1500 meter mannen, dinsdag 8 februari, 11:30

Discussie in 'Olympische Spelen' gestart door CasperW, 7 feb 2022.

  1. CasperW

    CasperW Well-Known Member

    De loting is geweest! Dus het is tijd om hierover te speculeren.

    Nuis, Mantia en Ning hebben alledrie de laatste binnenbocht en zijn wat mij betreft ook de grootste kanshebbers. Met Joh-Howe (Jo Hey Jo F** Hell) in de laatste rit denk ik dat Olav Mol morgen het commentaar gaat doen.

    Verrassend en teleurstellend voor het toernooi is dat er maar 29 deelnemers op de startlijst staan, inclusief Dawson die dus hopelijk net op tijd is gearriveerd. In vergelijking met de quotaplaatsen en reserveplaatsen van de ISU missen twee Duitsers (selectie-eisen), een Pool (covid of geen interesse?) en een Japanner (wellicht vanwege te weinig startplekken?). Maar waarom de positie niet opgevuld wordt met schaatsers die er al zijn, zoals een tweede Italiaan (Giovannini stond bijv al op de reservelijst) of Liiv bijv is mij een raadsel.
    HaagscheBluf en Camila vinden dit leuk.
  2. Inimene

    Inimene Well-Known Member

    Insider info here ;) Liiv doesn't wanna risk his already injured ankle at a distance that he's not specializing in just for the sake of skating one more Olympic race. He decided to focus on 500 and 1000 m as it is his 2nd Olympics and this time he has all the chances to score high. Mart Markus, our club's and Marten's coach, confirms that.
    Laatst bewerkt: 7 feb 2022
  3. jay

    jay Member

    Geen vertrouwen in Krol?
  4. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    Trofimov in rit 9 de eerste outsider. Vanaf dat moment is het in iedere rit raak, hoewel Swings-Ulekleiv op voorhand zo'n typische decompressierit lijkt die er meestal wel tussen zit. Johansson-Howe heeft het gevaar een typische doodbloedrit te zijn, zeker als er vlak daarvoor een fantastische tijd is gereden, maar ik laat me graag verrassen.

    Mantia kan heel veel aan Ichinohe hebben op de laatste kruising (als ie niet overkruist natuurlijk). Hetzelfde geldt voor Nuis tegen Kim.
  5. CasperW

    CasperW Well-Known Member

    Op niets gebaseerd, maar als ik één van de Hollanders er uit moet pikken dan zegt mijn gevoel Nuis
    jay vindt dit leuk.
  6. Daniel17

    Daniel17 Active Member

    Krol heeft wel echt een moeilijke rit, met (waarschijnlijk) geen enkele kruising waar hij kan profiteren.

    Ik denk dat dit vooral een goede loting is voor Nuis
    jay vindt dit leuk.
  7. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Ik zal de info toevoegen zoals ik dat tot nu toe telkens aan het begin van een topic heb gedaan. Met de huidige stand (2 goud, 2 zilver, 1 brons) staat Nederland nu derde in het medailleklassement. En "we" kunnen nog wel omhoog kijken op deze 1500 meter. Olympisch kampioen Kjeld Nuis en wereldkampioen Thomas Krol rijden net als de nummer 5 van het OKT Marcel Bosker de 1500 meter.

    Uitslag OKT:
    1 Kjeld NUIS M30 [​IMG] NED 1.43,85
    2 Thomas KROL MSA [​IMG] NED 1.43,87
    3 Tijmen SNEL MSA [​IMG] NED 1.45,16 PR SB
    4 Patrick ROEST MSA [​IMG] NED 1.45,30
    5 Marcel BOSKER MSA [​IMG] NED 1.45,65


    Uitslag vorige Spelen:
    1 Kjeld NUIS MSA [​IMG] NED 1.44,01 TR
    2 Patrick ROEST MN3 [​IMG] NED 1.44,86 PR SB
    3 KIM Min-Seok (1999) MA2 [​IMG] KOR 1.44,93
    4 Haralds SILOVS M30 [​IMG] LAT 1.45,25
    5 Takuro ODA MSA [​IMG] JPN 1.45,44

    Kanshebber Zhongyan Ning is de houder van het baanrecord met 1.46,81.

    Als Nederland deze afstand niet wint, heeft Nederland op de 1500 meters, 3km vrouwen en 5km mannen twee gouden medailles gehaald deze Spelen. Dat zou de slechtste prestatie sinds 2006 zijn, omdat Nederland in 2010 (Wüst, Tuitert, Kramer) en 2014 (Ter Mors, Wüst, Kramer) beide keren drie keer goud mee naar huis nam op deze vier afstanden, en in 2018 zelfs vier keer (Wüst, Nuis, Achtereekte, Kramer).

    Krol (7x) en Nuis (5x) wonnen de meeste internationale 1500 meters sinds Pyeongchang 2018. Yuskov (4x) staat derde in dat lijstje, maar hij is helaas geblesseerd.
    Duif, Giel1 en CasperW vinden dit leuk.
  8. Duif

    Duif Well-Known Member

    Ik was al helemaal vergeten dat Harald Silovs 4e was op deze afstand 4 jaar geleden.
    RodyTur10 vindt dit leuk.
  9. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Ik vraag me af of we uberhaupt Yuskov nog terug gaan zien. Ik ben er bang voor.
  10. HaagscheBluf

    HaagscheBluf Well-Known Member

    Sowieso heeft Nuis een geweldige tegenstander, de Koreaan Kim (duh) die op de vorige OS brons won.
    Kim heeft een prachtige schaatsstijl trouwens, het is net een panter.
    Qua Nederlanders schat ik, gevoelsmatig Nuis hoger in dan Krol.
    Maar toch zet ik mijn geld in op Ning.
    Laatst bewerkt: 7 feb 2022
  11. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Dat is een loting waar veel over te zeggen valt en eentje die invloed gaat hebben op de wedstrijd. Nuis heeft prima geloot, dit was voor hem de beste optie denk ik. Al kan deze droomloting ook veranderen in een nachtmerrie. Kim opent doorgaans ongeveer een halve seconden langzamer dan Nuis, en hier zie je op 49:30 wat er kan gebeuren als je 0.5 langzamer opent dan Nuis: https://www.npostart.nl/nos-studio-sport/01-02-2015/POW_00984241. Kim is gewaarschuwd, laten we hopen dat alles goed gaat. Wat dat betreft het Krol geen zorgen. Die rijdt Kongshaug na 120 meter voorbij. Als Krol zijn Noorse tegenstander vervolgens nog een keer zit voor het passeren van de finishstreep, gaat er sowieso iets mis.

    Ning heeft ook zeer gunstig geloot. Laatste binnenbocht tegen Oda, die over het algemeen toch vrij snel start op een 1500 meter.

    OS 2018 Nuis
    WK 2019 Krol
    WK 2020 Nuis
    WK 2021 Krol

    Dus nu is Nuis weer aan de beurt?

    Sowieso is de strijd tussen Nuis en Krol interessant. Ik kreeg de afgelopen vier jaar toch het idee dat Krol langzaam bezig was Nuis voorbij te steken, maar de afgelopen weken wint Nuis echt aan momentum. In het voorseizoen was Nuis als een opgeblazen ballon die je met duim en wijsvinger dichtknijpt en vervolgens loslaat, zo snel liep de snelheid er bij Nuis steeds uit op de 1500. Maar bij het OKT en het EK kon hij ineens wel weer door rammen. Krol was ook de enige rijder bij het OKT die teleurgesteld was na zich te hebben geplaatst. Dat hij daar Nuis voor moest laten gaan, zat hem duidelijk niet lekker.
    Laatst bewerkt: 7 feb 2022
    Duif vindt dit leuk.
  12. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    De cijfers over de huidige Olympische periode.

    Heren_1500m_Olympische_periode.jpg

    Krol iets constanter dan Nuis. Ning is al opgerukt naar de derde plek. Mantia reed vaak de mass start op dezelfde dag.
    Kramer reed nog één keer in de top 8 bij het WK allround 2019 (3e). Van alle andere elf met 1x top 8 reed niemand op het podium.
    Camila en Yuskov vinden dit leuk.
  13. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Waren er op de 1500 meter vrouwen al een boel kanshebbers op een medaille, bij de heren doen we er nog een schepje bovenop.

    **** Kjeld Nuis (NED)
    *** Thomas Krol (NED), Joey Mantia (USA)
    ** Zhongyan Ning (CHN), Allan Dahl Johansson (NOR)
    * Daniil Aldosjkin (RUS), Emery Lehman (USA), Min-Seok Kim (KOR), Sergej Trofimov (RUS), Ruslan Zakharov (RUS), Connor Howe (CAN)
    1-5% Bart Swings (BEL), Seitaro Ichinohe (JPN), Casey Dawson (USA), Haotian Wang (CHN)
    <1% Marcel Bosker (NED), Peder Kongshaug (NOR), Takuro Oda (JPN), Cornelius Kersten (GBR), Dmitrij Morozov (KAZ), Ziwen Lian (CHN), Kristian Ulekleiv (NOR)

    Nuis, Krol en Mantia liggen erg dicht bij elkaar met alle drie ongeveer 60% kans op een medaille: Nuis er iets boven en Krol en Mantia er iets onder.

    Alleen kijkend naar goud, heeft Mantia de grootste kans (28%) voor Nuis (23%). Krol staat een trapje lager, met 15%, ongeveer gelijk aan de kans van Zhongyan Ning.
  14. mi

    mi Well-Known Member

    En Krol slaapt in een appartement met JV mannen. Nuis zit bij Wüst in het appartement….
  15. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Hier zijn de laaglandrecords voor de 1500 meter. Nuis reed bij de vorige Olympische Spelen 25.06 en reed vorig seizoen nog vijf honderdste sneller, dus je zou denken dat die 24er op laagland eraan zit te komen, maar ik denk het nog niet vandaag. Nuis is vooral de koning van de tussenrondes de afgelopen vier jaar, dus daar zal hij waarschijnlijk de winst pakken. Als iemand die 24er rijdt dan is Krol het.

    upload_2022-2-7_19-14-48.png
  16. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Ik denk dat Nuis toch ietsjes sterker is op de 1.500 m en hij heeft ook goed geloot. Krol vind ik toch gewoon een 1.000 m die van een Nuis in minder doen kan winnen. Als Nuis in goede doen is dan is hij de betere 1.500 m man.
  17. rhalbersma

    rhalbersma Well-Known Member

    De bookmakers hebben Ning - Krol - Mantia - Nuis als rijtje.
  18. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    Precies dit. Op het OKT liet Nuis op de 1500 meter zien dat je hem nog lang niet mag afschrijven. Hij is heel erg een gevoelsrijder terwijl Krol meer van de cijfers is. En die cijfers liegen niet. Nuis versloeg Krol namelijk op het OKT. En als ie dat kan, dan kan ie dat op de Spelen ook. Verder heeft Nuis het momentum en is ie volledig gebrand op titelprolongatie. Het is niet zozeer móeten voor Nuis, het is wíllen. En dan is ie op z'n gevaarlijkst.
    chicagodude vindt dit leuk.
  19. proeme

    proeme Well-Known Member

    ik ontdek net dat het morgen pas om 11:30 begint

    lekker dan. Bén ik een ochtend vrij (werk begint om 12:30), gaan ze pas 's middags schaatsen :(
  20. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Shani Davis, Chad Hedrick, Brittany Bowe, Heather Bergsma.

    Vier geweldig goede Amerikaanse 1500 meter schaatsers die het wereldrecord in handen hebben gehad maar nooit de Olympische titel wisten te bemachtigen. Het lijkt wel een vloek. Joey Mantia heeft geen wereldrecord gereden, maar als hij morgen wint kan hij aan de vloek wel een einde brengen.

Deel Deze Pagina