EK allround + sprint 2017

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 18 dec 2016.

  1. Danielle

    Danielle Well-Known Member

    Dat eerste vond ik zeker waar. Maar misschien ook omdat de opbouw niet klopte voor mijn gevoel. Er zijn al twee toernooien afgelopen als er nog een 5km gereden moet worden. Ik merkte heel duidelijk dat het wel een beetje tammer werd in het publiek (alleen tijdens die 5km van Sven niet)

    Blijkbaar dus niet. Voor ons waarschijnlijk wel.
  2. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Zoals ik al zei keek ik bij familie. Mijn broer kijkt bijvoorbeeld echt nooit schaatsen (kende alleen Kramer, Wüst, Ter Mors en Sablikova) en die vond het ook prima te volgen. Misschien was het niet geschikt meer als achtergrond tijdens het huishouden en met af en toe eens weg voor boodschappen, zoals veel mensen schaatsen aan zetten. Maar als je echt keek kon het echt niet onduidelijk zijn. Onmogelijk.
    Laatst bewerkt: 13 jan 2017
    EenBrabander vindt dit leuk.
  3. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Beter is top 5 van het klassement na 3 afstanden aangevuld met de beste 5km rijders.
    EenBrabander vindt dit leuk.
  4. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Ondanks mijn kritiek op het niveau van de 10 kilometer vind ik dat de nummer 6 of 7 in het klassement er eerder thuishoort dan een puur stayerstype die 7e is geworden op de 5 kilometer. Het is een allrountoernooi, niet een afstandstoernooi.

    Het criterium moet zijn: de acht mannen moeten rijden die het meest waarschijnlijk de top-8 van het eindklassement zouden vormen als iedereen de 10 kilometer zou mogen rijden. Daarom: stand na drie afstanden, 5 kilometer dubbel tellen, en dan de eerste acht pakken. Niet perfect, want de 10 kilometer is meer een stayersafstand dan de 5km, maar wel de minst slechte methode.

    Mijn kritiek op de 10 kilometer was overigens niet bedoeld op de afstand an-sich, maar op de 10 kilometer in een allroundtoernooi. Natuurlijk weet ik dat er een handvol goede tienkilometerrijders bestaan die niet meededen aan dit EK. Je moet gewoon concluderen dat op dit toernooi alleen Kramer, Blokhuijsen en in veel mindere mate Swings en De Vries in staat waren om een acceptabel niveau op zowel de 500 als de 10 kilometer te laten zien. Pedersen kan het ook, maar lijkt de 10 kilometer ook niet heel serieus te nemen. Dan heb je wereldwijd gezien Bloemen nog, maar daarna houdt het op. Dat is best schokkend.
  5. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    - die stayer mag imho bevoordeeld worden omdat die zijn favoriete afstand niet mag rijden en het sprinterstype wel, ik vind dat je argument dus ook in de omgekeerde richting werkt.

    - alles hangt af van wat je acceptabel vindt, in elke sport heb je toppers en subtoppers, alles eronder is minder van niveau, zal altijd zo zijn want inherent aan sport en als je zoiets moois als allround hebt zullen die verschillen nog wat uitvergroot worden
    EenBrabander vindt dit leuk.
  6. Aleimon Thimble

    Aleimon Thimble Active Member

    Eens. Waarom doen ze dit niet?

    Had VdP de 10K mogen rijden met dit systeem?
    G1ant vindt dit leuk.
  7. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Als ik het zo snel uitreken, zou Tumolero dan mogen ipv Henriksen.
  8. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Klopt, het zit heel dicht bij elkaar:

    Nicola Tumolero 151.299
    Sindre Henriksen 151.392
    Nils van der Poel 151.394

    Eigenlijk moet je met tenminste 2.1 vermenigvuldigen omdat de snelheid op de 10km lager ligt. Voor de top 8 lag de gemiddelde factor op 2.1263 Met 2.1 krijg je:
    Nicola Tumolero 155.196
    Nils van der Poel 155.239
    Sindre Henriksen 155.349
    G1ant, strawbale en EenBrabander vinden dit leuk.
  9. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Kortom: dat Van der Poel niet mocht starten is niet meer dan terecht.
    proeme vindt dit leuk.
  10. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Met zulke kleine verschillen zou Van der Poel het gat met Tumulero zeker dicht kunnen rijden. Hij moest dan goedmaken 12.32 sec. In Heerenveen bij de World Cup was het bijna 17 sec. Natuurlijk reed vd Poel in B groep maar Tumulero had ook een sterke race.
  11. Kristian

    Kristian Active Member

    I enjoyed my stay in Heerenveen (Wolvega) very much. :) Dicussing the skate of Blokhuijsen and the composition of the 10k is fair enough, but I honestly think that something has to be done with the allround format itself in order to make it more popular outside your country (and a group of die hard norwegians).
    Since the abolishment of single distance medals in allround tournaments, the space is there for something new. What if Friday saw the 500+1500 and Saturday 3000 in the mens (and womens) tournament? Medal awarding classification after three distances (3k). On Sunday you then see the finish of the four distance samalogs with 10k, men and 5k, women. The introduction of sprinters in the EK was a very good step (but one could always discuss their concept too).
    Sven Kramer is possibly the greatest skater ever.! P.t. he would probably win a 500-1500-3000 too, but could not such a new middle distance arrangement become a boost if it was introduced in allround tournaments AND the Olympics?...
  12. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Do you know that there won't be a 5 km for men in your setup?
  13. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    We moeten toch eerlijk zijn en concluderen dat de ISU geen koers vaart die leidt naar het introduceren van welke meerkamp dan ook op de OS. Dat is eigenlijk ook de doodsteek voor het allrounden. Dan kun je boos worden dat individuele atleten geen inzet tonen bij allroundtoernooien of helemaal niet meedoen, maar dat heeft geen zin. Nederlandse schaatsers kunnen een profcontract krijgen op basis van allroundprestaties (bijvoorbeeld Linda de Vries), maar buitenlandse schaatsers leven vooral van staatssteun (Olympische comitées). En die Olympische comitées geven steun aan schaatsers waarvan ze denken dat ze kans hebben op Olympisch eremetaal. Om dat meetbaar te maken wordt gezocht naar een vergelijkbaar toernooi met de OS en dat is het WK Afstanden. Dus om een inkomen te verwerven moet je presteren bij de WK Afstanden, dat is hoe het werkt. Als allrounder in het buitenland heb je simpelweg geen bestaansrecht.

    Bij de vrouwen is het dan nog goed mogelijk om ambities op individuele afstanden te combineren met het allrounden omdat vrouwen vaak op veel afstanden goed zijn en omdat de scope van het allrounden minder breed is dan bij de mannen (500 tot 5000 meter ipv 500 tot 10.000 meter). Het gebrekkige niveau bij het EK Allround op de vrouwen komt mijn insziens dan ook doordat er simpelweg te weinig goede schaatsters zijn. Eerder deze week postte ik al dat Wüst en Sablikova sinds 2010 alle allroundtitels hebben verdeeld en dat het geen enkele keer spannend was. Dat kan geen toeval meer zijn, er is sprake van een structureel probleem. In welke professionele sport gebeurt het dat er in 7 jaar tijd geen enkele nieuwe wereldtopper opstaat? Wüst gaat het stokje doorgeven aan De Jong, dus we hoeven hier ook niet al te veel verandering te verwachten in de toekomst.

    Bij de mannen zie je dat het allrounden bijt met ambities op de individuele afstanden. Alleen als je het talent hebt van Kramer, kun je dat combineren en zo'n talent staat eens in een x aantal decennia op. De 10 kilometer van Bergsma werd minder toen hij het allrounden ging uitproberen en Pedersen kan op geen enkele afstand met de wereldtop mee, omdat hij wil blijven allrounden. Veel schaatsers kiezen dan ook voor hun Olympische droom en moeten dan het allrounden laten varen terwijl het in potentie goede allrounders zijn. Yuskov: liever kansen op de 1000 en 1500 meter bij de OS dan alleen de 1500 en kansen bij allroundtoernooien. Michael: liever kansen op de 5000 en de MS dan bij het allrounden. Lee: liever kansen op de MS en de TP dan bij het allrounden.

    Het idee van @Kristian lijkt me dan ook erg goed, omdat het een scopeversmalling is van 500-10.000 naar 500-3000. Dat zal zeker de aandacht trekken van types als Yuskov en Mantia en wellicht zelfs types als Krol en Nuis.
  14. proeme

    proeme Well-Known Member

    nee, het minst slechts is gewoon alle rijders laten rijden. Dat hoeft niet allemaal live op tv.
    Sidekick en EenBrabander vinden dit leuk.
  15. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    en de prijsuitreiking op maandagochtend?
  16. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Bolt wint sinds 2008 (bijna) alle belangrijke medailles op de 100 & 200m, dus maar afschaffen die afstand en vervangen door de 60m?
  17. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Het toekomstperspectief voor de 100 & 200 meter ziet er iets beter uit dan voor het allrounden, kan ik je vertellen. Daar kun je als topatleet namelijk wel je brood mee verdienen, wel Olympische medailles halen en zijn je concurrenten geen veredelde amateurs.
  18. proeme

    proeme Well-Known Member

    het EK had 22 deelnemers. Dat is 11 ritten en daar heb je 3 tot 3,5 uur voor nodig. Bij mij is het dan nog geen maandagochtend.

    19 (of 20) vrouwen erbij op de 5km. 10 ritten. Zeg 2 uur.
    Laatst bewerkt: 14 jan 2017
  19. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    De vraag is wie er nog een 10km wil rijden. Op basis van eerder gereden tijden zouden dat kunnen zijn: Van der Poel, Ghiotto, Tumolero, Spieler Nilsen, Mikhailov, Druszkiewicz en misschien Sinitsyn. Die kunnen hem binnen 13.30 rijden.
  20. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Nee, maar Kramer gaat niet zo lang wachten, dus moet er speciaal voor terugkomen ;-)

Deel Deze Pagina