1500 meter mannen, dinsdag 13 februari 12.00

Discussie in 'Olympische Spelen' gestart door leenstrafan, 11 feb 2018.

?

Wat wordt de winnende tijd?

Peiling gesloten op 13 feb 2018.
  1. 1.42,99 of sneller

    2 stem(men)
    4,3%
  2. 1.43,00–1.43,24

    3 stem(men)
    6,4%
  3. 1.43,25–1.43,49

    3 stem(men)
    6,4%
  4. 1.43,50–1.43,74

    7 stem(men)
    14,9%
  5. 1.43,75–1.43,99

    11 stem(men)
    23,4%
  6. 1.44,00–1.44,24

    10 stem(men)
    21,3%
  7. 1.44,25–1.44,49

    6 stem(men)
    12,8%
  8. 1.44,50–1.44,74

    1 stem(men)
    2,1%
  9. 1.44,75–1.44,99

    3 stem(men)
    6,4%
  10. 1.45,00 of langzamer

    1 stem(men)
    2,1%
  1. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Roest binnen.
    HaagscheBluf vindt dit leuk.
  2. MasterAJA29

    MasterAJA29 Active Member

    Buiten starten is toch laatste binnenbocht? Zou voor Nuis en Verweij toch gunstig zijn ook als ze geen tegenstander hebben.
    Duif vindt dit leuk.
  3. HaagscheBluf

    HaagscheBluf Well-Known Member

    Ja, buiten starten is laatste binnen.
    Vooral voor een jager als Verweij vind ik dit een butloting.
    Laatst bewerkt: 12 feb 2018
  4. Quarantenove

    Quarantenove Active Member

    Ik hoop op goud voor hem.
    Jeronimo1 vindt dit leuk.
  5. De Keizer

    De Keizer Well-Known Member

    Dit wordt gewoon een Nederlandse 1-2-3. De 1500m is internationaal in jaren niet zo zwak bezet geweest. Als dan Denis Yuskov ook ontbreekt, blijft er weinig over.
  6. stijnsportgek

    stijnsportgek Well-Known Member

    Op basis waarvan zou Roest een grotere kans hebben op een medaille dan een Pedersen of Mantia? Een 1-2-3 behoort tot de mogelijkheden, maar ik de schat de kans erg klein in.
    strawbale en Sidekick vinden dit leuk.
  7. RodyTur10

    RodyTur10 Well-Known Member

    Ik verwacht veel van de Noren. Johansson, Henriksen en Pedersen kunnen allemaal op het podium rijden en misschien wel winnen.

    Zowel voor Nuis als Verweij geldt dat ze op de 1500m wisselvallig zijn. Een mindere dag en ze rijden in plaats van in de 1.43 maar 1.46. Ik ben er niet gerust op dat ze het zomaar eventjes gaan doen (wat trouwens ook moet, want zonder spanning is het ook niet leuk).
  8. Monique

    Monique Well-Known Member

    Ik denk dat Nuis gaat winnen, dat Pedersen 2e wordt en dat Koen er met het brons vandoor gaat.
    strawbale vindt dit leuk.
  9. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    De 1500 is idd vrij zwak momenteel. Misschien dat iemand als Mantia, Morrison, Pedersen brons kunnen winnen, maar goud en zilver lijkt me zonder Yuskov wel vergeven ja, mits ze aan hun niveau komen van dit jaar/afgelopen jaren.

    Ik gun Morrison het brons wel na zijn ellende de afgelopen jaren.

    Benieuwd wat de Noren kunnen...
  10. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Goud gaat naar NL... Nuis heeft de beste papieren.. Koentje, het beste lijkt er een beetje van af.
    En Pedersen weer brons? Zou mooi zijn.
  11. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    O ja?
    VorstM vindt dit leuk.
  12. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    EenBrabander en RodyTur10 vinden dit leuk.
  13. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    RodyTur10 vindt dit leuk.
  14. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Ja, de tijden zijn een hele lange tijd heel traag geweest op de 'koningsafstand'. En de winnaars waren ook niet best, met Maurice Vriend enzo. Eigenlijk is het pas dit jaar dat het niveau weer wat optrekt naar de tijden van Davis/Hedrick/Bokko/Fabris (in hun respectievelijk goede jaren, dus ongeveer t/m 2010). Overigens, funfact tenzij ie niet waar is, volgens mij is Obihiro samen met Gangneung de enige baan met internationale status waar Kjeld Nuis een baanrecord heeft. Maar, Nuis is natuurlijk wel verder dan Joeskov ooit geweest is op deze afstand (zijn woorden, niet de mijne).

    PS: Joeskov heeft natuurlijk overal baanrecords, en anders Davis. En dit seizoen al even vaak onder de 1.45 gereden op laagland als Nuis en Verwij gecombineerd in hun carrière. Maar, terug naar de race. Hup Pedersen.
    Asterisk en EenBrabander vinden dit leuk.
  15. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    De stand van zaken op de 1500m:

    Heren_1500m.jpg

    Mantia lijkt me voor Nuis en Verweij de grootste concurrent voor de medailles. Min-Seok Kim piekte in Heerenveen en viel daarna terug. Swings zie ik gezien zijn 5km ook als kandidaat.
  16. Patrick John

    Patrick John Well-Known Member

    Voorbeschouwing 1500m mannen

    Na de mannen van de lange adem zijn nu de middenlange afstand rijders aan de beurt. Dit is echt een andere specialiteit geworden, er zijn geen schaatsers die beide afstanden goed beheersen. Kramer is wellicht de enige uitzondering, maar die heeft deze dagen wat anders aan zijn hoofd.
    Geen van de mannen die op de startlijst staat van de 10km gaat van start op deze afstand, dus geen Beckert, geen Geisreiter, geen Tumulero en geen Lee.
    Blijven 31 mannen over voor het "koningsnummer".

    De favorieten komen uit Nederland; Kjeld Nuis en Koen Verweij. Twee mannen die ongelofelijk hard kunnen rijden, maar in het verleden om diverse redenen niet altijd op de juiste momenten goed reden. Inmiddels lijken de mannen stabiel te rijden en goed met de wedstrijddruk te kunnen omgaan.

    Kjeld Nuis was afgelopen seizoen heel goed hij reed het gehele seizoen goed er stond en in de belangrijkste wedstrijd van het seizoen toonde hij zijn klasse door op indrukwekkende wijze twee wereldtitels te pakken. Ook het seizoen ervoor (2015-2016) reed hij eigenlijk al goed en stabiel. Weliswaar zonder wereldtitels, maar je kunt nu eenmaal altijd een keer verliezen van Juskov of Kulizjnikov. Wel podium op de 1000m en 1500m op het WK afstanden en op het WK sprint ook tweede.
    Dit seizoen was er een moeilijk begin, maar zat er duidelijk groei in de WC-reeks en op het OKT was hij beter dan ooit. Zijn 1.07.64 en 1.43.48 zijn echt van uitzonderlijk niveau, vergelijkbaar met de 500m van Michel Mulder en de 1500m van Ireen Wust vier jaar geleden op het OKT. Als hij deze vorm nu weer heeft haalt hij 2 gouden medailles.

    Koen Verweij heeft juist 2 verloren seizoenen achter de rug. Te weinig getraind, overtraind, te weinig gestructureerd getraind, te eenzijdig getraind en nergens op zijn plek in een ploeg zelfs niet bij zijn vroegere “roomie” Wust in de ploeg wilde het niet lukken. Ook bij de sprintmannen van Van Velde was er niet de benodigde chemie.
    Verweij trok zijn plan en zocht zijn oude coach Poltavets weer op, die hem in zijn beste seizoen tot dan toe had begeleid (2013-2014).
    Dat hij daarvoor bij een ploeg met een luchtje moest trainen nam hij op de koop toe. Een volwassen beslissing en dit jaar zien wij sowieso een volwassen Koen Verweij.
    Hij staat er op de momenten dat hij er moet staan en heeft een duidelijke opbouw waarin hij steeds weer stappen zet op weg naar het grote doel: Olympisch goud.
    Na zijn ondankbare zilver van 4 jaar geleden is dat zijn ultieme motivatie.

    Normaal gesproken zijn K&K de nummer 1 en 2, maar het blijven OS, dus is het gemakkelijker gezegd dan gedaan.

    Voor de 3e plek zijn er veel kandidaten, zoals op de 1500 niet ongebruikelijk is. Vier jaar geleden was zelfs de strijd om het goud volledig open.

    Allereerst maar de 3e Nederlander. Patrick Roest.
    Zoals velen had hij in het voortraject een val met een breuk, maar bij hem was het in september en was hij niet op tijd in topvorm voor het OKT.
    Hij had ongetwijfeld 2 startplekken gehaald als hij in topvorm was geweest, maar toch liet hij een indrukwekkende 1500m zien. Een tijd in de 1.44 en zijn zoveelste PR op deze afstand. Net als op het OKT moet hij weer vroeg starten. Als hij weer een PR kan rijden zit een medaille er zeker in.

    De Noren hebben ook een sterke ploeg, maar evenals op de 5km is eigenlijk alleen SL Pedersen een medaillekandidaat.
    Hij heeft het voordeel dat hij onbevangen kan rijden, omdat hij al een medaille heeft. Hij heeft op deze afstand al genoeg bewezen dit seizoen. Hij wist in eigen land te winnen en was in Erfurt tweede achter de ongeslagen Yuskov. SL mag in de laatste rit gaan jagen op Mantia als hij die jacht succesvol afrond kan het wel eens genoeg zijn voor een medaille.

    Voor Mantia ook een mooie loting, want als hij op de laatste kruising achter Pedersen kan duiken kan hij profiteren van de sterke slotronde van de Noor. Mantia won de afgelopen 2 seizoen steeds een WC-wedstrijd, dus hij kan iedereen verslaan. Op het WK afstanden kon hij echter geen medaille halen, dus heeft hij het nog niet op de grote kampioenschappen laten zien.

    Er zijn meer kamdidaten uit Noord-Amerika. Vincent D’Haitre maakt nog ieder jaar stappen en als hij dat dit jaar weer doet, kan hij op het podium eindigen. Vorig jaar was hij op het WK op deze afstand 4e achter Juskov en Kramer die er nu niet bij zijn, dat biedt dus zeker mogelijkheden. Hij haalde in Heerenveen zijn eerste podium op deze afstand en kan zich er dus altijd tussen rijden.

    Hij is niet de enige Canadees met kansen. Denny Morrison is weer terug en hoe?
    Het is al moeilijk om op 32 jarige leeftijd PR’s te rijden, maar als je twee jaar geleden een zwaar motorongeluk hebt gehad met breuken in het bovenbeen, gescheurde kruisbanden en beschadigde organen en vorig jaar een beroerte dan is het echt een wonder dat je jezelf nog verbeterd als je zo’n lange carrière hebt gehad (hij was er bij op de OS van Turijn in 2006). Zowel op de 3km als op de 5km reed hij een PR in dit seizoen. Op deze afstand reed hij weer in de 1.42, dus behalve een verbeterd duurvermogen heeft hij nog snelheid genoeg. In Sochi haalde hij verrassend brons en dat zou deze keer weer kunnen, als hij goed hersteld is van het voorseizoen.

    Het thuisland heeft na Lee misschien weer een ander fenomeen in huis. De pas 18-jarige Min-seok Kim begon het seizoen met een fantastische 1.44.97 in de B-groep in Heerenveen. Daarna zakte hij een beetje weg, maar bewees vorig jaar al op 17-jarige leeftijd er te kunnen staan, want hij werd vorig jaar 5e op het WK-afstanden.
    Moeilijk te zeggen wat hij kan, gezien zijn jonge leeftijd, maar misschien dat hij met steun van het thuispubliek tot iets moois in staat is.

    Terug naar de topfavorieten, beiden hebben de laatste binnenbocht en zullen het hoofdzakelijk alleen moeten doen, alleen Nuis kan nog iets aan Oda hebben op de eerste kruising. Nuis rijdt eerst dus kan meer onbevangen starten, Verweij heeft het voordeel dat hij weet wat hij moet doen.

    Als ik moet gokken denk ik dat Verweij het gaat redden. Hij zal enorm gretig zijn, omdat hij dit seizoen in de WC steeds verloor van Yuskov en op het OKT verloor van Nuis. Hij weet dus dat hij nog een stap had te makken en zoekt nog steeds die perfecte race dit seizoen.
    Voor Nuis is het toch de eerste afstand op zijn eerste OS, dat zal toch wel voor extra spanning zorgen. Om die twee redenen verwacht ik goud voor Koen.
    Als Kjeld dan de 1000m wint kan iedereen tevreden zijn.
    HaagscheBluf en Duif vinden dit leuk.
  17. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    Pardon? Welke afstand kan Pedersen niet dan, de 5 of de 1500? En Swings?
    Patrick John vindt dit leuk.
  18. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Het zijn wel specialisten, maar buiten Yuskov vind ik dat er weinig wereldtop op de 1500m is. Nuis is toch meer een 1000m man die het nog wat door kan trekken. Verweij is er dit jaar dan wel bij gekomen.

    Mantia, Swings, D'Haître... tja, toch niet echt wereldtop. Er straalt weinig klasse uit. En Pedersen is wel goed, maar vooral allround. Dat Roest genoemd wordt als grote kandidaat voor een medaille zegt voor mij genoeg.

    Ooit was de 1500 de afstand met de meeste wereldtoppers, maar dat gevoel heb ik nu helemaal niet meer.
  19. Sidekick

    Sidekick Well-Known Member

    Een medaillekandidaat minder?

    Vincent de Haitre, die straks in de voorlaatste rit de 1.500 meter rijdt, liep 2 dagen op krukken omdat hij in het atletendorp in de olympische ringen was geklommen en er vervolgens vanaf gevallen was. Stond gisteren voor het eerst weer op het ijs. Via @KjeldNuis
    https://twitter.com/evanlakerveld/status/963300235907801088
    Patrick John vindt dit leuk.
  20. JaapvdB

    JaapvdB Well-Known Member

    Op Radio1 hoorde ik dat Vincent D'Haitre afgelopen week wat ongelukkig uit de Olympische ringen is gesprongen/gevallen. Je weet wel, zo'n 'beeld' waar iedereen inklimt om zich te vereeuwigen.
    Daarna heeft hij een aantal dagen op krukken gelopen. Lijkt me geen ideale voorbereiding.

    Edit: Sidekick was sneller...
    Patrick John vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina