Wedstrijden januari 2021

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 1 jan 2021.

 1. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Morgen een wedstrijd in Inzell met veel midden- en oost-europese deelnemers. Laatste kans om te bewijzen dat je in de Heerenveen-bubbel thuishoort. Onder andere Sablikova en Pechstein. Ook Ivanie Blondin is daar en zal starten op de 1000 meter.

  De laatste kwalificatiemogelijkheid van de Noren die voor morgen op het programma stond, is vandaag toch afgelast. Werk dus voor het selectie-comité om nu beslissingen te nemen voor de laatste plekken.
 2. JaapvdB

  JaapvdB Well-Known Member

  Als ik het goed begrijp (via Skøyter 15.46.6 en NSF) dan worden er vandaag en morgen in Hamar toch trainingswedstrijden gereden. Daar doen in ieder geval de rijders van de ' kernploeg' van het NSF aan mee, omdat zij al sinds kerst in Hamar zijn. De resultaten vormen de basis voor de selectie voor het EK.
  Ik weet niet of er al rijders in Hamar zijn die niet tot de kernploeg behoren (bv Njatun en Haugen).

  Informasjon om NC6 og treningsløp (skoyteforbundet.no)

  Zou zoiets in Nederland gedaan worden, dan zouden volgens mij direct enkele schaatsers die toevallig nog niet in Heerenveen zijn, een rechtszaak aanspannen.
 3. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Sablikova 40,15 over 500m. In vorm voor het EK lijkt me.
  Ene Josephine Hemmerl (Duits) rijdt onder de 40 seconden. Wie is dit? Ze is nog vrij jong in ieder geval.
 4. Duif

  Duif Well-Known Member

  Het is pas de tweede wedstrijddag van Sablikova dit seizoen. Van Blondin (1.18 op de 1000) zelfs pas de eerste. Gaat ze dat niet opbreken tegen de Nederlandse dames, die toch al 4 harde competitie weekenden hebben gehad dit seizoen ?
  Wie ik helemaal nog niet in de uitslagen heb gezien is Victoria Stirnemann. Geblesseerd, gestopt ? Haar relatie met Patrick Roest is al weer een tijdje over geloof ik, anders had ze nog als buitenlandse in Heerenveen kunnen rijden.
 5. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Ondertussen is Bowe heel snel in Salt Lake City: 1:52.27! Dat soort tijden zie je nooit bij Time Trials.

  Diego Amaya rijdt een zeer knappe 36.21. Daarmee verslaat hij de teruggekeerde Andres Campo ruim. Nu nog de vraag: waar is Pedro Causil?

  Tot slot is de overgestapte inliner Caleb Wakefield noemenswaardig. Hij rijdt nu 1:48.04 en dat is bijna drie seconden van zijn vorige PR af. In dit seizoen, zijn eerste schaatsseizoen, reed hij ook al 3:53 en 13:56. Ik neem aan dat hij de Spelen van Beijing op het oog heeft. Nu zat hij slechts 1,3 seconden achter Mantia, van wie ik me niet kan voorstellen dat hij 1500m voluit reed. Die man kan veel harder dan 1:46.
 6. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  De Noren hebben in Hamar geschaatst. Meest opmerkelijk vind ik het pr van Ragne Wiklund op de 5km in 7.10,24. Ze klopte daarmee Sofie Karoline Haugen.

  Bij de mannen geen opzienbarende prestaties. Sverre Lunde Pedersen wint een 5km in een matige 6.24,36. Hij is minder dan 6 seconden sneller dan junior Peder Kongshaug.
 7. JaapvdB

  JaapvdB Well-Known Member

  Noorwegen: Uttak EM Heerenveen (16.-17.jan)
  Sprint
  Damer: Julie Samsonsen (Fana), Martine Ripsrud (Stange)
  Herrer: Håvard Lorentzen Fana), Odin By Farstad (Falken), Bjørn Magnussen (Falken), og reserve Henrik Fagerli Rukke (Hol)

  Allround
  Damer: Ragne Wiklund (Aktiv), Ida Njåtun (Asker) og Sofie Karoline Haugen (Sandefjord)
  Herrer: Sverre Lunde Pedersen (Fana), Hallgeir Engebråten (Nord-Odal), Peder Kongshaug (Stavanger/Sandnes), og reserve Allan Dahl Johansson (Aktiv)

  Uttak WC Heerenveen
  Damer:
  500m: Julie Samsonsen, Martine Ripsrud
  1000m: Ida Njåtun, Ragne Wiklund og Julie Samsonsen
  1500m: Ragne Wiklund, Ida Njåtun og Sofie Karoline Haugen
  3000m: Ragne Wiklund, Sofie Karoline Haugen og Ida Njåtun
  Lagtempo: Ida Njåtun, Ragne Wiklund, Marit Bøhm (Stavanger/Sandnes) og Sofie Karoline Haugen

  Herrer:
  500m: Håvard Lorentzen, Bjørn Magnussen, Odin By Farstad og Henrik Fagerli Rukke
  1000m: Håvard Lorentzen, Odin By Farstad, Allan Dahl Johannson og Peder Kongshaug
  1500m: Allan Dahl Johannson, Sverre Lunde Pedersen, Hallgeir Engebråten, Peder Kongshaug, Kristian Ulekleiv og Sindre Henriksen* (Fana) (*WC nr 2)
  5000m: Hallgeir Engebråten, Sverre Lunde Pedersen, Peder Kongshaug og Allan Dahl Johannson

  Lagtempo: Sverre Lunde Pedersen, Hallgeir Engebråten, Allan Dahl Johannson, Peder Kongshaug, Kristian Ulekleiv (Gjøvik) og Sindre Henriksen

  Mogelijk aanpassingen voor WC2.
 8. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Kongshaug is al aan z'n 3e PR over 5km van het jaar toe. Reed vorig jaar als snelste A1-junior nog 6.43 in Tomaszow bij het WK voor junioren en reed eind 2019 nog 6.45 in Hamar. Nu rijdt hij dus 6.30 in Hamar. Stel hij zou zijn Tomaszow-tijd ook met 15s kunnen verbeteren, dan rijd je al 6.28 en dan was je bij de Wereldbeker vorig seizoen in datzelfde Tomaszow keurig 9e geworden, net achter Graeme Fish.
  Lorca vindt dit leuk.
 9. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  En stiekem ook gewoon als allrounder Wereldkampioen Junioren geworden op de 1000m. Moet wel bij worden gezegd dat dat deelnemersveld vooral bestond uit echte 500m specialisten, maar kan niettemin met zijn korte afstanden toch een leuke allrounder worden de komende jaren.
  VorstM vindt dit leuk.
 10. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Morgen is er een oefensessie met een hoop grote namen op de korte afstanden.

  500m: o.a. Wüst, A. vs L. de Jong, Roest, Bosker, Swings, N'tab, Verbij.
  1000m: o.a. Wüst, Herzog, Mulder, Dijs, Snel, Velema, Nuis.
  1500m: Dedden, Groot en Blokker.
  3000m: Verweij en Geerdinck.
  5000m: Jansman en Van Workum.

  De EK-deelnemers van buiten de Nederlandse schaatsbubbel doen dus nog niet mee.
 11. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  In Minsk zijn de Open Wit-Russisch allroundkampioenschappen verreden. Wel gewoon met grote vierkamp, maar met matige tijden.

  Bij de mannen wint Yahor Damaratski. Geen Vitaly Mikhailov aan de start. Zou hij gestopt zijn? Vrouwlief schaatst nog wel.

  Bij de vrouwen een grote verrassing. Marina Zueva wint drie afstanden, maar pakt slechts zilver. Haar 500m is met 42,05 compleet mislukt. De nieuwe kampioene heet Ekaterina Sloeva. Ze geeft op de overige drie afstanden opvallen weinig toe op Marina Zueva.
 12. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  In Japan heel snelle tijden van de junioren op de 1500 meter. Taiyo Nonomura rijdt 1:46.37 !!! Dat is een baanrecord in Hachinohe. En dat terwijl de volledige Japanse top in november daar reed. Ook Arito (1:47.69) en K. Yamada (1:48.95) zetten zeer fatsoenlijke tijden neer. Het WK Junioren is ook op deze baan, dus daar zouden deze heren nog wel eens voor heel mooie uitslagen kunnen zorgen.
  Bij de vrouwen rijden zowel B-juniore Momoka Horikawa (1:58.56) als Rin Kosaka (1:59.02) onder de 2 minuten.

  Qua junioren op laagland waren bij de heren alleen Kim en Johansson ooit sneller. Dus deze Nonomura zet iets heel moois neer. Hij reed ook al meermaals onder de 1:10. Er komt mondiaal gezien in de breedte überhaupt een heel sterke generatie 1500m-rijders aan bij de junioren. Dit seizoen reden er al 8 junioren onder de 1:48, vorig jaar slechts één (en dan ook nog in SLC).
  Voor een B-juniore is 1:58 ook heel goed, op laagland was alleen Erbanová ooit sneller als B-juniore. En die heeft toch mooi Olympisch brons gehaald, zij het op een andere afstand. Helaas veel te vroeg gestopt.

  ---

  Mikhailov is helaas betrapt op een vorm van doping. https://www.schaatsen.nl/nieuws/2020/oktober/toch-nog-schorsing-voor-mikhailov-na-dopingovertreding/

  Sloeva was vorig jaar nog een Russin. Marina Zueva zou haar niveau makkelijk aan moeten kunnen, maar ze reed een slecht toernooi. 4:16 is veel te langzaam voor iemand die onder de 4:10 kan in Minsk.

  ---

  Bij de Wit-Russische kampioenschappen sprint wonnen Nifantava en Golovatsiuk. Nifantava kon haar snelle 38.3 van eerder dit seizoen niet herhalen. Golovatsiuk zou in Heerenveen toch naar de 34 moeten kunnen, gezien het feit dat hij constant 35.2 rijdt in Minsk. Opvallend daarnaast was B-junior Nikita Migdalev. Voorafgaand aan dit seizoen had hij 40.56 en 1:21.67 staan, inmiddels rijdt hij 37.58 en 1:12.74. De eerste foto die ik zie als ik "Никита Мигдалёв" google, is een jongen op shorttrackschaatsen die hoog boven het ijs zweeft. Dat verklaart vast zijn enorme progressie: hij heeft geen wrijving met het ijs. ;)
  Lorca en De Keizer vinden dit leuk.
 13. Mey

  Mey Well-Known Member

  Met de oplopende corona-besmettingen in Japan en de angst van de Japanners zal dat toernooi niet doorgaan neem ik aan.
 14. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Bijzonder dat Zueva toch relatief eenvoudig verslagen wordt. Ik ga er maar vanuit dat ze op reserve gereden heeft, zo vlak voor de Thialf-bubbel. Ze is niet de enige in het internationale deelnemersveld die nog niet in topvorm is. Mantia rijdt 1.08-hoog in SLC (opvallend magere tijd; zijn 1500m was vorige week ook al wat minder); Wenger en Loubineaud respectievelijk 6.21 en 6.20 in Inzell (voor Wenger overigens wel één van zijn betere ''laagland'' tijden). Voor hen allen geldt dat de Wereldkampioenschappen pas over een maand zijn, maar toch niet direct ontzagwekkende tijden. Van Loubineaud verwacht ik overigens in de bubbel wel wat meer. Die reed, ondanks voetoperatie aan het begin van dit seizoen, onlangs nog een 3000m PR.

  Daartegenover staat Bowe die met 1.52 en 1.13 in trainingswedstrijdjes van zich doet horen.

  EDIT: overigens behoorlijk pijnlijk om te zien dat die jeugd NK's in Japan gewoon kunnen doorgaan...
  Laatst bewerkt: 10 jan 2021
 15. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Ondertussen rijden in Hachinohe Horikawa en Kosaka 4.10 en Arito een NRJ met 6.24. Van Horikawa is dit een baanrecord. Niet slecht voor een meisje uit 2003.
 16. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  In Inzell rijden 3 Duitse dames onder de 40 seconden, Sablikova 39,7 en 1.16,8 (die is wel in vorm voor het EK), Hogas 39,2. De Finse juniore Kivioja rijdt voor het eerst onder de 41 seconden. Hopelijk kan die op termijn een opvolgster van Risku worden in de Worldcup (zelfs al is het maar in de B-groep). Verder rijdt Zdrahalova een keurige 39,0 en 1.16 en rijdt Pechstein ook gewoon weer 7.05. Je kan er van alles van vinden dat ze nog steeds de beste van Duitsland is, maar ze is ook gewoon nog steeds niet heel erg slecht.

  Bij de mannen gaat Suomalainen verder met vastlopen met 36,3 en 1.10,96 (zit Muller daar nog?). Hij is al bijna ingehaald door junior Lehtonen (36,43). Loubinead en Wenger degelijk met 6.20 en 6.21, Dufter 1.09,4 ook niet waardeloos. Verder weinig spannends.

  En dan Thorup op de 5. Je verwacht het niet. DNF

  Edit: Nogal en Michalski in de 35,3 in Tomaszow is ook niet slecht trouwens. Idem voor 38,67 van Ziomek en 40,28 + 4.09 van Voronina.
  De Keizer vindt dit leuk.
 17. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Ook in Inzell de Braziliaan Joao Victor da Silva, die eerder in Japan reed. Hij heeft de limiet voor de massastart inmiddels gehaald en startte vandaag in Inzell op de massastart. Hij werd uiteindelijk geDQd, maar had wel 2 puntjes gehaald in de eerste tussensprint.
  Eens kijken of hij ook naar Heerenveen komt voor de massastarts. Zo'n geintje om puntjes te pakken in de eerste tussensprint (en dan netjes uitrijden) zou dan zomaar kunnen leiden tot WK-deelname.
 18. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Patrick zegt dat ze nog steeds zijn vriendin is en dat ze zich niet geplaatst heeft voor de World Cups op Schaatsen.nl
 19. Duif

  Duif Well-Known Member

  Ok, fijn voor hem. En voor haar ook. De relatie bedoel ik dan :)
 20. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Het WK junioren is nog steeds niet afgelast. Maar als het doorgaat, dan zonder de Nederlanders.

Deel Deze Pagina