog een keer onderuit ging).
    Wel wat sneller door de bocht gegaan en vooral dieper gaan zitten.
    Vooral door dat diep zitten krijg ik nu echt het gevoel dat ik ook met mijn linkerschaats begin af te zetten.
    ben benieuwd of mijn schaatstrainer over 2weken ook de vooruitgang ziet....
  12. Flurie

    Flurie New Member

    Goed dat je het probeerd, dat zijn de besten en heb ik ook het liefste in mijn les, maar wat als je trainer geen vooruitgang ziet?

    Laat je gevoel niet afhangen van wat een ander ziet/denkt, maar hoe je zelf schaatst. Als jij het gevoel hebt dat je meer een afzet krijgt, is dat al gewoon super.
  13. Schaatseritis

    Schaatseritis New Member

    Hallo Zoef,

    Schaatsen is niet makkelijk, heb ervaren. Ik ben nu bezig met mijn vierde seizoen in Eindhoven en nog elke les leer ik wat bij.

    Maar nu jouw bocht. Wat een goed uitgangspunt voor een bocht (en het rechte eind :wink: ) is een diepe zit. Daarmee maak je ahw ruimte voor een goede techniek. Dat betekent oefenen en dat doet zeer, helaas.

    Dit jaar heb ik voor het eerst een echt effectieve bochtoefening gehad om goed druk op het linker been te krijgen. Ga met je handen op je rug diep door de knieën, strek je rechter been uit. Probeer nu met je rechter hand de linker kant van je schoen te raken. Zorg hierbij dat je je heup naar links duwt. Om het evenwicht te trainen zorg je ervoor dat je schaats van je gestrekte rechter been, net wel, net niet, het ijs raakt. Dit is weer zo'n zware :oops: oefening.
    Schaatsen blijft een kwestie van de lange adem, jaar in jaar uit.
  14. zoef

    zoef New Member

    'met de rechterhand de linker kant van de schoen raken'

    Ik neem aan dat je de linkerkant van de linker schoen bedoelt , anders wordt het meer dancing on ice :D
  15. Schaatseritis

    Schaatseritis New Member

    Zoef, je hebt gelijk, de rechterhand gaat naar de linker schaats.

    Langzamerhand (een week of zes zeven na de eerste uitleg van die oefening) begin ik de bocht beter te schaatsen. De krachten op mijn linker been nemen beduidend toe (ook de spieren aan de linker buitenkant van mijn heup voel ik goed). Maar ook de coördinatie en efficiëntie worden beter. Het begint te"lopen".

    Succes!
  16. GlobeskaterIJshaas

    GlobeskaterIJshaas Active Member

    nog even een vraagje over dat linkerbeen...

    hoe voorkom je dat je met de schoen op het ijs komt???

    Als ik op voor mij bijna volle snelheid zit, gebeurd het me in de training nog wel eens dat ik met de schoen op het ijs kom.Ik heb een normaal vikingonderstel, de naganoklapset dus qua hoogte zou het volgens mij geen probleem moeten zijn...
  17. doddeltje

    doddeltje Member

    recht in je schoen staan :wink:

    veel mensen hebben de neiging om in de bocht in de schoen te gaan hangen (ik ook trouwens), waardoor je schaats 'platter' in de bocht ligt dan je been

    als het dit niet is: ijzer beetje naar buiten zetten (cfr. shorttracks)
  18. GlobeskaterIJshaas

    GlobeskaterIJshaas Active Member

    okay maar zijn er ook tips over hoe je daar op kunt letten, want ben bang dat als ik niet recht genoeg in mijn schoen sta ik dat echt al heel lang doe...

    iets afleren is altijd nog moeilijker dan iets aanleren :wink:

    en ijzer verplaatsen doe ik later wel als blijkt dat het nodig is, want ze zitten qua afstelling verder wel lekker!
  19. fred

    fred Member

    Beter met je schoen (af en toe) op het ijs dan dat je niet komt te hangen in de bocht. Je ziet beginners vaak zelfs op de binnenkant staan, links, dan kom je dus helemaal niet aan afzetten toe.
    Je zou misschien kunnen overwegen om sprintbuizen te nemen, sta je ietsjes hoger.
  20. rovar

    rovar New Member

    laat iemand achter je meerijden in de bocht om te zien wat er precies fout gaat. misschien zet je je linkerschaats niet goed neer. verder, als je ijzer niet goed onder je schoen staat, sta je er vooral in de bocht niet goed op en ben je uit balans. je kunt 'm dan achter iets naar buiten zetten, maar pas op: niet te ver. als je verder onvoldoende steun hebt van je schoenen, zakt je enkel door waardoor je schoen aan het ijs komt. zoek de oplossing dan in een stuggere schoen. als laatste zou ik denken aan sprintbuizen of sprintplaatjes, waardoor je schoen verder van het ijs komt. je schoen raakt het ijs dan niet, maar het probleem heb je er niet mee opgelost: het doorzakken van je enkel en schoen dat resulteert in een slechtere afzet.

Deel Deze Pagina