Welke slijpstenen

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door MiepMiep, 10 jan 2014.

 1. MiepMiep

  MiepMiep New Member

  Ik ben van plan om zelf mijn schaatsen te gaan slijpen. Nu zie ik verschillende slijpstenen bv Foss á EUR 28,- maar ook goedkopere. Kan iemand adviseren welke slijpsteen het meest gangbaar is om te nemen? Ik schaats zo'n 3x per week.
 2. willemw

  willemw New Member

  Ik gebruik zelf 3 stenen:
  1. de basissteen met een grove en een fijne kant (http://www.janvanderhoorn.nl/slijpmaterialen/viking-slijpsteen/).
  Grove kant voor het daadwerkelijke slijpen, fijne kant om de krassen van het slijpen er vervolgens weer af te halen
  2. Een afbraamsteentje, om de slijpbramen weg te halen (http://www.janvanderhoorn.nl/slijpmaterialen/schous-afbraamsteen/). Ik heb zelf deze vierkante, dat vind ik fijn werken. Maar er zijn ook smallere in de handel.
  3. Een polijststeen om het glijvlak van je ijzer weer helemaal glad te krijgen (http://www.janvanderhoorn.nl/slijpmaterialen/zandstra-polijstdriehoek/)
 3. Schaatstinus

  Schaatstinus Active Member

  Ook ik gebruik de Zandstra polijstdriehoek voor de laatste polijstbeurt. Echter afgelopen week hoorde ik vertellen dat dit minder goed zou zijn omdat de op de driehoek geplakte schuurstrook door zijn 'relatieve' zachtheid bij het polijsten wat zou indrukken waardoor de scherpe 90 graden hoek weer wat minder scherp zou worden. Ik merk dit zelf niet en beschik niet over een microscoop om het te controleren.
  Ervaringen hiermee of theorieën hierover?
 4. Duncan

  Duncan Member

  Ik heb diamantstenen van DMT en dat bevalt erg goed. Slijpen doe ik met babyolie, werkt prima en niet slecht voor je huid zoals WD40. Grote voordeel is dat diamant stenen altijd vlak blijven. In Nederland zijn ze erg duur en ik kon de aanschaf voor mezelf verantwoorden omdat ik ze ook voor mijn andere hobby (houtbewerken) gebruik. Als je zelf of iemand in je familie/kennisssenkring naar de VS gaat dan zijn ze daar een heel stuk goedkoper. Het zijn de grote diamantplaten, niet zo'n staaf met opgeplakte plaatjes.

  Ook een magnetisch diamant-wetsteentje werkt super omdat het gegarandeerd vlak ligt tegen je ijzer en die zijn wel goed betaalbaar.
 5. MiepMiep

  MiepMiep New Member

  Ok bedankt voor jullie reacties. Ik heb uiteindelijk gekozen voor de slijpsteen van FOSS en een afbraamsteen van Viking.


  Sent from my iPad using Tapatalk
 6. HA01761

  HA01761 Active Member

  Foss zijn prima stenen.
  Ik vind de afbraamsteentjes van Raps (die rode 'dunne vierkante') fijner dan Viking trouwens.

Deel Deze Pagina