1500 meter mannen, dinsdag 8 februari, 11:30

Discussie in 'Olympische Spelen' gestart door CasperW, 7 feb 2022.

  1. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Ja dat viel me ook op. Kim en Kongshaug (22 jaar en 20 jaar) konden profiteren van die Nederlanders en proberen zo dicht mogelijk in de buurt te blijven. De mannen daarna dachten allemaal "f*ck, nu moeten we 1.43 laag rijden, dat is sneller dan verwacht" en choken dan.

    Even de rondetijden op een rijtje.

    Snelste opening
    23.14 Krol (NED - 2e)
    23.42 Lian (CHN - 27e)
    23.42 Nuis (NED - 1e)
    23.45 Oda (JPN - 17e)
    23.45 Ning (CHN - 7e)
    De openingen vallen me wat tegen afgezien die van Krol. 23.4 is niet bijzonder meer tegenwoordig. Nuis en Krol moeten op het oog veel minder moeite doen voor dit soort openingen dan veel concurrenten.

    Snelste eerste volle ronde
    25.02 Krol (NED - 2e)
    25.10 Nuis (NED - 1e)
    25.38 Kim (KOR - 3e)
    25.47 Kersten (GBR - 19e)
    25.52 Howe (CAN - 5e)
    De podiumheren zijn ook hier de snelsten. Opvallend dat Kersten de best of the rest is. Mantia en Ning verliezen respectievelijk 1 en 0,7 seconde op de snelste man (Krol) in deze ronde.

    Snelste tweede volle ronde
    26.25 Nuis (NED - 1e)
    26.53 Krol (NED - 2e)
    26.61 Kim (KOR - 3e)
    26.63 Kongshaug (NOR - 4e)
    26.91 Johansson (NOR - 12e)
    De top-4 staat hier ook op 1 tot en met 4, in de juiste volgorde. Allan Dahl Johansson was goed op weg, maar hij heeft op de een of andere manier 2,5 seconde verval in de slotronde.

    Snelste slotronde
    27.89 Bosker (NED - 9e)
    28.07 Trofimov (ROC - 8e)
    28.09 Swings (BEL - 13e)
    28.11 Lehman (USA - 11e)
    28.19 Kongshaug (NOR - 4e)
    Geen bijzondere slotrondes hier.
    HaagscheBluf, Lorca en G1ant vinden dit leuk.
  2. Duif

    Duif Well-Known Member

    Daar hebben Bart en Ben het in hun podcast ook al over gehad. Met name op de 5km was dat inderdaad het geval. Ook vonden zij het heel opvallend dat op die afstand na de dweil alleen vd Poel nog goed reed.
    EenBrabander en chicagodude vinden dit leuk.
  3. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    Rodelen wordt inderdaad altijd gewonnen door Duitsers, maar daar zijn maar iets van 5 medailleonderdelen in, wat dus ook meer dan genoeg is.

    Bij langlaufen is Noorwegen inderdaad erg dominant (hoewel minder dan Nederland bij schaatsen), maar daar is voor mijn gevoel toch ook nog wel een groot verschil. Dat wordt namelijk in een paar andere landen ook echt serieus genomen en op hoog niveau uitgevoerd. Vooral Rusland en Zweden doen vaak niet zo heel veel onder voor Noorwegen op de Spelen. Dat maakt toch dat overwinningen gevoelsmatig meer waarde hebben, omdat je toch maar mooi de Zweden en Russen verslaat als Noor, en die winnen toch ook vaak. Misschien minder vaak, maar wel vaak. (Overigens denk ik dat als ik in Noorwegen had gewoond ik ook niet meer warm was geworden van een langlaufmedaille)

    Bij schaatsen heb je met Rusland en Japan in theorie ook 2 van die grote landen erbij staan, maar die vallen uiteindelijk toch veel vaker tegen.

    In mijn ogen zijn overwinningen altijd het mooist als je ook grote namen of hele goede prestaties verslaat. Schouten versloeg een opmerkelijk goede Lollobrigida en Weidemann en pakt daarmee een mooie waardevolle overwinning. Van der Poel wint voor wereldtopper Roest, die zelf toch ook maar mooi voor Engebraten en Trofimov eindigen die toptijden rijden. Dat waren 2 mooie afstanden.

    Vervolgens wint Wüst in een absolute toptijd, dat is sterk, maar daarachter rijdt gevoelsmatig eigenlijk niemand een absolute toptijd, wat jammer is. En nu winnen Krol en Nuis goud en zilver en rijden ze wel allebei goed, maar ze verslaan eigenlijk niemand. Dat wil zeggen, ze verslaan natuurlijk iedereen, maar ze verslaan geen grote namen (Joeskov is de enige andere grote 1500 meter rijder van de afgelopen jaren en die lijkt gestopt) en ook geen grote prestaties van andere tegenstanders. Een Koreaan die vaak wel goed meedoet maar nog nooit echt een wereldtijd heeft gereden.

    Hoe goed je eigen prestatie dan ook is, je hebt tegenstand nodig om iets echt groots of legendarisch te laten voelen en die mist in deze wedstrijd. (Tenzij je natuurlijk heel erg voor Nuis bent, dan kan je zeggen dat 'ie Krol heeft verslagen.)
  4. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Eens te meer blijkt de tussenronde de sleutel tot succes. De snelste tussenronde komt heel vaak van de winnaar. Dus het beste kun je gewoon 700 meter als toerist rijden en dan met een snelle tussenronde komen ;).
    JohnZero vindt dit leuk.
  5. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    Dat zou opvallend zijn, dat is Nuis toch niet echt ;)
  6. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    De teleurstelling zit denk ik vooral in het veel beter rijden van de Nederlanders en veel slechter rijden van Mantia en Ning. Het was op papier een vierstrijd. Van de laatste twee had ik toch zeker een tijd van 1;44.5 verwacht. Daar rijden nu Kim en Konshaug. Voor de Nederlanders vond ik 1:43.7 al best gewaagd. En dan wordt er nog een halve seconde sneller gereden, dat zou in Thialf een 1:42.6 geweest zijn ...
  7. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Ja, ik hoorde het ook op hun podcast. Dat doet ook wel vermoeden dat vdPoel misschien wel een stuk betere prestatie heeft geleverd dan wij denken door toch nog te winnen.
  8. Duif

    Duif Well-Known Member

    Absoluut, dat was ook het eerste wat ik dacht.
    chicagodude vindt dit leuk.
  9. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Krol dacht zelf na zijn rit dus inderdaad dat zijn tijd voldoende was voor goud
  10. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Zou Otterspeer door de sfeer in de ploeg straks nog wat extras kunnen op de 1000? (mits zijn lies weer ok is)
    HaagscheBluf vindt dit leuk.
  11. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Het is wel mooi dat Reggeborgh nu twee Olympisch kampioenen aflevert, dat maakt duidelijk dat JV echt niet altijd de beste ploeg van Nederland is.
    HaagscheBluf vindt dit leuk.
  12. Ikbenerweer

    Ikbenerweer Active Member

    I hope so
    HaagscheBluf en chicagodude vinden dit leuk.
  13. Davey

    Davey Active Member

    Maar waarom eigenlijk, op het moment dat Krol en Nuis weer in de 1:43 terugkeerden tijdens het OKT was het gewoon een tweestrijd geworden. Ze hoefden alleen maar weer eventjes onder de 1:44 te duiken om goud en zilver veilig te stellen. Zelfs met een lage 1:44 van Mantia en Ning was het gewoon een strijd om brons geweest. Slechts met een off day voor beiden Nederlanders had iemand anders een kans op goud gehad.
    leenstrafan vindt dit leuk.
  14. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Na het OKT leek het erop dat JV alleen maar goud zou gaan halen, maar.. groene brigade toont zich meester in pieken.
  15. CasperW

    CasperW Well-Known Member

    De teleurstelling is vooral dat je hoopt dat het hele deelnemersveld nu piekt tijdens de OS, al hadden Ning en Mantia dan ook geen 1.43.2 gereden. Maar 1.45.2 is gewoon matig, Ning schaatste sneller in Stavanger. Dat kan echt niet alleen liggen en het mentale spelletje rond het zien dat er een enorm snelle tijd is gereden. Als dat het zou zijn, begin je bijna te denken dat het overslaan van een WB voordelig is op zo'n afstand. Maar ja, zo'n apotheose als op de 3000km waarin het op de laatste ritten steeds een beetje sneller gaat, inclusief spannende gevechten, dat wil je natuurlijk zien. Gelukkig starten alle Nederlanders op de 1000m mannen wel in de laatste drie ritten.
    Lorca vindt dit leuk.
  16. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Ik hoop op een medaille voor hem, dat zou al fantastisch zijn. Krol mag van mij winnen, maar ja Verbij mag ik ook wel. Hmm....lastig
    Camila vindt dit leuk.
  17. Duif

    Duif Well-Known Member

    Dat schaatsen tegenwoordig in een hal plaats vindt maakt de kans op verrassingen een stuk kleiner, wat dat betreft heb je wel gelijk dat de ene spelen een kopie zijn van de andere. Maar dat maakt het ook weer een stuk eerlijker. Een Olaf Zinke zal je niet meer zo snel zien winnen. Ard Schenk verwees ooit naar wat hij met eigen ogen zag, de 10km op de Spelen van 1964. De winnaar, Johnny Nilsson, reed om 9 uur 's morgens op perfect ijs, onder ideale omstandigheden. De favoriete Noren om 2 uur 's middags op boterzacht ijs en kwamen niet vooruit.
    Toen accepteerde men dat omdat het erbij hoorde, nu leven we in andere tijden met andere mogelijkheden.
    HaagscheBluf vindt dit leuk.
  18. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Ik denk dat de lichte teleurstelling die vele van ons voelen over de afstand vandaag ook vnl. komt omdat Krol en Nuis allebei helaas wat vroeg in het programma zaten. Als 1 van hen in de allerlaatste rit had gezeten had het al heel anders aangevoeld denk ik, i.i.g. qua spanning.
    Camila vindt dit leuk.
  19. Duif

    Duif Well-Known Member

    Ik denk dat veel buitenlanders hun piek al lang achter zich hebben gehad. Ik verwees eerder al naar de WB wedstrijden in november en december, daar gaat alle aandacht naar toe omdat ze zich dan al kunnen kwalificeren. Ning reed zelfs in september al 1.42. Weliswaar op 1800m maar toch, nergens voor nodig. De Nederlanders zitten dan nog op de fiets in Italië.
  20. Duif

    Duif Well-Known Member

    Ik denk dat je over 4 jaar al een heel ander beeld krijgt, in ieder geval bij de mannen. Deze generatie loopt op z'n eind. Van de 11 mannen die hier zijn is alleen reserve Snellink onder de 25... over 4 jaar zijn alleen hij en Bosker nog onder de 30. Nieuwe aanwas blijft al jaren achter. Pas dit jaar komt onder aanvoering van Wennemars jr. weer een aantal jongens opzetten, maar die zullen over 4 jaar de Spelen nog niet domineren.
    Bij de vrouwen is het precies andersom, op Wüst en Achtereekte na kan de hele ploeg over 4 jaar weer mee doen. Ook de reserves Wijfje en Conijn.

Deel Deze Pagina