Wegglijdend gevoel midden op het glijvlak

Discussie in 'Techniek & training' gestart door Miekusss, 6 dec 2017.

 1. Miekusss

  Miekusss New Member

  Ik heb sinds een paar maanden schaatsles en ik ga best snel vooruit qua techniek. Naast schaatsles sta ik 1 tot 2 keer per week op het ijs.
  Het enige waar ik geen antwoord op weet/krijg is het volgende:
  Als ik schaats heb ik voor mijn gevoel soms geen grip meer, mijn voet met schaats doet wat anders dan ik in gedachten heb, net alsof ik op een rond vlakje sta (alsof het ijzer bol is). Heb dit al een paar keer gehad, maakt niet uit of het rechtdoor is of als ik de bocht in ga.

  Schaatsen zijn scherp, ik slijp zelf, mijn instructeur heeft ze gecontroleerd en die kan er niet echt iets anders van maken. Nieuwe steen en haakse tafel. Polijsten doe ik met een oude krant om mijn steen dus kan niet door een polijstdriehoek komen.

  Het onderstel is een viking, ik weet niet precies wat voor onderstel maar even opgezocht op de website van viking lijken het nagano specials (met zwarte brug).
  Ik heb een set tweedehands viking gold 2005 en dit onderstel gekocht bij een schaatswinkel . Onderstel is dus ook 2ehands.
  Slijpen is zo om ongeveer de 5x schaatsen met de fijne kant van de steen.

  Mijn vraag is of dat aparte gevoel een gebrek aan techniek is of zou het aan de ijzers kunnen liggen?
  Als het aan de techniek ligt gewoon lekker door oefenen op de specials ;):D

  Ik ben overigens rond de 1.80m en weeg ca 85kg en heb best kracht in mijn benen.
 2. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Om de 5x slijpen is best wel weinig. Ik slijp na elke training.

  Wegglijden kan te maken hebben met de scherpte van je ijzers, een verkeerde houding, een verkeerde techniek, ijzers die niet goed onder je schoenen staan of iets anders waar ik nu niet aan denk.

  Al deze zaken kan je trainer beter beoordelen dan wij zonder je te zien schaatsen.
  Nogevendit en Miekusss vinden dit leuk.
 3. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Voor een beginnende schaatser lijkt iedere 5 trainingen slijpen mij een prima hoeveelheid. Ik zelf (topsnelheid rondje 39) heb geen slijpmachine thuis en laat ze zo nu en dan eens slijpen bij de schaatswinkel (RONO sport). Ik rijd op de semi-overdekte baan in Eindhoven.

  Net als Eelco kan ik de situatie niet inschatten omdat ik er niet bij ben. Waar het aan zou kunnen liggen is een niet optimale houding. Zorg ervoor dat je goed achterop zit en dat je gewicht zit boven je been waarop je staat. Als je zwaartepunt niet boven je ijzer is, kun je er minder goed mee afzetten, heb je minder balans en stabiliteit en heb je minder controle over het ijzer. Net zoals bij veel andere technische zaken bij het schaatsen, kun je dit niet meteen oplossen. Wat wel kan helpen, zijn balansoefeningen thuis, en shorttracktrainingen doen. Daar krijg je nog wat meer finesse in je techniek. Ik combineer zelf shorttrack en langebaan, door in de zomer te shorttracken en in de winter te langebanen en kan zeggen, dat shorttracken niet alleen de bochten, maar ook de algemene balans en controle verbetert.
  Miekusss en Eelco vinden dit leuk.
 4. HA01761

  HA01761 Active Member

  Iedere 5x slijpen en dan alleen met de fijne kant... Goede kans dat je ze op die manier toch niet echt scherp krijgt.

  PS ook een gigantische braam kan bij onjuist voelen onterecht worden aangezien voor 'vlijmscherp'
  Laatst bewerkt: 8 dec 2017
 5. Miekusss

  Miekusss New Member

  Dank jullie voor de adviezen.

  Ik heb mijn schaatsen laten beoordelen door mijn trainer en die vond ze best erg scherp voor iemand die net begonnen is met slijpen.
  Ik schaats vooral in Leeuwarden.

  Misschien is het inderdaad een idee om eerst eens te gaan testen met meer achterop zitten. Het schaatsen ging al een heel stuk beter toen ik eenmaal de ijzers wat meer in het geheel naar binnen had geplaatst tov toen ik ze heb gekocht. Misschien moet dat dan ook nog een klein stukje verder.
 6. Patrick510

  Patrick510 Active Member

  Het is lastig om hier inhoudelijk op te reageren als je iemand niet ziet schaatsen. Ik schat in op basis van wat je schrijft dat je bezig bent om technische stappen te maken.

  Uiteraard is het voorwaarde dat je ijzers goed onder de schaatsen staan. @dsdevries schreef daar in een ander topic het volgende over (ik kan het zelf niet beter uitleggen):

  In de één na laatste zin benoemt hij wat wel eens jouw probleem zou KUNNEN zijn. Echter, ik wil je waarschuwen om het te veel in je schaatsen te zoeken. De techniek is minstens zo belangrijk. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat je door balansoefeningen rechter boven je schaatsen komt. Als je precies op de bovenkant staat heeft het ijzer in principe geen grip en ook daar kan dit gevoel vandaan komen. Het ijzer heeft namelijk alleen grip als je op een zijkant staat.

  Zorg dus voor een juiste plaatsing van de ijzers zoals hierboven beschreven en vervolgens vanuit de juiste plaatsing van de ijzers werken aan techniek. Desnoods kun je voor de plaatsing naar een schaatswinkel. Ik zou daar persoonlijk eerder advies vragen dan aan een schaatsinstructeur.
  Miekusss en dsdevries vinden dit leuk.
 7. Miekusss

  Miekusss New Member

  Even een update: de tips ter harte genomen.
  Ik heb mijn schaats aan de achterkant wat verder naar binnen gezet zoals beschreven in het linkje. Daardoor sta ik een heel stuk rechter op de schaats.
  Het wegglijdende gevoel is zo goed als weg cq ik ben eraan gewend/ techniek is vooruit gegaan.
  Inmiddels naar de 3e (van 4) groep van de schaatslessen gegaan dus die ik iets goed .
  Ik hou dus gewoon lekker deze ijzers.
  Laatst bewerkt: 28 jan 2018
  Patrick510 en EenBrabander vinden dit leuk.
 8. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Ik heb dat ook laten doen. Met gunstig effect.
  Miekusss vindt dit leuk.
 9. movi75

  movi75 New Member

  Even een vervolg op dit topic.
  In het verleden wel eens op natuurijs geschaatst maar na ca. 20 jaar toch weer eens een paar schaatsen gekocht om als alternatief voor het fietsen bij erg slecht weer toch de deur uit te kunnen. Gestart op een paar Raps Voltage maar deze na een keer of 10 te hebben gebruikt omgeruild voor een set Evo Heliums met vaste ijzers. Hierop kan ik makkelijker "diepzitten" wat resulteert in meer controle op de schaats. Mijn techniek behoeft nog erg veel aandacht en training. Ik kijk goed naar andere schaatsers, gebruik tips welke ik hierop het forum lees en op het internet vind en krijg tips van een schaatstrainer. Toch zou ik graag op onderstaande probleem wat antwoorden willen.

  Mijn rechterbeen geeft weinig problemen en kan hiermee redelijk sturen en "kanten", ik heb het gevoel hierop wel redelijke controle te hebben. Mijn linkerbeen hiertegen is een ander verhaal. Deze glijdt soms weg in dwars richting. Ik heb het gevoel dat het ijzer te vlak op het ijs staat en hierdoor geen grip heeft. Wellicht zit ik ook niet ver genoeg achter op. Ik kan/durf hem bijna niet op de buitenzijde te zetten. Als ik mijn voet iets naar binnen laat vallen dan is er wel grip, maar wil graag op de buitenzijde wegsturen. Mijn ijzers staan redelijk aan de binnenkant. Helpt het om deze iets naar het midden van de schaats te plaatsen om zodoende de schaats beter op de buitenzijde te zetten? Ik heb zelf het gevoel dat ik ook mijn linkervoet met de voorkant iets te veel naar buiten neerzet waardoor ik rem ipv glijd.
  Ik merk wel dat mijn linker enkel niet zo sterk is als de rechter (in het verleden enkele keren enkelbanden opgerekt). Na het schaatsen iets pijn aan de buitenzijde linkerenkel achter en onder de knobbel. Dit is pijn van spieren/banden en geen drukpunten want de schaatsen zitten perfect.
  Ik weet niet welke ronding er in is geslepen (standaard?), maar helpt een grotere radius hierbij?

  Graag advies wat ik eens kan proberen.
  Ik sta al op 1 been tanden te poetsen en te scheren ;)
  Laatst bewerkt: 19 jan 2019
 10. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Zonder je te zien schaatsen een paar zaken die kunnen:

  IJzer niet scherp genoeg.
  Je plaatst je voet te ver naar buiten.
  Heupen zijn niet horizontaal.
  Je verliest je enkelhoek (Je drukt je knie onvoldoende naar voren).
  Je bent aan het "Stevie Wonderen" op de baan (je beweegt met je bovenlichaam heen en weer).
  Je zet niet genoeg zijwaarts af.

  Ik kan nog wel wat extra kleinigheden verzinnen, maar zoek het eerst bij je techniek.
 11. movi75

  movi75 New Member

  Bedankt voor je reactie Eelco, ik ga me eens focussen op je lijstje.
  Uiteraard zoek ik het bij mijn techniek, deze is verre van optimaal. Wellicht helpen kleine aanpassingen hierbij zoals een grotere ronding/aanpassing positie ijzer maar ik ga eerst aan mijn techniek werken.
 12. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Ik wil graag ook even inhaken in dit topic. Ben tegenwoordig alleen nog maar natuurijsrijder, vroeger toen ik er dichterbij woonde
  ook wel eens wat kunstijs gedaan maar nooit echt te veel.
  Maar sinds een paar jaar ben ik het volledig verleerd. Ik kan nauwelijks nog op de schaatsen rijden.
  Vooral bij de eerste meters, en al helemaal op het hardere kunstijs, voel ik me zeer onvast en moet ik wat rondjes inrijden, bijna staand,
  om wat gevoel te krijgen , maar top wordt het niet meer
  Vandaag op natuurijs is ook zo iedere vierde, vijfde slag mis. Ik verlies evenwicht, kom te veel over, kan moeilijker sturen, etc.
  Links schuift wel eens (net als hierboven) schrapend in de richting zoals het niet bedoeld is.
  Van verdere techniek komt niks meer: overkomen of druk opbouwen zit er zo niet in.

  Mijn schaatsen zijn toch redelijk geslepen dacht ik. Deze winter maar eens weggebracht nog om machinaal te laten doen.
  Er is niks gebeurd met de afstelling , ook niet onbewust.
  Wel wordt ik een dag je ouder (53) en ik train de laatste jaren steeds minder , vooral hardlopen minder.
  Maar dan nog. Ik heb nooit evenwichtsproblemen gehad, reed opeens weg toen ik 8 was en sindsdien nooit (veel) misslagen gehad bij mijn weten.
  Vanaf 2007 nooit gevallen. 2 elfstedentochten. Met klunen kon ik vanaf het ijs met een gangetje ineens doorrennen.
  En nu zwik ik er elke vijfde slag door.
  Ik poetste mijn tanden tot gisteren nog op twee benen, maar na de tip (herleving) boven moet ik dat toch maar eens doen.
  Maar zijn er bijvoorbeeld testjes die ik kan doen of het evenwicht is, of toch iets aan de schaatsen?
 13. JJS

  JJS Member

  Even een beetje late reactie maar volgens mij herken ik precies het probleem! Ik merkte dat ook een aantal keer. Zeker na een tijdje schaatsen, dat ineens het gevoel is of er een giga braam op je schaats zit en dat hij constant weg wil breken, vooral in de bocht.

  Bij mij ben ik er volgens mij achter. Door vermoeidheid ga ik meer naar voren staan en is de grip weg. Sinds ik daarop let voelt het weer veel steviger en ben ik niet meer constant aan mijn materiaal aan het twijfelen.
  Miekusss vindt dit leuk.
 14. Glide-Ahead

  Glide-Ahead Active Member

  Diep zitten; "blik op konthoogte". dan ga je vanzelf wat meer achterop zitten en glij je niet weg.

Deel Deze Pagina